Dodaj do ulubionych

Dyski przenośne

11.11.09, 19:27
Jak w tytule. Tanie, zgrabne, pojemne. Co polecacie, jakie firmy (może jakieś
zaufane marki czy to raczej nie gra roli?), sklepy?? Czy kupować przez
internet czy w normalnym sklepie? Inwestycja trochę większa, więc proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Dyski przenośne 11.11.09, 20:00
      A rozważałeś zakup zwykłego dysku + przejściówka z zasilaczem? Wychodzi i taniej
      i ekonomiczniej.
      • maras2011 Re: Dyski przenośne 11.11.09, 22:15
        Taniej to znaczy że ekonomiczniej , nie ma co kombinować z obudowami z allegro :)
    • reklamowka_na_209 Re: Dyski przenośne 11.11.09, 22:46
      Zdecydowanie osobno dysk i osobno przejściówka. Wujek Allegro ma takie rzeczy.
    • Gość: 802.11n Re: Dyski przenośne IP: *.multimo.pl 11.11.09, 22:55
      Np. WD MyPassport. Kolega ma, nie narzeka. Też mam i jest OK, z tym
      że u mnie on nie jest wykorzystywany jako przenośny - jest
      podłączony na stałe i mam na nim automatycznie robione kopie
      zapasowe (z dwóch komputerów).

Są też dyski innych firm - Samsung, Verbatim, Seagate. Z tego co
      czytałem w necie (przed zakupem swojego WD), lepiej unikać urządzeń
      markowanych znakami A-Data i Lacie.
      • Gość: Sea i Lacie Re: Dyski przenośne IP: 85.222.87.* 17.11.09, 10:58
        A ja mam Freeagenta i właśnie Lacie i od lat sprawują się wzorowo.
        W tym roku nabyłam Lacie o pojemności 1 TB i pięknie współpracuje.
        • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:04
          Seagate powiadasz? Tylko nie Seagate: stracilem 330GB danych wlasnie na Seagate
          FreeAgent. Totalna porazka. Acha, i to byl 500GB dysk. Rozmowa z servisem to
          jak rozmowa z noga a solu akacjowego.
          • Gość: 802.11n Re: Dyski przenośne IP: *.multimo.pl 17.11.09, 16:16
            Seagate'ów nie używam już od paru ładnych lat. Teraz jadę na
            samsungach (jeśli chodzi o dyski wewnętrzne).
            • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:28
              wypychaja teraz te rzechy, zdaje sie ze WD ich przejal (?). Nadaja sie od razu
              na zlom, internet jest pelny horrorow o tych lapciuchach.
    • gad.forumowy Re: Dyski przenośne 12.11.09, 06:16
      Pytanie czy taki dysk ma rację bytu w dobie pendrive'ów 32 czy 64GB i płyt Blue-Ray 25 albo 50 GB.
      Dane podręczne zapisujemy na pendrive a te które musimy archiwizować nagrywamy na Blue-Ray.
      • oby.watel Re: Dyski przenośne 12.11.09, 13:57
        A jaka jest żywotność tych płyt BluRay? Bo DVD potrafią paść po kilku latach? A
        jaka jest opłacalność tych BluRay? Bo dysk twardy 1 TB można kupić za 300 zł. A
        ile kosztuje (1TB : 25 albo 50GB =) 40 albo 20 płyt BluRay? 600 zł? 700? A
        nagrywarka?
        • gad.forumowy Re: Dyski przenośne 12.11.09, 14:21
          BluRay:
          - żywotność 50 lat
          - 20 zł/płyta
          - 1000 zł nagrywarka.

Do rozwiązań eco (domowych) proponuję nagrywarkę DVD + pendrive 32 albo 64 GB. Przenośny dysk twardy jest zbyt delikatny i miewa problemy z zasilaniem (niemożność startu dysku przy zasilaniu z niektórych kontrolerów USB).
          • oby.watel Re: Dyski przenośne 12.11.09, 14:36
            gad.forumowy napisał:

> BluRay:
            > - żywotność 50 lat
            > - 20 zł/płyta
            > - 1000 zł nagrywarka.

Żywotność 50 lat? CD ma żywotność szacowana na 100 lat, a pada po kilku. Ale
            policzmy. 20 zł płyta pomnożone przez 40 płyt (25 GB) daje 800 zł. Dodajemy cenę
            nagrywarki. To daje 1.800 zł. Czyli 1.800 zł za możliwość zmagazynowani 1 TB danych.

Przykładowo
            Samsung 1TB 7200rpm 32MB SATA-II HD103UJ - 287 zł
            Seagate 1TB 7200rpm 32MB Cache ST31000528AS - 299 zł

Za 1.800 zł można kupić 6 szt. Jeśli przyjąć że dla bezpieczeństwa trzymamy dane
            na dwóch dyskach różnych firm, to za cenę 1 TB mam 3 TB. I 1.600 zł w kieszeni.

Mówię o "zwykłym" dysku twardym zaopatrzonym w zewnętrzny zasilacz, pudełeczko i
            przejściówkę.
            • Gość: 802.11n Re: Dyski przenośne IP: 217.98.20.* 12.11.09, 15:14
              oby.watel napisał:

> Żywotność 50 lat? CD ma żywotność szacowana na 100 lat

CD, ale z tłoczni. A tak w ogóle to offtop się zrobił.
              • oby.watel Re: Dyski przenośne 12.11.09, 15:17
                Gość portalu: 802.11n napisał(a):

> CD, ale z tłoczni.

Podaj adres. Podeślę Ci padnięte CD z tłoczni.
                • Gość: 802.11n Re: Dyski przenośne IP: *.tpnet.pl 12.11.09, 15:27
                  A ja mam emteka "z dziurą na wylot" - zdrapana ta posrebrzana warstwa,
                  tak ze 2 mm kwadratowe. I czyta.
                  • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:17
                    a ja mam jeden co kosztuje $7000 i ma pekniecie od srodka
                  • blinski Re: Dyski przenośne 18.11.09, 09:42
                    emteki to najgorsze płytki w mojej kolekcji wypalonych. już po kilku miesiącach od nadgrania muzyki zaczęły szemrzeć i 'szurać', teraz nie da się już ich odtworzyć. najtańsza masówka, supratec (2 razy tańsza od emteka), okazała się supertrwała. po 6 latach od wypalenia wciąż nie słychać różnicy, czym ja sam jestem szczerze zaskoczony.
          • maras2011 Re: Dyski przenośne 12.11.09, 15:45
            Pełno płyt z którymi nie wiadomo się gdzie podziać, żeby się nie porysowały, a
            najlepiej jak się ma dziecko które buszuje w poszukiwaniu płyt z filmem w moich,
            opisywanie, szukanie,przegrywanie itp. odszedłem od tego na rzecz :
            www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-zewnetrzne-35-cala/western-digital-my-book-home-edition-1tb-usb-wdh1cs10000e
            • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:32
              zgadza sie, to sa najlepsze a wszysstko inne to ryzykowanie swoich danych. Tyle
              ze nie sa tak szybkie jak wbudowane w kompa.
      • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:23
        pen drive latwo zgubic a poza tym to 16GB sa tak naprawde tanie.

tu
        jest koszt patronow do blu ray

czyli za $100 kupisz 25sztuk x 25GB czyli 625GB, podczas gdy USB 1TB kosztuje
        $100. Czyli prawie o polowe drozsze. DO tego dolicz koszt nagrywarki ok $100.

jakosc DVD i CD? wg mnie to raczej bezwartosciowe do przechowywania waznych
        danych: mam stos wlasnie takich juz nagranych z ktorych nic sie nie odczyta,
        padly po roku. DLaczego? Widze jakies zmiany w ich kolorze.

NIe znam czasu dostepu danych z Blu RAy, czy sa tak szybkie jak CD/DVD? Jezeli
        tak to dla mnie sa za powolne.
        USB dyski tez nie sa za szybkie, ale ujdzie. Stad moj watek o tescie szybkosci ;)
      • Gość: $ Re: Dyski przenośne IP: *.146.145.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.12.09, 20:54
        To jest dobre pytanie, ale należy na nie spojrzeć z drugiej strony. Czy mają
        rację bytu pendrivy 32 czy 64 gigowe, jeśli dysk 320 giga 2,5 cala kupi się
        znacznie taniej a i wydajność będzie ze 2 razy swiększa?

gad.forumowy napisał:

> Pytanie czy taki dysk ma rację bytu w dobie pendrive'ów 32 czy 64GB i płyt Blue
        > -Ray 25 albo 50 GB.
        > Dane podręczne zapisujemy na pendrive a te które musimy archiwizować nagrywamy
        > na Blue-Ray.
        >
    • Gość: trybik Re: Dyski przenośne IP: 188.33.176.* 16.11.09, 23:36
      Zależy czego szukasz, jeżeli bardzo tanich (ale średnich co do jakości to możesz
      celować w Samsunga ew. PQI), są też dyski stylowe, które nie dość że są szybkie
      to jeszcze i ładnie wyglądają np. Lg XD3 Slim które nawet nieźle ocenili na
      pcformacie
      www.pcformat.pl/index.php/news/nid/4320/t/elegancja-i-funkcjonalno-nowe-dyski-lg-z-serii-xd3-slim
      • paw-le Re: Dyski przenośne 27.11.09, 21:29
        szukam czegoś w granicach 200złotych, no może góra 300 bym dał. Zależy też jaka
        pojemność. bo jeśli jakiś dobry, taki co się zbyt nie przegrzewa, mogę mieć o
        wiele większej pojemności dokładając parędziesiąt złotych to pewnie się
        zdecyduję. Pojemność minimalna to 250 GB
    • internetrat.com Re: Dyski przenośne 17.11.09, 16:25
      odradzam tego rzecha! Ludzie, tylko nie to! Czy ty pracujesz dla tej zalosnej
      firmy ze tu oglaszasz?

Kosztowaliscie mnie 330GB danych moich klientow! To sa rzechy!
      • Gość: zdecyduj się Re: Dyski przenośne IP: 85.222.87.* 17.11.09, 16:57
        ...czy straciłeś te dane na samsungu czy na seagate.
      • m.gregor Re: Dyski przenośne 18.11.09, 10:15
        Robiles kopie bezpieczenstwa na dysku zewnetrznym? Respect...

Dysk zewnetrzny (jak kazdy inny dysk twardy) jest urzadzeniem mechanicznym,
        krecacym sie z predkoscia 5400 obr/min i moze sie najzwyczajniej w swiecie
        popsuc (jak mikser czy telefon). Jesli chciales dysk zewnetrzny do robienia
        kopii zapasowej to trzeba bylo kupic cos z RAID 1 (np. WD My Book World Edition
        II, RAID). To ze straciles dane to TYLKO I WYLACZNIE TWOJA WINA.
    • flying_citron Re: Dyski przenośne 02.12.09, 10:35
      Jeśli chcesz tani zgrabny i przyjemny dla oka dysk przenośny zobacz co dale
      ciebie ma firma tracer. Z tego, co wiem ostatnio firma te wypuściła na rynek
      pendrivy w ciekawych kształtach. Ceny sprzętu tej firmy są bardzo przystępne i
      nie przepłacisz za sprzęt wysokiej jakości. A poza tym tracer jest dostępny w
      wielu sklepach stacjonarnych. więc jak coś wybierzesz możesz iść do sklepu i
      zobaczyć co najbardziej ci odpowiada:)
    • Gość: 3,1415926535897932 Re: Dyski przenośne IP: *.146.145.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.12.09, 21:14
      Ja kupiłem sobie parę miesięcy temu dysk usb seagate. Dysk jak dysk - nie ma co
      tu o nim pisać. Ale bardzo podoba mi się oprogramowanie - po skonfigurowaniu jak
      podepnie się dysk do portu USB automatycznie wykonuje kopię bezpieczeństwa.
      Backup trzyma 10 ostatnich wersji plików, które uległy zmianom (coś jak shadow
      copy).

Dysk traktuję jako backup, czyli staram się, aby wszystkie ważne dane były w
      dwóch miejscach: na komputerze i na dysku USB.

Jeszcze parę lat temu ważne rzeczy zgrywałem na płytki CD, potem na DVD. Teraz
      używam ich tylko po to, aby nagrać i sprawdzić nową dystrybucję linuxa. Płytki
      już powoli przestają się nadawać do przechowywania danych - zajmują dużo
      miejsca, przestają być czytelne po kilku latach, trzeba je co jakiś czas
      przetestować, trzeba mieć jakąś listę do ich ewidencjonowania. Jedna płytka
      zajmuje tyle miejsca co dysk USB 2,5 cala. No trochę mniej, jeśli ktoś jest
      sadomasochistą i trzyma na nich ważne dane przechowując je na słońcu w walcu lub
      w kopertach z folijką
    • cold-case-love Re: Dyski przenośne 04.12.09, 16:19
      Ja mam dysk marki o której wcześniej nie słyszałam (PQI), czyli nie żadne LG i
      tak dalej i kupiłam go w sklepie internetowym wasserman.pl. Kosztował coś koło
      300 zł, pojemność 500GB więc cena moim zdaniem całkiem niezła, bo z tego co
      patrzyłam w innych miejscach za taką pojemność trzeba było płacić znacznie
      więcej. No i do tego jest ładne i zgrabne tak jak prosiłeś :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka