Dodaj do ulubionych

Livebox PC i Laptop

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 22:09
Witam serdecznie, mam liveboxa podpiętego kablem Ethernet do PC. Mam także laptopa którego chce połączyć z livebox-em poprzez WiFi tylko nie wiem jak mam skonfigurować laptopa. Sa potrzebne jakieś specjalne ustawiania bądź dane aby wpisać w laptopie? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • galtom Re: Livebox PC i Laptop 19.11.10, 10:34
      Wejdz do ustawien Livebox'a , wlacz wifi bo chyba standardowo jest wylaczone, wyszukaj siec w laptopie, polacz sie, podaj klucz - i juz.
      • Gość: Viking Re: Livebox PC i Laptop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 19:13
        Klucz z opakowania Liveboxa czy hasło do logowania ?
    • Gość: Viking Re: Livebox PC i Laptop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 21:23
      Wpisuje klucz i nadal nie mogę się połączyć eh...
      • Gość: lajosz Re: Livebox PC i Laptop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 22:49
        Przeczytaj ponownie posta usera Galtom.

Włączyłeś w ogóle WiFi w tym LiveBox-ie czy nie ?

Jeśli włączyłeś, to ustaw (wymyśl sobie) w LiveBox-ie hasło do sieci WiFi i takie samo hasło wpisz na laptopie podczas próby połączenia się z siecią.

Możesz też pozostawić sieć otwartą, czyli będziesz mógł połączyć się z siecią bez podawania jakiegokolwiek hasła, ale wtedy nie tylko Ty będziesz mógł się połączyć ze swoim LiveBox-em, ale wszyscy którzy znajdą się w jego zasięgu.

Jeśli jednak masz założone hasło i jesteś pewny, że jest ono prawidłowe, a także że wpisujesz je poprawnie to:

Możliwe, że masz na LiveBox-ie ustawione filtrowanie MAC adresów i ktoś (lub z automatu) ustawił LiveBoxa tak, że może połączyć się tylko z kartą sieciową o określonym MAC adresie i dlatego Twój laptop nie może się połączyć z siecią.

Możliwe również, że ktoś (lub z automatu) ustawił szyfrowanie w LiveBox-ie którego nie obsługuje laptop. Wtedy tez się nie połączysz.
    • Gość: Viking Re: Livebox PC i Laptop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 01:20
      Wszystko robiłem ok poza jednym... nie wcisnąłem przycisku REG na Liveboxe. Juz jest ok dzięki za wskazówki. Pozdrawiam !
    • marcinziemek Re: Livebox PC i Laptop 22.11.10, 11:49
      Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojego bloga
      porady-informatyczne.blogspot.com/
      wprawdzie dopiero zaczynam ale postaram się na bieżąco informować was na nim o newsach ze świata komputerów oraz o sposobach rozwiązywania różnych problemów z komputerem

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka