Dodaj do ulubionych

Rosyjskie klimaty

07.09.05, 19:33
Wspomniana już w inny6m wątku Daria Doncowa rosyjskich klimatów nie
wyczerpuje. A co chociażby z Akuninem? Jestem po jego serii Przygód
Fandorina, a także Mniszki Pelagii, z niecierpliwością czekam na polskie
wydania Przygód Magistra.

A także zaopatrzyłam się własnie z 2 książki Aleksandry Marininy: Skradziony
sen oraz Gra na cudzym boisku. Znacie?
Obserwuj wątek
    • carollcat Re: Rosyjskie klimaty 10.09.05, 16:44
      Akunina bardzo lubię, a Marininy nie znam.
    • chiara76 Re: Rosyjskie klimaty 10.09.05, 16:46
      Marininę bardzo lubię.
      Najbardziej chyba podobały mi się "Męskie Gry" i "Skradziony Sen", chociaż
      reszta też jest ok. Niestety, po przeczytaniu kilku wiem mniej więcej, kto
      będzie złą postacią, mam wrażenie , że Marinina wpadła nieco w taki rodzaj
      schematu. Ale i tak ja lubię.
    • kaye Re: Rosyjskie klimaty 11.09.05, 14:29
      Lubię czytać Marininę, jej książki wiele mówią o dzisiejszej Rosji. Najbardziej
      podobał mi się "Skradziony sen". "Gra na cudzym boisku" trochę mnie zmęczyła.
      Podobno Marinina pracuje nad książką w swoim biurze, w ściśle określonych
      godzinach, więc może stąd się bierze pewna schematyczność fabuły...
      • ipanema_girl Re: Rosyjskie klimaty 11.10.05, 18:37
        > Lubię czytać Marininę, jej książki wiele mówią o dzisiejszej Rosji

Ja przeczytałam tylko "Skradziony sen" i tylko ze względu na rosyjskie, współczesne klimaty sięgnęłam po jej drugą powieść "Męskie gry". Tej jak na razie nie zmęczyłam, ale to z pewnością nie koniec walki... wink
        Irytuje mnie bohaterka, Nastka. Jakaś taka rozmemłana, niezdecydowana. A te teksty o tym, że gdy się "umaluje i wystroi" to robi wrażenie na każdym mężczyznie... Dla mnie katastrofa.
        Zwłaszcza, gdy porównać dwie postaci detektywów-kobiet: z powieści Marininy oraz Lehtolainen. Maria Kallio to kobieta pozbawiona złudzeń i świadoma tego, jak często postrzegana jest w swoim zawodzie przez pryzmat płci. Wkurza ja to, ale nie daje za wygraną. A Nastka ? Iiii tam.
        ipanema
    • nchyb Nowy Akunin 11.10.05, 13:43
      Na forum ksiązki wyczytałam, więc i z Wami informacją się dzielę. Oto pojawi
      się już wkrótce nowy Akunin, tym razem nie Erast Fandorin, a jego wnuk. Tytuł -
      Skrzynia na złoto.
      Oto link na merlinie:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/423200
      Czy ktoś oprócz mnie czeka tak niecierpliwie?
      • pani.kien Re: Nowy Akunin 16.10.05, 08:51

ja czeeeekam z utęsknieniem. Fandorin był znakomity, Pelagia trochę zabawna, ale też z klasą... smile
        • saurapl Re: Nowy Akunin 16.10.05, 11:22
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/423200
          Promocyjna cena nowego Akunina.Niestety tylko dziś.
      • chiara76 Re: Nowy Akunin 28.11.05, 17:09
        A jeśli chodzi o Akunina, to zdecydowanie wolę Mniszkę Pelagię od Fandorina.
        • nchyb Re: Nowy Akunin 29.11.05, 07:23
          Do Pelagii nic nie mam, ale jednak Fandorina wolę. Szczególnie tego
          młodziutkiego, nieporadnego - jeszcze z Azazela.
    • szuwarek_wodnik Niepełny magister 29.11.05, 11:21
      Zakupiłem w Merlinie drugą część przygód magistra i okazało się, że w środku
      brakuje 30 stron. Może tylko ten mój egzemplarz był wadliwy, ale radzę
      sprawdzić przed rozpoczęciem lektury.
    • chiara76 Nowa książka Marininy już w lutym! 21.01.06, 15:34
      www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=439
      ja już na nią czekam!
      • foxie777 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 22.01.06, 19:15

Wlasnie skonczylam Smierc i troche milosci,Marininy.
        W sumie czytalam z przyjemnoscia, tez interesuje mnie
        "rzeczywistosc" rosyjska.
        Teraz zamowie nastepna ksiazke no i zobaczymy.

pozdr
        • chiara76 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 22.01.06, 20:45
          Pewnie się powtórzę, ale na mnie chyba największe jak dotąd wrażenie
          zrobiły "Męskie Gry" i "Gra na cudzym boisku" , ale właściwie wszystkie jej
          książki mi się podobają. Oczywiście te dostępne w Polsce. Mam nadzieję, że WAB
          wyda ich jak najwięcej.
          • kasiulek1976 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 23.01.06, 22:33
            Ja tez nie moge sie juz doczekac i tez mam nadzieje, ze wydadza jak najwiecej.
            Przyznam, ze nawet przemysliwalam, czy nie poduczyc sie troche rosyjskiego
            (ostatnio pobieralam jego lekcje jakies 15 lat temu), zeby czytac Marinine i
            Doncowa w oryginale...
            • hajota Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 23.01.06, 22:49
              kasiulek1976 napisała:

> Przyznam, ze nawet przemysliwalam, czy nie poduczyc sie troche rosyjskiego
              > (ostatnio pobieralam jego lekcje jakies 15 lat temu), zeby czytac Marinine i
              > Doncowa w oryginale...

Zapewniam Cię, że warto! Nie twierdzę, że polskie przekłady są złe (choć nie
              wybaczę tłumaczkom, że z Kołobka zrobiły Pączka, lepiej już było zostawić w
              oryginale), ale po rosyjsku te książki mają niepowtarzalny klimacik. Zwłaszcza
              Doncowa. Ja sobie odświeżyłam rosyjski właśnie dzięki książkom obu autorek.
              • chiara76 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 24.01.06, 11:24
                ha, ale skąd wziąć nawet te rosyjskie książki? Sprowadzać ich nie będę...
                Przyznam Wam się, że miałam podobne refleksje. Ciekawe, jak by mi szło czytanie
                po rosyjsku, dawno nie czytałam. Na razie więc jestem "skazana" na to, co
                wydadzą...
                • nchyb Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 24.01.06, 11:41
                  > Ciekawe, jak by mi szło czytanie
                  > > po rosyjsku, dawno nie czytałam.
                  Jeżeli masz bardzo duże zaległości z rosyjskim, to czytanie w oryginale szłoby
                  Ci tak, że później zrozumiałabyś dyslektyków... smile
                  Bo to jest właśnie porównywalne.
                  Ale tak wracając do tematu, sama mam ochotę poczytać w oryginale. Gdzieś miałam
                  linka do tekstów rosyjskich Akunina, muszę poczytać i odświeżyć swoją znajomość
                  języka tego...
                • hajota Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 24.01.06, 14:57
                  chiara76 napisała:

> ha, ale skąd wziąć nawet te rosyjskie książki? Sprowadzać ich nie będę...

W Warszawie - adresy w tym wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=34713980&v=2&s=0
                  Tanie kryminały w paperbackowych, jednorazowych wydaniach można też znaleźć w
                  Trafficu na II piętrze w dziale książek rosyjskich, a czasem i w EMPIKach.
                  W sieci:
                  Akunin - www.akunin.ru
                  cała masa innych - www.lib.ru/RUSS_DETEKTIW/
                  No i wyjdę chyba na naczelnego rusyfikatora forum smile
                  • jottka eno 24.01.06, 16:03
                    rosyjski nie sanskryt, krzesełka zamiast alfabetu w pierwszej chwili mogą
                    deprymować, ale ze zrozumieniem kryminałków jakichś porażających problemów nie
                    masmile nie ma sie co bać

sama sobie odnawiałam pare lat temu rosyjski właśnie na intencje akunina i żyje
                    - w bibliotekach miejskich czy uczelnianych też bywają ogólnodostępne dzieła
                    popularne (w krakowie w obcojęzycznej na rajskiej)
                    • annabellee1 Re: eno 25.01.06, 17:23
                      Jest ksiegarnia rosyjska na Brackiej prawie vis a vis Trafficu.W Wawie.
                      Ale ..ja Akunina nie cenie.To jest zgrabie skonstruowane ale to jest nic.Sztuczka.
                      Tzn. Jest dobry do czytania ale zadne cudo jakie sie z niego robi,tylko
                      dlatego,ze jest niezle wyksztalcony.
                      Natomiast Marynina to horror.Gada gada gada gada gada
                      I srednio smieszna.A wlasciwie to wcale.Zabijciemie...
                      • jottka Re: eno 26.01.06, 11:12
                        annabellee1 napisała:

> Ale ..ja Akunina nie cenie.To jest zgrabie skonstruowane ale to jest nic.Sztucz
                        > ka.

ktoś pisał, że pan a geniuszem jest?smile to z założenia czytadła i to na różnym
                        poziomie, ale własnie z racji popularności sie nim zainteresowałam i poczłapałam
                        w rosyjskie półki w bibliotece

> Natomiast Marynina to horror.Gada gada gada gada gada
                        > I srednio smieszna.A wlasciwie to wcale.Zabijciemie...

ale tu chyba nie ma przesadnie wielu jej wielbicieli, żeby od razu spełniać twój
                        apelsmile no i dlaczego ma być śmieszna? nie bardzo rozumiem, no ale ja czytałam
                        tylko jedną jej powieść, chyba 'ukradziony sen', nie wiem, czy jest
                        reprezentatywna - mnie sie nie podobała, bo rzeczywiscie konstrukcja sie
                        rozłazi, pomysł stary, a główna postać sztuczna zanadto
                • kasiulek1976 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 25.01.06, 18:09
                  Hmm, moze naprawde sie wezme za swoj rosyjski...

A ksiazki Doncowej i Marininy w oryginale widuje na Allegro i szlag mnie wrecz
                  trafia, ze nie moge ich przeczytac (czesto jest naprawde duzo tytulow, jeszcze
                  niedostepnych w polskim tlumaczeniu).
                  • foxie777 Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 26.01.06, 00:25

Jak sobie pomysle, ze kiedys czytalam Niekrasowa w oryginale, to az mi sie
                    plakac chce.
                    Niestety o czytaniu nie ma mowy, dobrze jak cos czasami zrozumiem.
                    Poniewaz jezykiem obcym jest teraz dla mnie angielski, od wielu lat
                    rosyjski po prostu zaprzepascilam.Wielce zaluje.
                    Powinnam sie zlapac za hiszpanski, bo mam z tym wiecej do czynienia.
                    Czlowiek jakis taki sie leniwy zrobil.
                    W kazdym razie bede czytac dalej rosyjskie tlumaczenia, na tutejszym
                    forum rekomendowane.

pozdrawiam
        • maira Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 25.06.06, 13:44
          Wczoraj skończyłam 'Złowrogą pętlę'- moim zdaniem to najlepsza z
          dotychczasowych ksiązek Maryniny, jakie ukazały się po polsku. Co prawda akcja
          trochę naciągana i bajkowa, ale wciąga. Fajny wątek Borozdina.
          Jedyne, co mi przeszkadza i to zresztą we wszsystkich książkach to postać
          głównej bohaterki- jest tak dobra, uczciwa, delikatna itp., że aż głowa boli. ;-
          )
          • przemkowa.b Re: Nowa książka Marininy już w lutym! 08.07.06, 14:23
            złowrogą pętlę połknęłam jakieś dwa tygodnie temu w dwa dniwink

chyba najbardziej jednak podobają mi się "męskie gry"...
    • mowawe Re: Rosyjskie klimaty 17.10.06, 21:27
      Czy wiecie cokolwiek o nowych wydaniach Marininy ? Połknęłam już wszystkie i
      chciałoby się czegos nowego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka