milamber1 18.07.03, 22:10 pragne w tym wątku zrobić taką niby sondę o ulubionych autorach fantasy oraz dlaczego własnie wybraliście tego a nie innego, dam również sobie ten luksus poczekania z udzieleniem odpowiedzi, niech zacznie ktoś inny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Druss Re: ulubiony autor fantasy IP: 81.210.22.* 21.07.03, 15:43 Jako że okreslanie Rogera Zelaznego pisarzem fantasy po prostu nie przystoi, gdyz jest rażącym uporszczeniem, to go nie wymienię. Za to wystawiam pod osąd kandydaturę Davida Gemmella. A co? Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luthien Re: ulubiony autor fantasy IP: *.tvgawex.pl 31.08.03, 16:25 Gość portalu: Druss napisał(a): > Jako że okreslanie Rogera Zelaznego pisarzem fantasy po prostu nie przystoi, > gdyz jest rażącym uporszczeniem, to go nie wymienię. Za to wystawiam pod osąd > kandydaturę Davida Gemmella. A co? > > Ukłony, > Druss no oczywiście że TOLKIEN!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosmile Re: ulubiony autor fantasy IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 17:27 Gość portalu: Druss napisał(a): > Jako że okreslanie Rogera Zelaznego pisarzem fantasy po prostu nie przystoi, > gdyz jest rażącym uporszczeniem, to go nie wymienię. Za to wystawiam pod osąd > kandydaturę Davida Gemmella. A co? > > Ukłony, > Druss Fakt. Skoro nie Zelazny to chyba juz tylko G.Cook za Czarna Kompanie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekram Re: ulubiony autor fantasy 28.07.03, 13:50 Milamberze, przeczuwam twoja odpowiedz, sam musze powiedziec Raymond E. Feist z moziwym wyjatkiem "Serpentwar Saga". Niech zyje ksiaze Arutha. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: ulubiony autor fantasy 28.07.03, 15:22 A czy autor fantasy może mieć również na koncie sf? Jeśli tak, to obstawiam Glena Cooka, tego od "Czarnek Kompanii", "Imperium grozy" i Garretta. A za co? A za oryginalność i bohaterów. Cykl Martina jest znakomity, ale trudno mi tego akurat autora nazwać "pisarzem fantasy". A przede wszystkim - zawsze i po wieki wieków Roger Zelazny. Za Niezwykłość, za Talent, za Pasję. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cornelius Re: ulubiony autor fantasy IP: *.ols.vectranet.pl 19.10.03, 08:37 Zawsze i wszedzie Raymond Feist najlepszym bedzie. Wciaga jak diabli, jego ksiazki lykam w 2 dni.I wciaz mi malo. Niestety przeczytalem dopiero 11 pozycji. Przebacz mi Pug. Pozdrawiam fanow Raimonda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PhoeniX Re: ulubiony autor fantasy IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 23:59 Salvatore :) Odpowiedz Link Zgłoś
killingwasp Re: ulubiony autor fantasy 30.07.03, 09:22 Cóż ciężko powiedzieć, mam osobiście kilku.... R. Hobb, R. Jordan, no i nasz AS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarka Re: ulubiony autor fantasy IP: *.4en.com.pl / 192.168.2.* 30.07.03, 10:03 autor fantasy?? i czy jedyny ulubiony?? no nie tylko ale ostatnio za Achaje wiadomo kto:) Ziemianski, rodzima produkcja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: ulubiony autor fantasy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.03, 21:07 Kres, Gemmel i Cook - moje trio faworytów :-) I dodatkowo Lustbader za "Wojownika zachodzącego słońca" i cd. - ale to tylko taki mały bonus... Pozdrawiam Xavier Odpowiedz Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: ulubiony autor fantasy 31.07.03, 23:57 Jeśli miałbym się oprzeć na jednej książce to byłaby to U.LeGuin ('Czarnoksiężnik z archipelagu' mnie zaczrniksiężył), ale tak ogólnie to qrka niewiem, chyba jednak Tolkien, a może Prachet? Eeee Tolkien! Odpowiedz Link Zgłoś
red_45 Re: ulubiony autor fantasy 01.08.03, 09:40 Erikson, Cook i Eddings. No i AS :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apispy Re: ulubiony autor fantasy IP: *.nd.e-wro.net.pl 01.08.03, 15:45 Eddings ,"Co jest ziomku" ..?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_15 Re: ulubiony autor fantasy 30.08.03, 22:50 lubie wielu m.in. Pratchet,Tolkien i polski AS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klinga Re: ulubiony autor fantasy IP: *.gimsat.pl 22.09.03, 15:45 Hmmm nie będę oryginalny ale muszę przyznac że : Glenn Cook rządzi, ma świetny styl, przypomina H.Harrisona tylko w wersji fantasy, AS oczywiście też jestświetny (ogólnie cenię polską Fantasy) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: ulubiony autor fantasy IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 01.08.03, 21:56 oto moje typy w kwestii ulubiony autora fantasy 1. R.R. Tolkien - za wszystko 2. A. Sapkowski - za bez i agrest 3. M.Z.Bradley - za kobiecą mądrość i piękną wizję mitu arturianskiego 4. Ursula K. Le Guin - za smoki tańczące na wietrze a dalej: 5. C.S. Friedman - za mrok nadany marzeniom i obawom 6. J. Vinge - za królową zimy i lata (choć to chyba na pograniczu s-f) 7. M.Weis & T.Hickman - za najlepsze czesci Dragonlance i za stworzenie Haplo 8. T. Pratchett - za kufer 9. G. R. R. Martin - za to ze mozna napisac dobra powiesc fantasy bez elfow, gnomow i calej tej halastry. Odpowiedz Link Zgłoś
z787 Re: ulubiony autor fantasy 03.08.03, 11:34 D.Adams "Autostopem przez galaktykę" za odpowiedz na życie,wszechświat i całą resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskier Re: ulubiony autor fantasy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:15 1.Tolkien - wiadomo :) tak poza tym moja pierwsza ksiazka fantasy to wlasnie Hobbit tego geniusza 2.Pratchett - za humor 3.Gaiman - za GENIALNE pomysly 4.Erikson - za rozmach i piekna narracje 5.C.S. Friedman -za piekne przedmowy i za kobiecosc stylu jakze i pomyslowego, nielinearnosc pomyslow 6.G. Cook -za Garretta, humor i 'ludzki' rasism :) z Polakow 1. Feliks W. Kres - za najbardziej realne oddawanie powieci, za przebogate pomoysly i za Szern(!!!) i za swoja brutalnosc - nie w sensie agresji i ze lubie jak krew leje sie strumieniami - ostatniej ksiazki tego pana nigdy wiecej nie przeczytam... - ale za to ze bophater - nie wiadomo jak mocny czy nawet 'niesmiertelny' ( jak ktos nie czytal to tu juz nic nie zdradze) moze i tak zginac ! ha ! Feliks w polskiej Fantasy R Z A D Z I!!! 2. Kolodziejczak - za madrosc swoich tekstow 3. AS za swiat - za nielinearnosc i za politycznosc :) 4. E. Debski - za swietny styl narracji 5.Ziemianski- za ghosta i Achaje 6.i ....... chyba starczy.. ale zem sie rozpisał... jej... ah powrot do sieci jest jak narkotyk :) WITAJ NETKU!!! :) pozdrawiam - dotarliscie tutaj? Jaskier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosak Re: ulubiony autor fantasy IP: Zaphod:* / 172.17.241.* 20.08.03, 17:25 Tolkien- za Hobbita, pierwsza moją książke fantasy Sapkowski- przede wszystkim Pilipiuk ostatio też Komudam chociarz to nie do końca fantasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: ulubiony autor fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 04:04 Bardzo przywiązuję się do osób, o których czytam, nie lubię rozstawać się z nimi, póki nie opowiedzą mi do końca swojej historii, więc lubię grube, tradycyjnie napisane powieści. Całej piątce książek, którą podaję - przyznaję równorzędne pierwsze miejsca. Prosiłeś o uzasadnienie, oto jest. 1. R. E. Feist do spółki z J. Wurts: cykl "Córka Imperium", "Sługa Imperium", "Władczyni Imperium". 2. R. E. Feist "Riftwar Saga":"Adept magii", "Mistrz Magii", "Srebrzysty cierń" i "Mrok nad Sethanon" Oba cykle należy czytać razem, stanowią spójną i wiarygodną opowieść o wojnie, w której stanęły przeciw sobie dwa krańcowo odmienne pod względem obyczaju, religii i osiagnięć technicznych narody z różnych światów. I oba jakoś znajome. Mało magii (ale jak już wystąpi - to niech się schowa Tolkien! choć elfy i krasnoludy są), więcej polityki, rąbanki i życia codziennego. Świetnie napisane, zaskakujące. 10 może 12 lat temu została po polsku wydana taka gra "Betrayal at Krondor" napisana wg scenariusza Feista na peceta. Nieźle nam ona w głowach namieszała, miała się do ówczesnych RPG jak teraz "Half Life" do zaawansowanych technicznie platformówek dla dzieci. Może ktoś pamięta i wie jak to uruchomić z dyskietek na Win2000? 3. Tad Williams cykl "Pamięć, smutek i cierń": "Cierpliwy kamień", "Kręta droga", "Wieża Zielonego Anioła". Smutne, zimne, momentami mało zrozumiałe (póki nie pozna się kolejnych losów bohaterów). Należy przebrnąć przez pierwsze 50 stron - potem czytelnik zostanie nagrodzony za cierpliwość. Klimą, niesamowitą wyobraźnią autora i akcją od których już się nie oderwie. Intrygi, wojna i magiczna epoka lodowcowa na kontynencie, który zamieszkują (dobrze znani nam) ludzie... P.S. Elfy są, a także inne ludy... 4. G. G. Martin. Cykl, który ponoć ma zamknąć się w pięciu tomach. Do tej pory wydane: "Gra o tron", "Starcie królów", "Nawałnica mieczy". W Amazonie zapowiadają na przyszły rok 4 tom. Czerwony trójkąt, czyli nie dla wrażliwych i zbytnio stawiających na to, że w książeczce ulubiony bohater/bohaterka przeżyją. Nieopisanie drastyczne. Wreszcie powieść, w której nikt nie jest godny nieba i nikt nie jest do końca potępiony. Kupa ludzi, która w jakimś obłędnym tańcu próbuje osiągnać cel w życiu, poznać go lub po prostu to zycie zachować. Bezbłędne psychologicznie, genialnie napisane. Oczywiście brak elfów, krasnoludów i innych takich. Brak magii w sensie tradycyjnej fantasy, choć pod powłoką wydarzeń czai się coś nienaturalnego... 5. R. Jordan. Cykl "Koło czasu". Już by go ten autor byłby zakończył dla własnego dobra. Świat jakiś swojski, taki nijaki, ludzie papierowi na pierwszy rzut oka... Ale po ogólnej dłużyźnie poznaje się ich lepiej i czeka, czeka, co powiedzą i co wreszcie zrobią. Potem już czuje się ten czas zagrożenia. Wszyscy są słabi, zgłupieni lub na granicy obłędu i nikt nie ma większych szans. W ostatecznym magicznym konflikcie. To zła literatura ale szkoda, że wydawnictwo ma problemy z tłumaczeniem nastepnych tomów. Odpowiedz Link Zgłoś
xamel Re: ulubiony autor fantasy 12.09.03, 10:09 Gość portalu: Hanna napisał(a): > 3. Tad Williams cykl "Pamięć, smutek i cierń": "Cierpliwy kamień", "Kręta > droga", "Wieża Zielonego Anioła". > Smutne, zimne, momentami mało zrozumiałe (póki nie pozna się kolejnych losów > bohaterów). Należy przebrnąć przez pierwsze 50 stron - potem czytelnik zostanie > > nagrodzony za cierpliwość. Klimą, niesamowitą wyobraźnią autora i akcją od > których już się nie oderwie. Intrygi, wojna i magiczna epoka lodowcowa na > kontynencie, który zamieszkują (dobrze znani nam) ludzie... P.S. Elfy są, a > także inne ludy... > a wiesz ze ja tez myslelem ze pierwsze 50 stron nudne?? ale jak ostatnio przeczytalem po 10 latach to wcale nie uwazam ze nudne te pierwsze 50 stron, a caly cykl stawiam na rowni z Tolkienem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ulubiony autor fantasy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:20 Miło poczytać pokrewną duszę (skład listy i pora wysłania). Może jeszcze "Czarna kompania" Cooka? Inne fajne książki nie wytrzymują niestety kryterium objętościowego. Odpowiedz Link Zgłoś
milamber1 Re: ulubiony autor fantasy 31.08.03, 14:15 nadszedł czas na moją odpowiedź, no więc ja nie będę pisal numerków,ponieważ tych autorów których wymienię nie da się porównywać: - R.E.Feist -za to że potrafi zainteresować, za świat, za ideologię, za to że potrafi to wszystko wspaniale polączyć, za całą masę innych rzeczy no i oczywiście za tytułowego bohatera - Milambera:) - Roger Zelazny - za to że potrafi napisać ciekawą ksiązkę, choc nie opisuje świata, za to że jego książki zaskakują i są nie do końca wyjaśnione - Martin - za to że jego ksiązki są nieobliczalne - żaden bohater nie jest pewny przeżycia, za to że mimo iż nie jest najlepszym autorem [przyp. patrz wyżej:)] potrafi coś wnieść do ogólnego pojęcia o fantasy i za formę - Salvatore - za Podmrok, Drizzta i za ciekawe ksiązki - Tolkien - za to że stworzył ten gatunek i za jego ksiązki, które choć stare są wspaniałe, oddajmy mu chołd - Panie i Panowie czapki z głów!! - no i to by bylo na tyle, nie dodam tu żadnego polskiego twórcy, bo wg mnie żaden nie zasługuje jeszcze na to miejsce, może niedługo znajdzie się tu Ziemikiewicz, ale nic nie jest pewne Odpowiedz Link Zgłoś
digan Re: ulubiony autor fantasy 31.08.03, 20:39 milamber1 napisał: > nadszedł czas na moją odpowiedź, no więc ja nie będę pisal numerków,ponieważ > tych autorów których wymienię nie da się porównywać: > - R.E.Feist -za to że potrafi zainteresować, za świat, za ideologię, za to że > potrafi to wszystko wspaniale polączyć, za całą masę innych rzeczy no i > oczywiście za tytułowego bohatera - Milambera:) > - Roger Zelazny - za to że potrafi napisać ciekawą ksiązkę, choc nie opisuje > świata, za to że jego książki zaskakują i są nie do końca wyjaśnione > - Martin - za to że jego ksiązki są nieobliczalne - żaden bohater nie jest > pewny przeżycia, za to że mimo iż nie jest najlepszym autorem [przyp. patrz > wyżej:)] potrafi coś wnieść do ogólnego pojęcia o fantasy i za formę > - Salvatore - za Podmrok, Drizzta i za ciekawe ksiązki > - Tolkien - za to że stworzył ten gatunek i za jego ksiązki, które choć stare > są wspaniałe, oddajmy mu chołd - Panie i Panowie czapki z głów!! > - no i to by bylo na tyle, nie dodam tu żadnego polskiego twórcy, bo wg mnie > żaden nie zasługuje jeszcze na to miejsce, może niedługo znajdzie się tu > Ziemikiewicz, ale nic nie jest pewne Moim ulubionym pisarzem jest Thomas Malory. Swego czasu napisał on ksiązke pod tytułem "la Morthe D`Arthur". Ksiązka jest bardzo ciekawa, z dobrym watkiem politycznym, oczywiście przepowiednie, upadłe rycerza, a w dodatku jest w niej dużo przemocy krwi i seksu, czyli to, co uszatki lubią najbardziej ;) jest też magia, ale jakaś taka dziwna, bo strasznie ludyczna ;) I mi się zdaje, że to chyba była pierwsza książka fantasy... Ale zakończenie jest dziwne, widać, że to miała być samostojka, bo nie ma szans na sequele... Natomiast pojawiły się Prequele i Sidequle chociaż nie autorstwa Malory`ego. I bez jego wiedzy. A jeśli dla kogoś ma bbyć zaletą to, że nie ma elfów i krasnali, to dla książki tym lepiej. Tylko jakieś panie jeziora są... digan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymin Re: ulubiony autor fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 09:17 Cięzko jest jednego autora/autorkę wskazać ale na pewno w czołówce powinni/powinny się znależć: Norton za Świat Czarownic jeden z najdłuższych cyklów fantasy mimo to kolejne powieści są niepowtarzalne Cook za "Czarną Kompanie" (głównie) i Garreta Pratchet za wiadomo co Piers Anthony za Xanth Le Guin za cykl Ziemiomorze no i oczywiście Tolkien za stworzenie gatunku według mnie FR i DR i pare innych cykli są tak sztampowe że np. ja z powodzeniem mógłbym pisać kolejne powieści (tylko kto by mi je wydał) pozdrawiam szymin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ineluki Re: ulubiony autor fantasy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 01.09.03, 22:18 moje typy to: Jordan za Koło Czasu Duncan za Człowieka ze Słowem Polscy autorzy nie napisali niczego interesującego,osławiony AS to nikt inny jak kopista bajek i podań ludowych.Nie lubię tego całego zadęcia wokół jego twórczosci.Marnuje sę w fantasy,napisał przecież genialne " W leju po bombie " - SF to jego pole do sprawdzenia się. PS.achaja to jeszcze otwarty projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szyderca Re: ulubiony autor fantasy IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.09.03, 09:26 Jak dla mnie to Cook bije wsyzstkich na głowę Kompanią i Garretem :> Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: ulubiony autor fantasy 02.09.03, 14:07 milamber1 napisał: > - Martin - za to że jego ksiązki są nieobliczalne - żaden bohater nie jest > pewny przeżycia, za to że mimo iż nie jest najlepszym autorem [przyp. patrz > wyżej:)] potrafi coś wnieść do ogólnego pojęcia o fantasy i za formę Że proszę co??????????????????????????????????????????????????????????? Martin nie jest najlepszym autorem?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! No po prostu włosy dęba stają .... Martin za to, że jego bohaterowie są śmiertelni, warsztat pisarski najwyższej jakości, a pomysły niewiarygodne... no i smoki Eddings - za halabardę i modlitwę Lynn Fleweling - za niesamowitą intrygę. Odpowiedz Link Zgłoś
radyan Re: ulubiony autor fantasy 02.09.03, 13:50 Jak dla mnie to Ursula K. Le Guin - potrafi stworzyć niezły klimat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salamander Re: ulubiony autor fantasy IP: *.proszowice.pl 05.09.03, 12:41 Pratchett!! Za Babcie Weaterwax i za Straz Nocna Ankh-Morpork:) I za wybuchowe smoki! A zaraz po nim Tolkien I Ursula LeGuine... I moze jescze Pierumow - za niebanalne zakonczenia i za zlego, ktoremu sie kibicuje (Olmer)... Odpowiedz Link Zgłoś
jezyk7 Re: ulubiony autor fantasy 07.09.03, 22:06 Mnie się podobają książki Sapkowskiego i Gordona R. Dicksona (jak narazie przeczytałam jedną, która mi się bardzo podoba). Akcje Tolkiena są bardzo fajne, ale za duzo opisów i to mnie trochę nudziło... pzdr. jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
morin82 Re: ulubiony autor fantasy 09.09.03, 20:43 jak juz napisalem jezykowi zgadzams ei znim co do dicksona i polecma trylogie gaya gawrena keya ten gosc zostal wynajety przez spadkobiercow tolkiena do dokonczenia simariona wiec jesli nudzi was tokien w trylogii gawrena znajdziecie dynamiczna kacje jakies wladcy barkuje powiem wam szczerze czytalem duzo ksiazek i sa lepsze od tej trylogii ale porownaniu z wladca wladca sie nawet nie umywa do keya nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ulubiony autor fantasy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 23:49 Ups... złe wieści, Tolkien to jednak przede wszystkim kreacja, a nie "akcje". Dickson poza "Smok i jerzy" to raczej druga liga (fantasy, jego s-f nie czytałem) Odpowiedz Link Zgłoś
dusioluni Re: ulubiony autor fantasy 09.09.03, 23:26 nikt nie czytał Goodkind'a? Ludzie co za zacofanie. Do lektury, bo gorrąco polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
ansuz76 Re: ulubiony autor fantasy 15.09.03, 11:00 Ten od "Miecza Prawdy"? Dziękuje, w sado maso nie gustuję. Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: ulubiony autor fantasy 22.09.03, 13:30 dusioluni napisał: > nikt nie czytał Goodkind'a? Ludzie co za zacofanie. Do lektury, bo gorrąco pole > cam!! Współczuję takiego gustu literackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azb Re: ulubiony autor fantasy IP: 195.117.228.* 23.09.03, 12:19 Z twoim stwierdzeniem oczywiście się zgadzam. Mam tylko jedno pytanie: co poleca osoba, która uprawia obstrukcję niemal każdego utworu fantastycznego? Bo tego jak dotąd nie napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: ulubiony autor fantasy 23.09.03, 15:45 Gość portalu: azb napisał(a): > Mam tylko jedno pytanie: co > poleca osoba, która uprawia obstrukcję niemal każdego utworu fantastycznego? > Bo tego jak dotąd nie napisałeś. Możesz z łaski swojej podać przykład mojego krytykowania "niemal każdego utworu fantastycznego"? Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek coś takiego robił, a polecałem na tym forum przeróżnych autorów masę razy. Dla ciebie powtórzę jeszcze raz. SF: Lem (pozycje fantastyczne) "Diuna" Herberta "Nowy wspaniały świat" Huxleya "20 000 mil podmorskiej żeglugi" Verne'a "Starship Troopers" Heinleina i różne inne pozycje tego autora "Kroniki Marsjańskie" Bradburego "451 stopni Fahrenheita" autor jak wyżej Jacek Dukaj książki i opowiadania "Człowiek z Wysokiego Zamku", "Dr. Bluthgeld", "Ubik", "Płyńcie łzy moje, rzekł policjant" Philipa Dicka, a zwłaszcza jego opowiadania "Gateway" i "Handlarze Kosmosem" Frederika Pohla (kontynuacje już niekoniecznie) "Pierścień" Larryego Nivena "Wieczna wojna" Joe Haldemanna (unikać "Wiecznej Wolności") "Planeta śmierci 1" (i tylko jeden) Harrisona "Bill, bohater galaktyki" tego samego autora trylogia marsjańska - Kim Stanley Robinson opowiadania guslarskie Kirył Bułyczow (zawsze i jak najwięcej) "Piknik na skraju drogi" Strugackich "Hyperion" i "Endymion" Dana Simmonsa "Inny świat" Tada Williamsa Bena Bovę "The Rediscovery of a Man" Cordwainer'a Smith'a (jeżeli sprowadzisz ze Stanów) Fantasy: "Malazańska księga poległych" Stevena Eriksona "Pieśń Ognia i Lodu" Georga R.R. Martina "Ziemiomorze" LeGuin (pierwsze trzy tomu) "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" Anny Brzeźińskiej "Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley "Achaja" Ziemiańskiego "Dobry Omen" Pratchetta i Gaimana "Świat Dysku" Pratchetta "Perdido Street Station" China Mieville (parę dni temu wyszło w Polsce jako "Dworzec Perdido") "The Scar" China Mieville "Obrońcy królestwa" Maja Lidia Kossakowska - koniecznie "Years of Rice and Salt" Kim Stanley Robinson "Czarna Kompania" Glen Cook cykl "Księga Nowego Słońca" Wolfe'a "Nigdziebadź" Gaimana o Sapkowskim chyba nie ma sensu wspominać, zwłaszcza o opowiadaniach. w ostateczności Feliks W. Kres Realizm magiczny: "Pamiętnik znaleziony w Saragossie" Jana Potockiego "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułchakowa "Alicja w Krainie Czarów" i "Po tamtej stonie lustra" Lewisa Carrolla wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azb Należą ci się przeprosiny... IP: 195.117.228.* 24.09.03, 14:50 ... ponieważ dopiero teraz uważnie prześledziłem twoje wypowiedzi. Poprzednio, gdy trafiałem na jakąś, zawierała w znacznym stopniu krytykę. Oczywiście pisałeś również, że ci się podoba (np. Re: Pieśń lodu i ognia" z 10.06.2003 w dyskusji: "jakie są wasze ulubione książki fantasy"). Muszę uznać, że obstrukcji w istocie nie uprawiasz. Z drugiej strony z czasem pojawia się w twoich wypowiedziach coraz więcej krytyki. Krytyki, z którą nie zawsze się zgadzam, niemniej bardzo często słusznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sayonara Re: ulubiony autor fantasy 10.09.03, 12:33 Zachodni autorzy (chodzi tylko o fantasy): 1.Glenn Cook za humor. 2.Ursula L. G. za klimat i warsztat - lepszy niż Cook dużo. 3.William King za opowiadania do mrocznego świata Warhammera Polacy 1.Krzysztof Kochański za Mageona 2.Andrzej Sapkowski za całość, a zwłaszcza niesamowite dialogi 3.Ewa Białołęcka za Tkacza Iluzji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grendel Re: ulubiony autor fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:52 No poczytałem sobie poczytałem. I aż trudno mi się pogodzić z faktem, jak mało ludzi wymienia Sapkowskiego w czołówce: czasem jest na końcu, czasem wogóle. Że tak powiem, nieco brutalnie: KUR.. MAĆ!! CO JEST?? On pisze świetnie, pisze najlepiej z Polaków. A gadki o jakiejś tam polityczności są żałosne i niedwuznacznie śmieszne. Co prawda facet ostatnio się popisuje (opisy w Narrenturm), ale nie zmienia to faktu, że Saga rządzi na całej linii. I mam tutaj na myśli zarówno bohaterów, jak i samą akcję, bitwę z piątego tomu, dialogi, bitwę z piątego tomu, klimat, bitwę z piątego tomu, humor, bitwę z piątego tomu no i chyba jeszcze tylko bitwę z piątego tomu. Poza tym (z twórczości nieco już niepolskiej) na uwagę zasługuje na pewno Pratchett (za humor, Kufer, Śmierć i Marchewę - w tej kolejności) oraz John Gardner za Grendela (krótkie niestety, ale i tak wybitne). Poza tym, co jest według mnie nieporozumieniem, moi przedmówcy nie wspomnieli nawet słowem o Bułhakowie... Chciałbym więc ja to uczynić. Bo przecież Mistrz i Małgorzata nie ma sobie równych. Tego już nikt mi nie wmówi... Reasumując, o to moje typy (kolejności nie narzucam, bo nie ustalę - każdy pisze zupełnie inaczej, więc porównanie jakoś tak trąci nieporozumieniem...): -Andrzej Sapkowski - za Sagę o Wiedźminie, bo jest :) -Terry Pratchett - za Świat Dysku, bo jest jedyny... -John Gardener - za Grendela, bo takiej książki już nie będzie -Michaił Bułhakow - za Mistrza i Małgorzatę, bo opis Korowiowa to mistrzostwo nie tylko naszego, ale i dyskowego uniwersum... P.S. Na zakończenie chciałem jeszcze wspomnieć o ogólnym kryterium mojej oceny: wyszczególniłem te pozycje, do których chcę wracać cały czas, pomimo iż książki już czytałem (czasami nawet wielokrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodeqq Re: ulubiony autor fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 17:54 Oj Grendel, Grendel czy ty nie przesadzasz z tym kultem Sapkowskiego? Facet jest faktycznie najlepszy w RP, ale jak na mój gust za dużo w tym wszystkim polityki i niesienia kagańca oświaty do prostaczków czyli nas - a ja na ten przykład nie mam ochoty być . A wracając do głównego tematu oto moja pierwsza piątka: George R.R. Martin, Robin Hobb, AS i J.R.R. Tolkien i Feist. Odpowiedz Link Zgłoś
kosak51 Re: ulubiony autor fantasy 21.09.03, 17:34 Co ty pieprz... mówisz! Sapkowsk stworzył świat i przygody, za którymi tęskiłem po przeczytaniu sagi (teraz troche mi przeszło). A gdyby nie było tam polityki, nie byłoby to już to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: ulubiony autor fantasy IP: *.artcom.pl 21.09.03, 21:32 Jak ulubiony to tylko jeden: Tolkien. Pokochany parę lat temu, kiedy tylko Wybrańcy mieli pojęcie kim jest hobbit;) A swoją drogą to czy nie smuci Was ten wielki boom wokół niego? Wolałabym chyba, żeby to była taka książka bardziej elitarna, a nie wytarty slogan komarcjalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
jedikus Re: ulubiony autor fantasy 22.09.03, 11:28 Gość portalu: d0minika napisał(a): > Jak ulubiony to tylko jeden: Tolkien. Pokochany parę lat temu, kiedy tylko > Wybrańcy mieli pojęcie kim jest hobbit;) A swoją drogą to czy nie smuci Was > ten wielki boom wokół niego? Wolałabym chyba, żeby to była taka książka > bardziej elitarna, a nie wytarty slogan komarcjalizmu... a kto miałbybyć tą elitą? jakieś kryteria wyboru do elity ustalisz? i jeszcze systemy zabezpieczeń należy wprowadzić, żeby nie daj Boże "nie- Wybraniec" nie zdołał książek Tolkiena w swoje niegodne ręce dostać Odpowiedz Link Zgłoś
milamber1 Re: ulubiony autor fantasy 23.09.03, 18:34 Gość portalu: d0minika napisał(a): > Jak ulubiony to tylko jeden: Tolkien. Pokochany parę lat temu, kiedy tylko > Wybrańcy mieli pojęcie kim jest hobbit;) A swoją drogą to czy nie smuci Was > ten wielki boom wokół niego? Wolałabym chyba, żeby to była taka książka > bardziej elitarna, a nie wytarty slogan komarcjalizmu... co????? bardziej elitarna?? weź przestań, ta książka jest kultowa, jej nie można zabrać zwykłym śmiertelnikom, bo gdyby tak było to myślę że nigdy byś jej nie dostała w swoje ręce!!wogóle nikt w całej polsce nie wiedziałby kim był Tolkien[ku Jego czci czapki z głów] i ogólnie pojęcie o początkach fantasy byłoby znikome. nie moża zabrac ludziom tak wspaniałej ksiązki, nie można zrobić z niej książki "elitarnej" gdyż kryteria wyboru tej "elity" byłyby krzywdzące i niesprawiedliwe, a ta ksiązka jest poprostu niezastąpioną pierwszą sagą fantastyczną. i nie ma tu nic do gadania. jak świat dlugi i szeroki niewiele osób jest chyba w stanie zrozumieć kim był i do czego dążył Tolkien. teraz na koniec pragnę tylko dodać że "Władca Pierścieni" jest niezastąpioną książką od której powinno się zacząć czytac fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: ulubiony autor fantasy IP: 195.205.186.* 23.09.03, 22:30 hej, czemu miałabym na książkę nie trafić???! Każdy, kto choć trochę interesuje się fantastyką mógł na Tolkiena trafić przed całym tym wielkim boomem - jak zapewne wielu z Was. I o to mi chodziło w słowie "elitarna", czyli dla tych ludzi, którzy sięgną po nią z zamiłowania, a nie dla tych, którzy czytają nakręceni przez komercyjną machinę. Jednak Tolkien traci na tym, że jego magiczne postacie znajdujemy w paczkach chipsów i na gumach do żucia... To profanacja, cholera jasna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
milamber1 Re: ulubiony autor fantasy 24.09.03, 17:20 Gość portalu: d0minika napisał(a): > hej, czemu miałabym na książkę nie trafić???! > Każdy, kto choć trochę interesuje się fantastyką mógł na Tolkiena trafić > przed całym tym wielkim boomem - jak zapewne wielu z Was. I o to mi chodziło > w słowie "elitarna", czyli dla tych ludzi, którzy sięgną po nią z zamiłowania, > a nie dla tych, którzy czytają nakręceni przez komercyjną machinę. Jednak > Tolkien traci na tym, że jego magiczne postacie znajdujemy w paczkach chipsów > i na gumach do żucia... To profanacja, cholera jasna!!! sama się prosilaś!!!!! za kogo ty się uważasz??? to że jego postacie są w czipsach i gumach, przysporzy mu tylko popularności i sprawi,że więcej ludzi odkryje pieino jego sztuki!!!!!! "boom" jak to nzawałas występuje w każdej dziedzinnie sztuki, i dobrze że tutaj nastąpił wokół Tolkiena, gdyż on na to w pełni zasłużył. a co do kawałka z profanacjo powiem tylko tyle - no coment!! z tego co mówisz wydaje mi się że sama jesteś nakręcona przez tę komercjalną maszynę i nawet tego nie widzisz. prawdziwy fan tylko cieszyłby się z tego, że jego ulubiony autor jest tak popularny, widac tutaj że nie jesteś niestety w pełni fanem Tolkiena!!!!!!! koniec wywodu:) a wracając do Tolkiena oddajmy mu tę cześć i skończmy z gadaniem na temat tego że jego postacie sa w gumach i czipsach oraz o tym całym "boomie" bo jest on jednak zbyt wspaniałym twórć aaby bezcześcić jego pamięć w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: ulubiony autor fantasy IP: 195.205.186.* 24.09.03, 20:09 dobrze, skończmy dyskysję, skoro uważasz, że ikona popkultury przypięta Tolkienowi idzie mu na dobra. Mamy co do tego zupełne inne zdania, no ale gusta nie podlegają dyskusji... PS. Jeszcze tylko małe pytanko: w jaki sposób Bilbo ukryty w chipsach przysparza panu Tolkienowi chwały? Odpowiedz Link Zgłoś
milamber1 Re: ulubiony autor fantasy 25.09.03, 17:41 Gość portalu: d0minika napisał(a): > dobrze, skończmy dyskysję, skoro uważasz, że ikona popkultury przypięta > Tolkienowi idzie mu na dobra. Mamy co do tego zupełne inne zdania, no ale > gusta nie podlegają dyskusji... > > PS. Jeszcze tylko małe pytanko: w jaki sposób Bilbo ukryty w chipsach > przysparza panu Tolkienowi chwały? może to zrobić w ten sposób, że ktoś zobaczy go i powie sobie: "to wygląda fajwo, chciałbym przeczytac tę książkę lub obejrzec film z nim" no i to może skłonić go do lektury lub filmu, kóry - film - prowadzi potem do książki chyba że ktoś nie znosi czytać, ale i tak przez film dowie się czegoś o Tolkienie, i tyle mojego odmiennego zdania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ulubiony autor fantasy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 23:59 Nie żałuj Go innym, choćby i przypadkowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ulubiony autor fantasy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:08 Tak, "Grendel" to jest to. W podobnym klimacie pisze Peter S. Beagle, zwłaszcza w "Ostatnim jednorożcu". Czy Beagla ktoś już wymieniał? - dla mnie to też ścisła czołówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruxa Re: ulubiony autor fantasy IP: 213.241.73.* 23.09.03, 13:53 1. Kres - za wszystko, choć za Gromb najbardziej 2. Sapkowski - najbardziej za sagę o wiedźminie 3. Cook za Czarną Kompanię 4. Williams - Za Pamięć, Smutek i Cierń 5. Le Guin - za Ziemiomorze 6. Zelazny za Amber Odpowiedz Link Zgłoś
l33 Re: ulubiony autor fantasy 23.09.03, 17:28 Zalezy co akurat czytam;-))) Pratchett - humor Sapkowski - dialogi i pomysl nawiazania do mitow, legend i historii Mccaffrey - za smoki, ale to juz chyba SF a nie fantasy Orson Scott Card - za stworce, ale osobiscie wole cykl o Enderze tez z SF Przynajmniej do nastepnej ksiazki;-)) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: ulubiony autor fantasy IP: 195.94.206.* 24.09.03, 13:17 Poczytałam sobie treści wypowiedzi wszystkich moich poprzedników i muszę powiedzieć, że źle się dzieje, bo tak mało osób wymienia polskich autorów. Nie chcę się tu wypowiadać, czy AS jest najlepszy czy nie, bo nie o to chodzi, ale z Waszych wypowiedzi wynika, że oprócz niego (zauważyłam jeszcze nazwisko p. Kresa, p. Ziemkiewicza, p. Ziemiańskiego i zdaje się p. Pilipiuka) nikt nie pisze w Polsce dobrej literatury SF i fantasy. Kupcie proszę choć raz na próbę miesięcznik "Science Fiction" (zaręczam, że nie zbiedniejecie od tego) i poczytajcie, co potrafią napisać Polacy. Moje głosy to: Ziemiański Pilipiuk Świdniewski Kosik Wolski (Marcin) a z importu: O.S.Card Zelazny & Sheckley Eddington Odpowiedz Link Zgłoś
milamber1 Re: ulubiony autor fantasy 24.09.03, 17:09 ja uważam że w dziediznei polskeigo fantasy nie dziej się dobrze, a SF nie czytam wogóle, bo jakoś mm się za bardzo nie podoba, no moze poza Lemem, który jest chyba teraz najlepszym polskim autorem książęk SF&Fantasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: ulubiony autor fantasy IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.09.03, 17:14 terry pratchett Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: ulubiony autor fantasy 25.09.03, 11:12 no dobra, jak sonda, to sonda: 1) LeGuin za niepowtarzalny klimat Ziemiomorza 2) Tolkien za Wladce (i niech sie nie da zadnej przekletej komercji ;)) 3) Zelazny za Amber, ktory mozna czytac 100 razy, a za 101 i tak wypelznie jakis nowy smaczek 4) Martin za "Piesn lodu i ognia" - jezu, co ten czlowiek wyrabia z fabula, to ludzkie pojecie przechodzi! Majstersztyk. 5) McKillip za pieknego, poetyckiego "Mistrza zagadek" 6) Bradley za "Mgly Avalonu" - za to i tylko za to, i za moje ciagle zdziwienie, jakim cudem autorka raczej mierna potrafila stworzyc cos takiego... 7) Lewis za kultowe "Opowiesci z Narni" :)) 8) Duncan za "Czlowieka za slowem" - na moj gust przypadek zblizony do Bradley, choc nie az tak drastyczny, tzn. reszta jego ksiazek nie dorasta... 9) Pratchett za zwariowany "Swiat dysku" hi, hi, hi 10) oraz z lekkim wahaniem i po polowie Hobb i Kay plus minus za caloksztalt. Ale mi polaczenie wyszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
dehira Re: ulubiony autor fantasy 25.09.03, 21:00 janusz zajdel - bo jest najlepszy, choc moze to nie całkiem fantasy ;) tomasz kołodziejczak - bo kolory sztandarów. genialne glen cook - za sarkazm, cynizm i ironie. za czarna kompanie. za pierwsze 3 tomy i za imiona - papierowa wieze, jednookiego, kruka, duszolapa itepe. to bylo dla mnie cos niesamowitego i nowego. szostka dla tlumacza. orsona scott card - bo lubie gre endera. anne rice - za wampiry^^ watt-evans - za "jednym zakleciem". dawno sie tak dobrze nie bawilam! Odpowiedz Link Zgłoś
dehira Re: ulubiony autor fantasy 25.09.03, 21:06 jeszcze maly dopisek^^; greg bear. napisał np "koncert nieskończoności" i "wężomaga". oba tomy wprowadzaja w swiat fantasy pomieszanego z rzeczywistoscia tak dokladnie, ze lektura nie pozwala na oderwanie sie od ksiazek. Bardzo mi sie to podobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tori Re: ulubiony autor fantasy IP: 212.33.69.* 28.09.03, 11:56 Tolkien - ca całokształt Sapkowski - za całokształt M.Weis & T.Hickman "Dragonlance" Eddings za wszystkie części związane z Belgarathem, Polgarą, Garionem itd Feist za sagi po dwóch stronach barykady :) Narnie też można wliczyć? - to ja chetnie :) Odpowiedz Link Zgłoś