Dodaj do ulubionych

jaki iPod polecacie?

24.06.06, 11:34
hejka:)
chce kupic iPod...najlepiej zeby mial przystepną cenę(do 1000zl), co
polecacie?aha, nie wiem czy za granica(USA) sa inne modele niz u nas ale
wlasnie tam kupie iPoda.BTW: Czym sie rozni mp3 od mp4?z gory dziekuje za
odpowiedzi:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pedrolot Re: jaki iPod polecacie? 25.06.06, 21:13
      lucy87 napisała:

> hejka:)
      > chce kupic iPod...najlepiej zeby mial przystepną cenę(do 1000zl), co
      > polecacie?
      Nano 4 GB. Jest w promocji (w PL) za 1049 zł brutto. W USA $249.

>aha, nie wiem czy za granica(USA) sa inne modele niz u nas ale
      > wlasnie tam kupie iPoda.
      Nie są inne, co najwyżej u nas jest inna 'dostępność" - czasem trzeba poczekać, aż SAD ściągnie.

>BTW: Czym sie rozni mp3 od mp4?
      Algorytmem kompresji.

buziaki
    • marekatlanta71 Re: jaki iPod polecacie? 26.06.06, 03:08
      Masz do wyboru dwa rozwiazania:
      a) miec biblioteke i z niej wybierac piosenki na iPoda. W takim wypadku Shuffle
      1GB albo Nano 1 GB jest idealny. Kupowanie drozszego Nano mija sie z celem - i
      tak musisz wybierac piosenki.
      b) miec cala biblioteke na iPodzie. W zaleznosci od tego ile masz plyt i filmow,
      30 GB albo 60 GB Video.
      • hetros Re: jaki iPod polecacie? 26.06.06, 10:00
        marekatlanta71 napisał:

> b) miec cala biblioteke na iPodzie. W zaleznosci od tego ile masz plyt i filmow
        > ,
        > 30 GB albo 60 GB Video.
        Tylko ze te dwa ipody wybiegaja po za twoje kryterium ceny, wersja 30gb kosztuje
        1,5 tys zl(nowa w apple center) a 60gb ok 2tys zl (tez nowa z AP)
        • lucy87 Re: jaki iPod polecacie? 13.09.06, 12:00
          spóźnione co prawda ale dziekuje za rady.pozdrawiam
          • marekatlanta71 Re: jaki iPod polecacie? 13.09.06, 12:47
            Od wczoraj zmienila sie paleta iPodow i teraz Video 30 GB kosztuje jedyne $250 =
            miesci sie w Twojej granicy cenowej. Do tego shuffle z badziewia zmienil sie w
            fajny gadget a nano stracil racje bytu...
            • cracovian Re: jaki iPod polecacie? 13.09.06, 20:48
              Yo Marek! Uzywam shuffle glownie do ksiazek z audible.com i podcastow z NPR. Do
              muzyki mam klasyczny Sony 40GB VGF AP1L, ktory nadal bardzo cenie. Dlaczego
              nano stracil racje bytu? Shuffle nie ma wyswietlacza i niewiele miesci. Duzych
              iPodow nie polecam do sportow ani upadkow na ziemie... Pozostaje niestety tylko
              pojemny Nano, choc 80GB za $349 to tez niezla maszyna ze swoimi mankamentami -
              pomysle jeszcze.
              • marekatlanta71 Re: jaki iPod polecacie? 14.09.06, 00:24
                Wiec moje twierdzenie o bezsensownosci Nano wynika z nastepujacych przyczyn:
                a) uwazam ze jak juz czlowiek sie musi bawc wybieraniem co na iPodzie bedzie, to
                nie wybierze wiecej niz 100 piosenek. Wiec 1 GB wystarcza i 2 GB, 4 GB oraz 8 GB
                Nano nie maja sensu, bo przez wiekszosc czasu efektywnie zajete bedzie mniej niz
                1 GB a na reszcie beda smieci. Jak sie czlowiek nie chce bawic wybieraniem i
                chce miec calaswoja biblioteke muzyki ze soba (jakby nagle chcalo sie posluchac
                Dead Can Dance zaraz po Abbie), to conajmniej 30 GB potrzeba. Moj 20 GB iPod 3G
                juz nie daje rady zmiescic calej biblioteki, wiec wlasciwie przestalem go uzywac.

b) ekranik w Nano jest tak maly, ze wymaga lupy. Ogladanie zdjec i okladek na
                czyms takim nie ma sensu, nazwy piosenek tez wymagaja sporej koncentracji
                wzroku. Wiec wybiera sie wlasciwie w ciemno. Do tego zakladajac ze juz raz
                wybralismy co chcemy sluchac (bo wybralismy muzyke), po cholere wybierac jeszcze
                raz?

Wiec podsumowujac: 1 GB wystarczy, ekranik za maly = shuffle jest perfekcyjne.
                Pisze to bedac w posiadaniu Nano 1 GB, ale mam go wylacznie dlatego ze dawali za
                friko...
                • cracovian Re: jaki iPod polecacie? 14.09.06, 06:24
                  1GB wcale nie wystarczy. Paredziesiat godzin dobrej jakosci audible plus 20
                  podcastow i malo miejsca sie nagle robi. O muzyce nawet nie wspomne. Rowniez z
                  checia bym zobaczyl jakiego podcastu slucham.

Z duzymi iPodami ciezko cwiczyc i w ogole sa duzo delikatniejsze przez swoj
                  mechaniczny HD.

Co do nowego shuffle to ciekawy jestem czy nadal ma najlepsza jakosc
                  odtwarzania dzwieku czy czipa podmienili na cos gorszego co by mnie wcale nie
                  zdziwilo.
                  • marekatlanta71 Re: jaki iPod polecacie? 15.09.06, 02:27
                    A na 8 GB Ci sie wszystko co sluchasz zmiesci? Jezeli tak, to nowy Nano moze
                    miec sens, szczegolnie jak chcesz cos do biegania (jak sie biega sluchajac
                    ksiazek????). Jak Ci sie nie zmiesci, to 1 GB jest wiecej niz potrzebujesz, no
                    chyba ze biegasz kilka godzin non-stop i 1 GB to za malo na taki bieg :) Nano ma
                    tez sens jak chcesz uzywac Nike + iPod - dziala to tylko z Nano.

P.S. iPody z HDD bardzo dobrze wytrzmuja bieganie, jazde na rowerze i inne sporty.
                    • bednar88 Re: jaki iPod polecacie? 17.09.06, 12:41
                      Wogle nie rozumiem czemu wszyscy mówiął ze Video nie nadaje sie do sportów. Ja
                      mam Video 60. I nie raz z nim biegałem jeździłem na rowerze nawet na
                      snowboardzie i nigdy nic mi nie zacinało. Wszyscy myślą ze jeśli pojemniejsze
                      iPody mają dysk to już znaczy ze przerywają jak stary diskman. Szczerze robiłem
                      próby: słuchając muzyki trząsłem mojim pudełeczkeim najenergiczniej jak sie dało
                      przez pare minut i jakość dżwięku nie zmieniła sie ani na sekunde. naprawde
                      trzeba by chyba tłuc w niego młotkiem zeby zauważyć jakieś zmiany ale tego
                      niepolecam:P Jeśli zaś chodzi o cenę to nie jest aż tak źle wersję 30 można
                      znaleść na allegro za cenę o niebo niższą niż sklepowe 1499. Bardzo zachęcam do
                      zakupu Video gdyż ma moc funkcji i jest naprawde wart swojej ceny.
                      • michal_ludwik Re: jaki iPod polecacie? 17.09.06, 21:20
                        chłopie, najwyraźniej nie rozumiesz w czym rzecz. iPod kopiuje z dysku twardego informacje co jakiś
                        czas do bufora pamięci flash (ok. 10 MB) i z niego odtwarza, więc się nie dziw że nie przerywa, bo
                        nigdy nie będzie się dźwięk zacinał. Ale na twoim miejscu nie byłbym taki hepi, bo potrząsanie
                        odtwarzaczem z twardym dyskiem nie należy do najmądrzejszych - ogólne zalecenia są takie, żeby
                        takich odtwarzaczy nie wystawiać na powtarzające się uderzenia, gdyż może to spowodować, że
                        głowica dysku zetknie się z nim i dojdzie do jego uszkodzenia. A wówczas czeka cię naprawa,
                        niewykluczone że na twój koszt. Dlatego do wszelkiego rodzaju sportów zaleca się odtwarzacze z
                        pamięcią flash, gdzie NIE MA CZĘŚCI RUCHOMYCH!
                        • bednar88 Re: jaki iPod polecacie? 18.09.06, 19:54
                          No co tyyyy na reklamie te czarne ludziki na kolorowym tle tańczą breka i nic im
                          sie nie psuje :P hehe a tak serio to z tym ocierającym dyskiem brzmi nawet
                          logicznie ale no bez przesady zeby tam nie mozna było se z nim pobiegać albo
                          rowerem jeździć :)
                          • michal_ludwik Re: jaki iPod polecacie? 19.09.06, 19:57
                            rowerem możesz jeździć, ale z bieganiem to bym uważał. na wszystkich forach by cię wyśmiali, gdybyś
                            pytał, jak go naprawić. i to nie dotyczy tylko iPoda - creativy na stronie forów mają napisane podobne
                            zastrzeżenia. jeśli chcesz uprawiać sport, kup odtwarzacz z pamięcią flash

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka