Dodaj do ulubionych

Coś w stylu Cobena

26.06.15, 23:07
Możecie polecić coś w stylu Cobena? Uwielbiam jego książki, niestety większość już przeczytałam. Szukam więc czegoś w podobnym stylu.
Raczej podobne do tych pojedynczych książek, nie z serii o Myronie. Czyli raczej nie detektyw/ policja i jakieś śledztwo, bo książek tego typu mam kilka na oku. Bardziej normalny człowiek w coś wplątany, prowadzący śledztwo na własną rękę. Coś od czego nie można się oderwać do ostatniej strony.
Tylko chodzi o dziejące się współcześnie, żadne historyczne czy polityczne.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Coś w stylu Cobena 27.06.15, 11:34
      pewna nie jestem, ale może lee child się nada? to wprawdzie cykl z supermenem, czyli z założenia wiadomo, że pokona wszystkich obrzydliwców, no ale podobnie jest i u cobena - nasz bohater przegrać nie może, choć może nie tak spektakularnie jak u childasmile akcja żywa, moralność nieprzesadna, zagadka kryminalna istnieje, tyle że rozwiązywana jest przez siły prywatne (były major żandarmerii) metodami raczej z sensacji, niż kryminału klasycznego. ale bardzo dobresmile autor brytyjski, ale jego książki rozgrywają się w stanach.

dalej - karin slaughter (amerykanka), czy wcześniejszy cykl z policją, czy późniejszy z fbi, w obu wypadkach łącznikiem i głównym motorem wydarzeń kryminalnych jest cywil (czyli lekarka i patolog w jednej osobie), bardzo dobre kryminały, z tym że tu cywil korzysta jednak z pomocy sił oficjalnych (oraz jest bądź żoną, bądź narzeczoną głównych bohaterów męskichsmile

bardzo dobre kryminały z często niesamowitą nutą pisuje peter james, ale to a/ brytyjczyk, b/ to nie są kryminały z "prywatnym" śledczym, bohaterem jest legalny inspektor policji. ale zagadka, tempo akcji itp. naprawdę godne poleceniasmile

i z zupełnego offu - a może "siostra" rosamunde lupton? śledztwo prywatne jak najbardziej, tylko zakończenie, eee, że tak powiem, mocno niecobenowskiesmile ale czyta się bardzo dobrze, a co do zakończenia to można je nieco wyinterpretować w pożądanym kierunku. no mętnie się wyrażam, ale przecież nie będę tu opowiadać rozwiązania...
      • ewa1357 Re: Coś w stylu Cobena 27.06.15, 12:28
        Wielkie dzięki smile

Childa jakoś się "bałam", że nie przypadnie mi do gustu, ale skoro polecasz dam mu szansęsmile

Książki Slaughter też wydają się ciekawe. Jamesa też, chociaż bohaterem policjant z chęcią spróbuję.
        Opis "Siostry" wygląda zachęcająco, lubię tego typu książki. Jest zagadka, prywatne śledztwo i mam nadzieję zwroty akcjismile A co do zakończenia... hm, zobaczymy po przeczytaniu.
        • taka_prawda500 Re: Coś w stylu Cobena 27.06.15, 18:15
          Również polecam Childa i Slaughter smile
          Slaughter lepiej czytać po kolei smile
    • ariwederczi Re: Coś w stylu Cobena 02.07.15, 15:10
      Simon Kernick zdaje się naśladować Cobena. Właśnie czytam "Cel". Jest mocno cobenowski.
      • nchyb Re: Coś w stylu Cobena 02.07.15, 15:40
        Kernicka czytałam Ściganego. Bardzo Cobenowy moim zdaniem...
    • 19aneta81 Re: Coś w stylu Cobena 17.07.15, 10:17
      lee child smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka