Dodaj do ulubionych

MS Excel- odejmowanie - pomocy !!!

03.02.04, 00:28
Bardzo Was proszę, tych wszystkich, którzy wiedzą (bo już nie mam siły czytać
helpu Excela - a i tak sobie nie radzę).

Jak odjąć liczbę, która jest przykładowo w komórce G3, od tej, która jest w
komórce E3?

Z góry serdecznnie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gray Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 01:01

=(E3-G3)

a następnym razem pomyśl albo naciśnij F1.
      • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 08:41
        No właśnie tym sposobem mi się nie udaje. W komórce, w której powinien pokazać
        się wynik istnieje wprowadzone przez mnie równanie (E3-G3). Może coś w Excelu
        nie jest ustawione lub zaznaczone? Nie znam się na Excelu, a potrzebny jest mi
        od tych prostych obliczeń. I nie wychodzi.
        • Gość: piecyk gazowy Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 08:42
          laik_new napisał:

> No właśnie tym sposobem mi się nie udaje. W komórce, w której powinien
          pokazać
          > się wynik istnieje wprowadzone przez mnie równanie (E3-G3).

I znak = przed równaniem też jest?
          • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 08:54
            Oczywiście, że jest znak przed równaniem. Tylko, że teraz okazało się, że
            jeżeli w komórkach są liczby całkowite, to wszystko działa, czyli w wybranej
            komórce rzeczywiście pokazuje się wynik odejmowania. Czyli teoretycznie
            wszystko OK. Tylko, że w moich komórkach są liczby dziesiętne (np. 5.66, 3.22,
            itp.) i tu już klops. Dlatego myślę, że coś gdzieś chyba powinno się ustawić,
            tylko nie wiem co. Heeeelp!
            • Gość: piecyk gazowy Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 08:58
              Wstawiaj przecinek, nie kropkę. Nie 5.66 tylko 5,66.
              • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 09:17
                Udało się - wszystko działa !!! Serdeczne dzięki ! Nie ma to jak mieć do
                czynienia z ekspertem.
                • gray Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 10:12

a w panelu sterowanmia, w opcjach regionalnych zamień sobie symbol dziesiętny z
                  , na . (jeśli chcesz).
                  • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 10:30
                    Rzeczywiście - już zmienione i będzie bardzo pomocne. Dzięki drugi ekspercie.
                    • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 13:33
                      No, dobrze, ale mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie. Czy jest taka możliwość,
                      aby odejmować wiele kolumn na raz? Na przykład mam 16 wierszy i na razie
                      pracuję osobno na każdym z nich, czyli odejmuję od kolumny E5 kolumnę C5, itd.
                      I wynik wstawia mi się np. do kolumny H5. A czy można na przykład jednorazowo
                      odjąć od wszystkich kolumn E1, E2, E3... do E16 kolumny C1, C2, C3... do C16,
                      tak aby wyniki z tych obliczeń zostały wstawione do odpowiednich wierszy
                      kolumny H?
                      • Gość: piecyk gazowy Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 13:54
                        Prawdę mówiąc nie jestem w stanie wyobrazić sobie opisanej przez Ciebie
                        sytuacji. W każdym razie formuły (np. sumowanie, odejmowanie itd.) można
                        kopiować. Stajesz w komórce, której formułę chcesz skopiować, w prawym dolnym
                        rogu komórki pojawia się taki mały kwadracik. Chwytasz za niego i przeciągasz w
                        dół, lewo, prawo – gdzie Ci trzeba. W ten sposób kopiujesz formułę do
                        sąsiednich komórek.

Podobnie można zrobić wyliczanie. Wpisujesz w komórce 1, poniżej wpisujesz 2,
                        zaznaczasz OBIE, chwytasz kwadracik i przeciągasz w dół. W ten sposób można
                        ponumerować np. 100 wierszy.

Przećwicz sobie na czystym arkuszu.

Skoro Ci to potrzebne, może kup sobie jakąś książkę albo pójdź na jakiś kurs.
                        ;-)
                        • laik_new Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 15:28
                          Właśnie o to chodziło, o kopiowanie funkcji, tylko może było źle wytłumaczone.
                          Teraz wszystko działa jak powinno. Dzięki serdeczne.
                          • koktajl_molotowa mam nadzieję laik_new, że to przeczytasz... 03.02.04, 15:55
                            ... i wyciągniesz właściwe wnioski.
                            Rozwiązanie Twojego problemu na forum zajęło dokładnie 15 godzin. Ale Ty wolałeś
                            poświęcić tyle czasu, zamiast jednak zajrzeć do tego helpa <cytuję>(bo już nie
                            mam siły czytać helpu Excela - a i tak sobie nie radzę)<koniec ctatu>
                            Wydaje mi się, że nawet nie zerknąłeś do tego helpa, nawet nie próbowałeś sam
                            metodą prób i błędów. Jak byś spróbował, to trafił byś na funkcję KOPIUJ w menu
                            "edycja", i funkcję WKLEJ SPECJALNIE w tym samym menu. To jest akurat tak jasne,
                            że aż dziw bierze, że na to nie wpadłeś. Po prostu leniwyś wść okropnie.
                            • laik_new Re: mam nadzieję laik_new, że to przeczytasz... 03.02.04, 20:08
                              Nie, nie było tak. Przysięgam. Help już mi bokiem wyłaził, stąd ten post. Tak
                              właściwie to męczyło mnie to od jakiegoś czasu, innych funkcji Excela na razie
                              nie potrzebuję, więc trochę szkoda mi było pieniędzy na książki, a że mam duszę
                              humanisty, to zawiłości nauk ścisłych są dla mnie czasem nie do pokonania. I to
                              na prawdę nie było lenistwo, tylko post pisany w desperacji z powodu nie tylko
                              faktu, że sobie nie radzę z czymś tak prostym (jak się okazało), ale że jeszcze
                              muszę się do tego przyznać i prosić o pomoc. Ale wnioski z Twego postu
                              wyciągnę. Dzięki Ci.
            • mike_mike Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 14:06
              laik_new napisał:

> Oczywiście, że jest znak przed równaniem. Tylko, że teraz okazało się, że
              > jeżeli w komórkach są liczby całkowite, to wszystko działa, czyli w wybranej
              > komórce rzeczywiście pokazuje się wynik odejmowania. Czyli teoretycznie
              > wszystko OK. Tylko, że w moich komórkach są liczby dziesiętne (np. 5.66,
              3.22,
              > itp.) i tu już klops. Dlatego myślę, że coś gdzieś chyba powinno się ustawić,
              > tylko nie wiem co. Heeeelp!

Czyli jest użyty błędny separator, zamień kropkę na przecinek, albo odwrotnie.
        • mike_mike Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 14:04
          laik_new napisał:

> No właśnie tym sposobem mi się nie udaje. W komórce, w której powinien
          pokazać
          > się wynik istnieje wprowadzone przez mnie równanie (E3-G3). Może coś w Excelu
          > nie jest ustawione lub zaznaczone? Nie znam się na Excelu, a potrzebny jest
          mi
          > od tych prostych obliczeń. I nie wychodzi.

Pewnie jedno z tych pól lub oba są zdefiniowane inaczej niż typ danych na
          których można wykonywać działania matematyczne - np. jako tekst.
    • mike_mike Re: MS Excel- odejmowanie - pomocy !!! 03.02.04, 14:00
      laik_new napisał:

> Bardzo Was proszę, tych wszystkich, którzy wiedzą (bo już nie mam siły czytać
      > helpu Excela - a i tak sobie nie radzę).
      >
      > Jak odjąć liczbę, która jest przykładowo w komórce G3, od tej, która jest w
      > komórce E3?
      >
      > Z góry serdecznnie dziękuję.

To bardzo proste. Klikasz lewym komórkę w której wykonujesz działanie, wciskasz
      na klawiaturze klawisz '=' klikasz komórkę 'G3', wciskasz klawisz '-', klikasz
      komórkę E3, wciskaszklawisz 'enter'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka