gwahir 21.01.04, 14:33 Kupiłem sobie cos takiego. Zamierzam to zainstalować i dzieki temu przejść (bezkonfliktowo) na Linuksa. Uda mi się? I czy warto było pozdrawiam ps. Dostałem też Mandrake 9.2 Link Zgłoś Obserwuj wątek
bokaj Re: Lycoris Desktop/LX 29.01.04, 22:19 hej, napisz jak chodzi ci lycoris, bo zamówiłem coś takiego! Mandrake dość dobre - ale mam problemy z nagrywaniem płyt w tej dystrybucji, n i nie moge zainstalować skanera... chodzą ci programy z windy na lycorisie (ponoć się da!)? Link Zgłoś
kell99 Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 19:23 gdzie ty takich bzdur sie naczytales?:) jeden cos glupiego powie, 10ciu powtorzy i potem tworza sie mity, ze mdk nie moze nagrywac plyt etc:) Link Zgłoś
zadyma.pl Re: Lycoris Desktop/LX 30.01.04, 20:38 gwahir napisał: > Kupiłem sobie cos takiego. > Zamierzam to zainstalować i dzieki temu przejść (bezkonfliktowo) na Linuksa. Mam też Lycorisa i wbrew tego co twierdzi wielu użytkowników innych dystrybucji, uważam że jest to dobry system i łatwy dla przesiadkowiczów (np. ja) z M$ Wind. Ja swojego Lycorisa kupiłem przez allegro już jakiś czas temu, niestety jeszcze w wersji angielskiej. Aktualnie jest sporo aukcji z Lycorisem po polsku. Mam pytanie. Czy posiadacie może uaktualnienie spolszczające ten oryginalnie angielski system? Jeśli tak będę bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi to spolszczenie udostępnić na moje własne potrzeby. Nie zamierzam jeszcze raz płacić za ten system tylko po to, żeby dostać parę KB spolszczenia, a nie mogę nigdzie tego polskiego uaktualnienia znaleźć. Bardzo potrzebuję spolszczenia systemu, z tego powodu, że teraz moja rodzina także będzie zmuszona korzystać przez mnie z Linuxa, a oni niestety mają spore problemy z przesiadką na Linuxa, w dodatku po angielsku... Sorrki za zawracanie głowy. Naprawdę bardzo potrzebuję tego spolszczenia, żeby moja rodzinka, również mogła korzystać z domowego komputera. Pozdrówki, FeniX. ======<#~~ don't drink & drive Smoke & Fly!!! ~~#>====== Link Zgłoś
bokaj Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 17:37 no więc jestem po pierwszych doświadczeniach z Lycorisem: ładny, ale... próbowałem kilku Linuxów, szukając tego optymalnego - jak dotad mam mieszane uczucia. gdyby nie trudności z nagrywaniem i skanowaniem - Mandrake 9.2 uznałbym za świetny. Lycoris zawiódł mnie: pierwszy linux, który nie wykrył mojej karty dźwiękowej, pierwszy, który mimo całodniowych (od rana w tym siedzę - jest teraz 17.30) wysiłków nie konfiguruje drukarki (Lexmark z42); co śmieszniejsze - sterownik mojej drukarki jest na liście dostępnych w Lycorisie sterowników, niby więc wszystko jest o.k. - tylko druku jak nie ma tak nie ma! (próbowałem też, naturalnie, innych dostępnych sterowników Lexmarka - np. z43, bo z takim chodziła mi drukarka na Knoppiksie) nie jest to system dla nowicjuszy - instalowanie Op.Offica proste nie jest (nie ma tego w standardzie Lycorisa - instaluje się z zewnątrz, z dodatkowej płyty), więc otwarcie jakiegokolwiek dokumentu Worda - niemożliwe tak "od ręki"... ładny, fakt - ale z tą prostotą, z tym przyjaznym dla użytkownika podejściem - lipa reklamowa! p.s.spolszczenie mam wykonane przez pana, który sprzedaje Lycorisa na allegro - parokrotnie podkreśla on, że to własność Jego - więc myślę, że można spróbowac orientować się na allegro, szukając sprzedaży lycorisa, tam podany jest adres e-mailowy (ze słowem "tato" w loginie). ALE NOWICJUSZOM ODRADZAM - nie ma porównania do Mandrake czy Auroxa!!! Link Zgłoś
kell99 Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 19:55 wiesz, sa systemy, ktore sie reklamuja jako bezpieczne i przyjazne, po czym wlaczasz tv i slyszysz o "najwiekszym (to juz standard w tv) wirusie" etc.. no fajnie, drukarke masz, zobaczyles na liscie swoj model. a czy masz uruchomiony serwer wydruku? ehh.. myslenie na prawde boli! Link Zgłoś
bokaj Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 20:49 stary, nie bądź taki ironiczny - nie wszyscy maja czas tkwic w linuksie non-stop i byc arcymistrzami wtej dziedzinie! trochę wyrozumiałości dla maluczkich! serwer wydruku? chodzi o CPUS, czy jakoś tak? - było! i nic... (qrcze, całą sobotę na tym lycorisie spędziłem i juz mam dosyć!) a nagrywanie płyt w MDK nie jest niestety proste, o nie (o skanerze nie wspomnę! - jak ja mam żyć bez FineReadera! przepisywać wszystko!?) zamiast tej ironii MISTRZA, poradź coś z dobrego serca!!! Link Zgłoś
kell99 Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 21:25 co jest skomplikowanego w nagrywaniu? podlaczasz nagrywarke, konfigurujesz ja (recznie, albo poprzez system), nagrywasz. skomplikowane. skaner? podlaczasz, instalujesz sane, tez dziala. ale komplikujesz zycie! kurcze, bedziesz instalowac 20 roznych dystrybucji, zamiast poswiecic 5 minut na przeczytanie instrukcji i zrobienia czegos porzadnie! Link Zgłoś
bokaj Re: Lycoris Desktop/LX 31.01.04, 22:31 wiesz co, stary - ja widze, że ty jesteś alfa i omega i jako taki chyba nie najlepiej się nadajesz do udzielania porad. może trudno ci zrozumieć, że ktoś cały dzień siedzi i konfiguruje drukarkę, która chodzi w windzie i w mdk - a w lycorisie nie chce i już! może dla ciebie cały dzień to jest "5 minut" - ale dla mnie to już 12 godz., dziesiątki przeczytanych różnych tekstów o instalacjach w linuksie, badania wypowiedzi na różnych forach - i niestety nic. pewnie coś stale źle robie - ale na Boga nie wiem co - i dlatego o tym piszę na forum, licząc na pomoc. jak ci to tak trudno zrozumieć - to lepiej się wyłącz. może ktoś inny będzie życzliwszy... Link Zgłoś
kell99 Re: Lycoris Desktop/LX 01.02.04, 00:36 no to 12h. nie rozumiesz,ze po to jest forum,by sobie nawzajem pomagac. i jezeli napiszesz, ze masz problem to z pewnoscia ktos bedzie staral sie tobie pomoc. ale nie pisz prosze, ze dystrybucja XXX jest zla, bo nie dziala mi skaner, dystrybucja YYY jest do dupy, bo nie dziala mi drukarka, a zreszta to caly linuks jest do dupy bo nie moge sobie z czyms poradzic. nie osadzaj czegos po pudelku, po kilku h, czy nawet dniach uzytkowania. ten sam problem mogles miec z windows, ten sam problem moze dotyczyc twojej konfiguracji, a nie linuksa. takich ale jest cala masa. wiec jezeli dostrzegasz, ze niektorzy moga wiedziec wiecej o linuksie, to moze znaczyc, ze dystrybucja XXX jest do dupy, tylko tyle, ze ty nie umiesz jej poprawnie skonfigurowac. dyskutowac moge, pomagac moge, ale szlak mnie trafia jak czytam wypowiedzi "cos jest do dupy bo mi nie dziala".. zaraz mi sie przypomina dyskusja, ze mozilla jest do dupy, bo na jakiejs stronie gosciowi nie dzialo wyswietlanie grafiki, bo on wczesniej zablokowal popupy. cos moze byc do niczego, bo uzytkownik jest do niczego. zacznij od tego "to mi nie dziala, na tej dystrybucji, uzywajac tego czy czegos podobnego", a nie pisz "linuks jest do dupy bo mi nie dziala drukarka"... Link Zgłoś
bokaj Re: Lycoris Desktop/LX 01.02.04, 01:01 nie wiem, u kogo przeczytałeś to, o czym piszesz. bo nie u mnie. ja nie piszę, że linux jest do d... - tylko że z lycorisem (opisywanym jako "przyjazny dla początkujących") mam nieoczekiwane kłopoty, którym rady dać nie mogę - a których nie miałem wcześniej z innymi dystrybucjami. niewiele sie od ciebie dowiedziałem o linuksie - ale już dużo wiem o Tobie. wystarczająco dużo by nie liczyć na jakąkolwiek pomoc z Twojej strony. przyjemnych snów. Link Zgłoś
kell99 Re: Lycoris Desktop/LX 01.02.04, 01:11 prosze bardzo:) dopisze ciebie do listy osob, ktorym nie nalezy pomagac, bo tego nie oczekuja:>>> pozdrawiam Link Zgłoś