nchyb 07.09.05, 19:41 Myliłby się ktoś sądząc, że tylko gorący klimat zagrzewa do morderst. Oto zimnokrwiści ponoć mieszkańcy krajówskandynawskich też po mordercze narzędzia sięgać potrafią. Przykład - Mankell i jego kryminały. Przeczytane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carollcat Re: Morderstwa w krajach północy 10.09.05, 16:47 Też muszę poszukać, zwłaszcza, że ogólnie bardzo lubię literaturę skandynawską, więc jest duże prawdopodobieństwo, że mi się spodoba. Odpowiedz Link
kaye Re: Morderstwa w krajach północy 11.09.05, 14:31 Do tej pory przeczytałam tylko "Piątą kobietę" i muszę przyznać, że mniej więcej do połowy książki nastroje są bardzo makabryczne. Potem jakoś się wszystko uładza, a może czytelnik przywyka Odpowiedz Link
carollcat Re: Morderstwa w krajach północy 06.10.05, 20:07 No proszę, zachęcona recenzją zdobyłam "Fałszywy trop" i po trzech stronach stwierdziłam, że czytałam... Skleroza nic innego, zarówno tytuł jak i autor wyleciały mi z głowy. Odpowiedz Link
ipanema_girl Re: Morderstwa w krajach północy 11.10.05, 18:22 > Mankell i jego kryminały. Przeczytane? Ha! No jasne. I w moim rankingu na jednym z czołowych miejsc! Zaraz obok Sjowall&Wahloo. Zresztą niedawno pokazała się kolejna, skandynawska powieść kryminalna, tym razem autorstwa Leeny Lehtolainen pt."Kobieta ze śniegu". To świetny przykład dobrej prozy ... feministycznej. A czytał ktoś "Sprawę Ewy Moreno" Nessera? Może podzielić się wrażeniami? ipanema Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Morderstwa w krajach północy 11.10.05, 22:35 Ksiazki Sjowal & Wahloo bardzo lubie. I Kobieta ze sniegu tez mi sie podobala. Czy ktos moze wie, czy Pani Lehtolainen napisala wiecej ksiazek? Bo po polsku tylko ta jedna sie jak dotychczas ukazala (wedle mojej wiedzy). Odpowiedz Link
ipanema_girl Re: Morderstwa w krajach północy 12.10.05, 15:26 >czy Pani Lehtolainen napisala wiecej ksiazek? Owszem. O ile mnie pamięć nie myli w Finlandii ukazało się juz 8 powieści, w których główną bohaterką jest Maria Kallio. Chyba nawet jakiś serial nakręcili. A w Polsce? Poza "Kobietą ze śniegu" nic więcej nie wydano. I niestety nigdzie nie pojawia się nazwisko autorki w wydawniczych zapowiedziach. Pzdr ipanema Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Morderstwa w krajach północy 12.10.05, 16:18 No wlasnie, tez nic nie widzialam. Pozostaje nam miec nadzieje. Pozdrawiam serdecznie, Kasiulek Odpowiedz Link
carollcat Re: Morderstwa w krajach północy 14.10.05, 10:28 A może wiecie przez jakie wydawnictwo wydana ta "Kobieta ze śniegu" i kiedy? Bo jakoś nie rzuciła mi się w oczy w księgarniach. Odpowiedz Link
nchyb Re: Morderstwa w krajach północy 14.10.05, 11:35 Tu masz merlinowego linka: www.merlin.com.pl/frontend/towar/362292 Odpowiedz Link
nchyb Link strony wydawnictwa 14.10.05, 11:37 Tu masz jeszcze linka do wydawnictwa: www.terytoria.com.pl/ksiazka.php?id=233 Odpowiedz Link
justanika Kiedy? 22.03.06, 15:33 A ktoś może wie, kedy WAB zamierza wydać następny tom Mankella? I gdzie można kupić angielskie wersje jego książek (polskie księgarnie)? Odpowiedz Link
noida Sprawa Ewy Moreno. 16.01.06, 15:36 Ja czytałam! Ale nie podobała mi się za bardzo. Pomysł fajny, ale jakoś mi nie podeszła... Nie wiem, dlaczego. Chyba za dużo o tej Ewie a za mało o mordercach A Mankell i Sjowall&Wahloo super. Odpowiedz Link
patekku1 Re: Morderstwa w krajach północy 18.10.05, 10:46 Cały Mankell przeczytany i ulubiony Ostatnio pokazała się książka Jo Nesbo "Człowiek-nietoperz". Jeszcze nie czytałam, ale seria kryminalna Polnordici jest ciekawa... Odpowiedz Link
jottka zaraz 18.10.05, 22:50 ale północ to nie tylko skandynawia to jeszcze by np. ian rankin z komisarzem rebusem pasowali, pod ołowianym niebem szkocji Odpowiedz Link
patekku1 Re: zaraz 19.10.05, 09:33 Ian Rankin mnie nudzi. Za to świetny jest Peter Robinson. Odpowiedz Link
ekler.ka Re: zaraz 09.01.06, 11:54 ja mam co do rankina bardzo mieszane uczucia-przeczytalam wszystkie ksiazki wydane przez zysk i niby dobre,ale...jakos strasznie mi sie dluzy czytanie tego.niby dobre,ale...znam wiele lepszych Odpowiedz Link
noida Re: zaraz 16.01.06, 15:37 No bo te książki są kiepsko napisane. Fabuły fajne, bohater w miarę ciekawy, ale majstersztyk to nie jest. Moim zdaniem Mankell pisze o niebo lepiej. Ale Rebusa i tak lubię i czytuję Odpowiedz Link
mowawe Re: Morderstwa w krajach północy 08.01.06, 20:06 Mankell jest rewelacyjny. Świetnie tworzy atmosferę przygnębienia,pesymizmu. Intryga wyborna ! Odpowiedz Link
carollcat Re: Morderstwa w krajach północy 10.01.06, 22:11 mowawe napisała: > Mankell jest rewelacyjny. Świetnie tworzy atmosferę przygnębienia,pesymizmu. > Intryga wyborna ! Mogę się podpisać pod tym. Wprawdzie przeczytałam tylko dwie jego książki, ale podobały mi się bardzo. Zwłaszcza "Piąta kobieta". Odpowiedz Link
pieranka Re: Morderstwa w krajach północy 10.01.06, 22:45 Niepowtarzalna jest "Smilla w labiryntach śniegu" Petera Hoega. Dania. Odpowiedz Link
fiordzik Re: Morderstwa w krajach północy 20.01.06, 12:02 Jasne, Mankell przeczytany w całości. Teraz u mnie w ogóle na topie jest cała literatura skandynawska, nie tylko kryminały Odpowiedz Link
kazisi Re: Morderstwa w krajach północy 20.01.06, 12:24 Bo tamten klimat jest jednak przyjemniejszy od południowego, śródziemnomorskiego Odpowiedz Link
nchyb Re: Morderstwa w krajach północy 20.01.06, 13:35 > Bo tamten klimat jest jednak przyjemniejszy od południowego, śródziemnomorskieg Hm, w obliczu zapowiadanych mrozów chyba powrócę do ciepłej Vigaty, chociażby tylko literacko... Odpowiedz Link
patekku1 Re: Morderstwa w krajach północy 23.01.06, 11:58 Dla kogo przyjemniejszy, dla tego przyjemniejszy Mankell - świetny, Sjowall i Wahloo - rewelacja. Innych nie dorwałam, ale mam na uwadze wasze sugestie Odpowiedz Link
aka10 Re: Morderstwa w krajach północy 22.01.06, 16:18 Polecam wobec tego Karin Wahlberg "Hon som tittade in".Pozdrawiam. Odpowiedz Link
foxie777 Re: Morderstwa w krajach północy 07.02.06, 21:24 Musze powiedziec, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, jak bardzo mi sie spodobala Piata Kobieta, ktora wlasnie skonczylam. Czytalam jednym tchem. Ciekawie napisana, a przy tym duzo interesujacych informacji na temat zycia w Szwecji.Nie wspomne o pogodzie brrr, ale kwestje socjalne dla mnie bardzo zawsze ciekawe. Zastanawiam sie, czy powinnam czytac tlumaczenia polskie tak bylo w przypadku ww ksiazki, czy tez po angielsku?. Duzo pozycji Mankella jest przetlumaczone wlasnie na angielski. Nie wiem dlaczego, ale tlumaczenia polskie literatury europejskiej wole w jezyku polskim .Tak bylo np z Czarodziejska Gora, wersja angielska zupelnie mi nie podpadla. W kazdym razie,ciesze sie ze moge na tym tu forum znalezc takie fajne rekomendacje. pozdrawiam Odpowiedz Link
aka10 Re: Morderstwa w krajach północy(Karin Wahlberg 23.03.06, 16:19 Najnowsza jej ksiazka to "Blok",ale tlumaczenia na razie nie ma.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wiesiaj Re: Morderstwa w krajach północy 22.02.06, 13:11 Wszystkie wydane po polsku książki Mankella przeczytane! Czekam teraz na więcej. Lena Lehtolainen ekstra, duecik Sjowall&Wahloo również. W tej chwili został wydany nowy kryminał skandynawski. Wydawnictwo Pani Koiro. Niestety nie pamiętam linki - jak znajdę to napiszę. To wydawnictwo będzie się specjalizować w literaturze skandynawskiej, a szczególnie fińskiej. Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią skandynawską literaturę - nie tylko kryminały. Odpowiedz Link
wiesiaj Re: Morderstwa w krajach północy 22.02.06, 13:40 Matti Yrjänä Joensuu Harjunpää i kapłan zła Akcja powieści Harjunpää i kapłan zła rozgrywa się we współczesnych Helsinkach. Główny bohater, policjant Timo Harjunpää przystępuje do wyjaśnienia zagadkowych przypadków śmierci w metrze. Powieść skonstruowana nowatorsko, poruszająca także problemy przemocy w rodzinie, osamotnienia młodych ludzi oraz zagrożenia kryjącego się w środowisku (to znalazłam w czytelni onetu). Pozdrawiam Odpowiedz Link
agdu Re: Morderstwa w krajach północy 22.02.06, 17:47 jo nesbo-"człowiek-nietoperz" nagroda złotego rewolweru dla najlepszej norweskiej powiesci kryminalnej.zaskakujaca ksiazka.bardzo dobra Odpowiedz Link
wladek47 Re: Morderstwa w krajach północy 07.03.06, 20:46 Mam to szczęście, że mogę czytać Mankella w oryginale. Nieszczęściem, moim zdaniem było tłumaczenie jego książek nie w tek chronologii w jakiej zostały napisane. A jest to ważne ze względu na losy głównego bohatera Kurta Wallandera. Przeżywa on wzloty i upadki. Ma problemy z dietą (i alkoholem) oraz kłopoty z ojcem i córką. Dlatego zebrawszy te przetłumaczone dobrze byłoby czytać je w kolejności. Nie wiem, czy przetłumaczono ostatnią z serii Innan Frosten (Przed Przymrozkiem). Mankell napisał jeszcze parę innych książek m. innymi Comedia Infantill - o dzieciach w postkolonialnej Afryce, oraz kryminał Danslarare Aterkomst - Powrót Baletmistrza poruszający gryzącą sumienie Szwedów kooperację wielu z nazistami w czasie wojny. W ogóle jest to bardzo dobry współczesny pisarz a i felietonista poważnych dzienników. Sporo jego książek było kanwą dla filmów z różnym efektem (np. Innan Frosten - kompletna klapa). Z innych skandynawskich to polecałbym norweską Anne Holt (kilka b. dobrych kryminałów też poruszających zagadnienia socjologiczne współaczesnej Norwegii). Marklund poza Sprangaren jakoś nie przypadła mi do gustu. Tak sie rozpisuję bo to właśnie autorom powieści krminalnych zawdzięczam opanowanie języka (wszystkim to polecam - kryminały, niezależnie od jęzka, są stokrotnie ciekawsze od czytanek na kursach językowych. Mam sporą bibliotekę wielojęzyczną. Np. mojego nieodżałowanego Eda McBaina mam prawie wszystko - po angielsku, szwedzku i to co przetłumaczono (zresztą bardzo źle) po polsku. Odpowiedz Link
boc1 Re: Morderstwa w krajach północy 07.03.06, 21:19 A JUZ 16 MARCA nowy Mankell - O Krok!!! Oczywiście też jakoś w złej kolejności, ale poprzednie były już w tak złej że trudno coś popsuć Znam takich, co już czytali i mówią, że świtny!!! Co do Rankina, to on nieco kojarzy mi sie z Mankellem. Może faktycznie ma mniej wdzięku, czy "tego czegoś", co sprawia, że Mankell jednak jest lepszy. Ale też bardzo go lubię. A Rebusa być moze nawet wolę od Wallandera. Odpowiedz Link
carollcat Re: Morderstwa w krajach północy 07.03.06, 22:36 Dobrze wiedzieć, czego szukać następnym razem Odpowiedz Link
radcawegrowicz Re: Morderstwa w krajach północy 08.03.06, 12:35 "O krok" jest akurat w dobrej kolejności (po polsku ukazały się już wszystkie poprzednie książki z serii za wyjątkiem drugiej tj. "Dogs of Riga"). Kolejną i ostatnią w serii o Walanderze jest "Firewall". Swoją drogą książki Mankella to nie tylko doskonałe kryminały. To także przejmujące studium przemian społecznych i obyczajowych współczesnej Szwecji. Krótko mówiąc: czytajcie Mankella ludziska bo warto! Odpowiedz Link
radcawegrowicz Re: Morderstwa w krajach północy 08.03.06, 13:46 pomyłka: oprócz Dogs of Riga nie ukazała się też u nas czwarta książka z serii tj. "The man who smiled" - czyli jednak jest większy bałagan chronologiczny niz myślałem... Odpowiedz Link
tdulinicz Re: Morderstwa w krajach północy 27.03.06, 16:15 Zaraz - jest jeszcze "Before the frost" - tez po Polsku nie wyszło wydaje mi sie... Moze ktos ma kompletną bilbiografię, to zrobimy porządny spis tego co bylo w jakiej kolejności i co wyszło po Polsku?? Ja po angielsku czytałem na pewno właśnie "Before the frost" i "Firewall", wiec tych po Polsku na pewno nie ma, bo bym kupił... Pozdr, Tomek Odpowiedz Link
beatanu Re: Morderstwa w krajach północy 27.03.06, 19:16 Tutaj jest bibliografia Mankella po angielsku www.henningmankell.com/crime/index.shtml od najnowszej powieści do najstarszej. Po polsku, bez ładu i składu: Fałszywy trop. Morderca bez twarzy. Biała lwica. Piąta kobieta. O krok. No to, do zabawy w układanki i porównawanie Odpowiedz Link
beatanu jeszcze o bibliografii 27.03.06, 19:26 Dopiero teraz zauważyłam, że w wersji angielskiej brakuje dwóch książek o Wallanderze. Po "Sidetracked", następuje "Den femte kvinnan" (Piąta kobieta) 1996 i "Steget efter" (z 1997) czyli dopiero co wydane po polsku "O krok". Odpowiedz Link
tdulinicz Re: jeszcze o bibliografii 28.03.06, 10:38 Hej, Tak to wygląda moim zdaniem: 1991 - Mördare utan ansikte - Faceless Killers /Morderca bez twarzy/pol. 05.2004 1992 - Hundarna i Riga - The Dogs of Riga / brak pol. 1993 - Den vita lejoninnan - The White Lioness /Biała lwica/pol. 03.2005 1994 - Mannen som log - The Man Who Smiled / brak pol. 1995 - Villospår - Sidetracked /Fałszywy trop/pol/ ?.2005 1996 - Den femte kvinnan - The Fifth Woman /Piąta kobieta/pol. 04.2004 1997 - Steget efter - One Step Behind /O krok/pol. 03.2006 1998 - Brandvägg - Firewall / brak pol. 2002 - Innan frosten - Before the frost / brak pol. Kurcze faktycznie od 2002 nic nie powstało o Wallanderze?? Jak to sie ma do informacji ze strony www.ystad.se, że "Pierwotnie miała powstać tylko jedna taka książka, ale jak dotąd liczba książek z tej serii przekroczyła dziesięć". Ja tu widzę tylko 9 (po polsku łacznie 5), co przeoczyłem? Pozdr, T. Odpowiedz Link
babka71 Re: jeszcze o bibliografii 28.03.06, 14:28 ale czy Before the frost nie jest przypadkiem początkiem nowego cyklu tym razem z Lindą córką Wallandera w roli głównej? (zdaje się, że Kurt pojawia się w tej książce jako postać 2go czy 3cio planowa) correct me if I'm wrong Odpowiedz Link
tdulinicz Re: jeszcze o bibliografii 28.03.06, 14:56 Masz rację, choć nie do końca tatuś Wallander jest tu na drugim planie. Wygląda to trochę tak, że na początku śledztwo prowadzi Linda, ale jak przyjdzie co do czego to i tak komisarz musi ją potem wyciągać z opresji ) A poważnie mówiąc, to w "Before the frost" postaci obojga Wallanderów dobrze się uzupełniają. Zabierając się do tego miałem pewne wątpliwości związane z nową "główną" bohaterką, ale w trakcie lektury pozbyłem się ich - czytało się to jak "starego, dobrego Wallandera". Pozdr, T. Odpowiedz Link
biblioteczny_kurz Re: jeszcze o bibliografii 29.03.06, 07:59 Nie pamiętam już skśd to ściągnąłem ale jak tylko wpadło mi w oko to CTRL-C, CTRL-V ))) Seria książek o Wallanderze: „Zabójcy bez twarzy”, 1991 „Psy Rygi”, 1992 „Biała lwica”, 1993 „Człowiek, który się uśmiechnął”, 1994 „Na złym tropie”, 1995 „Piąta kobieta”, 1996 „O krok z tyłu”, 1997 „Ściana ogniowa”, 1998 „Piramida”, 1999 „Nim chwyci mróz”, 2002 od razu zaznaczam, że to nie ja tłumaczyłem tytuły części jeszcze-nie- spolszczonych, choć nie mam zastrzeżeń Pozdrawiam Odpowiedz Link
carollcat Karin Fossum "Oko Ewy" 16.04.06, 19:46 Trafiona przypadkiem w bibliotece, bardzo dobra książka psychologiczno- kryminalna. Polecam. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Mankell 06.05.06, 22:50 Wlasnie przeczytalam po raz pierwszy ksiazke Mankella ("O krok"). Jestem zachwycona. Nie moglam sie oderwac. I juz siadam do "Piatej kobiety". Odpowiedz Link
foxie777 Re: Mankell 11.05.06, 16:16 Ja tez tak samo. Teraz czytam O krok, i bardzo mi sie podoba. Piata kobiete mam za soba i Biala lwice tez. Jakos bardzo mi odpowiada styl Mankella. Niekiedy mozna mu zarzucic, ze jest troche przydlugawy, ale mnie to wcale nie przeszkadza. pozdr Odpowiedz Link
staua Re: Mankell 20.05.06, 01:13 Przeczytalam mojego pierwszego Mankella (dzieki Noidzie glownie) - "Faceless Killers" - pierwszy chronologicznie, bardzo podoba mi sie postac Wallandera i jego problemy, fajnie tez, ze zalaczona byla mapla Skanii. Nie jestem do konca usatysfakcjonowana rozwiazaniem (tak, jak Wallander, wolalabym dowiedziec sie, jakie byly powody zalozenia petli na szyje Marii), ale juz czekam na przyszly tydzien, kiedy wypozycze sobie nastepne (moze od razu kilka). Odpowiedz Link
marijohanna Re: jeszcze o bibliografii 27.05.06, 14:53 tdulinicz napisał: > Hej, > Tak to wygląda moim zdaniem: > > 1991 - Mördare utan ansikte - Faceless Killers /Morderca bez twarzy/pol. 05.200 > 4 > 1992 - Hundarna i Riga - The Dogs of Riga / brak pol. > 1993 - Den vita lejoninnan - The White Lioness /Biała lwica/pol. 03.2005 > 1994 - Mannen som log - The Man Who Smiled / brak pol. > 1995 - Villospår - Sidetracked /Fałszywy trop/pol/ ?.2005 > 1996 - Den femte kvinnan - The Fifth Woman /Piąta kobieta/pol. 04.2004 > 1997 - Steget efter - One Step Behind /O krok/pol. 03.2006 > 1998 - Brandvägg - Firewall / brak pol. > 2002 - Innan frosten - Before the frost / brak pol. nie tylko twoim zdaniem, ale tak po prostu jest) > > Kurcze faktycznie od 2002 nic nie powstało o Wallanderze?? Jak to sie ma do > informacji ze strony www.ystad.se, że "Pierwotnie miała powstać tylko jedna > taka książka, ale jak dotąd liczba książek z tej serii przekroczyła dziesięć". > Ja tu widzę tylko 9 (po polsku łacznie 5), co przeoczyłem? ukazaly sie jeszcze piramidy (w 1999), chronologicznie jest to pierwszy jego przypadek. to jest ta ksiazka, ktorej ci brakuje i ostatnia z Linda. tutaj jeszcze raz chronologicznie (wg tresci) ksiazki. 1. (Original 1999: Pyramiden) 2. (Original 1991: Mördare utan ansikte) 3. (Original 1992: Hundarna i Riga) 4.(Original 1993: Den vita lejonninan) 5. (Original 1994: Mannen som log) 6. (Original 1995: Villospår) 7. (Original 1996: Den femte kvinnan) 8. (Original 1997: Steget efter) 9. (Original 1998: Brandvägg) mankell napisal duzo ksiazek po 2002, ale nie kryminalow. pisze duzo o uciekinierach z afryki (nie wiem czy wiecie, ze mieszka w mozambiku). zreszta temat azylantow powtarza sie w prawie kazdej jego ksiazce. wkrotce ukaze sie po niemiecku kolejna jego ksiazka o wallanderze "smierc fotografa". images-eu.amazon.com/images/P/3423252545.01.LZZZZZZZ.jpg juz zamowilam) Odpowiedz Link
zorija Re: Morderstwa w krajach północy 02.04.07, 17:08 Jak doliczyć do tego jeszcze Anglię to są to moi ulubieni pisarze. A czy poza kryminałami autorów: Mankell, Sjowal & Wahloo, nesbo, Nesser, Marklund, Fossum, Sigurdardottir, Joensuu są jacyś inni skandynawscy pisarze kryminałów na Polski tłumaczeni? Odpowiedz Link
beatanu Re: Morderstwa w krajach północy 02.04.07, 17:46 zorija napisała: A czy poza > kryminałami autorów: Mankell, Sjowal & Wahloo, nesbo, Nesser, Marklund, > Fossum, Sigurdardottir, Joensuu są jacyś inni skandynawscy pisarze kryminałów > na Polski tłumaczeni? Jest jeszcze fińska pisarka Lena Lehtolainen, słowo/obraz/terytoria ma niebawem wydać jej drugą książkę: www.terytoria.com.pl/ksiazka.php?id=419 No i mam nadzieję, że już niedługo (najprawdopodobniej jesienią) polscy czytelnicy zawrą znajomość z nową szwedzką autorką świetnych powieści kryminalnych, Åsą Larsson Odpowiedz Link
nchyb Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 25.05.06, 07:11 w październiku ma być... www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=474 Luty 1991 roku. Komisarz Wallander i jego współpracownicy z policji w Ystad otrzymują informację o makabrycznym odkryciu na odludnej plaży. W wyrzuconym przez fale pontonie znajdują dwóch martwych, elegancko ubranych młodych mężczyzn. Obaj, jak się wkrótce okazuje, należeli do łotewskiej mafii... Odpowiedz Link
radcawegrowicz Re: Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 25.05.06, 23:35 nowy w kolejności tłumaczenia na polski tej serii ale stary jeśli chodzi o oryginalną kolejność bo jest to 2 książka o komisarzu wallanderze (po polsku wydano części 1, 3, 5, 6 i 7 - czekają na wydanie oprócz nr 2 jeszcze nr 4 i 8)- i tu powstaje dramatyczne pytanie: co za wariat wymyślił by tłumaczyć mankella zupełnie nie po kolei; przecież akurat w tej serii chronologia jest bardzo ważna; każda ksiązka to nie tylko zagadka kryminalna ale też opis prywatnego życia wallandera: jego relacji z byłą żoną, z ojcem, z córką Lindą; poza tym w kolejnych częściach postacie z drugiego planu umierają lub giną (nie, nie napiszę które)a tu w.a.b. nam funduje powrót do nich, kiedy jeszcze żyły. Strasznie to irytujące. Z drugiej strony dobrze, że w ogóle wydają tę moim zdaniem doskonałą serię. Ale zapytam jeszcze raz: dlaczego w ten sposób?? Gdzie tu logika? (choć żyjąc w naszej kochanej Polsce pytanie o logikę wydaje się skrajnie naiwne...) Odpowiedz Link
nchyb Re: Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 26.05.06, 08:17 > nowy w kolejności tłumaczenia na polski tej serii dokładnie o to mi chodziło... stąd zamieściłam fragmencik opisu, w którym był podany rok dziania się akcji... Odpowiedz Link
foxie777 Re: Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 28.05.06, 03:18 Zgadzam sie, ze czasami jest troche dziwnie czytac o ojcu, wiedzac ze On juz nie zyje, ale jakos mi to specjalnie nie przeszkadza. Troche jestem zla,ze Ktos skomentowal zakonczenie, bo ja wlasnie do tego sie zblizam.Bardzo mi sie Mankell podoba, czytam go jednak dosc powoli. pozdr Odpowiedz Link
gatta5 Re: Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 29.05.06, 16:58 mankell to teraz dla mnie nr 1 kryminału nie mogę się oderwać od ksiązki "O krok", wcześniejsze już przeczytałam Odpowiedz Link
noida Re: Psy z Rygi - zapowiedź nowego Mankella... 21.10.06, 10:55 Październik już jest To chyba przy okazji tego śledztwa poznał Bajbę, nie? Ja właśnie kończę "O krok". Rewelacja, chociaż też dostrzegam już pewnien schemat. Odpowiedz Link
staua Re: Morderstwa w krajach północy 07.06.06, 17:21 Nastepny Mankell ("Sidetracked") zaliczony. Ominelam drugie w kolejnosci "Psy z Rygi", bo nie bylo w bibliotece. "Sidetracked" podobalo mi sie duzo bardziej niz pierwsza ksiazka. Przewiduje,ze autor rozwija sie w miare pisania (sadzac po waszych opiniach nt. "Piatej kobiety"), wiec mysle, ze milo bedzie odkrywac go dalej. Odpowiedz Link
czaroduszka Re: Morderstwa w krajach północy 15.10.06, 21:29 Psy z Rygi są bardzo nietypowe w tym cyklu IMHo, bo to nie jest typowy kryminał. To taka wariacja na temat Wydziału Rosja czy Gorki Park Ale tłumaczy postać Baiby (bo ja Psy z RYgi przeczytałam jako ostatnią, ósmą książkę Mankella i przedtem nijak nie mogłam zrozumieć, co on w tej babie widział:0). Wolę tradycyjne "Wallandery" W ogóle nie rozumiem polityki wydawniczej WAB-u, czemu to jest wydawane nie po kolei??? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Morderstwa w krajach północy 15.10.06, 21:36 czaroduszka napisała: > Psy z Rygi są bardzo nietypowe w tym cyklu IMHo, bo to nie jest typowy kryminał > . > To taka wariacja na temat Wydziału Rosja czy Gorki Park Ale tłumaczy postać > Baiby (bo ja Psy z RYgi przeczytałam jako ostatnią, ósmą książkę Mankella i > przedtem nijak nie mogłam zrozumieć, co on w tej babie widział:0). > Wolę tradycyjne "Wallandery" > W ogóle nie rozumiem polityki wydawniczej WAB-u, czemu to jest wydawane nie po > kolei??? ja też tego nie rozumiem. To samo, niestety, w przypadku Marininy i cyklu o Nastce Kamieńskiej. Odpowiedz Link
noida Re: Morderstwa w krajach północy 21.10.06, 10:57 A ja się zastanawiam, czy oni przypadkiem nie stawiają na jakiś schemat i dlatego Psy z Rygi dopiero teraz, bo wcześniej polski czytelnik mógłby się zniechęcić... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Morderstwa w krajach północy 21.10.06, 11:36 noida napisała: > A ja się zastanawiam, czy oni przypadkiem nie stawiają na jakiś schemat i > dlatego Psy z Rygi dopiero teraz, bo wcześniej polski czytelnik mógłby się > zniechęcić... > > jaki schemat?? I dlaczego zniechęcić? Nieciekawie napisana?? Zdradź coś więcej, proszę... Odpowiedz Link
noida Re: Morderstwa w krajach północy 22.10.06, 11:06 Mam na myśli to, że "Piąta kobieta", "O krok", "Morderca bez twarzy" mają w sobie pewien schemat. Może wydawca myślał, że ten schemat się sprzedaje, a jeśli "Psy z Rygi" są inne, to trzeba poczekać na później, aż czytelnik "wsiąknie", żeby się nie zniechęcił, że były morderstwa a tu nagle afera szpiegowska. Tak tylko sobie dywaguję, bo "Psów z Rygi" nie czytałam, a wydawcą też nie jestem, więc nie wiem, co taki sobie myśli Odpowiedz Link
zoe125 Re: Morderstwa w krajach północy 15.04.07, 20:02 Noida, miałam identyczne wrażenie, co Ty. Jutro idę po "Psy z Rygi" do biblioteki, bo nawet ja się domyśliłam, że wreszcie poznam tą słynną Bajbę, do której tak wzdycha komisarz Wallander. Odpowiedz Link
staua Bedzie nowa Lehtolainen 27.12.06, 20:58 z Maria Kallio: www.terytoria.com.pl/ksiazka.php?id=419 Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Bedzie nowa Lehtolainen 28.12.06, 22:32 Ja rowniez dziekuje za wiadomosc! Bardzo sie ciesze, bo stracilam juz nadzieje, ze wydadza kolejna ksiazke tej autorki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Morderstwa w krajach północy 07.02.07, 15:06 Podciągam wątek, bo pada śnieg wreszcie i może przyjdzie zima, którą tak lubię. Jestem świeżo po lekturze Oka Ewy Karin Fossum i nabrałam ochoty na dalsze kontakty z detektywem policyjnym Konradem Sejerem. Niestety poza tą pozycją polskie wydawnictwa nie zakupiły praw wydawniczych do tej serii (nawet Albania i Brazylia to zrobiły). A do tej pory wyszło 7 części: The Inspector Sejer series (also featuring Inspector Jakob Skarre): Evas øye - Eve's Eye (1995) Se deg ikke tilbake - Don't Look Back (1996 - English translation 2002) Den som frykter ulven - He Who Fears the Wolf (1997 - English translation 2003) Djevelen holder lyset - When the Devil Holds the Candle (1998 - English translation 2004) Elskede Poona - Calling Out For You (2000 - English translation 2005) Black seconds The murder of Harriet Krohn "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
jo.hanna potwierdzam Fossum i dodaje Marklund 08.02.07, 10:49 co prawda przeczytalam jedynie "Don't look back", ale ksiazka ciekawa, wiec z przyjemnoscia siegne po nastepne. Dodaje tez Marklund. Przeczytalam "Prime Time" i to do konca, ale jest stwor dziwny: cos jakby chick-flick (chociaz Annika jest ciekawsza od Bridget J)z morderstwem w tle. Dobra kolekcja popaprancow zyciowych. Odpowiedz Link
beatanu Karin Fossum 09.02.07, 21:22 Wielka szkoda, że nikt nie kwapi się do wydawania w Polsce Karin Fossum. Nie znam wszystkich jej książek, zaledwie trzy (w szwedzkim przekładzie). "Kochana Poona"(Calling Out For You) to jedna z najbardziej smutnych00033333333333333333333333333333333333 (tutaj dopisał się Kot i wzruszających powieści kryminalnych, jakie kiedykolwiek przeczytałam... Fossum potrafi stworzyć niesamowity klimat, opowiadając o zwykłych ludziach, ba, o "zwykłych" nieudacznikach... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Arnaldur Indridason 08.02.07, 13:50 W recenzjach wymieniany obok Fossum i Mankella. Dostępny na razie w tłumacz. ang. Powieści : Silence of the grave, Sons of Earth, Jar City. Odpowiedz Link
beatanu Re: Arnaldur Indridason 01.06.07, 20:29 Podciągam wątek, bo właśnie czytam pierwszą (pierwszą czytaną przez mnie, ale drugą w serii o policjancie z wydziału kryminalnego w Reykjaviku, Erlendurze Sveinssonie) książkę tego islandzkiego autora. Zarówno jego debiut "Huta szkła" i "Kobieta w zieleni" (tłumaczę tytuły ze szwedzkiego) zostały uznane przez Skandynawskie Towarzyswo Kryminałów za najlepsze skandynawskie powieści kryminalne w 2002 i 2003. Mój mąż przeczytał już cztery i wzdycha z zachwytu, ja dopiero zaczęłam "Kobietę w zieleni" i chłonę wszystkie szczegóły islandzkie, bo Islandia to kraj moich marzeń... przynajmniej jako cel wypraw turystycznych. Mam nadzieję, że ktoś te islandzkie kryminały dostrzeże i przetłumaczy na polski, bo warto! P.S. Mój mąż zastanawia się, jak dzielny Erlendur, zapalony palacz, poradzi sobie z faktem, że właśnie dzisiaj Islandia wprowadza zakaz palenia w restauracjach, kawiarniach, pubach, kawiarniach itp. Odpowiedz Link
chiara76 "Trzeci znak", Yrsa Sigurdardottir. 09.02.07, 10:16 to ja nie pamiętam, czy dopisywałam, ale jak Północy, to Północy, czyli "Trzeci Znak" , autorka Yrsa Sigurdardottir. Spróbujcie to nazwisko powiedzieć albo zapamiętać, żeby napisać Mając takie postarałabym się o pseudonim) Odpowiedz Link
beatanu Re: "Trzeci znak", Yrsa Sigurdardottir. 09.02.07, 21:27 chiara76 napisała: > Mając takie postarałabym się o pseudonim) A ja nie Sigurdardottir znaczy "córka Sigurdara". Islandzkie nazwiska zawsze pobudzały moją wyobraźnie i... po prostu szalenie mi się podobają Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Trzeci znak", Yrsa Sigurdardottir. 09.02.07, 22:13 beatanu napisała: > chiara76 napisała: > > Mając takie postarałabym się o pseudonim) > > A ja nie > > Sigurdardottir znaczy "córka Sigurdara". Islandzkie nazwiska zawsze pobudzały > moją wyobraźnie i... po prostu szalenie mi się podobają dla mnie zdecydowanie za trudne, ot tak, żebym z pamięci miała komuś podać nazwisko. Może masz lepszą pamięć;0) Odpowiedz Link
renaskawinska Re: Morderstwa w krajach północy 11.02.07, 20:29 czytałam dwa kryminały Mankella strasznie pesymistyczne takie wlasnie z zimną krwią Odpowiedz Link
siostra_pelagia Stieg Larsson-Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet 22.02.07, 18:23 Szwedzki pisarz, podobno bardzo czytany w swoim kraju. A ta książka to szwedzki bestseller w 2006. Odpowiedz Link
beatanu Re: Stieg Larsson-Mężczyźni, którzy nienawidzą ko 22.02.07, 19:14 siostra_pelagia napisała: > Szwedzki pisarz, podobno bardzo czytany w swoim kraju. A ta książka to > szwedzki bestseller w 2006. Tak, zgadza się Swietna książka, zresztą podobnie jak jej kolejna część "Dziewczyna, która igra z ogniem". Trzecia ukaże się w tym roku. Pan Larsson niestety zmarł był i już więcej nie napisze (co do fragmentów czwartej, napisanej częściowo przez autora toczy się spór i nie obejdzie się chyba bez procesu sądowego...) Ale wracając do książki - mam nadzieję, że opowieść o "niedopasowanej parze" Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkviście ukaże się po polsku. Skądinąd wiem, że o prawa do książki (książek?) starają się dwa wydawnictwa, zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Stieg Larsson-Mężczyźni, którzy nienawidzą ko 22.02.07, 20:18 Zazdroszczę-pewnie czytasz to w oryginale? Odpowiedz Link
beatanu Re: Stieg Larsson-Mężczyźni, którzy nienawidzą ko 22.02.07, 20:49 Tak, znam szwedzki i w Szwecji od kilkunastu lat mieszkam Zawsze czegoś komuś zazdrościmy, ja na przykład zazdroszczę tym, którzy czytają po angielsku. Dla mnie przebicie się przez większą prozę w tym języku jest czymś zbyt trudnym. Rozminęłam się z angielskim w życiu, a to szalenie niepraktyczne Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Stieg Larsson-Mężczyźni, którzy nienawidzą ko 22.02.07, 22:13 Co tam angielski. Te narzecza skandynawskie to jest dopiero wyższa szkoła jazdy. Próbowałam nauczyć się niemieckiego, ale poległam po paru miesiącach. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hakan Nesser 01.04.07, 08:49 Sprawa Ewy... jakoś mi nie podeszła, natomiast Karambol jak najbardziej. Podbijam wątek bo warto-wyjdzie nam tu wkrótce encyklopedia kryminału skandynawskiego. Odpowiedz Link
aka10 Re: Hakan Nesser 02.04.07, 19:48 Popularna dunska seria,znana w calej Skandynawii i nie tylko. Nie wiem,czy na podstawie jakiejs ksiazki... www.annapihl.frac.dk/ Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 04.04.07, 16:53 Człowiek nietoperz Czerwone gardło Trzeci klucz Pentagram Odpowiedz Link
negev56 Re: Ake Edwardson 04.04.07, 16:58 "Niebo to miejsce na ziemi", podobno ma niebawem się ukazać, tak wyczytałam na skrzydełku książki Nessera "Karambol". Odpowiedz Link
zorija Re: Ake Edwardson 14.04.07, 08:50 Byłam właśnie na stronie wydawnictwa i potwierdzam. www.jsantorski.pl/sklep.php?mg=black&n=1 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Erlendur Sveinsson 01.06.07, 21:35 Łatwiej szukać, jak nazwisko w temacie "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
aka10 Re: Stieg Larsson 01.06.07, 22:36 Seria "Millennium" skladajaca sie z 3 ksiazek.I wiecej nie bedzie,bo autor juz nie zyje (1954-2004). Prawa do wydania tych ksiazek zakupily: Norwegia,Dania,Niemcy,Francja,Wlochy,Holandia,Islandia,Finlandia,Wielka Brytania,Litwa. Miejmy nadzieje,ze i po polsku wydadza. Odpowiedz Link
beatanu Re: Stieg Larsson 02.06.07, 03:46 O Stiegu Larssonie pisalysmy (my tzn. Siostra Pelagia & me) w lutym Prawa do pierwszej czesci zakupilo wydawnictwo Santorski & Co, teraz trzeba cierpliwie czekac, bo ksiega to gruba, tlumaczenie zajmie troche czasu... Odpowiedz Link
aka10 Re: Stieg Larsson 02.06.07, 16:03 Kupilam dwie pierwsze,jak przeczytam przed urlopem,to trzecia na urlop kupie Odpowiedz Link
beatanu Re: Erlendur Sveinsson 02.06.07, 03:41 siostra_pelagia napisała: > Łatwiej szukać, jak nazwisko w temacie No tak, ale Erlendur Sveinsson to fikcyjny policjant, postac stworzona przez autora o nazwisku Arnaldur Indridason Odpowiedz Link
negev56 Re: Jan Costin Wagner 02.06.07, 08:35 na sierpień zapowiadana jest jego książka www.jsantorski.pl/zap.php?mg=zap&id=nr103 Odpowiedz Link
beatanu Re: Erlendur Sveinsson 02.06.07, 14:08 siostra_pelagia napisała: > Ale plama. Umarnęłam ze wstydu No to całe szczęście, że tylko umarnęłaś. To nic poważnego )) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Erlendur Sveinsson 02.06.07, 16:45 Lubię sobie od czasu do czasu umarnąć. Mój dostawca kryminałów z allegro obiecał mi Denise Mina i tych wszystkich nieprzetłumaczonych skandynawskich pisarzy z Anglii przywieźć. Odpowiedz Link