03.02.05, 13:26
Czy ktoś wie co się stało z Ubikiem? Miał być miesięcznikiem od stycznia a
tu, nie dość, że się nie ukazał, to jeszcze zniknął z internetu.
Obserwuj wątek
    • ronstein Re: ubik 03.02.05, 16:00
      esesie, daj znać, co się dzieje!!!
      faktycznie, wygląda to fatalnie
      jak długo można czekać, nie mając nawet dostępu do stronki i forum :(
      pozdr, Ron
      • Gość: Andre Re: ubik IP: *.ajd.czest.pl 03.02.05, 16:14
        Eeeeeeeeseeeeeeeeeeeeessieeee!! !
        • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.02.05, 19:51
          Jestem...
          Co jest? Jest... bałagan :( Do NASKu czy gdzieśtam nie wpłynęła rata abonamentu
          za domenę. Domena skutkiem tego zniknęła. Nieporozumienie z drukarnią - póki nie
          zostanie rozwiązane, nie będzie kolejnego numeru. Andrzej Świech, Tomek Tkaczyk,
          Konrad Walewski i ja mozemy w tym momencie tylko siedzieć i pracować nad tym, co
          mamy (to jest nad kolejnym numerem i materiałami do następnych), licząc na to,
          że nasz Wydawca i Naczelny w jednej osobie jak najszybciej dojdzie z całą sprawą
          do ładu, bo żaden z nas nie jest władny tych problemów rozwiązać. Wóz albo
          przewóz. Albo umrzemy i - wtedy oddamy grzecznie pieniądze wszystkim tym, którzy
          nam zaufali płacąc penumeratę i przeprosimy tych, których tekstów nie zdążyliśmy
          wydrukować mimo obietnic, albo pojawimy się ponownie. Tyle mogę Wam powiedzieć,
          bo tyle sam wiem.
          Chciałbym w tym miejscu móc powiedzieć co innego, ale się nie da. Wiem tyle, ile
          Wy teraz. Mogę Was tylko prosić o dołączenie do trzymania kciuków.
          Pozdrawiam
          Sławek Spasiewicz
          "Ubik" - dział literatury polskiej
          • Gość: Andre Re: ubik IP: *.ajd.czest.pl 04.02.05, 08:44
            Aaaaarrrrrghhhhhhhhh....
    • polacco1 Re: ubik 04.02.05, 09:47
      Oj, esesie...Z wyliczeń wychodzi mi, że "Ubik" powinien chyba zmienić
      naczelnego (zrobiłem wyliczankę i na niego wypadło "bęc")Jeśli się mylę, to
      zjem swoją skarpetkę.
      • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.02.05, 11:16
        A teraz odrobina lojalności: jakby nie patrzeć Naczelnemu należą się wielkie
        brawa, bo to On pismo założył i wymyślił, my się tylko dołączyliśmy, podpinając
        pod to swoje umiejętności. Co więcej, to On "Ubika" wydaje. O ile więc znacie
        kogoś, kto chciałby wyłożyć pieniądze na regularne wydawanie pisma z ambicjami,
        to zgłaszajcie propozycje :) W każdym innym wypadku - "Ubik" był, i cały czas
        niestety jest, pismem wydawanym po amatorsku wyglądającym na robione
        profesjonalnie. Profesjonalnie robione pisma też miewały przejściowe kłopoty i
        jakoś z tego wyszły - albo nie. My też mamy nadzieję, że ze swoich wyjdziemy :)
        Myślę, że nam wszystkim będzie szkoda, jeśli "Ubik" padnie. Ale na razie nie
        dopuszczamy takiej możliwości :)
        Pozdrawiam
        SS
        • Gość: drt Re: ubik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:11
          ...ewidentny brak kobiecej ręki, ot co

przykro mi, dłużej nie mogłam się powstrzymać... :]

drt

• Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 07.02.05, 22:34
            Yyyyyy... Doroto droga, Naczelny jest żonaty... :)
            Pozdrawiam
            SS
        • Gość: Tomasz Pacyński Re: ubik IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 07.02.05, 16:30
          Sorry, ze głupio spytam - ale kto wlaściwie jest naczelnym?
          • ronstein Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 07.02.05, 17:48
            Redaktorze Naczelny, Jakubie Chomicki!!!
            odezwij się do czytelników swojego pisma
            sytuacja jest niejasna od tygodni, a nawet miesięcy i jeśli nawet podjęte
            zostały decyzje, które są dla nas smutne, chcielibyśmy o nich wiedzieć
            brak kobiecej ręki jest rzeczywiście bardzo wyraźny :) ale chłop też potrafi
            posprzątać, jak się postara
            jako autor tekstów i stały, wierny czytelnik chcę znać przyszłość pisma!!!
            nie ma nic gorszego od lekceważenia, wierz mi Jakubie
            a tak właśnie czuje się chyba większość z nas w tej chwili: ZLEKCEWAŻONA
            czekam(y) na jakiś sygnał od Ciebie
            fanatyczny szalikowiec UBIKa
            Cezary Zbierzchowski
            • braineater Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 07.02.05, 19:50
              Ja to się zlekce zważony nie czuję ale pani kioskowa to się już dziwnie na mnie
              patrzy i tylko czekać jak wystawi tabliczkę z napisem 'Ubików Niet'
              Pozdrowienia:)
              • Gość: Andre Chłopaki,zlitujcie się... IP: *.ajd.czest.pl 08.02.05, 08:31
                ...i wydajcie jakieś oświadczenie.Nawet(nie daj Boże)złe wieści przyjmiemy
                mężnie,ale niech będą jakieś wieści...
                • Gość: nienietoperz Wierna publicznosc IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 08.02.05, 13:41
                  Az sie rece skladaja do podpisow...
                  Ubik, przez krotki i burzliwy czas swojej egzystencji zdobyl sobie publike byc
                  moze nie imponujaco ilosciowo (to wie jedynie redakcja), ale niewatpliwie
                  zaangazowana emocjonalnie. Prawa rynku sa nieublagane, ale chocby na proste
                  'chcielismy, obiecywalismy, nie wyszlo' (albo, znacznie lepiej, na 'chcielismy,
                  obiecywalismy, i juz zaraz wyjdzie!') chyba czytelnicy zasluzyli...
            • jakub_chomicki Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 08.02.05, 15:52
              Zgodnie z wezwaniem odzywam sie :)
              Słuchajcie, wiem że się niecierpliwicie i sam nie chciałbym być w Waszej
              skórze :) UBIK nie przestał istnieć (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo) a
              za przerwę tak długa serdecznie Was przepraszam. Na razie rozmawiamy z bardzo
              poważnym wydawcą o dłuższej współpracy i partnerstwie - dlatego to się troszkę
              przeciągnęło. Myślę jednak że wkrótce się wszystko wyjaśni i kolejne numery
              UBIKA ujrzą światło dzienne. W każdym razie Ci, którzy wykupili prenumeraty na
              pewno nie stracą. Trzymajcie kciuki!
              z pozdrowieniami i przeprosinami
              Jakub Chomicki
              • jakub_chomicki Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 08.02.05, 15:53
                PS. Strona wkrótce będzie z powrotem :)
                • ronstein Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 08.02.05, 16:52
                  Dzięki za informacje, które są lepsze niż można się było spodziewać :)
                  czekamy teraz na szczegóły, czyli termin ukazania się ósemki w kioskach
                  pozdrawiam całą UBIKową Redakcję
                  Ron
                  • Gość: Andre Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! IP: *.ajd.czest.pl 09.02.05, 08:31
                    Mater Dei,może będzie dobrze!!!Będzie dobrze!
                    • Gość: drt Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:28
                      taa...

zobaczę to uwierzę :P

pozdrawiam
                      drt

PS Reprezentuję kibiców...kibicki....kibicie! sceptyczne lekko... dla zdrowej
                      równowagi w szeregach!! :]
                • Gość: nienietoperz Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 18.02.05, 16:50
                  Drogi Redaktorze Naczelny,
                  czy 'wkrotce' ma jakis gorny limit interpretacyjny?
                  Z powazaniem,
                  nienietoperz
                  • ronstein Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 20.02.05, 16:23
                    Okazło się, że w cytowanym przeze mnie tylekroć zdaniu Mistrz, Philip K. Dick
                    pomylił się, i to DOŚĆ WYRAŹNIE:
                    W życiu JAK NAJBARDZIEJ zdarzają się rzeczy, których najbardziej się boimy, a
                    czasem spotykają nas również te, których najmocniej pragniemy. Należy więc
                    wnioskować, że nie ma żadnej różnicy między życiem a literaturą.
                    Jak na mój gust "Ubik" już nie żyje, Panie Redaktorze Naczelny, a ja nie mam
                    czym spryskać rzeczywistośći, która starzeje się w zastraszającym tempie. Siły
                    twórcze przegrały w walce z entropią i okazało się, że to, co dobre, pojawia
                    się zwykle po to, byśmy wiedzeili, co możemy stracić.
                    Może brzmi to przesadnie i wskazuje na duży stopień mojego zdenerwowania.
                    Ale to dobrze - bo tak właśnie jest.
                    Pozdr, Ron
                    • Gość: eses Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.02.05, 23:35
                      Ja bym jeszcze nie kładł na nas kreski :)
                      Jutro powinno się wiele wyjaśnić i obiecuję, że mniej więcej o tej porze pojawią
                      się wieści z frontu :)
                      Pozdrawiam
                      SS
                      • ronstein Re: Redaktorze Naczelny odezwij się!!! 21.02.05, 14:51
                        Esesie drogi,
                        a propos frontu, nie napisz tylko "na zachodzie bez zmian" :)
                        w fantastyce znane są powszechnie przypadki reanimacji, tudzież życia
                        pozagrobowego, więc DZIAŁAJCIE!!!
                        pozdr, Ron
    • polacco1 Re: ubik 09.02.05, 09:19
      Trzymam kciuki u rąk i nóg! MUSI BYĆ DOBRZE.
      • Gość: nienietoperz Re: ubik IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.02.05, 11:02
        Rzecz jasna, ze musi!
        Tylko kiedy...
        Red. Nacz. zalal nas fontannami wizji i optymizmu tydzien temu, czy mozna sie
        bedzie spodziewac w najblizszym czasie suchych konkretow, typu: 'Ubik' wlasnie
        poszedl do kioskow?
        Z uklonami,
        • Gość: Andre Re: ubik IP: *.ajd.czest.pl 14.02.05, 12:33
          No właśnie,ja już przecie na prochach uspokajających jadę od tygodnia...
          • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.02.05, 22:29
            Witajcie :)
            Tak samo jak Wy czekam na konkrety od Kuby i mam nadzieje, że się doczekamy ich
            jak najszybciej.
            Chciałbym tylko napisać - o ile Was to uspokoi - że działamy :) po partyzancku,
            ale działamy - mówię tu za wszystkich członków redakcji nie będących redaktorem
            naczelnym :)
            Pozdrawiam
            SS
            • ronstein Re: ubik 15.02.05, 08:43
              Sławku, dzięki za wieści
              a, tak swoją drogą, rola rzecznika prasowego do najwdzięczniejszych chyba nie
              należy, gdy "firma" co rusz podrzuca mu inną wersję rzeczywistości do
              przekazania
              oby partyzantka wyszła wreszcie z ciemnego lasu, w którym siedzi :)))
              z pozdrowieniami
              Ron
              • taki.jeden.tetrix Re: ubik 15.02.05, 14:13
                ronstein napisał:

> oby partyzantka wyszła wreszcie z ciemnego lasu, w którym siedzi :)))

I oby nie gonił jej wtedy gajowy :D

Najlepsze życzenia

tj
    • Gość: eses Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 22.02.05, 00:22
      Oto efekty dyskusji, na którą z przyczyn technicznych nie mogło przybyć dwóch z
      pięciu członków zespołu redakcyjnego:

1. Kompletnie nierealistyczna, pesymistyczna wersja wydarzeń: "Ubik" pada. Przy
      okazji następuje krach na Giełdzie Nowojorskiej, wybory prezydenckie w Polsce
      wygrywa wirtualna kandydatka Wiktoria Cukt (ktoś jeszcze ją pamięta?), a
      reprezentacja Azerbejdżanu w piłce nożnej pokonuję Brazylię 5:0.

2. Realistyczna, pesymistyczna wersja wydarzeń: Kuba Chomicki, nasz Naczelny,
      ogłasza: "Panowie, przemyślałem sprawę i wychodzi mi, że nie chcę jednak utopić
      kolejnej kasy. Przykro mi." W związku z tym ożywa ubikowa strona internetowa, na
      której pojawia się wirtualny miesięcznik "Ubik w sieci", z Forum i wieloma
      ciekawymi tematami poruszanymi na stronie i oczywiście z opowiadaniami, który z
      czasem staje się tak popularny, że powraca idea wydawania czasopisma. :)

3. Realistyczna, optymistyczna wersja wydarzeń: Kuba Chomicki, nasz Naczelny,
      ogłasza: "Panowie, przemyślałem sprawę, kasy nie ma wiele, ale jestem w stanie
      wydać jej jeszcze trochę". W związku z tym ożywa ubikowa strona internetowa, na
      której pojawia się internetowy miesięcznik "Ubik w sieci", z Forum i wieloma
      ciekawymi tematami poruszanymi na stronie i oczywiście z opowiadaniami.
      DODATKOWO, a raczej PRZEDE WSZYSTKIM, raz na kwartał w "Empikach" oraz wybranych
      księgarniach na terenie całej Polski i w internecie pojawia się wyglądający jak
      książka kwartalnik "Ubik", o objętości bliskiej 200 stron, zawierający to, co do
      tej pory było w "Ubiku", tylko w większej ilości, ale niestety za wyższą cenę,
      rzędu jakieś 15 zł. W związku z tym ósmy numer pojawia się w drugiej połowie
      marca, kolejny w drugiej połowie czerwca, potem w drugiej połowie września, itd.
      To jest wariant, który być może zadowoliłby większość zainteresowanych :)

4. Optymistyczna wersja wydarzeń: Kuba Chomicki, nasz Naczelny, dogaduje się z
      tajemniczym inwestorem, który sypie kasą i mamy w marcu miesięcznik "Ubik" w
      kioskach.

5. Nierealistyczna, optymistyczna wersja wydarzeń: w środę któryś z członków
      redakcji trafia "szóstkę" w totka i przeznacza na potrzeby "Ubika" nędzne
      2000000 złotych. W związku z tym "Ubik" zostaje miesięcznikiem w cenie 3 zł za
      200 stron i płytą DVD z najnowszym hitem kinowym gratis, Polska staje się
      trzecią potęgą gospodarczą świata, a nasza reprezentacja w piłce nożnej wygrywa
      z Brazylią 5:0.

Sprawa jest prosta: w ciągu najbliższych dwóch-trzech dni Kuba ogłasza nam swoją
      decyzję, bo tylko On na dziś może zainwestować w dalszy rozwój papierowego
      "Ubika". Ktoś z nas przekazuje ją do Was i w kilka dni pojawia się ponownie
      nasza stronka, za którą już nie zapomnimy zapłacić abonamentu :)
      Pozdrawiam
      Sławek Spasiewicz
      "Ubik"
      • bogow Odpowiedź pesymistyczna. 22.02.05, 07:47
        Odpowiedź pesymistyczna:
        Obywatele! Przecież przestrzegałem, że taka rewolucja wymagać będzie
        niesamowitego wysiłku (co prawda starałem się robić to tak żeby nikt tego nie
        zauważył ;) ). No i co? Efekt jest taki, że ludzie powoli już zaczynają
        zapominać, że istniało takie pismo jak UBIK. Niemal wszyskie powyższe warianty
        nie pozostawiaja złudzeń co do przyszłości magazynu w dotychczasowej formie.
        Jeszcze opcja kwartalnika wydaje się najbardziej realistyczna. Tylko czy nie
        skończy się na jednym numerze? Bardzo chciałbym się mylić...

Odpowiedź optymistyczna:(miało jej nie być)
        No dobrze, liczę na to, że jednak znajdziecie środki na choćby częściowe
        zrealizowanie któregoś z powyższych projektów. Wtedy będzie dobrze nawet jeśli
        pojawicie się jedynie w formie sieciowej.
        Cóż... powiem tak (parafrazując): To wszystko wygląda na porażkę ambitnej
        fantastyki, ale cóż to była za piękna porażka :)
        Hmmm... Zawsze pozostaje nadzieja w postaci nowych "Kroków w nieznane".

Pozdrawiam i życzę spełnienia wariantów optymistycznych :)
      • polacco1 Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) 22.02.05, 09:32
        Pogubiłem się... To znaczy, że już po Ubiku?
        • Gość: byszbysz Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.lublin.ws 22.02.05, 10:39
          To znaczy, że trzeba uzbroić się w cierpliwość i potrzymać mocno kciuki jeszcze
          dzień czy dwa. Oby się wszystko dobrze skończyło.
          pozdrawiam (wciąż przy nadziei:)
          bb
          • ronstein Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) 22.02.05, 11:50
            Cóż...
            Nie wyobrażam sobie zniknięcia papierowego UBIKa z półek
            może jestem staroświecki, ale internetowe byty to jednak co innego, niż
            pachnący farbą drukarską papier, szeleszczący w dłoniach
            Kiedy dotarły do mnie pierwsze zapowiedzi przejścia na cykl miesięczny,
            ucieszyłem się, ale miałem wiele wątpliwości, czy to się uda - teraz widać, że
            były one uzasadnione :( moje wątpliwości dotyczyły również tego, jak Redakcja
            UBIKa poradzi sobie z wypełnieniem go tekstami i utrzymaniem dotychczasowego
            poziomu
            W gruncie rzeczy perspektywa kwartalnika - grubszego, droższego i WYCHODZĄCEGO
            REGULARNIE - jest wg mnie bardzo pociągająca
            to pismo, niejako w naturalny sposób, jest kwartalnikiem i niech tak zostanie;
            ważne jest natomiast, by skalkulować cenę tak, aby cała impreza była opłacalna
            Działaj dalej, Redakcjo, nie poddawaj się
            pozdr, Ron
            • Gość: banyuls Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 12:32
              Niech już sobie będzie nieregularnym kwartalnikiem ukazującym się w internecie,
              ale żeby był, do diaska, no żeby już tylko był!!!
              • Gość: Andre Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.ajd.czest.pl 22.02.05, 13:08
                Tylko papier!!!Choćby i kwartalnik,choćby i półrocznik ale na
                papierze.Sieciowej edycji mówię stanowcze NIE.
                • Gość: yola Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.02.05, 13:28
                  Ja też nie chcę sieciowego wydania. Jak to to schowam do torebki i poczytam w
                  tramwaju?!
                  • meteor2017 Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) 22.02.05, 14:01
                    > Ja też nie chcę sieciowego wydania. Jak to to schowam do torebki
                    > i poczytam w tramwaju?!

Eeee... wydrukowac?
                    A tak na serio, to lepszy kwartalny i papierowy, niz nawet tygodniowy ale
                    sieciowy. Trzymam nadal kciuki i czekam na wiesci. Oby optymistyczne.
            • Gość: eses Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 22.02.05, 23:13
              O zawartość polskojęzyczną bym się raczej nie martwił :) Gorzej z zagraniczną,
              ale mamy nadzieję, że i to się uda. Decyzję Kuby poznamy - mam nadzieję - w
              czwartek i wtedy, znowu w okolicach północy, się tu pojawię.
              Pozdrawiam
              SS
              • Gość: eses Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 22.02.05, 23:32
                I oczywiście dzięki za trzymanie kciuków :)
                SS
                • Gość: eses Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.02.05, 21:28
                  Witajcie
                  Jestem trochę wcześniej niż planowałem... W każdym razie, sytuacja jest taka:
                  Postaramy się, aby jak najszybciej opjawiła się ponownie nasza strona
                  internetowa, która, jak obiecywałem, będzie stale aktualizowana. Natomiast w
                  kwestii magazynu papierowego jest problem, nie będę ukrywał, finansowy. Chcemy
                  wydrukować kolejny numer i następne, Kuba wciąż ma wolę wydawania pisma, ale
                  sprzedaż "Ubika" za pośrednictwem kiosków "Ruchu" jest zdecydowanie nie taka,
                  jaka być powinna. Pretensje w tej sprawie trafiają w próżnię...
                  W każdym razie: chcemy wydać w końcu ósmy numer "Ubika" i chcemy, by stało się
                  to w marcu. Chcemy też wydać następne. Na razie priorytetem jest znalezienie
                  możliwie jak najtańszej drukarni. Macie jakieś kandydatury...? :)
                  Pozdrawiam
                  SS
                  • ronstein Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) 25.02.05, 17:04
                    Niestety, nie znam żadnych drukarni :(
                    od dawna jednak zastanawiam się nad sensem kolportarzu "U" za pośrednictwem
                    RUCHU - czy taki magazyn rzeczywiście "idzie" w kioskach, gdzie leży sobie
                    przysypany prasą kobiecą, pismami komputerowymi i CATSami??? - jakoś nie chce
                    mi się wierzyć, choć to tylko niepoparta niczym spekulacja
                    z drugiej strony, RUCH to duża sieć i można przez nią dotrzeć w wiele miejsc,
                    tylko że ja np. pytałem w Warszawie w kilku kioskach oznaczonych logiem RUCHU
                    o "Ubika" i kioskarze nawet o takim piśmie nie słyszeli; zawsze więc kupuję "U"
                    w EMPiKU; myślę, że trzeba się w ogóle zastanowić nad sensem tej współpracy;
                    może poszukać innej sieci???
                    jest np. sieć sklepików RELAY, w której można dostać m.in. NF i SF, a pisma są
                    z pewnością lepiej wyeksponowane niż w kioskach (sklepy mieszczą się m.in. w
                    supermarketach i na dworcach); pojęcia nie mam, jakie tam panują zasady, ale
                    przynajmniej widać "towar"
                    poza tym - jak już pisałem - zastanówcie się nad ceną; "Czas Fantastyki"
                    kosztuje o 2 zł więcej, a ma nabywców, którzy wolą zapłacić trochę więcej za
                    coś dobrego; osobiście uważam, że za kwartalnik (zwłaszcza o większej
                    objętości) można dać np 9 zł, bo to tylko 3 złote miesięcznie!!!
                    co na to inni Forumowicze???
                    pozdrawiam
                    i cały czas trzymam kciuki
                    Ron
                    • Gość: byszbysz Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.lublin.ws 25.02.05, 17:52
                      Ron ma wiele racji:
                      - kioskarze nie mają pojęcia o Ubiku (testowane m.in. w Kielcach i Lublinie)
                      - Empik, przy wszystkich swoich wadach, to chyba najlepsze miejsce na tego typu
                      pisma - a pomysł z Relayem nie jest zły - oczywiście z punktu widzenia
                      kupującego
                      - co do ceny - myślę, że jednocyfrowa cena za kwartalnik literacki jest ceną
                      mocno niewygórowaną...

pozdrawiam
                      • Gość: braineaterbezlog:) Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:58
                        propozycje:
                        cena 15-17 zet to nie jest morderstwo - podejrzewam ,że nie tylko ja mogę sie
                        przestawić na tańsze fajki:)
                        Kwartalnik, o ciut wiekszej objętości, z dużą publicystyką to jest experyment,
                        któren może sporo w skostniałym fantastycznem rynku namieszać
                        Sprzedaż via Empik, Relay, Okay i tym podobne instytucje z włączeniem małych
                        fachowych księgarni - np. imago.com na pewno lepszym wyjściem niż nieudany RóH
                        A co do drukarni to parę w Katowicach kojarzę moge podzwonić i popytać o
                        stawki - priv
                  • Gość: nienietoperz Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.03.05, 14:00
                    Drogi esesie,
                    niestety znowu chyba tytul przerosl konkret - informacje zgodnie z obietnica
                    zmienily sie w tradycyjne: staramy sie, bedzie dobrze, jest OK, a sierpien 2004
                    zmienil sie (tym razem) w marzec 2005...
                    Troche to wszystko smutne.
                    Z uklonami,
                    nienietoperz
                    • Gość: eses Re: Informacje zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.03.05, 23:54
                      Wiem o tym...
                      Choroba, jak zaczynaliśmy to mieliśmy wielkie plany, liczyliśmy, że będzie
                      dobrze i bez problemu się wybijemy. Rynek nas brutalnie zweryfikował. Co prawda
                      nie jest jeszcze tak źle, jak napisał w ostatnim wstępniaku redaktor Szmidt,
                      który posadził już orchidee na naszym grobie, ale jest kiepsko, sami widzicie i
                      doskonale o tym wiecie, bo naszej nieobecności ukrywać się nie da. Mogę z tego
                      miejsca tylko podziękować tym, którzy w nas jeszcze wierzą.

Więc jeśli jeszcze mi ufasz (nie tylko Ty, ale wszyscy, którzy to czytają i są
                      zainteresowani naszymi losami) to prowadzimy w tej chwili rozmowy z kilkoma
                      drukarniami. Jest wola by wydać "Ubika" w marcu, z tego co mi wiadomo, są też
                      pieniądze.

Na wydanie numeru. Nie na zareklamowanie go w telewizji i pismach kobiecych, co
                      zwróciłoby nań powszechną uwagę. Bardzo jest mi miło tutaj rozmawiać z tymi
                      kilkoma osobami, które się tu udzielają, bardzo miło było zobaczyć, jak liczba
                      członków forum "Ubika" sięga 20. Ale nie da się ukryć, do utrzymania pisma
                      potrzeba jakiegoś tysiąca stałych czytelników. A do tej pory było z tym różnie.
                      Zaczęliśmy od zera i byliśmy pod wielkim wrażeniem, że mimo tego, że prawie nic
                      o sobie nie mówiliśmy, ktoś nas polubił. Staraliśmy się trzymać dobry poziom i
                      mam nadzieję, że to się nam udawało, ale to niestety nie wystarczyło, by zdobyć
                      te tysiące czytelników. Czy takie wyznania jak tu nam pomogą - też wątpię :)

To przykre, swoją drogą, widzieć taki kryzys polskich pism fantastycznych, skoro
                      nakład i ponoć również poziom "Nowej Fantastyki" drastycznie spada (zbyt
                      nieregularnie czytuję, by wypowiadać się autorytatywnie na temat poziomu),
                      "Science-Fiction" mimo wielkich planów strasznie schudło, "Magazyn Fantastyczny"
                      zapowiadał się jako konkurencja dla nas i został kwartalnikiem, my mamy już
                      który? ósmy?! nie, szósty... miesiąc przerwy i liczymy na to, że uda nam się
                      powrócić choćby jako kwartalnik...
                      No jest lipa. A z nami mimo wszystko jakoś chyba będzie - no cóż, jeśli okaże
                      się, że się mylę i jednak nas nie będzie, to jestem pierwszy do ukamieniowania,
                      bo w końcu własny rycerski honor tu stawiam :) (tj. postawiłbym, gdyby
                      ktokolwiek mnie pasował, ale walczę piórem, nie mieczem). A na raize mówię -
                      będzie. Póki mogę :)
                      SS
                      • Gość: Andre Brak informacji zgodnie z obietnicą :) IP: *.ajd.czest.pl 07.03.05, 12:52
                        Tak zajrzałem w nadziei,że coś wiadomo...
                        • polacco1 Re: Brak informacji zgodnie z obietnicą :) 07.03.05, 13:51
                          Ja cóś to czarno widzę...(bajka o Jacusiu Czarnowidzącym)Chociaż, podobno brak
                          informacji oznacza dobre informacje?
                          • horpach Re: Brak informacji zgodnie z obietnicą :) 08.03.05, 15:06
                            Panowie,posmialismy sie,pozartowalismy.Teraz do rzeczy:istniejecie czy nie??
                            • Gość: eses Re: Brak informacji zgodnie z obietnicą :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 08.03.05, 16:08
                              Dziś wieczór się dowiem. Jeśli istniejemy, to będziemy pod koniec marca. Jeśli
                              nie - to lipa, ale też Wam o tym powiem.
                              Pozdrawiam
                              SS
                              • Gość: eses ech... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 08.03.05, 23:55
                                Jak ja nie lubię takich sytuacji... Napisałbym to Wam wcześniej - w końcu jestem
                                Wam to winien - to mi sieć nie działała. Jest tak: wybieramy się do drukarni
                                uzgadniać pewne szczegóły - ale dopiero w poniedziałek. Dlaczego tak późno? Bo
                                qrka vodna nikt z nas nie jest w stanie się wyrwać z pracy... Ale poniedziałkowe
                                spotkanie w drukarni jest spotkaniem ostatniej szansy. Jeśli koszty przerosną
                                nasze możliwości, to leżymy. A jeśli nie - to jeszcze w marcu jesteśmy.
                                Zaapelowałbym w tym miejscu o cierpliwość, ale robiłem już to tyle razy, że to
                                zdanie wyprało się z całej treści... Przepraszam Was zatem za tę całą niepewność
                                i znowu proszę o trzymanie kciuków - jeśli pójdzie źle, to już ostatni raz.
                                Pozdrawiam
                                SS w dołku psychicznym wiszący jak zwykle na nadziei :)
                                • Gość: eses Re: ech... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.03.05, 11:31
                                  Witajcie
                                  Z przyczyn ode mnie niezależnych informacje o efektach naszego spotkania w
                                  drukarni podam dopiero jutro przed południem lub wieczorem. Wszystko zależy od
                                  tego, kiedy uzyskam odpowiednie informacje.
                                  Pozdrawiam
                                  SS
                                  • ronstein Re: ech... 14.03.05, 17:11
                                    Sławku, ja cały czas czekam na następną wypowiedź Kuby
                                    mam nadzieję, że się odezwie i powie konkretnie, co zamierza zrobić jako wydawca
                                    trzymam za Was kciuki
                                    pozdr, Ron
                                    • Gość: eses Ech 2 - esesowe oświadczenie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.03.05, 11:18
                                      Witam wszystkich czytelników i sympatyków "Ubika" :)
                                      Ponieważ zaplanowane na wczoraj, a z powodu trudności z dograniem terminu
                                      przeniesione na dziś spotkanie Kuby z szefem drukarni - naszej ostatniej nadziei
                                      - się nie odbyło i zostało znowu przeniesione, chciałbym powiedzieć co następuje:
                                      1. NIE WYCOFUJĘ SIĘ.
                                      2. Uważam, że "Ubik" wciąż ma szansę powtać z martwych, choć te szanse są z
                                      każdym dniem, godziną coraz mniejsze.
                                      3. Ponieważ jednak po odebraniu powyższych informacji straciłem ochotę do
                                      firmowania swoim nazwiskiem kolejnych ściem i zmian terminów oraz decyzji, po
                                      prostu w tej sprawie będę milczał, dopóki nie dostanę od Kuby konkretnej
                                      informacji o wynikach jego spotkania, które będą oznaczać albo upadek pisma albo
                                      wydanie zaległego, ósmego numeru.
                                      4. Nie oznacza to, że znikam z Forum i że przestaję się zajmować fantastyką :)
                                      Pozdrawiam serdecznie :)
                                      Sławek Spasiewicz
                                      wciąż "Ubik" - dział literatury polskiej :)
                                      • Gość: Andre Re: Ech 2 - esesowe oświadczenie IP: *.ajd.czest.pl 15.03.05, 14:35
                                        No,czyli jeden głosujący więcej w comiesięcznym plebsie na polskie opowiadanie.
                                        • jewgienij Re: Ech 2 - esesowe oświadczenie 21.03.05, 09:24
                                          Nie wiem, czy nie jest już za późno, ale podaję kontakt z niedrogą drukarnią w
                                          Krakowie: d.feliks@edica.pl
                                          pozdrawiam
                                          Jewgienij T.Olejniczak
                                          • jewgienij Re: Ech 2 - esesowe oświadczenie 21.03.05, 10:39
                                            Zapomniałem dopisać ( to dla esesa), że przy powołaniu się na Jewgienija będzie
                                            specjalna zniżka :)
                                            • Gość: eses Re: Ech 2 - esesowe oświadczenie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 21.03.05, 11:47
                                              Dzięki - mam nadzieję, że jeszcze coś z tego będzie...
                                              Pozdrawiam
                                              SS
                                              • Gość: Andre Re: Ech 2 - esesowe oświadczenie IP: *.ajd.czest.pl 21.03.05, 12:55
                                                Potężna dawka smutku w esesowym poście.To nie wróży dobrze...
                                              • Gość: eses relacja z frontu :) IP: *.zax.pl / *.zax.pl 21.03.05, 13:01
                                                Najpierw dziękuję wszystkim tym, którzy tutaj, jak i przez prywatne rozmowy
                                                informują, że trzymają za nas kciuki :) W tym momencie przewidujemy trzy wersje
                                                wydarzeń:
                                                a) Niestety, druk okazuje się zbyt drogi i "Ubik" pada. W tym wypadku zwracamy
                                                pieniądze wszystkim tym, którzy w nas zainwestowali.
                                                b) Drukujemy kolejny numer pisma i mamy nadzieję, że sprzeda się lepiej niż
                                                poprzednie :)
                                                c) Ze względu na niepewną sytuację na rynku "Ubik" jako czasopismo zostaje
                                                zamknięty. Natomiast w księgarniach pojawia się antologia ubikowych tekstów -
                                                tych, które już się pojawiły, jak i tych, które pojawić się miały, ale nie
                                                zdążyły...

Jutro, we wtorek, Kuba wybiera się do drukarni. Jestem bardzo ciekawy, jakie
                                                wieści przyniesie.
                                                Nawiasem mówiąc, w sytuacji braku naszej strony inernetowej, funkcjonuje cały
                                                czas stary adres działu literatury polskiej "Ubika" - ubik-litpol(at)epf.pl ,
                                                czyli na "Panoramie Firm" :)
                                                Pozdrawiam
                                                SS
                                                • Gość: Andre Re: relacja z frontu :) IP: *.ajd.czest.pl 21.03.05, 13:04
                                                  Ech,życie,życie (jest nowelą...).Dobra chociaż i antologia.Albo
                                                  cykliczne...Nie,nie wiem,rozmarzyłem się....
                                                  • ronstein Re: relacja z frontu :) 21.03.05, 14:36
                                                    A może...
                                                    cała ta afera z zamkniętą stroną internetową i nie ukazującym się pół roku
                                                    pismem to po prostu genialny chwyt marketingowy?
                                                    kto teraz nie kupi "Ubika", żeby zobaczyć, co znajduje się w środku
                                                    legendarnego, ósmego numeru???
                                                    kto nie skusi się ostatni, bezcenny numer w kolekcji?!
                                                    przewiduję szturm na EMPiKi, kolejki i listy społeczne
                                                    ŻYCZĘ TEGO NAM WSZYSTKIM
                                                    Ron
                                                  • Gość: Andre Re: relacja z frontu :) IP: *.ajd.czest.pl 21.03.05, 14:39
                                                    A potem,dzięki ogólnokrajowej zrzutce szalikowców ubika i lużniej związanych
                                                    fanów możliwe staje się wydanie 24 następnych numerów...
                                                • Gość: mrSin Re: relacja z frontu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:20
                                                  Sam nie wiem, martwi mnie cała ta sytuacja i mam wrażenie że jest to jedynie
                                                  przedłużanie agonii Ubika. Szkoda by było. Jednakże nadal trzymam kciuki, może
                                                  moje czarnowidztwo nie sprawdzi się. Mam nadzieję że jutro przeczytam UBIK REBORN.
                                                  Ps. A może by tak. Ubik regularnie ukazuje się w sieci zaś na osłodę co jakiś
                                                  czas ( powiedzmy pół roku ) wydawać antologię najlepszych tekstów. Głosowaliby
                                                  czytelnicy Ubika. Co o tym myślicie?
                                                  pozdrawiam
                                                  A.M.
                                                  • ronstein Re: relacja z frontu :) 22.03.05, 14:02
                                                    Szkopuł w tym, że nie każdy pali się do publikowania w sieci
                                                    co za tym idzie - na skład autorów (i tekstów) duży wpływ ma to, czy czasopismo
                                                    ukazuje się na papierze;
                                                    obawiam się, że "Ubik" internetowy mógłby nie budzić takiego zainteresowania
                                                    również wśród czytelników
                                                    ale zaproponowane rozwiązanie (łącznie z głosowaniem) uważam za ciekawe, bo w
                                                    ten sposób nie zaprzepaszcza się całego dorobku Redakcji
                                                    pozdr, Ron
                                                  • Gość: Andre Re: relacja z frontu :) IP: *.ajd.czest.pl 22.03.05, 14:26
                                                    A ja chcę cyklicznej antologii.
                                                  • Gość: mrSin Re: relacja z frontu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 23:02
                                                    Również sądzę, że internet nie jest najlepszą formą na przyszłość Ubika,
                                                    jednakże lepszy przysłowiowy rydz niż nic. Cykliczny almanach mógłby chociażby
                                                    nieco osłodzić gorycz upadku Ubika. Zgadzam się, że autorzy niechętnie publikują
                                                    w sieci można więc pomyśleć o kolejnym kompromisie. Połowa almanachu poświęcona
                                                    byłaby tekstom zamieszczonym w necie ( sądzę, iż młodym autorom taka nagroda w
                                                    zupełności by wystarczyła ) oczywiście po głosowaniu. Druga połowa należałaby do
                                                    bardziej uznanych pisarzy, których prac nie ujrzymy w sieci. Kompromis, wilk
                                                    syty i owca cała ( coś dziś mnie wzieło na przysłowia ). Generalnie raz na kilka
                                                    miesięcy mielibyśmy substytut Ubika. Byłaby zachowana ciągłość. Natomiast kiedy
                                                    sytuacja na rynku poprawiłaby się Ubik mógłby powrócić w glorii i chwale.
                                                    A.M.
                                                    P.S. Odnośnie publikacji w sieci. Trudno dziwić się autorom, iż niechętnie
                                                    publikują swe prace w necie. Niestety zbyt dużo chłamu i badziewia zawiera w
                                                    sobie internet. Bardzo ciężko znaleść perełkę. Jednakże Ubik swoimi 7 numerami
                                                    udowodnił, to że trzyma poziom. Gdyby zachować tę zasade do wydania
                                                    internetowego... Cóż kto wie może byśmy wszyscy mieli miłą niespodziankę.
                                                  • Gość: eses Z innej beczki... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 23.03.05, 16:59
                                                    ... czyli korzystając z ostatniego wolnego dnia przed Świętami wszystkim
                                                    miłośnikom "Ubika" i naszych perypetii, które powoli zaczynają przypominać
                                                    serial wenezuelski :)

życzę RADOSNYCH, SPĘDZONYCH W SPOKOJU I DOBREJ POGODZIE NA ZEWNĄTRZ I "W ŚRODKU"
                                                    ŚWIĄT!

...oraz jak najszybszego końca pełnej pustych słów gadaniny i objawienia się
                                                    pozytywnych konkretów :) (niestety, najwcześniej w nocy we wtorek po Świętach)
                                                    Pozdrowienia w imieniu całej redakcji :)
                                                    SS
                                                  • braineater Re: Z innej beczki... 23.03.05, 19:19
                                                    Gość portalu: eses napisał(a):

> ... czyli korzystając z ostatniego wolnego dnia przed Świętami wszystkim
                                                    > miłośnikom "Ubika" i naszych perypetii, które powoli zaczynają przypominać
                                                    > serial wenezuelski :)

Jak najbardziej trzymać się tego schematu - w kolejnym odcinku pojawi się dobry
                                                    wujek z Kolumbii, mamroczący coś o jakimś kartelu i upchnie w redakcji Ubika
                                                    duuuuuuuużą walizę wypełnioną zielonymi banknotami o wysokich nominałach -
                                                    zaczem dostaniemy nowy numer U na kredzie w formacie "Literatury na swiecie",
                                                    wypełniony po brzegi Elisonem, Bradburym, Dickiem i Lemem, w cenie złotych
                                                    3ch...
                                                    >
                                                    > życzę RADOSNYCH, SPĘDZONYCH W SPOKOJU I DOBREJ POGODZIE NA ZEWNĄTRZ I "W
                                                    ŚRODKU
                                                    > "
                                                    > ŚWIĄT!
                                                    >
                                                    > ...oraz jak najszybszego końca pełnej pustych słów gadaniny i objawienia się
                                                    > pozytywnych konkretów :) (niestety, najwcześniej w nocy we wtorek po Świętach)
                                                    > Pozdrowienia w imieniu całej redakcji :)

Zwierzęta gadają w wigilię, redakcje w noce powielkanocne?:)
                                                  • polacco1 Re: Z innej beczki... 24.03.05, 09:41
                                                    Wesołych Świąt! I niech się z tego jajeczka (wielkanocnego) coś w końcu
                                                    wykluje:)
                                                  • Gość: KC Re: Z innej beczki... IP: 64.94.202.* 24.03.05, 15:51
                                                    Wesolych Swiat i lepszych czasow po Swietach dla redakcji i wszystkich.
                                                    Pamietajcie, wiecej osob to czyta i trzyma kciuki niz tu pisze.
                                                    Pozdrawiam
                                                    KC
                                                  • Gość: mrSin Re: Z innej beczki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:50
                                                    Wesołych ciepłych i pogodnych dla wszystkich wiernych czytelników i redakcji
                                                    Ubika. Obyśmy po świętach usłyszeli wreszcie dobre nowiny...
                                                    A.M.
                                                  • Gość: drt Re: Z innej beczki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 12:31
                                                    Ja jak zwykle spóźniona, ale też życzę!! życzę Wszystkim wesołych, spokojnych,
                                                    smakowitych... :)

pozdrawiam
                                                    dorota kotwica
                                                  • Gość: Rafał Dębski Prośba do SS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:22
                                                    Mam prośbę do Pana Spasiewicza. Czy mógłbym dostać jakiś namiar? Bo mail, który
                                                    mam nie odpowiada,a muszę się skontaktować.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: eses newsy IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 11:39
                                                    Witam Was poświątecznie, wiosennie, z nową nadzieją i brzuchem pełnym ciasta :)

Co do naszej przyszłości: w głosowaniu na wczorajszym spotkaniu wygrał pomysł
                                                    oszczędnościowy, czyli wprowadzenie "Ubika" do sieci jako regularnie
                                                    aktualizowanego magazynu, natomiast w drugiej połowie roku (czerwiec lub
                                                    wrzesień, w zależności od planów wydawnictwa, z którym jesteśmy po wstępnym
                                                    słowie i większej sensowności działań marketingowych) ukazałaby się antologia
                                                    tekstów, które zdążyliśmy zaakceptować do druku, ale nie opublikować. Ostateczna
                                                    decyzja należy do Kuby, który miał własny projekt, a ponieważ chcieliśmy wrócić
                                                    do domów ostatnim autobusem :) zgodziliśmy się na poczekanie do max. niedzieli
                                                    na odpowiedź. Jeśli Kuba po przeanalizowaniu wszystkich zaiprzeciwów zgodzi się
                                                    z naszymi argumentami, to Wy otrzymacie wiadomość natychmiast jak tylko dorwę
                                                    się do sieci :) Wszyscy, którzy wpłacili pieniądze na prenumeratę dostaną list z
                                                    alternatywą - albo oddamy im pieniądze, albo gdy tylko antologia się ukaże,
                                                    prześlemy im egzemplarz plus ewentualną różnicę. Zaś autorzy też dostaną listy z
                                                    pytaniem, czy zamiast w gazetce chcą się pojawić w książce :)
                                                    Przy dobrych układach za jakieś dwa tygodnie może ruszyć stronka.

Co dalej, czyli np. w przyszłym roku? W zależności od zgromadzonych funduszy
                                                    kolejna antologia lub powrót wersji papierowej.

Qrde, znowu mogę się okazać zbytnim optymistą, ale dla mnie brzmi to sensownie...

Pozdrawiam!
                                                    SS
                                                  • Gość: Andre Re: newsy IP: *.ajd.czest.pl 30.03.05, 11:44
                                                    No to nawet znośne wieści.
                                                  • Gość: mrSin Re: newsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:57
                                                    Jak najbardziej jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Jednakże proponował bym
                                                    zastanowienie się nad cyklicznym wydawaniem papierowego zbioru, oczywiście z
                                                    częstotliwością na zasadzie "w miarę możliwości".
                                                    pozdrawiam
                                                    A.M.
                                                  • polacco1 Re: newsy 31.03.05, 12:08
                                                    A co z wcześniejszym pomysłem na wydanie choćby tylko "ósemki"? Podobno była
                                                    już gotowa do druku, a co papier to papier...Później niechby i w sieci jak już
                                                    nie będzie innego wyjścia. Przy takiej teraz reklamie "Ubika"( forum gazety
                                                    stało się niemal forum ubikowym ) jestem pewien, że nakład rozszedł by się w
                                                    mig i potrzebny byłby dodruk :)
                                                  • ronstein Re: newsy 31.03.05, 13:39
                                                    Ten wątek jest w tej chwili na ósmym miejscu jeśli chodzi o liczbę wypowiedzi
                                                    na Forum GW, przy czym "większe" wątki dotyczą głównie "Matrixa" i "Władcy
                                                    Pierścieni"
                                                    dyskusja przybrała rzeczywiście rozmiary imponujące, jak na taki "nieciekawy"
                                                    temat
                                                    Redakcjo droga, przemyśl jeszcze raz propozycję polacco, ponieważ najlepiej,
                                                    również moim zdaniem, zaczynać od rozwiązań, które są już jakoś zaawansowane
                                                    UWAŻAM TEŻ, ŻE POWINIEN WYPOWIEDZIEĆ SIĘ TUTAJ KUBA
                                                    najlepiej byłoby, gdyby ogłosił wreszcie swoją ostateczną decyzję
                                                    ja, w każdym razie, jestem z Wami :)
                                                    pozdr, Ron
                                                  • Gość: Andre Re: newsy IP: *.ajd.czest.pl 31.03.05, 14:01
                                                    Takoż i ja z Wami.Legiony Ubika powstańcie...
                                                  • sfinks13 Re: newsy 31.03.05, 14:08
                                                    Cykliczna antologia,jako konkurencja dla tych z Fabryki Słów,i
                                                    Sedeńkowych "Wizji..."i "Kroków...".Hmmm...brzmi smakowicie...
                                                  • Gość: KC Wiesci - pytanie IP: 64.94.202.* 31.03.05, 16:19
                                                    Wiesci sa wspaniale ale mam pytanie i byc moze sugestie: czy redakcja ma zamiar
                                                    dolaczyc do ksiazki niektore swoje niewydane dotad eseje, szkice, recenzje, etc
                                                    i przeplesc je z opowiadaniami? Sadze, ze to dodaloby "magazynowej" atrakcji do
                                                    ksiazki i zrekompensowalo tymczasowy brak magazynu na rynku. Co Wy na to?
                                                  • Gość: KC Wiesci - pytanie IP: 64.94.202.* 31.03.05, 16:20
                                                    Oraz oczywiscie pozdrawiam.
                                                  • Gość: Andre Re: Wiesci - pytanie IP: *.ajd.czest.pl 31.03.05, 16:43
                                                    Recenzje pewnie się zdezaktualizują do czasu wydania antologii,ale
                                                    szkice,artykuły krytyczne?Jestem za.Byłoby to coś w rodzaju starych "Kroków w
                                                    nieznane".A właśnie,w tej antologii to przewidziane są tylko polskie teksty czy
                                                    te "klepnięte"do działu prozy obcej też?
                                                  • Gość: eses Re: Wiesci - pytanie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 01.04.05, 00:42
                                                    Qrczę, tyle pytań naraz... Postaram się odpowiedzieć na wszystkie :)

Numer ósmy był faktycznie przygotowany do druku, ale w zasadzie większość jego
                                                    zawartości "nieliterackiej" stanowiły recenzje i stałe działy, z których
                                                    wszystko można spokojnie umieścić na stronce, ale na papierze na większość już
                                                    byłoby faktycznie trochę za późno. Najbardziej poszkodowani w tym wypadku byliby
                                                    Michał Cetnarowski i Sebastian Uznański, bo to ich teksty teoretyczne musiałyby
                                                    zaistnieć jedynie w sieci.

Na dziś jestem osobiście za przejściem do sieci, bo choć wiem, że Kuba chciał (i
                                                    zakładam, że może sobie na to pozwolić) wydać dwa numery pisma, to o ile
                                                    "ósemka" mogłaby się faktycznie sprzedać całkiem nieźle :) o tyle "dziewiątka"
                                                    już by mogła wrócić do dawnej ilości, co mogłoby być dosyć nieciekawe z
                                                    finansowego punktu widzenia. A w ciągu kolejnych kilku miesięcy nieobecności
                                                    papierowej wersji, po poczynieniu odpowiednich kroków, mogłaby pojawić się kasa
                                                    nie na dwa numery, ale - zaszalejmy - na przykład na 12 i jeszcze ich
                                                    odpowiednie rozreklamowanie :)

Opowiadania zagraniczne, o których wiem, że miały się ukazać w czasopiśmie,
                                                    powinny się znaleźć w antologii, jeśli tylko ich autorzy i tłumacze zgodzą się
                                                    na taką zmianę. Być może uda się coś dołożyć.

Z drugiej strony: gdyby ktoś wyłożył pieniądze na kolejne osiem numerów, to
                                                    NAPRAWDĘ w ciągu maksymalnie tygodnia zakończylibyśmy z autorem pracę nad
                                                    jedynym jeszcze niedoszlifowanym opowiadaniem i spokojnie mógłbym zabrać się za
                                                    numer dziewiąty (czyli 17), który był zapełniony w części i teksty stamtąd też
                                                    się w Antologii upchnie... A to znaczy, że w chwili obecnej Antologia liczy
                                                    sobie spokojnie jakieś 200 stron i wygląda bardzo solidnie na wirtualnej
                                                    półce... I bardzo chciałbym, by równie solidnie wyglądała na rzeczywistej :)
                                                    Jeszcze więcej tekstu? No luuudzie :) Toż to będzie niewygodnie się trzymało :)

Pozdrawiam wszystkich to czytających ;-)
                                                    SS
                                                  • Gość: nienietoperz Re: Wiesci - pytanie IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 01.04.05, 14:19
                                                    Pytania rodza pytania....
                                                    Niestety doswiadczenie (nie tylko Ubikowe) wskazuje, ze w miare czasu szansa na
                                                    ukazanie sie czy to antologii czy to numeru osmego, czy to kolejnych 12 numerow
                                                    Ubika maleje (oby nie eksponencjalnie). Dlatego tez jak najbardziej sensowny
                                                    pomysl wydania zbioru opowiadan traci rece i nogi, jesli taki zbior mialby
                                                    ukazac sie w czerwcu/wrzesniu/kiedys.
                                                    Idea opublikowania ich najpierw w sieci jest w stanie
                                                    a) skutecznie zniechecic autorow
                                                    b) jeszcze skuteczniej zniechecic potencjalnych kupcow antologii.
                                                    O ile dobrze rozumiem, opowiadania sa gotowe do druku. Ewentualny kontakt z
                                                    autorami nie powinien zajac wiele czasu (o ile bedzie sie im w stanie obiecac
                                                    bliskie KONKRETNE terminy), a wiec jedynym powodem paromiesiecznego (?)
                                                    opoznienia moze byc kwestia oczekiwania na 'powaznego wydawce', gotowego do
                                                    'dluzszej wspolpracy i partnerstwa' - czytaj na cos rownie dobrze okreslonego i
                                                    czesto spotykanego jak bliskie spotkanie III stopnia, co o dziwo nie zdarzylo
                                                    sie przez ostatni niemal rok. Nie znaczy to, ze wydawnictwa zajmujace sie
                                                    literatura SF nie istnieja - czy szacowna redakcja podjela (w kwestii antologii)
                                                    proby kontaktu z jakimkolwiek wydawca, chocby z potencjalna konkurencja (czyli
                                                    np. z Fabryka Slow, z Aresem)? Czy tez czekamy na nieoczekiwane?
                                                    Z uklonami i zyczeniami podjecia jakiejkolwiek dzialalnosci w KWIETNIU,
                                                    nienietoperz

P.S. A na koniec luzna uwaga - czy forumowiczom ubikolubnym tez sni sie czasem
                                                    ze Dr Slawek i Mr Kuba to jedna i ta sama osoba?
                                                    Obu(?) :-) Panow serdecznie pozdrawiam.
                                                  • Gość: eses Re: Wiesci - pytanie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 01.04.05, 17:01
                                                    Tak, wydawca jest, wyraził wstępną zgodę na publikację, tylko że przecież
                                                    choroba nie możemy mu rozwalić planów wydawniczych, bo już musimy wydać
                                                    książkę... To raz. A dwa, że ciągle nie wiem, co ostatecznie postanowi Kuba.

P.S. A na koniec luzna uwaga - czy forumowiczom ubikolubnym tez sni sie czasem
                                                    > ze Dr Slawek i Mr Kuba to jedna i ta sama osoba?
                                                    > Obu(?) :-) Panow serdecznie pozdrawiam.

Aj, gdybym ja był Kubą, to sytuacja byłaby jasna kilka miesięcy temu :)
                                                    Musiałbym mieć straszną schizofrenię, żeby jako SS chcieć JUŻ wydania pisma, a
                                                    jako Kuba Chomicki zastanawiać się, co zrobić z "Ubikiem" :)
                                                    Pozdrawiam
                                                    SS
                                                  • Gość: eses Wieści + pilna prośba!!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.04.05, 17:04

Więc już wiadomo. Będzie Antologia, w drugiej połowie roku, wszyscy
                                                    zainteresowani autorzy otrzymają list z pytaniem o zgodę. Niedługo wracamy do
                                                    sieci. Nazwę wydawnictwa podam dopiero jak skończymy negocjacje, ale zapewniam,
                                                    że istnieje :)

W związku z tym pilna prośba: jeśli te słowa czyta Pan Jacek Gilarski z
                                                    Brwinowa, proszę o pilny kontkat! Nie mam Pana e-maila, a potrzebuję również
                                                    Pańskiej zgody :)

Pozdrawiam
                                                    SS
                                                  • Gość: eses Uzupełnienie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.04.05, 21:43
                                                    W związku z pojawiającymi się pytaniami: Antologia będzie zawierać utwory,
                                                    których NIE UMIEŚCIMY na powracającej do życia stronie internetowej.
                                                    Na ewentualne dalsze pytania odpowiem już na priv, żeby nie zaśmiecać wątku -
                                                    ubik-litpol(at)epf.pl
                                                    Pozdrawiam
                                                    SS
                                                  • jewgienij Re: Wieści + pilna prośba!!! 06.04.05, 09:54
                                                    Dostałem list, ale nie mogę odpisać, ponieważ podany adres esesa wyświetla mi
                                                    się jako nieprawidłowy. Czy inni autorzy też mają takie problemy?
                                                    Panie Sławku, co z tym adresem?
                                                  • Gość: mrSin Re: Wieści + pilna prośba!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 11:43
                                                    Mam ten sam problem. Generalnie mam już tyle adresów do esesa że już sam nie
                                                    wiem, który wybrać i który działa.
                                                    A.M.
                                                  • Gość: Andre Kontakt z esesem IP: *.ajd.czest.pl 06.04.05, 11:59
                                                    Z upoważnienia esesa podaje jego priv (twierdzi,że działa:))):
                                                    slavicek@wp.pl
    • nienietoperz Re: ubik 10.05.05, 17:12
      Minal kolejny miesiac, watek ubikowy juz prawie znika z ekranu,
      strona wbrew wszystkim zapowiedziom sie nie pojawila,
      i jeszcze tylko ostatkiem woli pozostaje sie spytac -
      czy to juz koniec ostateczny?
      Pozdrowienia,
      Wasz
      nienietoperz
      • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.05.05, 00:51
        No jak to, to żona nic nie mówiła, czy mój mail do Niej nie doszedł? :) (no
        dobra, pisałem go miesiąc temu...)
        Chłopakom podpięli sieć. Znaczy, siadają do pisania od podstaw strony, bo co
        prawda moglibyśmy zapłacić już za domenę, tylko, że przez jakiś miesiąc
        wisiałaby na niej stara, nieaktualna kompletnie ubikwsieci.com... A jak już
        wracać, to z podobnym hukiem co wychodząc i przynajmniej na podobnym poziomie co
        się pojawiając w wersji papierowej :)
        Prawdopodobnie niedługo w tym miejscu pojawi się propozycja do wszystkich
        chętnych o nadsyłanie tekstów do ewentualnej publikacji, ale na razie sza...!
        Pozdrawiam
        SS
        • braineater eSS - prywata... 12.05.05, 09:26
          Czy mój mailer sprzed miesiąca z recką opowiadania doszedł?
          • Gość: eses Re: eSS - prywata... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.05.05, 14:49
            Doszedł, szczegóły na priva - sorry za brak odpowiedzi wcześniej...
            Pozdrawiam
            SS
        • Gość: selig Re: ubik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:08
          > Chłopakom podpięli sieć. Znaczy, siadają do pisania od podstaw strony, bo co
          > prawda moglibyśmy zapłacić już za domenę, tylko, że przez jakiś miesiąc
          > wisiałaby na niej stara, nieaktualna kompletnie ubikwsieci.com

Hmm, zeby jeszcze wprowadzic troche pesymizmu (jakby bylo go za malo), to
          chcialbym zauwazyc, ze teoretycznie istnieje mozliwosc, iz wolny w tej chwili
          adres ubikwsieci.com sobie zarejestruje ktos inny...
          • Gość: ees Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.05.05, 09:38
            ... I oczywiście wstawi tam stronę z pornografią :)
            Nie no, w takim wypadku po prostu podamy nowy adres i tyle... Choć tego ciągle
            aktualnego będzie szkoda.
            Pozdrawiam
            SS
            • Gość: selig Re: ubik IP: *.acn.waw.pl 13.05.05, 15:54
              > ... I oczywiście wstawi tam stronę z pornografią :)

Taaa, swietny pomysl :) To gdzie to trzeba sie zarejestrowac? Nask sie to
              urzedostwo nazywa? www.dns.pl i -> "rejestracja domen" ? ;)
              • meteor2017 zaraz zaraz... 14.05.05, 12:19
                Chyba juz podkupil... Zajrzyjcie sobie:
                www.ubikwsieci.com
                "UbikwsiecI.com is for sale! $248.00"
                • Gość: selig Re: zaraz zaraz... IP: *.acn.waw.pl 14.05.05, 13:40
                  > Chyba juz podkupil... Zajrzyjcie sobie:
                  > www.ubikwsieci.com
                  > "UbikwsiecI.com is for sale! $248.00"

Hmm, no ale wolna jest .com.pl i .pl. Swoja droga to bezczelne, ze sa jakies
                  firmy, ktore wykupuja zwolnione domeny. Wszedzie tylko posrednicy i posrednicy...
        • nienietoperz Re: ubik 13.05.05, 13:52
          Zona mowila jak najbardziej, po prostu miesieczna cisza, bolesne doswiadczenia z
          przeszlosci i wrodzona niecierpliwosc nie pozwolily grzecznie siedziec cicho :-)
          Pozdrowienia + zyczenia internetowego (i nie tylko) powodzenia,
          nienietoperz

• Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 14.05.05, 08:12
            Dziękuję i pozdrawiam wszystkich, którzy jeszcze mi wierzą :)
            SS
            • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.06.05, 23:04
              Miałem się tu pokazać dopiero wtedy, gdy będę mógł podać linka do sieciowego
              "Ubika", ale w końcu stwierdziłem, że nie będę odpowiadał wciąż na te same
              pytania, a poza tym im więcej tekstów na rozruch, tym lepiej :) A przy okazji
              podbiję wątek :)
              1. Strona nasza jest w trakcie tworzenia, tj pisania w którymś z języków :).
              Chętnych do współpracy przy jej zapełnianiu twórczością felietonową,
              recenzencką, literacką zapraszam do przesyłania tekstów na adres
              ubik-litpol@pf.pl. Ja już je przekażę komu trzeba. Współpraca jest niestety
              niedochodowa, oferujemy tylko satysfakcję z publikacji.
              2. Opowiadania do Antologii w liczbie ponad 30 zostały przesłane do wydawnictwa
              "Labirynt", jeszcze jedno - zagraniczne - zostanie dosłane, jak tylko
              tłumaczenie ujrzy światło dzienne. W związku z tym teraz czekam na ostateczną
              decyzję właściciela wydawnictwa. A potem... to się zobaczy :)
              Pozdrawiam
              SS
              • rydygier4 Re: ubik 16.06.05, 07:57
                Witam.

Ów mail to ubik-litpol@PF.pl, czy też może ubik-litpol@EPF.pl? Pytam, bo sam mam
                tam konto i kiedyś miałem pf po małpie, a teraz jest epf...

Pozdrawiam.
                • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.06.05, 08:22
                  ups, faktycznie. ubik-litpol@EPF.pl
                  Jak tylko będziemy już znali adres strony, to ulegnie zmianie, ten zostanie w
                  rezerwie. Dzięki za zwrócenie uwagi :)
                  Pozdrawiam
                  SS
                  • polacco1 Re: ubik 16.06.05, 10:43
                    Czuję się wyrwany do odpowiedzi, jako że to ja zaczynałem ten wątek. Życzę
                    powodzenia, chociaż wolałbym wersję papierową :(
                  • Gość: mrSin Re: ubik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:24
                    Pozostaje na tylko niecierpliwie oczekiwać... Miejmy nadzieję, iz sieciowa
                    wersja Ubika to tylko początek i już niedługo nasza ulubiona gazeta powróci w
                    wersji najbardziej satysfakcjonującej. Czyli papierowej...
                    A.M.
                    • Gość: eses Re: ubik IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.06.05, 11:04
                      Przyznaję się bez bicia, nawaliłem. Z powodu mojej opieszałości sieciowa wersja
                      "Ubika" będzie mieć opóźnienie. Ale pojawi się. Przepraszam wszystkich
                      zainteresowanych i obiecuję, że jak tylko kłopoty zostaną rozwiązane, pojawimy
                      sie w sieci.
                      Pozdrawiam
                      SS
                      • nienietoperz Re: ubik 29.06.05, 12:39
                        Opoznienie = ?
                        opoznienie w stosunku do terminu czerwcowego/lipcowego/wakacyjnego?

Pozdrowienia
                        nntpz
                        • Gość: eses post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.07.05, 18:37
                          Witam
                          Myślę, że mogę już ujawnić tę informację...
                          We wrześniu tego roku, nakładem wydawnictwa "Copernicus" ukaże się antologia
                          "Bez bohatera" zawierająca 17 z 41 przygotowanych do publikacji we wciąż
                          zawieszonym "Ubiku" opowiadań. Również dla pozostałych szukamy miejsca na
                          publikację.

oto zawartość książki - 15 opowiadań polskich oraz dwa zagraniczne:
                          1. Tomasz Kilian "Za dwa tygodnie spotkasz Boga, kochanie";
                          2. Roman Wala "Nocna robota";
                          3. Cezary Zbierzchowski "Moneta";
                          4. Zbigniew Wojnarowski "Dekapitacja";
                          5. Mateusz Józefowicz "Po dzikie zioło";
                          6. Henryk Tur "Bob Crane";
                          7. Jewgienij T. Olejniczak "Dom Marty";
                          8. Dorota Kotwica "Odszczurzanie";
                          9. Joanna Skalska "Jedyni mieszkańcy";
                          10. Rafał Dębski "Człowiek w kryształowym płaszczu";
                          11. Dawid Juraszek "Skała Która Sprowadza Cień";
                          12. Mikołaj Juliusz Wachowicz "Wilk morski";
                          13. Michał Cetnarowski "Polowanie na lwa";
                          14. Andrzej Miszczak "Kamień Samuela";
                          15. Paweł Ciećwierz "Bez bohatera";
                          16. Guido Eekhaut "Za orbitą Neptuna";
                          17. Herbert Cluse "Burza".

Razem - mi wyszło 460 stron, zobaczymy, ile będzie mieć książka :)

Pozdrawiam
                          SS
                          • piekielnica Re: post-Ubikowa Antologia 25.07.05, 09:44
                            Cisza pełna niedowierzania...
                            Esesie, jeśli rzeczywiście ukaże się ta antologia (puk...puk...)to powinieneś
                            zostać Człowiekiem Roku na tym forum i przykładem na to, że jeśli się ma pasję
                            i chęci, to można dopiąć celu. Śledziłam sobie "z boczku" ubikowy temat i
                            naprawdę żałuję, że to nie Ty jesteś naczelnym i że nie masz kasy na
                            dźwignięcie pisemka :(
                            A tak przy okazji: kiedy Ubik się odwiesi?
                            Ela Mazur
                            • Gość: eses Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 25.07.05, 13:36
                              Rumienię się :)
                              Cóż, już chyba najtrudniejsza część "produkcji" "Bez bohatera" jest za nami, to
                              znaczy, jest Wydawca (chwała Mu :) ), zgromadzone są środki finansowe, są gotowe
                              opowiadania, jest okładka - została chyba korekta, być może również ilustracje
                              (nie wiem, czy będą), skład, druk, drobne formalności... Więc niewiele może
                              przeszkodzić w ukazaniu się książki.

Kiedy "Ubik" się odwiesi, to już są w tym momencie dwa pytania. Jedno do Kuby
                              Chomickiego, Naczelnego, który ponoć ciągle pracuje nad odwieszeniem papierowej
                              wersji pisma - tu nie znam odpowiedzi - i do trzech członków redakcji, którzy z
                              braku kasy na druk starają się o stworzenie strony internetowej. Tu stawiam na
                              sierpień-wrzesień.

Pozdrowienia z wakacji :)
                              SS
                          • Gość: eses Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 26.09.05, 22:37
                            No więc tak...
                            W najbliższy piątek, tj 30.09 drukarnię powinna opuścić wydana nakładem
                            wydawnictwa "Copernicus Corporation" antologia opowiadań fantastycznych "Bez
                            bohatera", w której znajdzie się 9 poniższych opowiadań:

1. Tomasz Kilian "Za dwa tygodnie spotkasz Boga, kochanie";
                            2. Roman Wala "Nocna robota";
                            3. Cezary Zbierzchowski "Moneta";
                            4. Zbigniew Wojnarowski "Dekapitacja";
                            5. Henryk Tur "Bob Crane";
                            6. Dawid Juraszek "Skała Która Sprowadza Cień";
                            7. Mikołaj Juliusz Wachowicz "Wilk morski";
                            8. Andrzej Miszczak "Kamień Samuela";
                            9. Paweł Ciećwierz "Bez bohatera";

Książka będzie liczyć sobie ponad 300 stron, a i tak nie udało się zmieścić
                            wszystkich 17 zapowiadanych wcześniej tekstów w jedym tomie. Drugi, zawierający
                            pozostałe 8 ukaże się w grudniu/styczniu.
                            Co z pozostałymi? Nie wiem. Szukam wydawcy...
                            Jak tylko książka będzie gdzieś w internecie, podam linka dla niedowiarków :P
                            Pozdrawiam
                            SS
                            • Gość: drt Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 21:33
                              główny niedowiarek już widział ksiązkę w internecie.
                              to znaczy, ja widziałam... to super że się udało.
                              mnie tylko przeraziło jedno w opisie:

"udało się wszystkie zgromadzić w jednym tomie."

ale poczekamy na grudzień/styczeń i zobaczymy :)

pozdrawiam!
                              drt

PS polter.pl/wiesci/5412-Bez-bohatera-zapowiedz.html
                              • polacco1 Re: post-Ubikowa Antologia 28.09.05, 11:41
                                Eses pisał wyraźnie o dwóch tomach, więc pewnie będą dwa. Notkę musiał pisać
                                ktoś niezorientowany :)Już się nie mogę doczekać, kiedy pojawi się w księgarni
                                ten pierwszy. Zobaczymy, czy było o co pisać tyle postów ;)
                                • Gość: eses Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.09.05, 00:17
                                  Nie tak :) Notkę pisałem ja, kiedy jeszcze myślałem, że uda się wszystko - całą
                                  siedemnastkę - zmieścić w jednym tomie :)
                                  "Wszystko" - a to nawet połowa nie jest :(
                                  Pozdrawiam
                                  SS
                            • spriggana Re: post-Ubikowa Antologia 04.10.05, 21:04
                              Gość portalu: eses napisał(a):

> No więc tak...
                              > W najbliższy piątek, tj 30.09 drukarnię powinna opuścić wydana nakładem
                              > wydawnictwa "Copernicus Corporation" antologia opowiadań fantastycznych "Bez
                              > bohatera"

Pytanie 1: Czy opuściła?
                              Pytanie 2: Kiedy w sprzedaży?
                              • Gość: eses Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.10.05, 23:48
                                Według zapowiedzi Wydawcy sprzedaż powinna była rozpocząć się dziś
                                (www.esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=1621).
                                W Krakowie w Empiku na Rynku książki jeszcze nie ma, a przynajmniej nie było
                                około godziny 15 :) Nie wiem, jak w Warszawie.
                                Pozdrawiam
                                SS
                                • spriggana Re: post-Ubikowa Antologia 05.10.05, 23:02
                                  Wiesz, ten 4 października w Esensji osobiście wpisałam temi palcyma rozumując,
                                  że skoro w czwartek wychodzi z drukarni to do wtorku powinno dotrzeć... Ale
                                  chciałam się upewnić że dobrze rozumuję :)))
                                  • Gość: eses Re: post-Ubikowa Antologia IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.10.05, 19:48
                                    Jednym słowem: jest.
                                    W księgarniach warszawskich, w których można dostać książki "Copernicusa" już. W
                                    Empikach do tygodnia. W Krakowie powinna być w środę lub czwartek.
                                    A w grudniu-styczniu (ze wskazaniem na styczeń) tom drugi.
                                    Pozdrawiam!
                                    SS
                                    • rydygier4 www 08.12.05, 16:26
                                      Jeśli zaś idzie o ową stronę www to coś ktoś wie?
                                      • Gość: eses Re: www IP: *.zax.pl / *.zax.pl 08.12.05, 17:06
                                        To ja odpowiem wyłącznie za siebie: jednego z członków redakcji byłego "Ubika"
                                        oraz kilku znanych z jego łamów oraz z forum autorów i piszących można
                                        przeczytać w internetowym dwumiesięczniku "Creatio Fantastica" -
                                        www.cf.wrota.com.pl. Zapraszam do czytania, a chętnych do współpracy :)
                                        CF jednak nie jest w żadnym razie kontynuacją "Ubikowej" tradycji, lecz zupełnie
                                        odrębnym pismem.
                                        Pozdrawiam
                                        SS
                                        • Gość: eses Post-ubikowa antologia, tom 2 IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.01.06, 00:43
                                          Witam
                                          Odświeżam stary wątek, by zapowiedzieć wydanie w najbliższym czasie w
                                          wydawnictwie Fantasmagoricon drugiego tomu antologii opowiadań, które niegdyś
                                          miały znaleźć się w "Ubiku" - pod tytułem "Polowanie na lwa". W stosunku do
                                          pierwotnej zapowiedzi nastąpiły zmiany - nie ma opowiadań zagranicznych, które
                                          zostaną opublikowane w innej książce, oraz tekstu Rafała Dębskiego, który ukazał
                                          się w "Science Fiction, Fantasy i Horror". W zamian inne polskie opowiadania,
                                          odpowiadające tematyce zbioru, czyli szalonym wizjom :)
                                          Lista w kolejności alfabetycznej Autorów:
                                          Michał Cetnarowski - "Polowanie na lwa";
                                          Szczepan Grzybowski - "Ziemianie";
                                          Mateusz Józefowicz - "Po dzikie zioło wyprawa przez Galaktykę";
                                          Dorota Kotwica "Odszczurzanie";
                                          Michał Niewęgłowski - "Krotochwila";
                                          Jewgienij T. Olejniczak - "Dom Marty";
                                          Joanna Skalska - "Jedyni mieszkańcy";
                                          Tomasz Włodarski - "Filozofia mgły".

Kolejne tomy w planach ;)
                                          Pozdrawiam
                                          SS
                                          • braineater Re: Post-ubikowa antologia, tom 2 16.01.06, 12:14
                                            no nieźle:(

P:)
                                          • Gość: drt Re: Post-ubikowa antologia, tom 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:27
                                            jupi!
                                            brawa dla esesa!!!

szalone wizje górą! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka