siostra_pelagia Lee Child-Poziom śmierci 16.02.07, 22:56 Taki westernowaty. Bohater dzielny, gliny skorumpowane,no to trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i robić samemu porządek. Odpowiedz Link
zorija czytam... 17.02.07, 08:55 Skończyłam Folletta "Noc nad oceanem", teraz "Gabinet osobliwości" Prestona i Childa. Odpowiedz Link
negev56 Re: Marinina "Męskie gry" 18.02.07, 00:17 co prawda dopiero 65 str. i jeszcze trochę się gubię w nazwiskach oraz kto jest kim, ale chyba to będzie to. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Marinina "Męskie gry" 18.02.07, 11:07 negev56 napisała: > co prawda dopiero 65 str. i jeszcze trochę się gubię w nazwiskach oraz kto jest > kim, ale chyba to będzie to. ten kryminał wspominam jako dość skomplikowany właśnie ze względu na mnogość nazwisk (trzeba też nauczyć się rosyjskich zdrobnień imion, dla znawców języka to pewnie pestka, ale dla mniej znawców niekoniecznie), ale bardzo dobry. Miłej lektury! Odpowiedz Link
negev56 Re: Marinina "Męskie gry" 18.02.07, 23:55 Zbliżam się do końca i sama nie wiem. Osoba prawie wychowana na amerykańsko-angielskim a przecież i szwedzkim kryminale czuje się dziwnie. Zabójcy na zlecenie i ich metody pracy jakieś takie dziwne, komunikacja raczej piechota-metro, telefonów też jak na lekarstwo, to bez sensu, ale zwróciłm uwagę, że tylko dwa-trzy razy wspomnieli markę samochodu żiguli, a tak mówi się o "samochodach" no i polityka, polityka. Cały czas wyobrażałam sobie tłustych generałow w wielkich czapkach. Jeszcze o tym pomyślę. Odpowiedz Link
opty2 Re: Agatha Christie - Przyjdź i zgiń 19.02.07, 13:54 "dzyń, dzyń, przyjdź i zgiń" jak zwykle Agatha triumfuje już byłam w ogródku i witałam się z gąską no i znowu pudło Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - luty 19.02.07, 16:10 "Magnetyzer" ,Lewandowskiego, dopiero wczoraj zaczęłam. Zobaczymy, jak mi się spodoba. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Preston+Child-Taniec śmierci 19.02.07, 22:27 Ależ to grube. Chyba im od strony płacą. Odpowiedz Link
negev56 Re: Preston+Child-Taniec śmierci 19.02.07, 22:35 Grube jest dobre Nie to, że coś mówię, ale lepiej najpierw "Siarkę" a potem 'Taniec". Odpowiedz Link
zorija Re: Preston+Child-Taniec śmierci 21.02.07, 08:31 Te trzy ostatnie to tzw. trylogia Pendergasta i powinny być czytane w kolejności ("Siarka" "Taniec śmierci" "Księga umarłych"). A ja teraz czytam McDonnalda "Spotkajmy się w kostnicy". Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Preston+Child-Taniec śmierci 21.02.07, 19:39 Niestety o kolejności czytania decyduje kolejność wpływania do biblioteki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Roman Samsel-Sen zbrodniarza 22.02.07, 16:58 Krótkie opowiadania kryminalne 2-3 stronnicowe, poziom żenujący, a już myślałam, że odkryję jakąś nową gwiazdę polskiej literatury kryminalnej. Odpowiedz Link
negev56 Re: Robin Cook " Kryzys" 22.02.07, 17:33 teraz poszłam w medycynę i jak do tej pory, może być. Co prawda ta pora, to 1/3 książki i jeszcze wszystko przede mną. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Robin Cook " Kryzys" 22.02.07, 18:10 Przeczytałam ostatnio Mózg i zrobiłam sobie dłuższą przerwę od thrillerów medycznych. Odpowiedz Link
negev56 Re: Robin Cook " Kryzys" 25.02.07, 13:02 Książka świetna. Znakomita intryga, szybkie zwroty akcji i rewelacyjne zakończenie. Rzecz trwa w zasadzie tylko cztery dni, więc tempo musi być i jest. Cała akcja to sala sądowa, gdzie oskarżonym jest lekarz o nienagannej reputacji, prosektorium, w którym kroi Jack Stapleton, znajomy z "Markera". I teraz cały problem w tym, co Jack znajdzie i czy znajdzie, no i czy zdąży na własny ślub. Naturalnie, że jeszcze są ci źli panowie, z którymi trzeba sobie poradzić. Kto tak lubi, to polecam. Odpowiedz Link
nzuri Mam za sobą Martwa lagunę Dibdina 23.02.07, 10:51 Podobała mi się. Aktualnie czytam "krew mojej konkubiny" Shulamit Lapid. czemuz poprzestali na dwóch pozycjach tej autorki?? Odpowiedz Link
judytta Re: P.D. James 24.02.07, 18:41 Wczoraj zaczęłam czytać P.D. James "Przedsmak śmierci". Bardzo fajna książka już widzę że będę lubić jej pisanie a iż trudno mi uwierzyć że dopiero teraz ją odkryłam. htpp://judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P.D. James 24.02.07, 20:11 Pisze naprawdę świetnie, podobny styl pisarstwa prezentuje Elisabeth George. Jak jeszcze nie miałaś z nią kontaktu to serdecznie polecam. Odpowiedz Link
negev56 Re: P.D. James 24.02.07, 20:39 Jakoś nie mogłam przez to przebrnąć i leży nieprzeczytana, może kiedyś... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P.D. James 24.02.07, 21:08 Ja to lubię takie powieści przeładowane psychologią z detektywami o ponurych obliczach. Ale mrozek, co? Odpowiedz Link
negev56 Re: P.D. James 24.02.07, 21:17 mrozek? mrozisko, wietrzysko, co "oni" wyprawiają z tą pogodą? Teraz by się przydał kryminał , gdzie upał 40 stopni, i z własnej skóry miałoby się chęć wyskoczyć. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P.D. James 24.02.07, 21:22 Jest wietrznie zimno ponuro czyli cudnie. Niestety nieubłaganie zbliża się wiosna. A dla wytworzenia ciepłego nastroju przeczytać coś Camilleriego, tam na zimno raczej nie narzekali. Odpowiedz Link
judytta Mankell "Fałszywy trop" 25.02.07, 18:04 Odłożyłam P.D. James na rzecz: ksiązki H. mankella "Fałszywy trop"- nie mogłam się przeć by ją nie zacząć czytać. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
negev56 Re: Złowroga pętla Marininej 25.02.07, 22:43 i zdecydowanie bardziej mi się podoba niż Męskie gry, tak, wciągnęła mnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Alex Kava-Łowca dusz 26.02.07, 08:09 Do tej pory myślałam, że autor to mężczyzna, a to kobieta. Odpowiedz Link
zorija Connelly "Muzyka z kufra" 27.02.07, 10:23 Dobra, Chandlerowska szkoła. Aż żal, że tak niewielu Amerykanów ją kontynuuje. Większość pisze o jakiś psychopatycznych mordercach, czego z całego serca nienawidzę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Connelly "Muzyka z kufra" 27.02.07, 15:29 Tu Cię popieram. Jak widzę kolejny kryminał z kolejnym seryjnym mordercą to coś mi się robi... Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - luty 28.02.07, 14:36 Skończyłam Kellermana Nad krawędzią, a teraz czytam Mankella Piąta kobieta. Odpowiedz Link