Dodaj do ulubionych

Jak sformatoać dysk z Linuksem

09.11.09, 21:36
Jak sformatować dysk z Linuksem. Dysk daje się sformatować tylko w części
Windows. Program "format disk" nie usuwa partycji z Linuksem. Wybaczcie, ale
jestem początkujący.
Obserwuj wątek
    • konto_w_gazecie Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 09.11.09, 21:46
      a jaki masz system operacyjny?
    • Gość: Romek Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.09, 21:58
      A próbujesz formatować dysk z systemem na którym aktualnie pracujesz? Wątpię aby
      udała się taka sztuczka w jakimś systemie operacyjnym. System ma swój program
      ochrony i się to raczej nie uda. Jeśli chcesz sformatować cały dysk, ściągnij
      sobie np GParted, wypal obraz iso na płytkę cd lub zgraj unetbootinem na
      pendrive i po uruchomieniu komputera z GParted zrobisz z partycjami porządek.
      Możesz też ściągnąć np Ubuntu, uruchomić komputer w trybie testowania (bez
      instalacji) i z Ubunciaka uruchomić program do zarządzania partycjami.
      • ba1.2 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 09.11.09, 22:29
        Sprawa wygląda tak. czysty (sformatowany HD 20 GB partycja DOS) na to
        zainstlowana wersja Live Ubuntu (tylko). HD miał być używany do Internetu i Open
        Office (druk). Jednak coś nie wypaliło, więc ponowna instalacja Ubuntu
        poprzedzona formatowaniem. Okazało się, że z 20 GB widoczne jest 59 %. Kłopoty z
        uzyskaniem internetu w Ubuntu (DSL na USB) zniechęciły mnie do Ubuntu i chcę
        mieć cały HD. Proszę, jeśli możliwe to wytłumaczcie mi jak pastuch krowie na
        miedzy, bo mam mały staż w tej materii ale dużo lat (70) więc nie ta bystrość.
        • Gość: 802.11n Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.multimo.pl 09.11.09, 22:55
          Bootujesz instalator Windowsa z płyty i potem usuwasz wszystkie
          partycje i tworzysz nowe.
        • Gość: Romek Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.09, 22:57
          Po uruchomieniu z płyty Ubuntu komputera, na samej górze w menu będziesz miał
          (przynajmniej powinna być, chyba że masz jakąś starą wersję Ubuntu) pozycją
          "Uruchom komputer w celu sprawdzenia, bez instalacji" (jakoś tak to fajnie
          chłopaki nazwali). Uruchamiasz bez instalacji komputer i w menu (nie chcę
          strzelać teraz gdzie dokładnie, a jestem na innym systemie teraz, musiałbym się
          przełączyć a zaraz idę w kimono i już nie będę gmerał) jest program do
          zarządzania partycjami. Dokładnie gdzie to jest mogę Ci jutro napisać, jak
          odpalę kompa z Ubuntu. Chyba że znajdziesz to sam. :D
    • conex Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 10.11.09, 11:06
      A ja powiem inaczej :)

Jesli masz windowsa i ubuntu na dwóch partycjach, to nie ma problemu.
      Jeśli nie masz windowsa to sobie zainstaluj na pozostałej powierzchni dysku i
      potem pójdzie jak z płatka.
      Z poziomu windowsa wchodzisz w panel sterowania, nastepnie w NARZĘDZIA
      ADMINISTRACYJNE, potem klikasz w ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM i w otwartym oknie w
      lewym menu wchodzisz w Zarządzanie dyskami.
      Po wejściu widzisz partycje (WSZYSTKIE jakie są) teraz wystrarczy ze klikniesz
      na żądaną partycję prawym klikiem myszy i mozesz ją usunąć, stworzyć od nowa,
      sformatować itd...
      Powodzenia.
      • ba1.2 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 10.11.09, 20:16
        Duuuuuuuuuuże dziękuję. Przetestuję porady, chyba jakaś zadziała.
      • jap_1 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 12.11.09, 09:19
        conex napisał:

> Jesli masz windowsa i ubuntu na dwóch partycjach, to nie ma problemu.
        > Jeśli nie masz windowsa to sobie zainstaluj na pozostałej
        > powierzchni dysku i potem pójdzie jak z płatka.
        Jeśli nie ma Windows, a Ubuntu jest do usunięcia, to znaczy, że nie ma nic.
        Można zainstalować Windows i już na początku instalacji należy usunąć (nie
        formatować, a usunąć) partycje, utworzyć je na nowo i rozpocząć instalację. To
        co opisałeś niżej będzie niepotrzebne.
        Jeśli Windows już jest, to rzeczywiście można użyć "Zarządzanie komputerem" i
        załatwić pozostałe partycje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka