carollcat 14.10.05, 10:26 i jej grubaśne powieści kryminalne z Barbarą Havers w roli głównej! Podoba mi się zaróno objętość - uczta czytelnicza dłużej trwa, jak i postać bohaterki- taka niekonwencjonalna, niezbyt piękna, z nadwagą - po prostu ludzka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Elizabeth George 14.10.05, 11:36 Proszę o tytuły, bo z niczym mi się nie kojarzy... Odpowiedz Link
ipanema_girl Re: Elizabeth George 14.10.05, 14:35 Też bardzo lubię powieści tej amerykańskiej pisarki, choc obok Barbary lubię bardzo i Lynleya. Moja ulubiona książka to chyba " Szkoła zdbrodni" albo "Gdzie jest Józef"? Nie mogłabym się zdecydować na jeden tytuł. Ciekawostka: na przełomie sierpnia i września w czeskiej telewizji oglądałam serial nakręcony na podstawie książek E.G... Barbarę grała chuda i znerwicowana aktorka. Nie pasowała mi zupełnie do postaci wykreowanej przez pisarkę. Inne tytuły książek Elizabeth George: Krwawa zapłata Kto z was jest bez winy? Niebezpieczne pasje Perfidny plan Wielkie wybawienie Część wydał Prószyński, część Libros. ipanema Odpowiedz Link
sennamara Re: Elizabeth George 14.10.05, 20:32 Kilka lat temu czytałam Krawawą zapłatę a niedawno Szkołę zbrodni.Obie są świetne.Postac Havers-super a Lynley to juz miodzio.Na bbc prime od 31 pażdziernika będą leciały odcinki ale ja niestety nie mam kablówki.Aktor grający Lynleya całkiem całkiem co? Odpowiedz Link
carollcat Re: Elizabeth George 14.10.05, 21:25 A ja nie czytałam ani Krwawej zapłaty, ani Szkoły zbrodni. Zapłaczę się Z tych przeczytanych najbardziej podobało mi się Gdzie jest Józef, ale inne też świetne. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Elizabeth George 16.11.05, 16:17 Pod wplywem serialu (jak juz wyzej pisano - na BBC Prime, tytul: Sprawy inspektora Lynleya, emisja: poniedzialek 21.00, sroda 23.00), przeczytalam Krwawa zaplate i bardzo dobrze mi sie czytalo. Faktycznie milo, ze tak szeroka objetosciowo - przyjemnie miec przed soba tyle kryminalnej lektury. I glowni bohaterowie sympatyczni (tu mala dygresja: ogladawszy serial i patrzac na aktorke grajaca Helen nie jestem w stanie zrozumiec, jak Lynley moze palac taka namietnoscia. Zupelnie inaczej sobie wyobrazalam te postac. Nie to, zeby miala byc jakos bosko piekna, ale ta aktorka, ktora ja gra jakos wyjatkowo mi sie nie podoba, taka wiecznie skrzywiona jest...). Teraz wypozyczylam Wielkie wybawienie i juz sie ciesze na lekture. Odpowiedz Link
boc1 Re: Elizabeth George 28.02.06, 01:08 Mam 2 uwagi ostrzegawcze: 1. Niebezpieczne pasje to gorsze tłumaczenie czegoś, chyba (na 90 proc.) Krwawej zapłaty 2. "Gdzie jest Józef?" odbiega poziomem i jest dużo gorsze od pozostałych (własnie przeczytałam, to dziele się swoim rozczarowaniem). Poza tym EG - OK, trochę tylko za dużo psychologizuje. Zaczęłam od "szkoły zbrodni" i myślałam że zastąpi mi P.D. James. Dalsze książki były nieco gorsze, ale jeszcze 2 przede mną (Perfidny plan i Kto z was jest bez grzechu) Odpowiedz Link
carollcat Re: Elizabeth George 01.03.06, 12:58 Nie czytałam "Krwawej zapłaty", ani "Szkoły zbrodni". Jedynie pozostałe. I akurat "Gdzie jest Józef" podobała mi się najbardziej Odpowiedz Link
boc1 Re: Elizabeth George 01.03.06, 23:40 "Krwawa" ukazała się w Prószyńskim, wtedy mniej więcej co Wielkie wybawienie. "Szkoła zbrodni" w Librosie - w miękkiej niebieskiej okładce (w "mocnej serii)i w twardej takiej jak "Józef". Dobrze, że chociaż Tobie się podobał ) Odpowiedz Link
andaba Re: Elizabeth George 17.10.17, 18:07 Tak sobie dziś przypomniałam o tej autorce - czemu tak niewiele jej książek zostało przetłumaczonych? Nie znam angielskiego, nie dam rady przeczytać w oryginale i nie mogę odżałować. Co jakiś czas sprawdzam zapowiedzi - i cisza... Może ktoś się skusi na tłumaczenie? Odpowiedz Link
0mirka2 Re: Elizabeth George 14.12.17, 19:36 Też chętnie bym przeczytała więcej jej książek. Spośród przeczytanych, najbardziej podobała mi się "Szkoła zbrodni" i "Kto z was jest bez grzechu" Odpowiedz Link