Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - styczeń

02.01.07, 23:28
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 05:47
      Cornell Woolrich-Panna młoda w żałobie
      Kryminał noir w jego najczystszej postaci.
      • zorija Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 08:11
        Nowy rok zaczynam z "Vino Criminale"-moim drugim książkowym prezentem
        • zorija Re: Co teraz czytacie? - styczeń 25.01.07, 09:59
          "W czas posuchy" Robinsona. Przy okazji-ja też dużo książek biorę z biblioteki.
          Nawet mi się udało dorwać "Pomarańczki komisarza Montalbano"
    • opty2 Re: H.Mankel - O krok 03.01.07, 09:10
      właśnie zawaliłam pół nocy, żeby ją skończyć, dobre to było
      • chiara76 Re: H.Mankel - O krok 03.01.07, 09:49
        opty2 napisała:

> właśnie zawaliłam pół nocy, żeby ją skończyć, dobre to było

o , mnie się też baaardzo podobał ten kryminał Mannkella!
        • mambo_spinoza1 Re: H.Mankel - O krok 09.01.07, 23:13
          Czytałam O krok w 2006 roku na wakacjach w słonecznej Grecji. Tak się wczułam w
          atmosferę i tak przeraziłam, że musiałam brać tabletki na uspokojenie... serio.
          Jeden z najlepszych kryminałów, jakie czytałam, najbardziej chyba trzymający w
          napięciu. Teraz właśnie skończyłam Psy z Rygi - też bardzo ok. - i już się
          zastanawiam, co by tu kolejnego sobie kupić...
    • maira Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 17:32
      'O krok' Mankella jest moim zdaniem fantastyczne !!
      a ja teraz czytam Agatke 'Pora przyplywu'- niezle
      pozdrawiam smile
      • negev56 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 17:49
        "Detektyw Monk i straż pożarna", oj, takie sobie. Czyta się bardzo dobrze, ale
        mimo wszystko wolę film, oczywiście na sobie musiałam to sprawdzić, eh.
    • braineater Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 22:13
      nie mam żadnych nowych kryminałów...buuu
      no to czytam po raz siedemsetsiedemdziesiątydziewiąty collected sherlock
      holmessmile na przemian z goodbye, berlin i mr norris changes trains isherwooda

Psmile
      • aka10 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 03.01.07, 23:24
        Connelly,"The Narrows" w tlumaczeniu.
    • maira Lot bocianow- C.Grange 05.01.07, 20:09
      • negev56 Re: Lee Child 06.01.07, 09:54
        "Umrzeć próbując", no trzyma w napięciu. To druga jego książka, którą czytam i
        bardzo mi się podoba.
    • siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - styczeń 09.01.07, 19:55
      Lot bocianów-Grange. Zaczyna się obiecująco...
      "Because murder is more fun away from home"
      • opty2 Re: M. Connelly - Zagubiony blask 10.01.07, 11:44
        hm... po Mankellu (O krok) to jakieś takie nijakie, może za dużo się
        spodziewałam?
    • agridulce B.Akunin - Przygody magistra 10.01.07, 15:28
      Urocze, polecam zwłaszcza "Lektury nadobowiązkowe" - bardzo przywiązałam się do
      bohatera części historycznej i nie mogłam się oderwać od książki - jakbym się
      bała, że kiedy ją odłożę, to biedaczynie się coś stanie wink.
      A teraz Rok w Prownsji Mayle'a.
    • amused.to.death alex kava 10.01.07, 16:36
      "At the stroke of madness"

Alex Kava ostatnio bardzo mi się podoba - fajnie, bo ja lubię seriamismile))
      • chiara76 Re: alex kava 10.01.07, 16:41
        amused.to.death napisała:

> "At the stroke of madness"
        >
        > Alex Kava ostatnio bardzo mi się podoba - fajnie, bo ja lubię seriamismile))

mnie też ona podpasowała. wink
        >
    • siostra_pelagia Woolrich Cornell - Przed świtem 11.01.07, 20:53
      Powieść w stylu chandlerowskim. Po rozczarowującym Locie bocianów Grange`a
      wracam do klasyki.
    • siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 21:36
      Już nie czytam Woolricha "O świcie". Wykorzystując chwilę nieuwagi mąż
      podstępnie odebrał mi książkę i sam czyta. Czy założyciel forum, z mocy swego
      urzędu mógłby zakazać mu tych haniebnych praktyk?!
      • negev56 Re: Do Siostry P. 11.01.07, 21:52
        siostra_pelagia napisała:

> Już nie czytam Woolricha "O świcie". Wykorzystując chwilę nieuwagi mąż
        > podstępnie odebrał mi książkę i sam czyta. Czy założyciel forum, z mocy swego
        > urzędu mógłby zakazać mu tych haniebnych praktyk?!

Co prawda nie jestem założycielem forum, ale wtrącę swoje 3 grosze, aby w pełni
        solidaryzować się z Tobą, to bardzo niegodziwe wyrywać komuś książkę sprzed nosa
        czy tam oczu.
        To co teraz będziesz czytała?
        • siostra_pelagia Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Aires 11.01.07, 22:12
          Dziękuję za wyrazy solidarności droga Negev56. Nie poddaję się łatwo i może
          wreszcie dokończę w/w książkę, z którą walczę już trzeci rok. Wyjątkowo mi
          pisarstwo Montalbana nie pasuje.
          • negev56 Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 11.01.07, 22:31
            Poległam przy "środkowy napastnik zginie o zmierzchu".
            • siostra_pelagia Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 11.01.07, 22:38
              A ja 2 lata temu wymiękłam na zdaniu "Brakuje ci jaj, żeby to zrobić"
              • negev56 Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 11.01.07, 22:59
                Czyli wniosek jednomyślny, z wokandy spada Montalban.
            • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 17.01.07, 09:09
              Poległam przy tym samym. Ciekawe, ze przeczytałam, że Camillieri się na nim
              wzorował. Albo ma więcej talentu, albo to nieprawda...
              • siostra_pelagia Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 17.01.07, 14:41
                Nawet nazwisko głównego bohatera Camillieriego pochodzi od Montalbana.
                Koleżanka biegła w literaturze iberyjskiej twierdzi, że w Hiszpanii jest
                uznawany za doskonałego pisarza i cieszy się ogromnym szacunkiem. Ja tego nie
                mogę strawić. Do dziś się zastanawiam kto właściwie zabił kogo w Komitecie
                Centralnymsmile
                • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 20.01.07, 16:14
                  W przypadku montalbana może tłumacz dał tyłka, choć być może w oryginale też
                  lekkie nie jest. Zawsze mi się przypomina "w poszukiwaniu straconego czasu"
                  gdzie czytać da się (z przyjemnością, choć nielekką) pierwsze pięć tomów w
                  tłumaczeniu Boy'a, a pozostałe dwa są do przemęczenia, bo już je kto inny
                  tłumaczył.
                  Ja jednak montalbana nie mogę przemęczyć.
                  • braineater Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 29.01.07, 19:52
                    Marudnice...smile
                    Montalban rewelacyjny jest i basta, inspektor Carvalho jest jedna z lepiej
                    wymyslonych postaci detektywa na jaką sie natknąłem, intrygi są w miare
                    sprawne, tła sa doskonale rysowane - szczególnie polityka w skali mikro, ale
                    wygrywa własnie kreacją głównego bohatera - tu własnie mozemy się, wielbicielki
                    Wallandera nie dogadać, bo Carvahlo w odróznieniu od strupieszałego Szweda wie
                    po co żyje, dlaczego życie mu się posypało i co począć z jego resztą. No i
                    mocno przemawia do mnie obyczaj palenia przeczytanymi ksiązkami w kominku.
                    Takiej postaci brakuje mi własnie u Mankella, bo jak się dobrze przyglądniecie,
                    to zauwazycie, że obaj pisza dośc podobnie - tyle, że Montalban zaciekawia, a
                    Mankell przymedzasmile
                    No i też się to lepiej po borzemu czyta, czyli od Morderstwa w Komitecie
                    Centralnym w górę

Psmile
                    • negev56 Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 29.01.07, 20:39
                      no to powiedz mi jak to jest, 3 dziewczyny nazwijmy je umownie ławniczkami
                      wydają werdykt-winny, adwokat sztuk 1 dzielnie broni, niestety nieskutecznie bo
                      wynik 3:1, czyli jest coś na rzeczy z tym Montalbanem.
                      A może rodzj męski odbiera inaczejsmile hę?
                      • braineater Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 29.01.07, 22:29
                        no może - może faktycznie Montalban jest dla facetów, mimo, że jest w pełni
                        antymachismosmile

Psmile
                    • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 01.02.07, 19:33
                      Mnie tam nie zaciekawia. I tego będę się trzymać!
                      Zabić kennedyego mnie zmasakrowało a Środkowy napastnik dobił...

Może i się poświęcę, bo po pochwałach zakupiłam za 25 złotych 6 montalbanów, i
                      jeszcze podejdę do Morderstwa w komitecie centralnym, ale to jak wyczytam zapas
                      tego co dokupiłam (sztuk 8). Nie da się ukryć, ze bedę musiała się katować
                      montalbanem jeszcze w lutym...
                      • negev56 Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 01.02.07, 19:50
                        możesz mi wierzyć lub nie, ale uśmiałam się, 6 Montalbanów?? Jak je przerobisz
                        daj znać jak Ci jest po nich.
                        • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 02.02.07, 14:07
                          No 6, ale dwa mnie pokonały, zostały 4. Nie poddam sie łatwo. W koncu jak tu
                          napisano Pepe Carwlho jest the best. Muszę, no muszę to odkryć, albo się
                          załamię...
                          • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 02.02.07, 14:08
                            Carvalho miało być...
                          • siostra_pelagia Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 02.02.07, 15:04
                            Może dasz je komuś w prezencie?smile)))))))))))))))))))))))))))
                            • nzuri Re: Montalban Manuel Vazquez Kwintet z Buenos Air 02.02.07, 19:51
                              Może ...
    • chiara76 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:03
      a ja zupełnie nie kryminalnie, właśnie przeczytałam "Wesele Anny", autorki z
      Mauritiusu, a teraz czytam książkę Chinki, "Kamienna Wioska"...
      • negev56 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:10
        U mnie w kolejce z nie kryminalnych to Gottland i Kawaler de Sainte-Hermine, ale
        czasu, czasu mi brakuje na te wszystkie książki.
        • chiara76 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:24
          negev56 napisała:

> U mnie w kolejce z nie kryminalnych to Gottland i Kawaler de Sainte-Hermine, al
          > e
          > czasu, czasu mi brakuje na te wszystkie książki.

ano właśnie! doszłam jakiś czas do wniosku, że muszę być Kotem i mieć kilka żyć
          , żeby przeczytać wszystko, co bym chciaławink
          • negev56 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:34
            O tak, być kotem, właśnie spojrzałam na mojego drania, śpi obwieś na plecach i w
            nosie ma moje rozterki, eh.
            • chiara76 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:46
              negev56 napisała:

> O tak, być kotem, właśnie spojrzałam na mojego drania, śpi obwieś na plecach i
              > w
              > nosie ma moje rozterki, eh.
              jakiego Masz Kocura? Jak masz foty, to mi wyślij, pleasewink sama nie mogę mieć
              (alergiacrying, to chociaż cudze oglądam na fotach...
              • negev56 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 11.01.07, 23:58
                No niestety zdjęć nie mam, jakos nie przyszła mi do głowy sesja zdjęciowa z nim
                w roli głównej. Od 8 miesięcy mam kota rasy /to się tak ładnie teraz mówi/
                europejskiej czyli zwykły dachowiec, to miała byc kotka a okazało się, że to
                100% kocur Sonia obecnie Sony, szary pręgowany, no śliczny. W lutym lub marcu
                wybieramy się do pana doktora w celu wykastrowania owego bohatera. Przed
                Sonią-Sonym przez 16 lat mialam innego kocura, niestety uwiąd starczy i musiałam
                go uśpić.
                Jestem straszna kociara.
                • chiara76 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 12.01.07, 12:43
                  negev56 napisała:

> Jestem straszna kociara.
                  smile)

jak będziesz mieć kiedyś foty, to podeślijwink
                  • lola165 Re: Co teraz czytacie? - styczeń 13.01.07, 02:40

• zorija Re: Co teraz czytacie? - styczeń 14.01.07, 10:08
                      Teraz Connely'ego "ostatni kojot", a przedtem science fiction "wieki światła"
    • opty2 Re: M. Palmer - Przebłyski pamięci 15.01.07, 10:09
      taki trillerek medycznysmile niezły, niezły
      ach ci lekarze, aż trudno uwierzyć, że wśród nich też bywają dranie
    • chiara76 żeby się zrelaksować, Mary Higgins Clark, 15.01.07, 10:43
      "Zanim się pożegnasz"...dorwałam po niższej cenie spory czas temu i teraz
      czytam.
    • xxiii.viii.mcmlxxix Donna Leon / Alicia Gimenez 15.01.07, 11:01
      Pedra i Fermin na zmianę z Brunettim. pożyczam od znajomych pań z pracy.
      • xxiii.viii.mcmlxxix Brunetti wieczorową porą 16.01.07, 14:38
        taki kalambur mi przyszedł do głowy i się postanowiłem pochwalić wink

szczególnie, że taki właśnie mam ambitny plan na dziś: wyciągnąć się na łóżku i
        czytać "cicho, we śnie".
        • matkazbud Re: Brunetti wieczorową porą 16.01.07, 15:18
          słusznie- kalambur smakowity.Chociaż "Cicho, we snie" był jedyną "leonką",
          która mi sie nie podobała...
          co czytam? Udanego- jak zwykle - midsomerka-"Śmierć w przebraniu".
    • siostra_pelagia Złowroga pętla-Aleksandra Marinina 15.01.07, 15:30
      Marininę w przeciwieństwie do Doncowej bardzo lubię i czyta mi się to świetnie.
      Mąż zajęty pracą, więc jest szansa, że nikt mi książki chyłkiem nie zabierze i
      dokończę ją w spokoju.
      • negev56 Re: Giles Blunt 15.01.07, 19:29
        "Czterdzieści słów rozpaczy" i jak na razie całkiem niezła.
        Mroźna kanadyjska zima, małe miasteczko, seryjny morderca i detektyw z wydziału
        zabójstw ukrywający jakąś tajemnicę ze swojej przeszłości, trochę przypomina mi
        Rebusa z racji konfliktu z przełożonymi, sytuacji rodzinnej i samotności, no i
        jego partnerka z wydziału specjalnego-sprawdza go.
      • rynka_k Re: Złowroga pętla-Aleksandra Marinina 31.01.07, 21:10
        Doncowa w oryginale jest dużo przyjemniejsza niż w tłumaczeniu (czytałam co
        prawda jedną tłumaczoną, ale trudno mi było przez nią przebrnąć). Marinina jest
        świetna.
    • chiara76 "Pomarańczki komisarza Montalbano" Camillieri., nt 17.01.07, 11:08

• maira Ruth Rendell-Zabic mandaryna !Swietna ! 17.01.07, 17:41
      • negev56 Re: przede mną 17.01.07, 18:44
        rozpakowane pudełko ptasiego mleczka /tylko waniliowe/, wielki kubas kawy
        /rozpuszczalnej/i finiszuję z "Czterdzieści słów rozpaczy" bo następna to "
        Lodowata burza" też Blunta.
        Kocham takie życie.
      • matkazbud Re: Ruth Rendell-Zabic mandaryna !Swietna ! 18.01.07, 15:51
        Zazdroszczę lektury- przeczytałam wszystko co się dało Ruth Rendell - dlaczego
        nikt jej teraz nie wydaje, ja nie znam na tyle angielskiego by czytać w
        oryginale i tylko mogę sobie potęsknić za czymś podobnym do "Tajemnicy Tankred
        House"
    • siostra_pelagia Caroline Graham-Wierna do śmierci 17.01.07, 19:49
      Miałam wziąć się do solidnej pracy, ale wizja Negev56 z ptasim mleczkiem i
      kubasem rozpuszczalnej kawy była tak sugestywna, że odłożyłam robotę na później.
      Przede mną kubek z mlekiem sojowym i pestki z dyni. Też kocham takie życie.

"Because murder is more fun away from home"
      • judytta Carol O'Connell "Wszyscy kłamią" 18.01.07, 12:28

"Wszyscy kłamią" czytam.
        • rrooda "Magnetyzera" K.T.Lewandowskiego nt 19.01.07, 15:59

• zorija Re: Co teraz czytacie? - styczeń 20.01.07, 08:57
      "Córeczka tatusia" mary Higgins Clark-kupiłam po 10 zł!
      • judytta Re: Co teraz czytacie? - styczeń 21.01.07, 18:11

Donna leon " Szlachetny blask".

judytta.blog.onet.pl/
    • opty2 Re: Dom westalek - Saylor 23.01.07, 10:50
      takie sobie opowiastki kryminalne uzupełniające
    • xxiii.viii.mcmlxxix "Pieski dzień" i "Z pamięci" 24.01.07, 10:01
      "Pieski dzień" to wiadomo, Alicia G-B.,
      a "Z pamięci" to wspomnienia Erwina Axera - bynajmniej nie kryminał, ale tak
      zahaczam, może kogoś to jeszcze interesuje, bo wśród moiich bliskich znajomych
      nie mam niestety z kim o tym porozmawiać.
      • matkazbud Re: "Pieski dzień" i "Z pamięci" 24.01.07, 12:28
        parę dni temu jakis młodzian czytał Axera w "180" - nie mogłam się opanowac by
        nie zerknąć na tytuł lektury.Zapisałam się w wypozyczalni i mam nadzieję, że
        też wkrótce przeczytam - zazdroszcze wszystkim,którzy mogą kupowac sobie
        ulubione ksiązki.
        • siostra_pelagia Re: "Pieski dzień" i "Z pamięci" 24.01.07, 15:15
          Też nie kupuję, tylko pożyczam. Trochę zachodu z tym jest, ale pokornie
          wydreptuję ścieżki do bibliotek osiedlowych i nie tylko. I prędzej czy później
          daną pozycję upoluję.
        • xxiii.viii.mcmlxxix Re: "Pieski dzień" i "Z pamięci" 24.01.07, 16:53
          > zazdroszcze wszystkim,którzy mogą kupowac sobie
          > ulubione ksiązki.

a wiesz, z axerem to było tak, że przeczytałem entuzjastyczną recenzję w
          wyborczej i westchnąłem "i tak nigdy nie przeczytam". w poniedziałek po pracy
          dreptałem do domu, mijałem kolejne księgarnie, axer kusił, ale obliczyłem szybko
          w pamięci, że w tym miesiącu to absolutnie mnie nie stać. po czym zawróciłem do
          Empiku, gdzie na moje (nie)szczęście Axer był. i tak kupiłem książkę, a za
          tydzień będę pożyczął pieniądze.

tak samo kuszą mnie do kilku lat "Tygodnie Słonimskiego", wybór feleitonów, ale
          ma jakąś zaporową cenę.

a Alicię G-B pozyczam od znajomej z pracy, Brunettiego i Montalbana też znam
          tylko dzięki wypozyczonym "po przyjacielsku" egzemplarzom.
          • matkazbud Re: "Pieski dzień" i "Z pamięci" 25.01.07, 14:06
            Racja- nie ma co jęczeć, że nie można sobie kupic wszystkiego czytanego co
            tylko dusza zapragnie, tylko cieszyc sie, że sa dobre wypozyczalnie i inni
            czytacze skłonni do pozyczek.
            ciekawam kiedy sie doczekam w swojej bibliotece na Axera...I czy jest wart
            Twojego szalenstwa finansowego?
            Znasz wybór felietonów - mój ulubiony - Słonimskiego z lat 1973-1976 wydanego
            (przez Czytelnik) pt. "Ciekawość"? Pewnie znasz skoro masz chetkę na "Tygodnie".
            Ja tak chodziłam wokół listów Wańkowiczów i kupiłam sobie pod choinkę, a od
            rodziny dostałam na gwiazdkę świeżego wówczas midsomerka 'Wierna do smierci".

• xxiii.viii.mcmlxxix Re: "Pieski dzień" i "Z pamięci" 24.02.07, 20:12
              Matkozbud - nie znałem "Ciekawości". Poszukałem na Allegro, znalazłem za - wstyd
              powiedzieć - 5 zł i nabyłem. Czytam - poezja!
              Axer - kapelusze z głów. Rzecz warta szaleństwa finansowego. (PS. napisałem
              maila do ciebie, sprawdź w skrzynce).
    • siostra_pelagia M.Sjowall, P. Wahloo-Zamknięty pokój 24.01.07, 15:09
      Spokojnie stała w bibliotece na półce i jestem jej pierwszym czytelnikiem od
      1992 roku.
      • negev56 Re: C jak cisza 25.01.07, 17:49
        S.Grafton, zaczęłam delikatnie mówiąc od tyłu czytać cały cykl jej książek, ale
        na razie dostałam tylko "C" i "P". Mam nadzieję, że się nie pogubię w historii
        życia Kinsey.
        • judytta Re: 27.01.07, 18:44

"Wierna do śmierci".

http//judytta.blog.onet.pl/

• zorija Re: 31.01.07, 10:57
            "Tajemnica Vivaldiego" Pedro Mendozy-ciekawe bardzo. Wcześniej przeczytaLam
            jeszcze "Sprawę uciekających zwłok" Gardnera.
    • siostra_pelagia James Siegel-Wykolejony 27.01.07, 19:05
      Na podstawie tej powieści nakręcono film z Jennifer Aniston i Vincentem
      Casselem. Filmu nie oglądałam, a lektura dość ciekawa-na jazdę trolejbusem do
      pracy jak znalazł.
    • tommyknocker Re: Co teraz czytacie? - styczeń 27.01.07, 19:51
      "Korepetytor" Petera Abrahamsa i w oryginale Colin Dexter "The Riddle of the
      Third Mile"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka