Dodaj do ulubionych

rosyjskie sensacje...

20.09.11, 21:56
miałam ostatnio na programie Wojna i pokój obejrzeć rosyjski film Polowanie na piranie. Super ambitne dzieło to to nie było, coś na kształt koktajlu Nieuchwytnego celu z VanDammem i Komanda z Arnoldem, rzecz działa się gdzieś w tajdze dalekiej, pośród dzikich puszcz i kniei smile
Film, mimo pewnych niedostatków, spodobał mi sę, więc poszukałam informacji w necie i dowiedziałam się, ze postał na podstawie książki Aleksandra Buszkowa.

Specjalnie nic mi to nie powiedziało, gogle też za bardzo pomocne nie były.
Po polsku nic nie znalazłam.

No dobra, do rzeczy.
Szukam sobie do poczytania takich własnie sensacji, rosyjskich, lub z byłych republik okolicznych, Ludlumów, Cobenów, Grangów, Childów i co tam jeszcze możliwe.
Nie chodzi mi o Doncowy, Marininy, Polakowe itp.
Nie kryminały, a właśnie sensacji i thrillery.
Czy coś kojarzycie, coś możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: rosyjskie sensacje... 20.09.11, 21:57
      miałam okazję... być miało
      • siostra_pelagia Re: rosyjskie sensacje... 20.09.11, 22:04
        Jutro postaram się coś wygrzebaćsmile
        • negev56 Re: rosyjskie sensacje... 20.09.11, 22:32
          Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam, w razie czego nie będzie się liczyłosmile.
          Świętokradcy Williama Ryana, Ofiara 44 Toma Smitha, Archiwista z Łubianki Travisa Hollanda, co prawda nie są to thrillery, tylko kryminały, ale warto.
          Natomiast Tom Clancy był specjalistą od Rosji Sowieckiej "Polowanie na Czerwony Październik", "Kardynał z Kremla", czy "Czerwony królik".
          • fatyko Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 00:16
            Russia House i parę innych Le Carre, Ikona Forsytha

ale Tobie chyba chodziło o wschodnich autorów
    • tosia.ru Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 07:56
      sensacja mi na razie do glowy nie przychodzi
      ale niezmiennie bede reklamowac Borysa Akunina - uwielbiam

p.s. obecnie czytam po rosyjski Cliva Cusslera - beee! lepiej brzmi po polsku
      • januanio Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 09:34
        Może Martin Cruz Smith? Seria z Arkadym Renko, z tym że po polsku jest wydawany wybitnie dziwnie 1,2,6 wydane, reszta coś czeka na wydanie.

Jeszcze Demille by się znalazł, czytałem Szkołę Wdzięku
        • nchyb Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 10:52
          Dzięki za propozucje, część znam (Szkołę wdzięku czyta akurat mój mąż, chyba mu wyrwę), części nie - to poszperam.

Ale źle się wyraziłam. Ja tego chcę pisanego przez nich, nie przez Amerykanów itp, ale właśnie przez Rosjan, Ukraińców, Białorusinów itp...
          Chcę sensacji rosyjskiej pisanej przez nich, очень пожалуйста smile
          • jottka Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 12:06
            to nie jest sensacja w czystej postaci, a raczej specyficzny pastisz gatunku, ale "kryptonim "pingwin" andrieja kurkowa (ukrainiec piszący po rosyjsku) mógłby się nadać, o ile nie znasz, bo to dobre jestsmile
            • nchyb Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 12:51
              nie znam, poszukam, dziękuję i proszę o jeszcze smile
    • chiara76 Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 13:06
      wrzuciłam hasło w net i wyskoczyło na przykład "Miliard dolarów gotówką", Anatolij Romow, "Rosyjkska orchidea" Daszkowej, coś w opisie wspominają o skorumpowanych politykach (ale mi nowinawink, Arsen Riewazow, "Samotność 12" (opis, znów podobno odpowiedź na Kod Leonarda...
      A w ogóóle, to polecam takie forum na gazecie , zdaje się tytuł, rosyjska muza, knigi, tam możesz albo przejrzeć pod tym kątem albo zadać pytanie o nazwiska tamtejszych autorów sensacji a potem to już sobie sprawdzisz, co u nas zostało wydane.
      • chiara76 sorry za literówki. nt 21.09.11, 13:10

• chiara76 link do forum 21.09.11, 13:08
      forum.gazeta.pl/forum/f,12252,Rosyjska_muza_filmy_knigi.html
    • chiara76 i jeszcze (ciągle z Merlina) 21.09.11, 13:12
      Vladimir Volkoff "Spisek". Na Merlinie niedostępny,ale chodzi o tytuły...smile
    • siostra_pelagia Re: rosyjskie sensacje... 21.09.11, 17:16
      Te ciekawsze nazwiska to niestety na angielski a nie na polski tłumaczą:
      Friedrich Neznanski
      Changiz Abdulaev
      Danil Koretsky
      Marina Serova
      Wladimir Rybakov

jakby się ktoś uparł to sobie to może w tłumaczeniu ang. przeczytaćsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka