Dodaj do ulubionych

Access 2007 - problem z tabelami i kwerendą

20.11.10, 12:31
Witam

Na potrzebę mojej szkoły stworzyłem bazę danych służącą do zamawiania kont w serwisie internetowym przez osoby z zewnątrz. Osoba Zamawiająca jest pracownikiem szkoły bądź instytucji z nią współpracującej i zamawia konto dla osób trzecich (których dotyczą pola Imię, Nazwisko, Email). Baza danych składa się z dwóch tabel, z których pierwsza ma m.in. następujące pola:

Imię, Nazwisko, Email, Osoba Zamawiająca (Imię i nazwisko), Email Osoby Zamawiającej

Druga tabela ma nast. pola:

Osoba Zamawiająca (Imię i nazwisko), Email Osoby Zamawiającej

Dane do tabeli nr 1 są wprowadzane za pośrednictwem formularza, którego pola odpowiadają tabeli. Chciałbym, aby w tym formularzu po wprowadzeniu danych w pole Osoba Zamawiająca i przejściu do pola Email Osoby Zamawiającej nastąpiło sprawdzenie tabeli nr 2 i automatyczne wstawienie odpowiedniego emaila z tabeli nr 2 (jeżeli istnieje odpowiedni rekord dla Osoby Zamawiającej, bowiem formularz ma dopuszczac również zamawianie przez osoby nie ujęte w tabel nr 2 – wtedy pole Email Osoby Zamawiającej powinno zostac wypełnione ręcznie). Czy wiecie może, jak to można uzyskac?

I druga sprawa: stworzyłem raport podpięty do kwerendy, która pozwala na wprowadzenie ręczne wyszukiwanego imienia i nazwiska osoby (pola Imię, Nazwisko) i wyświetlenie całego rekordu dla znalezionej osoby. Niestety działa to tylko, jeżeli poda się poprawnie całe imię i nazwisko, a chciałbym to zrobic tak, żeby np. przy wprowadzeniu Ja Cał wyświetla się rekord Jan Całko, jak i Janusza Całkowitego. W jaki sposób można to zrobic?

Chciałbym zaznaczyc, że nie zajmuję się na codzień projektowaniem baz danych, tak więc proszę o w miarę szczegółowe odpowiedzi (za które z góry dziękuję).

Pozdrawiam,
Lucar
Obserwuj wątek
    • kocinos Re: Access 2007 - problem z tabelami i kwerendą 21.11.10, 01:50
      Żeby to działało Ci bez pisania procedur (moduły) powinieneś przekonstruować bazę.
      Tabela I - osoby zamawiające (rozumiem, że "uprawnione do zamawiania"
      Pola: IdentZam (automatycznie tworzony identyfikator rekordu) - liczba
      Imię i nazwisko (osoby zamawiającej) - tekst
      Adres E-mail (zamawiającego) - tekst albo hiperłącze (zależy jak chcesz to dalej wykorzystywać)

Tabela II - Lista "klientów" (osób DLA KTÓRYCH zamawiacie)
      Pola: IdKlient (automatycznie tworzony identyfikator rekordu) - liczba
      Imię i nazwisko "klienta"
      ... inne dane istotne dotyczące "klienta"

Tabela III - "Zamówienia"
      Pola: "Klient" (pole odnośnika do tabeli II)
      Zamawiający (pole odnośnika do tabeli I)
      inne pola opisujące "zamówienie"

To tak w zarysie, bo żeby dokładnie to zrobić musiałbym dokładnie widzieć te tabele i wiedzieć co z tymi danymi chcesz potem robić. Jeżeli sobie nie poradzisz, napisz mi na priva, zrób "okrojoną" wersję bazy (do kilku rekordów z fikcyjnymi danymi) i wyślij ją na adres, który Ci podam.

Główny problem z tworzeniem baz to właściwy pomysł na rozdzielenie i powiązanie danych w tabelach ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka