Dodaj do ulubionych

Co czytacie? Luty 2016

01.02.16, 09:30
Ja zaczęłam "Prawda i inne kłamstwa", autor Sascha Arango.
Zdaje się, że sporo osób już ją czytało , ja sięgnęłam po nią z polecenia w innym miejscu.
Obserwuj wątek
    • taka_prawda500 Bernard Minier - Paskudna historia 01.02.16, 12:15
      Ciężko mi idzie początek.
      • matt.cobosco Karine Giebel "Czyściec niewinnych" 01.02.16, 14:40
        Książka jest owszem, wciągająca, ale ten nadmiar sadyzmu (wypalanie oczu, zakopywanie żywcem, strzelanie w kolana itd.) to już jednak nie na moją wrażliwość.
      • taka_prawda500 Re: Bernard Minier - Paskudna historia 10.02.16, 22:23
        A im dalej do końca tym książka lepsza, zakończenie rewelacyjne i nieoczekiwane smile
    • mokrzyk247 Florystka 02.02.16, 08:12
      Niby moja szanowna druga połowa mówiła mi, że to nie jest książka dla faceta - ale póki co, czyta się nieźle smile
      • oregano1 Re: Florystka 26.02.16, 18:09
        Ja zaczęłam czytać Bondę od tej właśnie ksiażki,zachwyciłam się."pochłaniacz" mniej mi się podobał za to "okularnik" perełka
    • drilka Krystyna Kuhn - Zimowy morderca 02.02.16, 10:55
      Ta książka, delikatnie mówiąc, nie jest moim faworytem.
      Dziwny dla mnie obraz Polski i Polaków przedstawiła autorka (np czy w pokoleniu 40-50-latków zdarzają się złote zęby?) Ale może jakieś moje kompleksy wyszły przy czytaniuwink
      • dziku.grodowy Re: Krystyna Kuhn - Zimowy morderca 02.02.16, 22:02
        Potwierdzam, dotrwałem do 2/3 ale nie udało się skończyć uncertain
        • andaba Andrea Camilleri - Pole garncarza 09.02.16, 09:45
    • benedict.c Re: Co czytacie? Luty 2016 09.02.16, 11:37
      Polecam Krąg ciemności!
      Trudno o bardziej przerażającą sytuację niż rejs oceanicznym liniowcem, na pokładzie którego grasuje seryjny zabójca.
      Podążając tropem bezcennego artefaktu, wykradzionego z niedostępnego tybetańskiego klasztoru, agent FBI Aloysius Pendergast i jego wychowanica Constance Greene wypływają supernowoczesną ?Britanią? w dziewiczy rejs. Zabójstwa, które zaczynają się wkrótce po opuszczeniu portu potwierdzają najgorsze podejrzenia Pendergasta ? złodziej znajduje się na pokładzie. Ale jak go odnaleźć pośród tysięcy pasażerów? Dlaczego kapitan ?Britanii? kieruje statek prosto na rafy, ku pewnej zgubie? Czy on także miał kontakt z złowrogim Agozyenem, którego kształt i wygląd pozostają zagadką? Kto ocali pasażerów zmierzających wprost do piekła na okręcie ogarniętym paniką?
      • siostra_pelagia Re: Co czytacie? Luty 2016 09.02.16, 17:26
        Przerażający opis, na pewno się nie odważę książki przeczytać.
        • pinos Re: Co czytacie? Luty 2016 11.02.16, 11:21
          E, to Preston&Child i kolejny z tomów o Pendergaście smile nie jest źle a nawet jest nieźle smile
    • echtom Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 09.02.16, 21:55
      Wracam do Lipowa po przerwie na niekryminały. Tylko dlaczego 740 stron?
      • andaba Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 09.02.16, 22:02
        O, to będziemy razem czytać, u mnie czeka w kolejce.
        Na razie czytam "Ludzi za ścianą"
        • andaba Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 16.02.16, 16:24
          No i doczekała świeczka wieczoru. Fakt, grube, ale idzie migiem. Na razie może być, jeszsze nie było uroczego Pawełka.
      • echtom Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 22.02.16, 20:25
        Trochę długie, ale jak zwykle dobrze się czytało. Cliffhanger na końcu (choć się domyślam), a na "Utopce" przyjdzie mi trochę poczekać.
        • andaba Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 23.02.16, 10:09
          Ha, a ja już przeczytałam.
          Katalogi on line, z możliwością rzucania się na nowości jak sęp na padlinę, są cudowne.
          Dzięki temu jestem prawie na bieżąco.
          • echtom Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 25.02.16, 14:54
            I z możliwością rezerwacji. Niestety, mam ograniczenie do 2 książek i czasem trudno jest się zdecydować.
            • andaba Re: Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 25.02.16, 15:10
              Niech sobie córki założą konta, ja ma siedem kart do dyspozycji, mogę szaleć.
              W danej sieci dzielnicowych bibliotek można zarezerwować 10 książek na łebka, wypożyczyć 12. Ale bywało, że brałam więcej, bibliotekarki czytelników lubią i nie są chytre smile
    • taka_prawda500 David Lagercrantz - Co nas nie zabije 10.02.16, 22:27
      Po krótkiej przerwie na książkę niekryminalną, wracam do dobrej lektury smile
      Przeczytałam już ponad 300 stron, widać że inny autor pisał, ale nie czyta się źle. Tylko trochę mi zgrzyta zniknięcie policjantki, z którą w poprzedniej części spotykał się Blomkvist bez słowa komentarza.
      • taka_prawda500 Re: David Lagercrantz - Co nas nie zabije 14.02.16, 13:49
        Do końca widać, że książkę kto inny pisał niż poprzednie tomy. Zła nie jest, ale czegoś zabrakło. Za mało redakcyjnego śledztwa, tak przecież szczegółowego w poprzednich częściach. Postaci spłycone do granic możliwości. Szkoda, bo intryga ciekawa i braki moim zdaniem tkwią w sposobie jej opisania.
    • drilka M. Hjorth, H. Rosenfeldt - Niemowa 13.02.16, 14:58
      Czekam na następnąsmile
    • drilka Ninni Schulman - Nasza słodka tajemnica 13.02.16, 15:01
      Wyczekana Magda Hansson i ... przemoc domowa. Dzieci żal...
      Ale książka dobra.
      • taka_prawda500 Re: Ninni Schulman - Nasza słodka tajemnica 14.02.16, 13:52
        Przede mną jeszcze 3 i 4 tom, nie mogę się doczekać smile
    • taka_prawda500 Lars Kepler - Piaskun 14.02.16, 13:51
      Po kolejnej przerwie na coś innego (poprzednio najnowszy tom Jeżycjady, teraz biografia Kuby Błaszczykowskiego) znowu zaczynam kryminał i od razu wciąga smile
      • latarnik88 Mons Kallentoft Duchy Wiatru 14.02.16, 16:23

Kolejna tego autora,tym razem Malin Fors prowadzi śledztwo w sprawie zabójstwa pensjonariusza
        Domu Opieki.Ciekawe jak zawsze.
      • taka_prawda500 Re: Lars Kepler - Piaskun 19.02.16, 20:21
        Świetna smile Ciekawa jestem czy jest już napisana kontynuacja?
    • my_little_own Re: Co czytacie? Luty 2016 14.02.16, 21:33
      Witam na forum smile
      Aktualnie czytam "Nie oglądaj się" Karin Fossum a niedawno skończyłam Fabrykantkę aniołków Camilli Läckberg
      a w miedzy czasie czytam tez inne - wychodzące poza kryminalny nastrój biografie - polecam biografie Zofii Stryjeńskiej oraz biografie fryzjera królów i i króla fryzjerów - Antoine smile
    • promocje90210 Re: Co czytacie? Luty 2016 16.02.16, 15:15
      w matrasie jest promka bit.ly/1WpfHMC
      • andaba J. Szwechłowicz - Ostatnia wola 16.02.16, 16:22
        Początek moim zdaniem zerżnięty z Marczyńskiego, reszta ujdzie, choć nieco chaotyczne.
    • taka_prawda500 James Patterson - Alex Cross musi zginąć 19.02.16, 20:23
      Kolejny Alex Cross i znowu będą 3 lata przerwy sad Albatros coraz bardziej mnie wkurza, autor napisał jeszcze 4 tomy... to samo z Kobiecym Klubem Zbrodni, 5 lub 6 książek jest niewydanych.
      • taka_prawda500 Re: James Patterson - Alex Cross musi zginąć 25.02.16, 12:25
        Patterson sam pisze teraz już tylko cykl z Alaxem Crossem. I te książki są najlepsze. Tylko że następnych na horyzoncie nie widać... sad
    • drilka Bernard Minier - Paskudna historia 20.02.16, 08:47
      Początek przypominał mi Cobena i Mickeya Bolitara (czytałam tylko jedną część) ale później było zdecydowanie lepiej.
      Ale i tak wolę Martina Servaza i mam nadzieję, że Minier do niego wróci.
    • drilka Klaus Peter Wolf - Morderca z Fryzji Wschodniej 20.02.16, 08:53
      Całkiem udana książka.
    • taka_prawda500 J.Patterson M.Karp - NYPD Scenariusz mordercy 25.02.16, 12:23
      Takie miałam wrażenie czytając, że to raczej współautor więcej napisał niż Patterson, na początku nudy, a i styl pisania inny...
    • taka_prawda500 Dagmara Andryka - Tysiąc 25.02.16, 12:29
      W ciekawym opisie wyczytałam trupa, więc uznałam że to kryminał. Na razie mało go przypomina, ale świetnie się czyta, w dziwacznym miasteczku koło Żarnowca dzieją się tajemnicze rzeczy.
      • taka_prawda500 Re: Dagmara Andryka - Tysiąc 29.02.16, 20:55
        Jest to kryminał, a przede wszystkim świetna książka obyczajowa. GORĄCO POLECAM !!! smile
    • drilka Levi Henriksen - Śnieg przykryje śnieg 25.02.16, 12:56
      Dużo zimy, malutko kryminału ale cieszę się, że przeczytałam tą książkę.
      • andaba Re: Levi Henriksen - Śnieg przykryje śnieg 25.02.16, 13:43
        Miałam wczoraj w rękach w bibliotece, ale odstraszyła mnie twarda okładka, bo byłam piechotą smile
        Ale nic straconego.
    • drilka Viveca Sten - Gorączka chwili 25.02.16, 12:58
      Ostatnio moja ulubiona seria więc nową musiałam mieć od razu.
    • echtom Paula Hawkins - Dziewczyna z pociągu 25.02.16, 20:29
      Wpadła mi w ręce przy katalogowaniu, wzięłam skuszona opisem na okładce (dziś zobaczyłam, że nr 1 wśród bestsellerów Empiku). Zaczyna się od mrocznych portretów psychologicznych dwóch kobiet, potem jedna znika bez śladu, a druga... jeszcze nie wiem.
      • echtom Re: Paula Hawkins - Dziewczyna z pociągu 29.02.16, 18:56
        Dziwna książka. Przez cały czas czekałam, aż wejdę w obiecany przez Kinga tryb "nie mogę się oderwać", ale w sumie akcja przyspiesza dopiero na ostatnich kilkudziesięciu stronach. Duży plus za portrety psychologiczne bohaterów, a właściwie bohaterek, bo cała historia została opowiedziana z perspektywy trzech kobiet.
    • oregano1 Re: Co czytacie? Luty 2016 26.02.16, 18:11
      Najnowszy Coben ,zaliczony-udało mi się wygraćsmile.

• matt.cobosco Karin Fossum "Zabójstwo Harriet Krohn" 27.02.16, 14:55
        Nie chciało mi się czekać aż się ukaże polskie wydanie i szybko wysłuchałem wersji szwedzkiej. Karin Fossum nie traci formy. Jest dobrze smile
    • kot_kotando Re: Co czytacie? Luty 2016 01.03.16, 20:10
      Prawdę mówiąc rozczarowałem się. Takie zachęcające recenzje, a książka okazała się niezbyt ciekawa.
    • koronka2012 Re: Co czytacie? Luty 2016 06.03.16, 21:18
      Wołanie kukułki. Dość przyjemna lektura.
    • koronka2012 Re: Co czytacie? Luty 2016 15.03.16, 21:23
      Skończyłam Jedwabnika.
      Miło dla odmiany poczytać coś o rzetelnej detektywistycznej robocie, po skandynawskich kryminałach to niemal idyllicznetongue_out
      • kot_kotando Re: Co czytacie? Luty 2016 11.04.16, 16:55
        Polecasz? Ja już parę razy natknąłem się na nazwisko Galbraith, ale jak tylko widziałem w nawiasie dopisek J.K Rowling to przestawałem się tym interesować. Nie mogę pozbyć się myśli, że p. Rowling to tylko Harry Potter i nic innego jej nie może wyjść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka