jackrzyzak 29.03.04, 12:58 Jaką płytę główną polecacie pod athlona xp 2500???? Czy epoxy są dobre, jaka konkretnie byłaby ok? z góry dziękuję!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
kalinowski11 Re: Płyty główne epox 29.03.04, 13:08 Witam ! Ja mam płytę Soltek SL-75FRN2-L , właśnie pod athlona 2500+burton , jak mówią moi znajomi "fachowcy od komputerów" podobno dokonałem bardzo dobrego wyboru . Chciałbym wierzyć , że jest tak faktycznie . Pozdrawiam . Link Zgłoś
fugazzi Re: Płyty główne epox 29.03.04, 13:29 Ja mam tego Solteka pod Athlona XP 2700+. Na razie jestem zadowolony. A tak przy okazji, jaką masz temperaturę na procesorze? I jakie wiatraki? Pozdrawiam, Fugazzi... P.S. Boże chroń przed "fachowcami od komputerów":))) Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Płyty główne epox 29.03.04, 14:10 Właśnie wczoraj zamontowano mi dodatkowy wiatraczek wyciągowy . Przed tą operacją max temp. diody CPU przy 3DMark2001 dochodziła do 72 stopni celsjusza , teraz maksymalnie 62 stopnie . Jeśli chodzi o wiatraczki to na athlonie jest "wielkie śmigło z jeszcze większym radiatorem" , sorry ale nazwy nie pamiętam , dodatkowo prosty wentylator nawiewowy u góry obudowy i wspomniany już wyciągowy na krateczce pod zasilaczem . Nawet na internecie temperatura potrafiła dojść do 52 stopni , teraz max 45 . Dodano też trochę pasty termoprzewodzącej pod radiator na mikroprocesorze . Obudowa tak zaciąga powietrze , że można sobie chłodzić stopy . Pozdrawiam . Link Zgłoś
Gość: Fugazzi Re: Płyty główne epox IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.03.04, 12:37 Trochę odbiegnę od tematu wątku. Ja jednak miałem trochę lepsze temperatury. Przy przeglądaniu stron miałem podobnie jak u Ciebie, ale na maxa to miałem "tylko" 66'C. Po zamontowaniu jednego wiatraka na obudowę mam 40 'C przy Necie i 52'C na maxa. Pozdrawiam, Fugazzi... P.S. A z płyty jestem zadowolony:)) Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: Płyty główne epox IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 29.03.04, 13:50 epox? nie zartuj! TYLKO ASUS A7N8X Deluxe Rev 2.0 (uwazaj na Revizje bo sa poprzednie na rynku! z 333 FSB a nie 400!!!!!) pl.asus.com/products/mb/socketa/a7n8x-d/overview.htm Najlepsza MoBo do Athlona jest ASUS A7N8X Deluxe Rev 2.0 (400Mhz FSB) ! Zamiast 2500 mozesz za mala roznice kupic Barton 3000 400 FSB. ALE po co sie meczyc z tym? Tu masz lepszy skladak za te same pieniadze! Motherboard: MSI K8T NEO-FIS2R AMD Athlon64 3000+ Retail Two 512MB PC3200 DDR SDRAM 1GB (2 x 512 MB) CMXPC3200LLPT Corsair TwinX ATI Radeon 9800PRO or XT Creative Audigy2 IBM 7K250 SATA albo Western Digital WD1200JB 120GB DVD rewritable/CD-RW: Plextor PX-712A albo Plextor PX-708A Case Lian Li PC6070 Power Supply ENERMAX EG 701 Monitor SHARP LL-T19D1 _________________________________________________________________ arstechnica.com/guide/system/hotrod.html arstechnica.com/guide/system/godbox.html_________________________________________________________________ W tej chwili warto zaczekac na BTX i PCI Express. _________________________________________________________________ www.ati.com ASUS A7N8X Deluxe rev 2.0: Płyta A7N8X Deluxe oferuje rewolucyjne możliwości audio-wideo. Płyta A7N8X Deluxe, wyposażona w cały szereg zaawansowanych funkcji, oferuje rewolucyjne możliwości audio-wideo. Slot AGP Pro/8X, o dwa razy wikszej przepustowości ni AGP 4X, daje doskona wydajność grafiki, natomiast dzięki obsłudze 6-kanałowego systemu Dolby digital, można cieszyć się niesamowitą jakością dźwięku. Wstęp Płyta A7N8X Deluxe, wyposażona w cały szereg zaawansowanych funkcji, oferuje rewolucyjne możliwości audio-wideo. Slot AGP Pro/8X, o dwa razy większej przepustowości ni AGP 4X, daje doskonałą wydajność grafiki, natomiast dzięki obsłudze 6-kanałowego systemu Dolby digital, można cieszyć się niesamowitą jakoścą dźwięku. Zintegrowany port 1394/USB 2.0 pozwala na płynny transfer obrazu i dźwięku pomiędzy odtwarzaczami DVD/MP3 a systemem. Poza tym, dwukanałowa pamięć DDR400 oraz technologia Serial ATA znacznie zwiększają ogólną wydajność systemu, natomiast podwójny sterownik sieciowy oraz połączenie z Internetem w standardzie Windows usprawniają pracę w sieci. Obsługa magistrali FSB 400 Począwszy od PCB wersja 2.0, płyta główna A7N8X obsługuje magistralę 400. Oznaczenie wersji PCB (płytka obwodu drukowanego) znajduje się obok nazwy płyty głównej umieszłączonej na płycie. Wersja BIOS-a PCB 2,0 lub późniejsza nie jest kompatybilna z wersj PCB 1.06 lub wczeniejszymi wersjami BIOS-a. Technologia AGP 8X Slot AGP8X (AGP 3,0) stanowi kolejną generację interfejsu VGA. Pozwala on na uzyskanie lepszej grafiki przy przepustowości do 2,12GB/s i jest dwa razy szybszy niż AGP4X. Dwik SoundStorm / Dolby Digital dzięki karcie NVIDIA SoundStorm można dowiadczyć pełną moc dźwięku w systemie surround. Zintegrowana funkcja APU (Audio Processing Unit) pozwoli oduczyć pełną moc dźwięku przy grach lub muzyce. Natomiast dzięki systemowi Dolby Digital 5,1 dźwięk z zestawu kina domowego lub cyfrowego systemu głośników PC nabierze krystalicznej czystości. Obsługa dwukanaowej pamięci DDR400 Architektura pamięci DDR 128-bitw podwaja przepustowość pamięci DDR 400 (PC3200). "Wąskie gardła" systemowe zostają wyeliminowane poprzez wyważoną architekturę oraz maksymalną szerokość pasma do 6,4GB/s. Technologia Serial ATA Serial ATA jest następcą technologii ATA, oferujcą skalowalną wydajność na teraz i na przyszłość. Przy transferze danych do 150MB/s, port Serial ATA jest szybszy niż równolegy port ATA, a do tego gwarantuje 100% zgodnośćść z wykorzystywanymi aplikacjami. Dwa kontrolery sieciowe Zintegrowane kontrolery sieciowe 3Com i NVIDIA LAN pozawalają użytkownikowi na szerokopasmowe połączenie z sieci przez jeden port i jednoczesne korzystanie z Internetu w otoczeniu sieciowym wykorzystujcą drugi port. ASUS C.O.P (ochrona procesora przed przegrzaniem) ASUS C.O.P jest to rozwiązanie sprzętowe, które automatycznie zamyka system w przypadku nadmiernego wzrostu temperatury, chroniąc przez to procesor przed trwałym uszkodzeniem. 6-kanałowy system audio Płyta A7N8X ma zintegrowany kodek audio Realtek ALC650, dzięki któremu można uzyskać wysokiej jakości, 6- kanałowy dźwięk bez konieczności kupowania zaawansowanej karty muzycznej. IEEE 1394 IEEE 1394 to szybki cyfrowy interfejs z takim sprzętem audio-video, jak cyfrowe telewizory, kamery video, urządzenia peryferyjne do przechowywania danych oraz inne przenośne urządzenia PC. Obsługa USB 2,0 do 6 portów Port USB 2.0 jest najnowocześniejszym rozwiązaniem w zakresie komunikacji z komponentami i urządzeniami peryferyjnymi następnej generacji. USB 2.0 jest kompatybilny z urządzeniami wykonanymi w poprzednim standardzie USB 1.1. Charakteryzuje się on także transferem danych rzędu 480 Mb/s, co ułatwia komunikacj i superszybki transfer danych. Technologia ASUS Q-Fan Ciągły wysoki dźwięk wydawany przez wentylatory należy już do przeszłości dzięki technologii ASUS Q-Fan. Kontroler ASUS Q-Fan dostosowuje prędkość obrotów wentylatora do aktualnego obcienia systemu, przez co system pracuje cicho, wydajnie i się nie przegrzewa. Niezawodno produktów firmy ASUS Wszystkie płyty główne ASUS są zaprojektowane i testowane w taki sposób, aby spełnić najwyższe standardy jakości. Fachowe centrum pomocy i obsługę technicznej oraz częste aktualizacje BIOS-u i sterowników sprawiają, że użytkownik może stale dysponować najszybszym i najbardziej wydajnym systemem. Wszystkie płyty główne ASUS objte są trzyletnim okresem ograniczonej gwarancji. ASUS Wincinema (opcja) Teraz z płytami ASUS dostępny jest pakiet programów, dzięki którym można odkryć cały szereg multimedialnych możliwości. WinDVD: najbardziej popularny na świecie program od odtwarzania DVD. Obsługuje on dźwięk w systemie 5.1 WinRip: Odtwarzacz / encoder / ripper MP3. Obsługuje dźwięk w systemie 6.1 i funkcję surround. WinCoder: Encoder video MPEG-1 i 2 WinProducer: łŁatwy w użyciu program do edycji obrazu w formacie MPEG-1 i 2. Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Płyty główne epox 29.03.04, 14:29 Witam ! arstechnica.com/guide/system/hotrod.html . Wszystko jest tam super , tylko że to prawie 1750 $ , czyli 7000 pln - ów . Najpierw się spytajmy ile "normalny Polak" może wydać na komputer . Pozdrawiam . Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: Płyty główne ASUS IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 29.03.04, 19:22 kalinowski11 napisał: > Witam ! arstechnica.com/guide/system/hotrod.html . Wszystko jest tam > super , tylko że to prawie 1750 $, czyli 7000 pln - ów . Najpierw się > spytajmy ile "normalny Polak" może wydać na komputer. A czy sa "normalni Polacy"? Ile "normalny Polak" może wydać? To zalezy jak szybko kradnie (dokrada - doklada do pensji). OFICJALNIE POLACY MALO ZARABIAJA. NIE OFICJALNIE Polacy SZYBCIEJ KRADNA NIZ MOGA NADAZYC WYDAWAC. Polacy MAJA pieniadze pod MATERACAMI! Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Płyty główne ASUS 29.03.04, 21:03 Widzę bzykbzyk , że Tobie te hawajskie upały troszkę skrzywiły spojrzenie na polską rzeczywistość . Jest wielu Polaków , którzy ciężko pracują na to co posiadają . Nie przypominam sobie , abym kiedyś cokolwiek ukradł . Nie zauważyłem też większej gotówki pod moim materacem . A szkoda ! Jaki jest sens udzielania się na tym forum skoro uważasz nas wszystkich za oszustów i złodzieji . Mam nadzieję , że Honolulu to ostoja prawa , pracowitości i uczciwości . Pozdrawiam . Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: Płyty główne ASUS IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 31.03.04, 15:37 kalinowski11 napisał: > Widzę bzykbzyk , że Tobie te hawajskie upały troszkę skrzywiły spojrzenie na > polską rzeczywistość . Jest wielu Polaków , którzy ciężko pracują na to co > posiadają . Nie przypominam sobie , abym kiedyś cokolwiek ukradł . Nie > zauważyłem też większej gotówki pod moim materacem . A szkoda ! Jaki jest sens > udzielania się na tym forum skoro uważasz nas wszystkich za oszustów i > złodzieji . Mam nadzieję , że Honolulu to ostoja prawa , pracowitości i > uczciwości . Pozdrawiam . kalinowski OBUDZ sie! > hawajskie upały nie ma hawajskich upalow, to tropik. >Jest wielu Polaków , którzy ciężko pracują na to co posiadają. TAK. Powiedzmy sobie szczerza: Tak jest i dlatego nic nie maja. > Nie przypominam sobie, abym kiedyś cokolwiek ukradł. Niektorzy ludzie po prostu maja krotka pamiec. > Mam nadzieję , że Honolulu to ostoja prawa, pracowitości i > uczciwości. Och, przeciwnie! Tu kradna jeszcze wiecej i jeszcze szybciej. Po prostu kradna legalnie. Zmieniaja prawo aby ich nie mozna bylo zlapac. Nazywa sie to polityka ekonomiczna i polityka pieniezna. Jak sie mozna w zyciu szybko przekonac ci co nie kradna to do niczego niedoszli. Niestety kradzione tuczy jak sie wielu w zyciu moze nauczyc! Kradzenie to nie hanba, dac sie zlapac to prawdziwa hanba, i dac sie skazac to jeszcze wieksza - po to sa adwokaci aby bronic politykow! Tutaj nie mowi sie ze ktos jest zlodziejem, on jest po prostu dobrym POLITYKIEM! Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Płyty główne ASUS 31.03.04, 16:08 Bzykbzyk , Ty już mądrzejszy nie będziesz , szkoda się wysilać . A z moją pamięcią jest wszystko ok. , ale dzięki za troskę . Mam nadzieję , że większość Hawajczyków nie podziela Twojego zdania , że złodziejstwo to nie hańba , tylko dać się złapać to hańba . Masz naprawdę spaczone podejście do tematu . Ale to chyba wszystko przez ten " Żar tropików " . Link Zgłoś
Gość: kell Re: Płyty główne epox IP: 24.42.162.* 29.03.04, 19:45 hmm, jezeli cena gra dla ciebie role, to epox z pewnoscia nie bedzie zlym wyborem (jezeli np nie liczysz na wielkie mozliwosci podkrecania i stabilnosci takiego systemu). jezeli cena gra glowna role to nie bedziesz zalowal. ps. osobiscie preferuje plyty na via kt600, co to za epox kt600 i nforce2? Link Zgłoś
Gość: AG Re: Płyty główne epox IP: *.dyn.optonline.net 30.03.04, 09:30 Ok, generalnie kazda plyta z chipsetem nforce2 ultra 400 da optymalne warunki pracy dla athlona. Wybierz rozsadnie tania. Nawet super okonomiczna jednokanalowa implementacja tego chipsetu pracuje mniej wiecej na poziomie kt600. Dwukanalowa wersja (wymaga dwuch identycznych modulow pamieciowych)nie ma sobie rownych. Chaintech, Albatron, Shuttle, Biostar, MSI, Epox, Gigabyte, DFI. Nie radzilbym investowac w drogie Asus-y, Abit-y. Socket 939 dla Athlona 64 jest tuz tuz. Nie warto. Barton 2500 latwo sie podkreca, z pamiecia 3200, i ustawieniem fsb na 400, nie powinienes miec klopotu operowac bartona 2500 jako 3200 (2.2ghz) minimum, na konvencjonalnym chlodzeniu. Wybierz plyte ktora pozwoli regulowac v-core, i masz za darmo troche extra.... Powodzenia Link Zgłoś
jackrzyzak Re: Płyty główne epox 30.03.04, 09:53 Dzięki za konkretną odpowiedź. Dla mnie asusy i abity są drogie, a płyta EP-8RDA3i wydaje się być całkiem niezła, no i cena - ok 300 pln jest przystępna. Pozdrawiam Link Zgłoś