09.07.10, 10:56
Pojawił się właśnie na allegro. Pisarz norweski, z parą detektywów
działających w Oslo-Frankiem Frolichem i Inspector Gunnarstranda.
Jedną książkę Man in the Window zakupiłam na allegro, ale dojdzie do
mnie dopiero we wrześniu. I już widzę kolejną i nie wiem, czy warto.
Ktoś czytał, może Beatanu coś doradzi?smile
Obserwuj wątek
    • zorija Re: K.O.Dahl 09.07.10, 12:02
      Mam jedną radę: nie kupuj paru książek autora, którego nie znasz. Nie spodoba ci
      się i co?
      • siostra_pelagia Re: K.O.Dahl 09.07.10, 12:26
        Kiedyś o mało co a komplet książek Tursten bym zakupiła. A ledwie
        jedną zdołałam zmęczyc, bo czytaniem tego nazwać nie można.
        Tylko ten Dahl się rzadko pojawia, cena też przystępna, to i od razu
        zachciało mi się miećsmile.
    • beatanu Re: K.O.Dahl 09.07.10, 13:07
      Beatanu nie doradzi, bo nie czytała nic tego pana, ba, w ogóle
      prawie o nim nie słyszała sad
      • siostra_pelagia Re: K.O.Dahl 09.07.10, 14:35
        To w takim razie pozostanę przy tej jednej zakupionej książce, a po
        jej przeczytaniu zdam Wam relacjęsmile
        • tommyknocker inny Dahl będzie po polsku! 09.07.10, 18:50
          /misterioso/ Arne Dahl wyd. Muza
          Arne Dahl to międzynarodowej sławy autor powieści kryminalnych; to pseudonim
          znanego szwedzkiego pisarza, krytyka i badacza literatury ? "Misterioso" to
          pierwsza z 11 powieści o słynnej dochodzeniowo śledczej Grupie A zajmującej się
          przestępstwami kryminalnymi o międzynarodowym zasięgu. ? książki Arne Dahla są
          tłumaczone na 14 języków. Znany szwedzki finansista zostaje brutalnie
          zamordowany, po nim kolejny i jeszcze następny. W celu wykrycia sprawcy komenda
          policji tworzy specjalną Grupę A, złożoną z sześciu policjantów z całego kraju.
          Grupa ma za zadanie wykryć, kto jest sprawcą zuchwałych zabójstw. Media nazwały
          mordercę Łowca Rekinow. Ślady wiodą do rosyjskiej mafii. W trakcie pościgu za
          seryjnym mordercą upada piękna, lecz fałszywa fasada wielkich interesów,
          odsłaniają się brudy, perwersja i gwałty. Arne Dahl daje nam próbkę świetnego
          stylu i niezwykłej zręczności w komponowaniu emocjonującej powieści kryminalnej.
          Wszystkie jego książki to doskonały obraz społeczeństwa i komentarz do
          współczesności. To mocne kryminały w tak popularnym dziś skandynawskim stylu.

www.olesiejuk.pl/typo3temp/pics/4caa582623.jpg
          • taclem Re: inny Dahl będzie po polsku! 10.07.10, 02:35
            K.O. Dahl też będzie po polsku, tylko że jszecze poczekamy.
            • siostra_pelagia K.O.Dahl 10.07.10, 05:33
              Skoro ma być po polsku, to już zdecydowanie nie kupię pozostałych.
        • nchyb Re: K.O.Dahl 28.07.10, 20:13
          > jej przeczytaniu zdam Wam relacjęsmile

Siostro Pelagio, przeczytalas?
          Ja tak jak Beatanu o tym Dahlu nie slyszalam. Za to kojarze tego od
          Matyldy, Fabryki czekolady i innych dla dzieci... smile
          • siostra_pelagia Re: K.O.Dahl 28.07.10, 21:06
            Jeszcze nawet paczki nie odebrałam, bo umówiłam się z dostawcą na początek
            września. Wtedy to pozwolę sobie z urlopu wrócićsmile.
            Matylda i Fabryka czekolady bardzo mi się podobały, filmy też.
            • nchyb Re: K.O.Dahl 28.07.10, 21:14
              > umówiłam się z dostawcą na początek
              > września. Wtedy to pozwolę sobie z urlopu wrócićsmile.
              ale dłuuuugi urlop, zazdroszczę... smile
              • siostra_pelagia Re: K.O.Dahl 28.07.10, 21:37
                O taksmile
                Nie narzekam, trochę czasu na czytanie mam.
                • kasiulek1976 Re: K.O.Dahl 23.01.11, 19:46
                  Czytam właśnie The Man in the window i polecam serdecznie. Wciągnęło mnie niczym mackismile.
                  • zielonamysz Re: K.O.Dahl 26.01.11, 15:25
                    A to ten sam autor co napisal Fabrykę i Jakubka i morele olbrzymke? Tamten mial na imie Roald.
                    • kasiulek1976 Re: K.O.Dahl 26.01.11, 21:39
                      Inny. Ten to Kjell Ola Dahl.
                      • negev56 Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 14.04.11, 18:49
                        Jeśli mam być szczera, to powieść nie przypadła mi do gustu, oprócz intensywnego odpytywania świadków przez dwóch policjantów, nie dzieje się nic ciekawego. Domyślam się, że tak ma wyglądać idea tej powieści, każdy rozdział poświęcony innej osobie i za jednym zamachem mamy i zbrodnię i tło społeczne, oraz inne pożądane przez wymagającego czytelnika historie.
                        Nie jestem wymagająca, więc historia opowiedziana przez Dahla nie odpowiada mi. Wynudziłam się.
                        • opty2 Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 15.04.11, 07:43
                          wg mnie przegadana książka,
                          w tym gadulstwie ginie meritum,
                          taka sobie, można powiedzieć,
                          oceniłam na 4/6 , bo to debiut,
                          dam mu drugą szansę (w końcu Nesbo też ją dostał smile
                        • siostra_pelagia Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 30.08.11, 21:00
                          "Gunnarstranda wyglądał tak, jakby ktoś obtoczył go w mące, a potem się rozmyślił i postanowił, że jednak go nie upiecze".
                          Bardzo rozbawił mnie ten opis. A książka może i trochę przegadana, ale przypadła mi do gustu. Jak już przeczytałam pierwsze 50 stron, to dalej poszło mi z górki.
                          Czy zauważyłyście, że ambicją pisarzy jest nie schodzić poniżej 400 stron? Sama nie wiem, czy to dobrze czy źlesmile
                          • negev56 Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 30.08.11, 21:11
                            To masz szczęście, ostatnio trafiam na książki, których rozbieg trwa około 100 stron, potem też jest z górki smile.
                            400 stron to może nie ambicja, a po prostu autor ma aż tyle nam do powiedzenia. Ja w sierpniu na takich rozgadanych/rozpisanych w przedziale na 400-800 stron, trafiłam parę razy.
                            Co zrobić, takie czasy smile.
                            • siostra_pelagia Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 30.08.11, 21:23
                              Problem jest, jak książka ma 400 stron, a rozbieg autor bierze przez 300smile
                              Ale może to faktycznie takie bogactwo myśli w autorach drzemie, że poniżej 400 stron zejść się nie da.
                              • nchyb Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 31.08.11, 06:34
                                to może chociaż po tym rozbiegu, ostatnie sto stron będzie leciał wysoooooooookooooo?...
                                • siostra_pelagia Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 31.08.11, 13:07
                                  Niestety po takim rozbiegu lot jest z reguły na bardzo niskim pułapiesmile
                                  • nchyb Re: Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 31.08.11, 20:54
                                    znaczy się - daruję sobie i pozostanę przy amerykańskich klimatach...
    • siostra_pelagia Re: K.O.Dahl 16.09.11, 19:30
      Już po lekturze Człowieka w oknie. Jak ktoś twierdził, że w Pierścionku dużo gadają, to ciekawa jestem, co powie po tej powieścismile.
      Gunnarstranda i Frolich prowadzą śledztwo właściwie tylko we dwoje. Chodzą sobie lub jeżdżą po mieście lub dzwonią do siebie i dyskutują na temat śledztwa. Nikt ich nie pogania, nie żąda szybkiego złapania sprawcy. Żadnych uciążliwych współpracowników, żadnego zazdrosnego szefa rzucającego kłody pod nogi. Nic z tych rzeczy.
      Od czasu do czasu odwiedzają świadków i z nimi również dużo rozmawiają. Świadkowie kłamią jak najęci, ale nasi policjanci nie mają o to do nich specjalnych pretensji. Wszystko na luzie i bez pośpiechu.
      Taki sposób prowadzenia śledztwa mnie zupełnie rozbroił i kolejną książkę z detektywami perypatetykami z pewnością przeczytamsmile.
      • negev56 Re: K.O.Dahl 16.09.11, 19:37
        Oo, mogę się wynudzić, albo coś...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka