Dodaj do ulubionych

Format dysku C w XP

IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.10, 17:51
Mam problem z formatowaniem dysku C. Gdy próbuję zainstalować XP, to powinna się wyświetlić opcja z formatowaniem. Ale u mnie się nie wyświetla. Kiedyś, daawno, wyświetlało się i nie miałam problemu. Ale teraz się nie wyświetla. Albo chce formatować dysk D. Wobec tego jak sformatować dysk C?? Męczę się z tym już sporo czasu, za pomocą googla, ale niestety, nie udaje się. Może ktoś zna sposób, albo powód dlaczego tak się dzieje?
Obserwuj wątek
    • serenita123 Re: Format dysku C w XP 15.04.10, 18:33
      nie sformatujesz partycji systemowej C: gdy masz uruchomiony system
      musisz użyć programu zewnętrznego

ściągnij z sieci program GParted (jest w postaci obrazu dysku CD)
      wypal CD z tego obrazu
      uruchom komputer z tej płytki
      i tam możesz usunąć/sformatować systemowy dysk C:

inna możliwość - użyj dysku instalacyjnego WinXP
      start z tej płyty i sformatujesz spod Instalatora
    • Gość: jak Re: Format dysku C w XP IP: *.chello.pl 15.04.10, 18:33
      zrob to zewnetrznym programem np gparted, szybko sprawnie i bez
      problemow. po co sie dalej zastanawiac i meczyc
      • Gość: wiola Re: Format dysku C w XP IP: 62.87.215.* 17.04.10, 20:37
        No i tak zrobiłam. I teraz przy bootowaniu płyty wyskakuje mi: "Bootmgr is missing. Press ctrl+alt+del to restart". Rozumiem, że coś z bootowaniem jest nie tak. Ale co teraz zrobić? Jakoś źle zrobiłam tego formata czy co??
        • Gość: mufi Re: Format dysku C w XP IP: 82.160.51.* 17.04.10, 21:23
          Sformatowałaś dobrze :-) Format ma to do siebie, że kasuje zawartość dysku. Więc
          co tam ma bootować skoro jest puste? To najlepszy dowód, że sformatowałaś dobrze :-)
          • Gość: wiola Re: Format dysku C w XP IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.10, 22:00
            Mufi ok. Więc jak teraz zainstalować win XP??
            • Gość: mufi Re: Format dysku C w XP IP: 82.160.51.* 17.04.10, 22:07
              Ustawić w BIOS-ie bootowanie z CD-ROMu i uruchomić komputer z płyty
              instalacyjnej XP.
              Tak na marginesie, zamiast tej całej szopki z formatowaniem można było odrazu
              uruchomić komputer w ten sposób. Instalator ma opcje formatowania dysku :-)
              • Gość: wiola Re: Format dysku C w XP IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.10, 22:31
                Właśnie oto chodzi, że to fomratowanie u mnie się nie włączało. Kiedyś tak było, a teraz już niestety nie. Więc dlatego tak zrobiłam. A bootowanie z CD mam włączone...
                • serenita123 Re: Format dysku C w XP 17.04.10, 22:49
                  w trakcie uruchamiania kompa z włożoną płytą instalacyjną WinXP
                  pojawia się komunikat "Naciśnięcie dowolnego kalwisza spowoduje
                  rozruch z płyty CD"
                  pojawia się?
                  i jak naciśniesz klawisz - uruchamia się Instalator?
                  • Gość: wiola Re: Format dysku C w XP IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.10, 12:50
                    Nie wyświetla się. Ale wyświetla się "booting CD", czy coś podobnego. Poza tym, płytę z Gparted uruchomiłam, to chyba dobrze bootuje. Może faktycznie płytę mam zniszczoną...
                    • Gość: mufi Re: Format dysku C w XP IP: 82.160.51.* 18.04.10, 13:55
                      Skoro bootuje inne płytki a tę z XP nie, to prawdopodobnym jest uszkodzenie
                      nośnika instalacyjnego.
        • Gość: a Re: Format dysku C w XP IP: *.aster.pl 17.04.10, 21:34
          Prawdopodobnie dysk jest uszkodzony. Może usunięcie partycji D i
          sformatowanie go jeszcze raz coś by pomogło.
          • Gość: wiola Re: Format dysku C w XP IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.10, 22:00
            Usunąć D nie mogę. Szkoda mi danych.
        • Gość: lajosz Re: Format dysku C w XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 23:40
          Gość portalu: wiola napisał(a):
          .........przy bootowaniu płyty wyskakuje mi: "Bootmgr is missing. Press
          ctrl+alt+del to restart".

Co ten komunikat oznaczać może, że:
          płyta z instalką Windowsa nie jest bootowalna
          w biosie zmieniłaś ustawienia że ma bootować z CD, ale nie zapisałaś zmian.
          napęd z jakiegoś powodu (fizyczne uszkodzenie płyty z instalką i/lub napędu)
          nie czyta bootsectora płyty z instalką windowsa.

Ściągnij z netu jakiegoś Linuxa Live (np. Puppy Linux), wypal go na płytę i
          sprawdź czy komp się z niej zbootuje.
          Jeśli tak, to na pewno masz nośnik z instalką windowsa jest uszkodzony lub nie
          jest bootowalny.
          Jeśli nie, to albo masz źle ustawioną kolejność bootowania w BIOS-ie albo napęd
          CD kończy żywot.

Ktoś napisał, żeby spróbować usunąć partycję D i jest to niegłupi pomysł.
          Pliki z tej partycji możesz przecież skopiować na inną partycję lub na
          zewnętrzny nośnik (np. dysk zewnętrzny).
          • serenita123 Re: Format dysku C w XP 18.04.10, 00:31

Gość portalu: lajosz napisał(a):
            > Ściągnij z netu jakiegoś Linuxa Live (np. Puppy Linux), wypal go
            na płytę i
            > sprawdź czy komp się z niej zbootuje.

## napisała, że "tak właśnie zrobiła", czyli sformatowała C: spod
            GParted.
            Napęd więc jest ustawiony działa OK.

> Ktoś napisał, żeby spróbować usunąć partycję D i jest to niegłupi
            pomysł.
            > Pliki z tej partycji możesz przecież skopiować na inną partycję
            lub na
            > zewnętrzny nośnik (np. dysk zewnętrzny).

## z tym może mieć problem - C: sformatowany, a nie sądzę, by tak
            łatwo poradziła sobie z kopiowaniem z linii poleceń.
            Zresztą pewnie ma tak co najmniej dziesiątki GB, jeśli nie setki...
            Pomysł z formatem D: oceniam jako kiepski

> to na pewno masz nośnik z instalką windowsa jest uszkodzony lub nie
            > jest bootowalny.

## płytka może być uszkodzona, porysowana lub - po prostu -
            zabrudzona (np. tłuste paluchy...)
            Ale z tego jest wyjście - pozyczyć od kogoś instalkę i zainstalować
            z własnymi numerami.
            Lub na czyimś kompie sklonować tę instalkę - może na nowym nośniku
            łatwiej zostanie odczytana przez napęd?
            Można też ściągnąć z sieci i j/w.

a już wcześniej postawiłam pytanie, czy komp startuje z instalki
            odpowiedzi na razie nie ma
            • Gość: lajosz Re: Format dysku C w XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 00:54
              serenita123 napisała:
              > ## z tym może mieć problem - C: sformatowany, a nie sądzę, by tak
              > łatwo poradziła sobie z kopiowaniem z linii poleceń.
              > Zresztą pewnie ma tak co najmniej dziesiątki GB, jeśli nie setki...
              > Pomysł z formatem D: oceniam jako kiepski

Pewnie dlatego napisałem, że pomysł nie jest ZNAKOMITY tylko że nie jest głupi,
              a głupi nie jest bo czasami takie prymitywne metody pozwalają najszybciej i
              najbezpieczniej pozbyć się problemu.
              Po prostu jest to rozwiązanie radykalne i jeśli z tego skorzysta to może już
              robić na dysku co chce nie bojąc się że narobi sobie szkód.
              Poza tym, po co używać linii poleceń ? Przecież wystarczy (najprościej i szybko)
              wymontować (fizycznie) dysk z kompa, podłączyć do innego i tam zrobić co się chce.
              Zawsze też można skorzystać ze wspomnianego przeze mnie Linuxa Live i z pod
              niego kopiować pliki.
              • Gość: jak Re: Format dysku C w XP IP: *.chello.pl 18.04.10, 16:21
                Skoro jej sie g parted bootuje, to znaczy , ze jest ok z kompem i
                napedem. szukalbym przyczyny w plycie instal i nie dokuczal dziewczynie
                z formatem D. Kiedys mialem podobna sytuacje, ale za 5 czy 6 razem
                ruszyl instalator. Jedne napedy czytaja lepiej , inne gorzej stare
                plyty ( korekcja bledow i inne tam )
                Nie martw sie - uda ci sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka