Dodaj do ulubionych

problem z instalacja systemu

23.10.09, 18:27
Słuchajcie mam problem. Kupiłam dziś laptopa. Pzyjechałam do domu, rozpakowałam sprzęt i zabrałam sie do isntalacji systemu. Do laptopa była dołączona kartka co trzeba przestawic w biosie zeby zainstalowac xp. zrobiłam wszystko jak należy i zadowolona z siebie zaczełam instalacje systemu. Doszłam do momentu kiedy dzieli sie dysk na partycje.I tu zaczyna sie problem. zamiast wsisnąc "c" zeby utworzyc nowa partyjce nacisnęłam enter. nie utworzyłam zadnej partycji wiec chciałam cofnąc ale nie wiedziałam jak więc głupia wyłączyłam laptopa zyby zacząc od nowa. kiedy włączyłam laptop wyskoczył czary ekran z napisem "błąd ładowania systemu operacyjnego". Próbowałam kilka razy i to samo...No i lipa...co mam teraz zrobic? zaradzi ktoś?..;/
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: problem z instalacja systemu IP: *.multimo.pl 23.10.09, 18:36
      Wybootuj instalator z płyty. Zmień w BIOS kolejność bootowania, bądź
      uruchom podczas startu boot menu (powinien być komunikat na ekranie
      z podanym klawiszem wywołującym menu, np. F2, F10).
    • user0001 Re: problem z instalacja systemu 23.10.09, 18:39
      Ponownie wejść bo BIOSu.
      Tam znaleźć ustawienia sekwencji bootowania (boot sequence, boot priority, boot
      devices lub coś podobnego).

Powinnaś dojść do ekranu na którym będzie pokazana kolejność w jakiej system
      wybiera urządzenia z których startuje, musisz tak ją zmienić aby pierwszy był
      napęd optyczny (teraz pierwszy jest dysk).
      • nikaa89 Re: problem z instalacja systemu 23.10.09, 19:08
        pomogło ;)dziękuje bardzo za pomoc :)
        • Gość: Macho Re: problem z instalacja systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 13:56
          Po instalacji zmień ponownie kolejność startu tak aby pierwszy był dysk twardy.
          Komp nie będzie próbować bootwania z płyty czy USB. Będzie szybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka