lucar
20.11.10, 12:31
Witam
Na potrzebę mojej szkoły stworzyłem bazę danych służącą do zamawiania kont w serwisie internetowym przez osoby z zewnątrz. Osoba Zamawiająca jest pracownikiem szkoły bądź instytucji z nią współpracującej i zamawia konto dla osób trzecich (których dotyczą pola Imię, Nazwisko, Email). Baza danych składa się z dwóch tabel, z których pierwsza ma m.in. następujące pola:
Imię, Nazwisko, Email, Osoba Zamawiająca (Imię i nazwisko), Email Osoby Zamawiającej
Druga tabela ma nast. pola:
Osoba Zamawiająca (Imię i nazwisko), Email Osoby Zamawiającej
Dane do tabeli nr 1 są wprowadzane za pośrednictwem formularza, którego pola odpowiadają tabeli. Chciałbym, aby w tym formularzu po wprowadzeniu danych w pole Osoba Zamawiająca i przejściu do pola Email Osoby Zamawiającej nastąpiło sprawdzenie tabeli nr 2 i automatyczne wstawienie odpowiedniego emaila z tabeli nr 2 (jeżeli istnieje odpowiedni rekord dla Osoby Zamawiającej, bowiem formularz ma dopuszczac również zamawianie przez osoby nie ujęte w tabel nr 2 – wtedy pole Email Osoby Zamawiającej powinno zostac wypełnione ręcznie). Czy wiecie może, jak to można uzyskac?
I druga sprawa: stworzyłem raport podpięty do kwerendy, która pozwala na wprowadzenie ręczne wyszukiwanego imienia i nazwiska osoby (pola Imię, Nazwisko) i wyświetlenie całego rekordu dla znalezionej osoby. Niestety działa to tylko, jeżeli poda się poprawnie całe imię i nazwisko, a chciałbym to zrobic tak, żeby np. przy wprowadzeniu Ja Cał wyświetla się rekord Jan Całko, jak i Janusza Całkowitego. W jaki sposób można to zrobic?
Chciałbym zaznaczyc, że nie zajmuję się na codzień projektowaniem baz danych, tak więc proszę o w miarę szczegółowe odpowiedzi (za które z góry dziękuję).
Pozdrawiam,
Lucar