jelonki 28.01.04, 20:41 Witam, Czy ktos z was wie jak w porsty sposob polaczyc dwie komorki obok siebie aby po tej operacji nie stracić wpisanych danych do obu z nich - chodzi mi o odwrotna czynnosc niz "tekst jako kolumny" bede wdzieczny za pomoc. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piotr Re: excel - łączenie kolum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.04, 21:00 w trzeciej komórce napisz =a1&b1. dostaniesz sumę. Jesli potrzebujesz by między nimi była spacja to jakąkolwiek komórkę nazwij np. aa . wejdź w nią i uderz raz (albo pare razy ) spacją .I napisz =a1&aa&b1. I bedziesz miał połaczone dwie komórki ze spacją. potem weź ten wynik i skopiuj tylko wartości (edycja kopiuj wartości). teraz juz możesz usunąć kolumnę a i b , a w c zostana ci połączone a i b Link Zgłoś
bwv1004 Re: excel - łączenie kolum 28.01.04, 21:03 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale moze Ci chodzi o funkcje CONCATENATE (sorry, mam ang excela), ale krócej i bardziej międzynarodowo działa operator & odpowiadający + dla tekstu. Link Zgłoś
jelonki Re: excel - łączenie kolum 28.01.04, 22:57 Dzięki za odpowiedzi, Działa tylko jak zroic to majac podzielone prawie 200 wierszy (w przypadku komendy "tekst jako kolumny" robi ci to automatyczne.? Link Zgłoś
bwv1004 Re: excel - łączenie kolum 28.01.04, 23:31 dwiescie wierszy? powiedzmy ze masz kolumne A i B do polaczenia wpisujesz do C1: =A1&B1 Zaznaczasz C1, lapiesz za maly kwadracik w prawym dolnym rogu zaznaczenia i ciagniesz w dol ile Ci potrzeba. Link Zgłoś
jelonki Re: excel - łączenie kolum 29.01.04, 22:51 Witaj, Dzięki piękne. I jeszcze jedna prosba - a jak wstawic spacje pomiedzy polaczone komórki - ktos kto wczsniej o tym pisal nie za bardzo mi pomogl bo ciagle dostaje wynik w excelu "#NAZWA". Link Zgłoś
bwv1004 Re: excel - łączenie kolum 30.01.04, 09:34 Najprościej: do C1 wpisujesz: =A1&" "&B1 i dalej tak samo Link Zgłoś
bwv1004 Re: excel - łączenie kolum 30.01.04, 09:47 Albo, jeśli chcesz mieć możliwość szybkiej zmiany spacji na coś innego (np kilka spacji), to wpisujesz tę spację do D1, a do C1: =A1&$D$1&B1 i dalej tak samo. Jest to równoważne sposobowi Piotra, tylko do komórki przechowującej spację czy inny separator odnoszę się przez jej adres (D1) a nie przez nazwę, jak proponował Piotr. Nigdy nie używałem nazwyania komórek, wiec nie pomogę z metoda Piotra. Znaki $ są potrzebne, żeby przy ciągnięciu w dół odwołania cały czas było do D1, a nie, w kolejnych wierszach, do D2, D3, D4 itd. Ponieważ ciągniesz tylko w dół, w zasadzie wystarczy =A1&D$1&B1 $ przed D jest na wszelki wypadek gdyby przyszło Ci do głowy kiedyś ciągnąć w bok. Link Zgłoś
Gość: piotr Re: excel - łączenie kolum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.04, 00:22 nazywanie komórek -proste formuła/zdefiniuj nazwę . żądana komórka (lub zakres komórek) został nazwany.Bardzo uzyteczne. Masz np koszty w złp. potrzebujesz je przeliczyć na $.w kolumnie a masz koszty w złp w b będą w $. Możesz to zrobić tak - wejść do b i napisać =a1*3.8 (kurs dnia dziś)i nastepnie rozciągnąć myszą po wierszach.I masz to wszystko w $. Albo inaczej - nazywasz jakąś komórkę np. kurs$. w b piszesz =a1*kurs$ i przeciągasz po wierszach. Oczywiście w komórce nazwanej kurs$ musi być wstawione 3.8 (kurs dnia). jesli kurs się zmieni wystarczy,ze wpiszesz nowy w nazwaną komórkę a automatycznie wyskoczą nowe koszty w $. Jesli arkusz jest rozbudowany i wielokrotnie jest użyta wartość kursu to bardzo łatwo zapomnieć gdzieś go zmienić na stronie. Nazywając komórkę unikasz tego błędu. Oczywiście arkusz musi zostać przeliczony.Ale to automat. To samo jak jest więcej arkuszy w skoroszycie. Na jednym z nich wprowadzasz wskaźniki. Na pozostałych masz np. kalkulację wyrobów , mające odwołania do strony z wskaźnikami. Jeśli zmieniła się jakś cena (np tworzywa) to wystarczy że zmienisz to tylko w arkuszu ze wskaźnikami a program uzyje nowej ceny we wszystkich kalkulacjach. Kup sobie jakiś podręcznik i troszkę poćwicz - zwraca się szybciutko. Czas i nerwy. Link Zgłoś
bwv1004 Re: excel - łączenie kolum 05.02.04, 09:21 Dzieki, przyda się. Zawsze mi tego brakowało :-). Link Zgłoś
jelonki Re: excel - łączenie kolum 11.02.04, 10:14 Dziekuje wszystkim za pomoc. Bardzo mi sie to przydalo. Link Zgłoś