Dodaj do ulubionych

SB LIVE +MANDREAKE 9.2

13.01.04, 07:24
Mam problem z dźwiękiem posiadam karte muzyczną SbLive i dystrybucje
mandreake 9.2...
Przy puszczaniu muzy lub filmów dżwięk syczy i w zasadzie nie słychać słów.
Proszę o podpowiedź z jaki sterownik zastosować bo to chyba jego wina???
Proszę też o podanie mi najlepszych waszym zdaniem programów do mp3, do
divx, do klonowania( odpowiednik CLONE CD z windy)...
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 07:32
      siwyyy napisał:

> Mam problem z dźwiękiem posiadam karte muzyczną SbLive i dystrybucje
      > mandreake 9.2...
      > Przy puszczaniu muzy lub filmów dżwięk syczy i w zasadzie nie słychać słów.
      > Proszę o podpowiedź z jaki sterownik zastosować bo to chyba jego wina???

Centrum Sterowania Mandrake -> Sprzęt -> HardDrake

klikasz na kartę dźwiękową i na "Uruchom narzędzie konfiguracyjne". Sterownik
      ustawiasz na "emu10k1" i gotowe.

> Proszę też o podanie mi najlepszych waszym zdaniem programów do mp3,

Słuchania? XMMS

> do divx,

Oglądania? MPlayer

> do klonowania( odpowiednik CLONE CD z windy)...

K3b

da.killa
      • kell99 Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 08:06
        > Słuchania?
        > XMMS
        moze byc, ale sa duzo ciekawsze programy. samo xmms warto wymienic jego klonem
        pod gtk2 (beep media player), zainstalowac "iTunowe" rhythmbox, albo uzywac
        Totem. jednak jednym z najciekawszych odtwarzaczy jest malenki quark, ktory
        umieszcza sie jaka ikonka w 'notification area' i moze byc sterowana z
        klawiatury (polecam szczegolnie te wszystkie multimedialne badziewia, ktore moga
        miec jakies zastosowanie), albo myszka. swietna sprawa

> > do divx,
        > Oglądania? MPlayer
        Totem jest wygodniejszy w obsludze, chociaz mplayer jest wygodniejszy lezac na
        lozku, ogladac film na tv, a pod reka majac bezprzewodowa klawiature, taki duzy
        pilot;)

> > do klonowania( odpowiednik CLONE CD z windy)...
        >
        > K3b
        chociaz troche wody w wisle uplynie zanim k3b bedzie idealny. w obecnych
        wersjach nie radzi sobie z wypaleniem plikow *.bin gdy nie towarzyszy im plik
        *.cue. powinna byc jakas opcja w stylu znanego z windows "emulowanego" cdromu -
        deamon tools. poza tym k3b oszukuje (ale i tak mniej niz nero, ktore zawsze
        podaje, ze wypalilo z predkoscia ustawiona - dobre sobie 52x na calej plycie!)
        podajac predkosc wypalania plyty, a juz porazka jest wypalanie z konwersja mp3 -
        audio, gdy nie ma sie jakielkowiek kontroli nad predkoscia (chyba, ze pierw sie
        wypala do pliku iso)
      • siwyyy Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 08:30
        Mam ustawiony ten sterownik i dalej nic praktycznie nie słyszę...
        Co należy jeszcze przestawić i jak???
        • kell99 Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 08:40
          ustawienia miksera? btw masz 2 czy 4/5 glosnikow? jak masz 2 to upewnij sie, ze
          masz je podlaczone do "front out". sterownik kernelowy (oss) ma to do siebie, ze
          trzeba malpiej zrecznosci by ustawic 4 glosniki mikserem;)
          duzo lepszy jest sterownik z alsa.
          • siwyyy Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 08:49
            Mam podpiętego kompa do wieży z 5 głośnikami...
            Gdzie szukać ustawień mixera???
            • kell99 Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 08:59
              zalezy jakiego srodowiska uzywasz. w gnome jest to program o nazwie
              'gnome-volume-control' powinienes miec ikone glosnika na ktoryms z paneli jezeli
              uzywasz kde to program o ile pamietam nazywa sie 'kmix'
              powinienes miec ustawiona glosnosc na maksimum i pcm na 3/4 wartosci
              maksymalnej. reszta wg uznania.
              • siwyyy Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 09:06
                dalej nie działa...
                A gdzie ustawia się sterownik oss ew. alsa???
                • kell99 Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 09:15
                  niemozliwe. masz na pewno ustawiona obsluge sblive? nie masz na plycie
                  przypadkiem ac97 i nie wylaczyles jej obslugi w bios? co do alsy pod mandrake
                  nie pomoge, ale na innych dystrybucjach najczesciej wymaga innego "kernela",
                  chyba, ze ten dodawany do mdk ma mozliwosc korzystania z alsa.
                  widzialem podobny problem na pc.comp.os.linux, poszukaj w archiwum, np poprzez
                  google.
                  • siwyyy Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 13.01.04, 14:53
                    Mam na płycie AC97 ale wydaje mi się że jest wyłączony pod windą nie było
                    problemu...Choć w hadr disku w linuxie widzi mi karte SBLIVE i AC97.
                    Gdzie sprawdze w biosie i ewentualnie jak wyłączyć???
                    • smok85 Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 15.01.04, 21:10
                      W Biosie, na pierwszym ekranie jaki Ci się pojawia jest pozycja INTEGRATED PERIPHERIALS i to tam wśrodku jest ;) A co dalej to zależy od rodzaju biosu, ale bedzie coś w rodzaju onboard audio albo jakieś takie - domyślisz się :)
                  • jakowlew Re: SB LIVE +MANDREAKE 9.2 20.01.04, 01:03
                    Mandrake 9.2 w wersji najstarszej ma kernela 2.4.22-10(potem chyba jeszcze -18).
                    Obsługuje alse bez problemu.W dystrybucji jest alsa v.0.96. Najłatwiej podczas
                    instalacji zaznaczyć odpowiednie opcje,to nawet nic nie trzeba się męczyć,a
                    domyślnie jest właśnie alsa(ale +OSS...). Jeśli się zainstalowała (czytać
                    komunikaty przy ładowaniu kernela), a nie działa, w Hardrake'u można łatwo
                    zmienić moduł sterownika z OSS na alse i odwrotnie. W X'ach nie ma od razu jak
                    pamiętam (chyba) alsamixer'a i trzeba doinstalować. AC'97 koniecznie wywal z BIOSU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka