Dodaj do ulubionych

PowerBook 5300

16.03.04, 20:15
Mam możliwość kupić PowerBook 5300:
Bateria do regeneracji, poza tym calkowicie sprawny.
Karta Internet, Fax & Data Modem, w zestawie; dostawiany CD, Karta sieciowa, kable, zasilacz. 32MB RAM 1.02G HDD, Procesor 111MHz, przekątna matrycy 26cm.
Jestem wiele lat związany z Amisią ale niestety muszę używać blaszanki i nie jestem z tego powodu ani dumny ani szczęśliwy.
Próbuje zapoznać się z Mackiem i dla tego pytam o ten sprzęcik. Czy warto kupić? Ile mogę za niego maxymalnie dać kasy żebym nie przepłacił?
Prosze dajcie znać.
Pozdro:-)
Obserwuj wątek
    • kwieto Re: PowerBook 5300 16.03.04, 22:59
      Trudno powiedziec ile on moze byc wart. Nie wiecej jak pareset zlotych.
      To juz dosc stary sprzet (konstrukcja z 1995 roku) i wiekszych rewelacji nie ma sie co po nim
      spodziewac - jesli jest to wersja 5300 bez zadnej literki to masz czarno-biala pasywna matryce,
      rozdzielczosc max 640x480. Do tego urzadzenia zewnetrzne musisz podpinac przez zlacze SCSI, dosc
      nietypowe zreszta i wymagajace przejsciowki.

Szczerze mowiac, jesli nie chcesz zbyt duzo wydac a miec przyzwoity sprzet, to polecam ciut inne
      rozwiazanie: za 1500-2000zl mozesz kupic PowerBooka G3 albo iBooka "mydelniczke". To byly bardzo
      dobre komputery (zwlaszcza PB G3), oba maja CD, wbudowany ethernet, modem, usb. PB G3 byly w
      wersji z SCSI albo FireWire i dalo sie do nich podlaczyc zewnetrzny monitor. No i na obu mozna
      zainstalowac OS X (na moim iBooku SE 366MHz i 320MB RAM Panthera chodzi bardzo przyzwoicie)

Ewentualnie mozna za podobna cene kupic ktoregos z kolorowych iMakow, albo np. szarego G3 (tu
      ceny schodza to wielkosci rzedu 1000zl). Ciut powyzej 2 tys da sie upolowac G4-ke

IMO jesli przerzucac sie na Maka to na cos co chodzi pod X-em, bo 9-ka nie jest juz rozwijana. A po co
      sie uczyc systemu ktory juz prawie wyszedl z obiegu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka