Dodaj do ulubionych

Lenovo - bloatwareu

29.11.09, 15:54
Mam pytanko do posiadaczy laptopów Lenovo:
Wiadomo że w tych laptopach zainstalowano kilka programów/narzędzi. Są to:
VeriFace, Lenovo Desktop Navigator itp.
Które z nich można wywalić i czy w ogóle da się je wywalić???
Nie chcę np. tego VeriFace:-(((
Obserwuj wątek
    • Gość: 1234512 Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 16:14
      Można wywalić bez problemu.

A najlepiej jak czujesz się na siłach to postawić cały system od nowa ze
      świeżymi sterownikami, bez całego dodatkowego syfu producenta który tylko zmula
      komputer.

www.dobreprogramy.pl/Czemu-Vista-chodzi-wolno,Artykul,11413.html
      www.pcpro.co.uk/features/352927/the-crapware-con
      Nawalenie tego syfu potrafi wydłużyć boot windowsa o kilka minut. Producentom
      nie zależy na wydajności systemu, a na $$ z programów które do niego napchają.
      • morten24 Re: Lenovo - bloatwareu 29.11.09, 16:22
        Chciałbym postawić system od nowa tylko że ci idioci z lenovo nie dołączają do
        swojego sprzętu płytek (wielki minus za to). Ale mam w związku z tym takie pytanka:

1. Czy mogę najpierw stworzyć Recovery CD i z jej pomocą postawić vistę na nowo???
        2 Zamówiłem upgrede do windowsa 7. Czy za pomocą płytki którą mi przyślą (z
        siódemką) będę mógł stawiać system od nowa w razie awarii???
        3. Skąd potem wziąć wszystkie potrzebne sterowniki w nowo zainstalowanym
        windowsie???
        • Gość: 1234512 Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 16:35
          1. Na recovery jest to samo co masz w tej chwili. Nawet jak sobie zmienisz
          rozmiar partycji to po użyciu recovery system postawi wszystko jak fabryka dała.
          2. Tak
          3. Pomagając sobie programem everest zassać najnowsze stery do chipsetu,
          grafiki, audio ze strony producenta danego komponentu.
          Do urządzeń nietypowych ze strony lenovo.

Ja pierwsze co robię, to zawsze wywalam recovery i instaluje czysty system.
          Nawet nie tracę czasu aż ten cały syf typu acer gierki, acer arkade, toshiba
          rejestracja i 101 innych trialówek się zainstaluje. Tylko od razu leci format z
          poziomu instalatora systemu.

I warto ściągnąć sobie z internetu czyste obrazy visty.
          Na tej stronie są sumy kontrolne visty pl z sp2
          technet.microsoft.com/pl-pl/subscriptions/securedownloads/default(en-us).aspx
          Po wpisaniu w google sumy sha1 znajdziesz odpowiednie linki. Po ściągnięciu
          obrazu sprawdzasz programem hashcalc sumy kontrolne i jak się pokrywają to masz
          kopie 1:1 w której nikt nie grzebał.

Z bieżącej instalacji wyciągnij sobie klucz oem slp oraz certyfikat tym:
          www.bios.net.cn/Files/soft/biosfile/qt/SLIC_Dump_ToolKit_V2.3F.rar
          (zakładka advance>backup) caertyfikat i klucz wrzuć na pendrive.

Po zainstalowaniu systemu (bez podawania klucza) przerzuć pliki z pendrive na
          dysk i odpowiednimi poleceniami zainstaluj certyfikat:
          slmgr.vbs -ilc ścieżka_do_certyfikatu (np: slmgr.vbs -ilc C:/certyfikat.xrm-ms)

klucz:
          slmgr.vbs -ipk KLUCZ-PRODUKT-xxxxx-xxxxx-xxxxx

System zostanie zaktywowany w identyczny sposób jak to robią oemy w fabrykach,
          bez udziały serwerów m$, internetu, telefonu.

• Gość: 1234512 Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 16:37
            Polecenia do instalacji certyfikatu oraz klucza wpisujesz oczywiście spod
            wiersza poleceń.
          • morten24 Re: Lenovo - bloatwareu 29.11.09, 16:51
            Cholera, zagiąłeś mnie z tymi obrazami i kluczami.
            A co z ukrytą partycją z systemem za pomocą której rzekomo można odtworzyć
            system? Po formacie pozostaje nienaruszona? A może w ogóle jest niepotrzebna
            skoro wszystko da się naprawić albo z obrazu albo z jakiejś CD z systemem???
            • Gość: 1234512 Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 16:56
              Możesz zostawić, możesz wywalić. Ja wywalam, bo zaśmiecony system mi nie jest do
              niczego potrzebny.
              • morten24 Re: Lenovo - bloatwareu 29.11.09, 17:02
                Czy jeżeli otrzymam CD z zamówionym Windowsem 7 (upgrade) to będę mógł
                wypier...ć zawartość ukrytej partycji z vistą???

Jak stworzyć kopię zapasową systemu nie mając płytki??? Kopię dzięki której po
                awarii odtworzę system???
                • Gość: 1234512 Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 17:17
                  1. Tak
                  2. Np. program acronis true image lub
                  forum.dobreprogramy.pl/tworzenie-partycji-recovery-przy-pomocy-clonezilla-partimage-t344650.html
                  • morten24 Re: Lenovo - bloatwareu 29.11.09, 17:24
                    Kurde, acronis jest płatny ale ponoć dobry.
                    Czy można z neta pobrać wersję trial, wykonać obraz, CD Recovery a potem go odinstalować czy jednak cały czas musi być na kompie???
                    • Gość: lajosz Re: Lenovo - bloatwareu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 17:37
                      Pobrać możesz, ale i tak nie skorzystasz bo wszystko działa jak trzeba do
                      momentu w którym Acronis ma wykonać obraz.
                      Wtedy stosowny komunikat poinformuje Cię, że masz wersję trial i jak chcesz
                      zapisać obraz, to kup wersję full.

Oczywiście zawsze możesz znaleźć w necie wersję "legalną inaczej", zainstalować,
                      wypalić płytę Acronisa,a następnie zdeinstalować program i w razie czego
                      korzystać z płyty.
                      Możesz też oczywiście kupić Acronisa, który nie jest znowu taki drogi.
                      Wybór należy do Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka