Dodaj do ulubionych

Kathy Reichs - czytacie?

17.12.06, 00:30
właśnie odkryłam dla siebie kolejną autorkę - dopiero zaczęłam czytać ("Deja Dead"), więc dokładniej w temacie wypowiem się później, ale na razie zapowiada się nieźle.

i nawet się doczytałam, że amerykański serial "Bones" jest luźno oparty na książce - no to chyba warto poczytać i pooglądać.
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 17.12.06, 08:28
      Dawno temu przeglądałam jej pozycję Forensic medicine( tak o ile sobie
      przypominam) brzmiał tytuł, bo ta pani to chyba patolog sądowy z Kanady. A
      obecnie wśród znajomych krąży Zapach śmierci, po Nowym Roku ma dojść i do mnie.
    • drfell1 Re: Kathy Reichs - czytacie? 17.12.06, 11:10
      Przeczytałem pierwszych pięć tj. Déja dead, Death du jour, Deadly décisions. Fatal voyage i Grave secrets i niestety musze przyznać, że coraz bardziej mnie nudziły (a zaczeło sie nieźle). Dwóch nastepnych nie kupowałem. Troche przypadkiem kupiłem Cross Bones ale odłożyłem na półkę do przeczytanie później.

Czy ten serial Bones jest u nas do obejrzenia ? – zabawne, przeczytałem że główna bohaterką jest Tempe Brennan (podobnie jak w ksiązkach), która pisze książki sensacyjne o Kathy Reichs.
      • amused.to.death Re: Kathy Reichs - czytacie? 17.12.06, 13:58
        nie wiem, nie oglądam wcale polskiej tv - dostałam to ściąnięte z netu.
        • carollcat Re: Kathy Reichs - czytacie? 19.12.06, 13:58
          Jeżeli to autorka "Zapachu śmierci" to owszem, czytałam. Ale chyba tylko to, więcej nie kojarzę. Przetłumaczono coś więcej?
        • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 19.12.06, 15:11
          Oprócz Zapachu śmierci wyszedł jeszcze Dzień śmierci i to chyba na razie tyle
    • drfell1 Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.04.07, 23:42
      Po raz pierwszy oglądałem jeden z odcinków tego serialu (TV4, piatki wieczór). Rzeczywiscie jest dość luźno oparty na książkach. Właściwie poza nazwiskiem i zbliżona pracą bohaterka ma niewiele wspólnego ze swoja książkowa odpowiedniczką. Serial wygląda ( o ile moge wyrokować po jednym odcinku) na bardziej lekki niż książki. Czy ktos ogląda?

Ten ostatmi odcinek jest o tym jak w żołądku niedźwiedzia znaleziono ludzką dłoń.
      Ciekawe czy autorzy sie sugerowali głośną Shark arm case, Australia, 1935
      Wtedy rękę znaleziono ( a właściwie sam zwrócił) w zołądku rekina. W obu przypadkach mieliśmy do czynienia z morderstwem i ofiary zidentyfikowano dzięki tatuażowi
      .
      • amused.to.death ja ogladam 03.04.07, 21:42
        lubie glownych bohaterow wiec sie wciagnelam - w ksiazki mi siestety nie udalo, jakos nie przemawiaja do mniesad
        Jest lekki, tyle tylko, ze ja czesto przy kolacji ogladam....a to co czasami pokazuja jest lekko obrzydliwe.
      • minkipinki Re: Oglądałam 02.02.08, 07:45
        Serial nie bardzo mi się podoba. Widziałam 2 odcinki, na kolejnych zasypiałam.
    • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 03.04.07, 10:32
      Dzięki Drfellowi wylicytowałam jej Cross Bones. Czyta się całkiem dobrze, choć
      mój zasób słownictwa angielskiego wskutek takich lektur dramatycznie się zawęża
      i dotyczy głównie autopsji, wizji lokalnych, sekcji zwłok, zadławień,
      zadzierzgnięć, plam opadowych i stężeń pośmiertnych.
      • negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 31.01.08, 22:01
        jest zapowiedź kolejnej książki
        www.redhorse.pl/p106_Kathy_Reichs_Poniedzialkowa_zaloba.html
        po Deja Dead mieszane mam uczucia, może ktoś przeczyta i powie czy warto smile
        • rrooda Re: Kathy Reichs - czytacie? 01.02.08, 09:18
          oo, to kupię
          chociaż rzeczywiście, książka ma się nijak do serialu i momentami
          się ciągnęła-nie wiem czy nie z winy tłumacza-to ja mam słabość do
          tego typu kryminałów smile
          chociaż zapowiedź na 2008 rok to jakieś nieporozumienie jest...
          • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 01.02.08, 09:46
            Kupiłam Monday mourning parę lat temu na allegro. Nie porywa, ale
            jest znacznie lepsza od Deja Dead.
            • negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.02.08, 09:20
              Nie jest źle z ukazaniem się książki na rynku, portal kryminalny na 15 lutego
              zapowiada premierę handlową...
              • zorija Re: Kathy Reichs - czytacie? 25.02.08, 14:41
                Obejrzałam parę odcinków serialu, ale jakoś się mi nie spodobał.
                • rrooda Re: Kathy Reichs - czytacie? 25.02.08, 16:59
                  a mnie się serial podoba
                  szczerze mówiąc mniej podoba mi się nachalne tłumaczenie książki...
                  • rrooda Re: Kathy Reichs - czytacie? 12.03.08, 20:16
                    trzecią kupię, ale jak kiepska to przestanę(czy już pisałam, że się wciągam w
                    serie? wink
                    www.redhorse.pl/p109_Kathy_Reichs_Smiertelne_decyzje.html
                    • carollcat Czy są juz "Nagie kości" i "Śmiertelne decyzje" 30.04.08, 11:47
                      w księgarniach NIE wysyłkowych?
                      Bo dawno w zadnej nie byłąm i nie wiem czy warto jechać. A z innych nowości, np. Denise Mina?
                      • nzuri Re: Czy są juz "Nagie kości" i "Śmiertelne decyzj 30.04.08, 13:27
                        smiertelne decyzje są od dawna w Empiku i Trafficu. Nagie kości są w
                        Empiku na pewno (no chyba że "wyszli").
    • amused.to.death jednak nie czytam 30.04.08, 18:18
      nie przebrnęłam przez tą pierwszą, którą wymieniłam w tym wątku - nie podobała
      mi się.
      Natomiast serial wciąż oglądam z zainteresowaniem.
      • siostra_pelagia Re: jednak nie czytam 30.04.08, 22:08
        W sumie nie najlepsza pisarka. I chyba wylansowana głównie dzięki serialowi. Też
        już nie będę jej czytać.
    • azalia174 Re: Kathy Reichs - czytacie? 11.08.08, 18:40
      Kathy Reichs- i jako pisarka i jako autorka scenariusza mnie wciąga.
      Na razie kupiłam cztery jej książki, oglądałam każdy odcinek serialu
      emitowany w Polsce i ze zniecierpliwieniem czekam na jej dalsze
      wypociny wink
    • e_r_i_n Re: Kathy Reichs - czytacie? 12.08.08, 23:04
      Właśnie czytam Deja dead i bardzo pozytywnie póki co.
      Serial też lubię.
      • kasiulek1976 Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.09.08, 23:44
        Ja przeczytałam ostatnio Deja dead, Dzień śmierci i Śmiertelne decyzje (czyli
        trzy pierwsze książki autorki, o ile dobrze się zorientowałam) i podobały mi
        się. Wciągające. Oraz smakowicie grube (szczególnie pierwsza i trzecia z
        wymienionych). Czasami troszkę za bardzo drastyczne.

Ale będę czytać dalej. Lektura spowodowała, że zainteresowała się serialem. Tez
        fajny, choć faktycznie związek z książkami jest niewielki.
    • kazisi "Kościana" jesień 01.10.08, 14:19
      Red Horse zapowiada dwie nowe powieści Reichs:
      zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=319&Itemid=30
      • nzuri Re: "Kościana" jesień 02.10.08, 12:41
        A nawet, na 5 grudnia, trzecią "Śmierć du jour"
        • kazisi Re: "Kościana" jesień 02.10.08, 21:17
          A póki co wywiad z autorką:
          zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=322&Itemid=15
          • carollcat Ile książek miało być wydane? 04.03.09, 16:54
            Przejrzałam zapowiedzi Red horse i do maja nic w planach nowego nie ma. Czy "Kości w proch" mają być ostatnie? Była mowa chyba o jedenastu książkach?
            • januanio Re: Ile książek miało być wydane? 04.03.09, 18:27
              autorka napisała 11 bodajże, w chyba w planach
              info: www.fantasticfiction.co.uk/r/kathy-reichs/

u nas nie wydano jeszcze 8 i 11

• kazisi Re: Ile książek miało być wydane? 04.03.09, 19:42
                januanio napisał:

> autorka napisała 11 bodajże, 12 chyba w planach

K.R.: "Tak, pracuję już teraz nad dwunastą powieścią z serii. Tempe
                tym razem pojedzie do Chicago. Spotkamy też dalszą rodzinę Pete’a,
                która ma litewskie korzenie".

zbrodniawbibliotece.pl/index.php?
                option=com_content&task=view&id=322&Itemid=15 wink
    • kwiecienka1 Re: Kathy Reichs - czytacie? 07.03.09, 13:18
      znam serial i kiedy moge, to ogladam
      ksiazek jeszcze nie znam, ale upolowalam 2 na allegro i zobacze smile

pozdrawiam
      Kwiecienka przed Lektura
    • maniaczytania Re: Kathy Reichs - czytacie? 05.04.09, 22:48
      czy ktos moze zna jakas ksiegarnie wysylkowa lub nie wysylkowa w
      Warszawie, gdzie mozna dostac "Poniedzialkowa zalobe"? Od kilku
      miesiecy na nia poluje... sad
      • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.04.09, 08:31
        Wygląda na to, że na razie nigdzie jej nie ma. Ja upolowałam swoją
        na allegro.
        • negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.04.09, 18:47
          A ja znalazłam jeszcze jeden egzemplarz w księgarni wysyłkowej
          www.gigant.pl/html/index.asp?main-field-keywords=poniedzia%B3kowa+%BFa%B3oba&main-kat=1&mod=search&tab=0&k=1
          myślę, że dobrze poszperać, to jeszcze się gdzieś ta książka uchowała smile.
          • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.04.09, 20:10
            Najfajniejsza to jest informacja przy tym tytule "ograniczona dostępność
            produktu". Znaczy, że książka jest czy książki nie ma?smile

• negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.04.09, 20:32
              No ona, ta książka jest, 1 egzemplarz, tak ja to rozumiem. Natomiast nigdy nie
              zrozumiałam w owym Gigancie zasad logowania, robienia zakupów, przechodzenia ze
              starego Giganta do nowego. Jakimś cudem udało mi się założyć tam konto, ale nie
              mam pojęcia jak to zrobiłam, kiedy i jakie mam hasło, nigdy nie zrobiłam tam
              zakupów, bo jakiś lęk czuję przed tym sklepem smile, ale na skrzynkę dostaję od
              nich wiadomości o nowościach.
              • januanio Re: Kathy Reichs - czytacie? 08.04.09, 12:31
                może wersję na komórkę chcecie?
                • januanio Re: Kathy Reichs - czytacie? 17.04.09, 13:23
                  jak podaje strona red horse kolejne książki czyli tom 8 i 11 odpowiednio w
                  listopadzie i grudniu 2009
      • nzuri Re: Kathy Reichs - czytacie? 11.05.09, 17:07
        Poniedziałkową żałobę widziałm dziś w empiku w Arkadii (warszawa) -
        szt. 3. Więc wystarczy iść do któregokolwiek z empików i zamówić -
        sprowadzą.
        • maniaczytania Re: Kathy Reichs - czytacie? 14.05.09, 15:59
          chyba byl dodruk, bo nagle pojawila sie i w empiku i w merlinie smile
          • januanio Re: Kathy Reichs - czytacie? 15.05.09, 10:50
            kieszonkowe wydania mają się pojawić, przynajmniej chyba 4 czy 5
            info olesiejuk.pl -> zapowiedzi
            • kamkap Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.09, 10:26
              Czy Śmierć za dnia i Dzień śmierci to ta sama książka?
              Dzień śmierci wydał C&T w 2001 roku, a Śmierć za dnia Red Horse
              • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.09, 12:09
                Różnesmile
                • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.09, 12:26
                  Zagalopowałam się, to jedna i ta sama książka w oryg. Death du joursmile
                  • kamkap Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.09, 13:53
                    Dzięki. tak przypuszczałam, ale wolałam się upewnić smile
                    • januanio Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.09, 15:12
                      zapach smierci (wyd c&t) i deja dead to też to samo.

ostatnio wyszła kolejna, diabelskie kości (11 część)

a ósemki nadal niema
                      • cynamoon6 Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.11.09, 19:56
                        Wlasnie umarlam z nudów czytając Diabelskie kosci. To moje pierwsze podejscie do
                        tej autorki.
                        Na okladce obiecywano, że czyta się w napięciu, szczękając zębami ze trachu.
                        Przeczytałam ponad połowę i wciąż nic.
                        Czy to jej gorszy moment, czy raczej po prostu Reichs nie jest w moim guście?
                        • negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.11.09, 20:40
                          Zaczęłam ambitnie od 1 części - Deja dead, i bardzo tak sobie jak dla mnie. Nie
                          zraziłam się, zaczęłam Poniedziałkową żałobę, i poległam.
                          Widocznie książki te mają to do siebie, że albo lubisz i czytasz o przygodach
                          Temperance Brennan albo nie... ja należę do tych, co 'albo nie' smile.
                          • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.11.09, 20:48
                            Ja ją zaczęłam czytać z zapałem, potem mnie znudziła. Teraz zrobiłam drugie
                            podejści i spodobało mi sięsmile.
                            • negev56 Re: Kathy Reichs - czytacie? 06.11.09, 20:58
                              W każdym tomie czyha na nią ten zły, czy czepiam się ?
                              • jottka e, nie 13.11.09, 11:18
                                raczej w każdym tomie pani antropolożka wykazuje skrajny debilizm i w celu
                                zapewnienia holiłódzkiego finału udaje się w odległe i odludne miejsce, nie
                                powiadamiając nikogo, by się spotkać ze zdemaskowanym już na 100% psychopatą i
                                dać się złapać. następnie mamy jakie 20 stron dialogu z odrażającym bandziorem,
                                który szykuje grzechotniki/ napalm/ niepotrzebne skreślić, andy ryan pędzi,
                                tempe be jednakowoż nadludzkim wysiłkiem uwalnia się sama w ostatniej chwili,
                                grzechotnik zjada opryszka, fanfary, tusz.

u pani reichs zasadniczo lubię czytać te co bardziej popularyzujące kawałki o
                                pracy labów kryminalistycznych, fabuła miejscami też dowodzi, że umie ona pisać,
                                ale wielotomową całość to by zdecydowanie należało przemyśleć.
                                • emka_1 Re: e, nie 13.11.09, 22:09
                                  to znaczy, że serialowy debilizm jest cechą oryginalną, wyniesioną z książkowego
                                  pierwowzoru? obejrzałam kilka odcinków, na wypadek, gdyby jeden okazał się
                                  wypadkiem przy pracy, ale tępota głównej bohaterki zabija wszelkie chęci
                                  zapoznania się z książkąsad czarny humor najwyraźniej nie był prany w perwollu
                                  black, bo spełzł, jedyna pociecha w tłumaczeniach - w ostatnim odcinku
                                  bohaterowie dyskutowali z zapałem, kto mógł zgubić porzucony w miejscu zbrodni
                                  band aid czyli plaster (widoczny na zbliżeniu na cały ekran), a po polsku
                                  okazało się, że to był bandaż. mumii nie byłosad
                                  • januanio Re: e, nie 02.03.10, 13:33
                                    na 2010-11 zapowiedziana część 13. Spider Bones (2010)

u nas póki co wydane od 1-11 bez 8 i 12
    • chiara76 Re: Kathy Reichs - czytacie? 31.08.10, 19:19
      strasznie zacofana jestem, patrząc na datę postu, ale...i ja się zapoznałam i
      mało tego, wciągnęłamwink podoba mi się.
      Na razie jestem po "Śmiertelnych decyzjach" i już prawie kończę "Zabójczą podróż".
      • siostra_pelagia Re: Kathy Reichs - czytacie? 31.08.10, 21:13
        Ja też jestem wciągniętasmile. Niektóre pozycje lepsze, inne gorsze, ale generalnie
        pani na duży plus.
        • januanio Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.09.10, 17:23
          Red Horse upadło?
          bo nic nie wydaje już w tym roku, żadnej zapowiedzi pani Reichs
          • nchyb Re: Kathy Reichs - czytacie? 31.10.10, 18:34
            na którymś z forów (chyba dla autorów i wydawców) przeczytałam, ze chyba tak...
            strony też już w necie nie mogę odnaleźć.
            Zmartwiło mnie to, bo liczyłam na ciąg dalszy Marcowych fiołków... sad
            • anetapzn Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.10, 09:21
              nchyb napisała:

> Zmartwiło mnie to, bo liczyłam na ciąg dalszy Marcowych fiołków... sad
              Ja też, ale liczmy na to, ze ktoś przejmie po Red Horse serię autorstwa Kerra....
              • chiara76 Re: Kathy Reichs - czytacie? 02.11.10, 16:00
                anetapzn napisała:

> nchyb napisała:
                >
                >
                > > Zmartwiło mnie to, bo liczyłam na ciąg dalszy Marcowych fiołków... sad
                > Ja też, ale liczmy na to, ze ktoś przejmie po Red Horse serię autorstwa Kerra..
                > ..
                watpię, szczerze mówiąc...albo pesymizm przeze mnie przemawia, bo swego czasu liczyłam na to, że jakieś polskie wydawnictwo zajmie się kontynuacją kryminałów Polakowej i nic z tegocrying
                • ajedlinska Re: Kathy Reichs - czytacie? 25.05.11, 09:51
                  Już w czerwcu ukaże się kolejna książka Kathy Reis - 206 kości. Wydaje wydawnictwo Sonia Draga i w planach sa kolejne ksiaążki autorki.
                  • anetapzn Re: Kathy Reichs - czytacie? 25.05.11, 13:17
                    206 kosci juz sobie w empiku zamówiłam w przedsprzedazy i nie mogę sie doczekaćsmileajedlinska napisała:

> Już w czerwcu ukaże się kolejna książka Kathy Reis - 206 kości. Wydaje wyda
                    > wnictwo Sonia Draga i w planach sa kolejne książki autorki.
                    • meeegotka Re: Kathy Reichs - czytacie? 25.05.11, 17:10
                      Alez sie ciesze smile
                      Mam i przeczytalam z zapalem wszystkie.
                      I teraz czekam na te kostki z niecierpliwoscia smile
                      • moleslaw Re: Kathy Reichs - czytacie? 11.02.12, 17:09
                        Uwielbiam Anioła zatem sporo odcinków obejrzałam i nie kryję bardzo lubię.Po tym co napisaliście o ksiazkach mam mieszane uczucia.Chyba najpierw wypożyczę i po przeczytaniu zdecyduję czy kupię.Swoją ddrogą pamiętacie "Buffy,postrach wampirów" i "Anioła ciemności"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka