ba1.2 09.11.09, 21:36 Jak sformatować dysk z Linuksem. Dysk daje się sformatować tylko w części Windows. Program "format disk" nie usuwa partycji z Linuksem. Wybaczcie, ale jestem początkujący. Link Zgłoś Obserwuj wątek
konto_w_gazecie Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 09.11.09, 21:46 a jaki masz system operacyjny? Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.09, 21:58 A próbujesz formatować dysk z systemem na którym aktualnie pracujesz? Wątpię aby udała się taka sztuczka w jakimś systemie operacyjnym. System ma swój program ochrony i się to raczej nie uda. Jeśli chcesz sformatować cały dysk, ściągnij sobie np GParted, wypal obraz iso na płytkę cd lub zgraj unetbootinem na pendrive i po uruchomieniu komputera z GParted zrobisz z partycjami porządek. Możesz też ściągnąć np Ubuntu, uruchomić komputer w trybie testowania (bez instalacji) i z Ubunciaka uruchomić program do zarządzania partycjami. Link Zgłoś
ba1.2 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 09.11.09, 22:29 Sprawa wygląda tak. czysty (sformatowany HD 20 GB partycja DOS) na to zainstlowana wersja Live Ubuntu (tylko). HD miał być używany do Internetu i Open Office (druk). Jednak coś nie wypaliło, więc ponowna instalacja Ubuntu poprzedzona formatowaniem. Okazało się, że z 20 GB widoczne jest 59 %. Kłopoty z uzyskaniem internetu w Ubuntu (DSL na USB) zniechęciły mnie do Ubuntu i chcę mieć cały HD. Proszę, jeśli możliwe to wytłumaczcie mi jak pastuch krowie na miedzy, bo mam mały staż w tej materii ale dużo lat (70) więc nie ta bystrość. Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.multimo.pl 09.11.09, 22:55 Bootujesz instalator Windowsa z płyty i potem usuwasz wszystkie partycje i tworzysz nowe. Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.09, 22:57 Po uruchomieniu z płyty Ubuntu komputera, na samej górze w menu będziesz miał (przynajmniej powinna być, chyba że masz jakąś starą wersję Ubuntu) pozycją "Uruchom komputer w celu sprawdzenia, bez instalacji" (jakoś tak to fajnie chłopaki nazwali). Uruchamiasz bez instalacji komputer i w menu (nie chcę strzelać teraz gdzie dokładnie, a jestem na innym systemie teraz, musiałbym się przełączyć a zaraz idę w kimono i już nie będę gmerał) jest program do zarządzania partycjami. Dokładnie gdzie to jest mogę Ci jutro napisać, jak odpalę kompa z Ubuntu. Chyba że znajdziesz to sam. :D Link Zgłoś
conex Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 10.11.09, 11:06 A ja powiem inaczej :) Jesli masz windowsa i ubuntu na dwóch partycjach, to nie ma problemu. Jeśli nie masz windowsa to sobie zainstaluj na pozostałej powierzchni dysku i potem pójdzie jak z płatka. Z poziomu windowsa wchodzisz w panel sterowania, nastepnie w NARZĘDZIA ADMINISTRACYJNE, potem klikasz w ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM i w otwartym oknie w lewym menu wchodzisz w Zarządzanie dyskami. Po wejściu widzisz partycje (WSZYSTKIE jakie są) teraz wystrarczy ze klikniesz na żądaną partycję prawym klikiem myszy i mozesz ją usunąć, stworzyć od nowa, sformatować itd... Powodzenia. Link Zgłoś
ba1.2 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 10.11.09, 20:16 Duuuuuuuuuuże dziękuję. Przetestuję porady, chyba jakaś zadziała. Link Zgłoś
jap_1 Re: Jak sformatoać dysk z Linuksem 12.11.09, 09:19 conex napisał: > Jesli masz windowsa i ubuntu na dwóch partycjach, to nie ma problemu. > Jeśli nie masz windowsa to sobie zainstaluj na pozostałej > powierzchni dysku i potem pójdzie jak z płatka. Jeśli nie ma Windows, a Ubuntu jest do usunięcia, to znaczy, że nie ma nic. Można zainstalować Windows i już na początku instalacji należy usunąć (nie formatować, a usunąć) partycje, utworzyć je na nowo i rozpocząć instalację. To co opisałeś niżej będzie niepotrzebne. Jeśli Windows już jest, to rzeczywiście można użyć "Zarządzanie komputerem" i załatwić pozostałe partycje. Link Zgłoś