Dodaj do ulubionych

Windows XP czy 7 ?

IP: 81.81.170.* 12.02.11, 20:37
Bardzo proszę o pomoc zanim zupełnie zwariuję z tym moim małym draniem:) Mam netbooka i Windows 7,ale strasznie powoli otwiera strony.Wylogowuje mnie kiedy mu sie zachce..co zrobić,może lepiej do netbooka dac Windows XP ?Błagam,nie zostawiajcie niewiasty w potrzebie!;)
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 22:24
      Zechcesz napisać jaki to netbook, czy to tajemnica ?

Tak czy siak, zanim zdecydujesz się na zmianę systemu, to powinnaś wiedzieć że:

Jeśli kupiłaś tego kompa z oryginalnym (już zainstalowanym) systemem Win7, to przed zmianą systemu na jakikolwiek inny, dobrze jest zrobić sobie obraz systemu ( a najlepiej całego dysku twardego) jakimś softem do tego (polecam Acronis True Image) lub wypalić sobie płytki Recovery, jeśli oczywiście taką funkcję ten netbook posiada.

Dobrze jest też poszukać na stronie producenta (lub gdzieś w necie) sterowników pod XP do tego kompa bo może się okazać, że ich w ogóle nie ma, a jeśli niema, to jaki sens jest instalować system (XP) bez nich.

Pamiętaj również o tym, że jeśli znajdziesz stery pod XP i jednak zdecydujesz się na instalację XP, to likwidując zainstalowany Win7, tracisz legalny system. No chyba, że będziesz instalować XP też oryginalnego. W każdym razie jeśli nie zrobisz w/w obrazu dysku tudzież płytek Recovery, to po instalce XP tracisz legalnego Win7 bezpowrotnie.

Mimo wszystko warto (moim zdaniem) zainstalować XP bo bywa (wcale nie rzadko), że komp po przesiadce z Win7/Vista na XP, dostaje dość konkretnego kopa, że o większej intuicyjności i mniejszej upierdliwości XP nie wspomnę.
    • bulczanka Re: Windows XP czy 7 ? 13.02.11, 13:27
      Ja bym zostawił windowsa 7. Wyłącz niektóre procesy działające w tle. Pobaw się w optymalizowanie (wyłączenie programów startujących z systemem, wyłączenie niektórych usług itp). A szybkość otwierania się stron zależy od łącza a nie systemu. Odinstaluj też soft producenta (przeważnie zbędny) który zalega ci na dysku.
      • Gość: Elżbieta Re: Windows XP czy 7 ? IP: 151.81.48.* 13.02.11, 14:10
        dziękuję wszystkim za podpowiedź:)bulczanka,bardzo proszę o odp.,1)jak mam odinstalować soft producenta?2)Jakie to procesy działające w tle?3)Jakie usługi można wyłączyć? Netbook jest "msi"Windows XP
        • Gość: lajosz Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 14:42
          Elżbieta napisał(a):
          Netbook jest "msi"Windows XP

No to jaki w końcu jaki masz system ? Win7 czy XP ?
          Podaj dokładną nazwę i model tego notebooka, a nie tylko firmę (MSI).

Soft producenta, to nic innego, jak dodatkowe programy którymi uraczył Cię producent tego netbooka, a które znakomita większość świeżo upieczonych posiadaczy laptopów usuwa na dzień dobry bo tak naprawdę nie są one do niczego potrzebne. No może oprócz funkcji (oprogramowania) Recovery.

Natomiast jeśli słabo się orientujesz (jak piszesz) w ogólnie pojętych "komputerach" , to z wyłączaniem usług działających w tle proponuję (na razie) dać sobie spokój.
          • Gość: Elżbieta Re: Windows XP czy 7 ? IP: 151.80.18.* 13.02.11, 15:23
            lajosz nie denerwuj się:) Jeśli zdecydowałeś się odpowiedzieć dla laika to okaż odrobinę wyrozumiałości..z góry bardzo dziękuję:) MSI U100 Series .Oryginalny jest XP ale gdy pozyczałam tego drania to właściciel wgrał Windowsa7.Netbook był kupiony w Holandii,trzeba było ponoć wgrać język polski to właściciel tego netbooka od razu sobie wrzucił 7.Ot cała historia..
            • Gość: lajosz Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 15:41
              No to jeśli tak, to proponuję pozbyć się Win7 i zainstalować WinXP.
              Moim zdaniem, nie pożałujesz.
              • Gość: Elżbieta Re: Windows XP czy 7 ? IP: 151.80.18.* 13.02.11, 15:45
                lajosz,dziękuję za dobre chęci mimo woli:)) Za miesiąc jadę do PL więc na pewno rozważe Twoją podpowiedź.Bardzo Ci dziękuję:)
    • Gość: a Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 13:39
      dołóż pamięć, zmień przeglądarkę,wyłacz efekty, na pewno się poprawi, choć xp faktycznie działa odczuwalnie szybciej na netbookach
      • Gość: Elżbieta Re: Windows XP czy 7 ? IP: 151.81.48.* 13.02.11, 14:21
        gościu a:)dziękuję za info ale teraz bardzo proszę napisz tak,żebym zrozumiała:)1)Jak mogę dołożyć pamięć?2)Mam dwie przeglądarki-Mozilla Firefox i Internet Explorer.Gdy miałam tylko Explorer to bardzo często bylam offline,zresztą tak jest i w tej chwili grrrrrrr.Dlaczego tak się dzieje,w narzędziach mam odpowiednio zaznaczone:( 3)Piszesz o efektach,co miałeś na myśli?Wybaczcie moją nędzną wiedzę o kompach,bądźcie wyrozumiali dla starszej pani:))
        • Gość: a Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 14:27
          Proszę:
          1. www.youtube.com/watch?v=i_Qepo3MCeA&playnext=1&list=PL88BCE20EBE46F2BB
          2. chrome
          3. windows.microsoft.com/en-US/windows7/Optimize-Windows-7-for-better-performance
          • Gość: a Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 14:41
            windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/Optimize-Windows-7-for-better-performance
            • bulczanka Re: Windows XP czy 7 ? 13.02.11, 14:54
              www.pcworld.pl/news/359354/25.sposobow.na.przyspieszenie.Windows.7.html
              forum.dobreprogramy.pl/optymalizacja-odchudzanie-windowsa-opis-krok-kroku-t76580.html
              www.searchengines.pl/Services-Uslugi-w-XP-t7723.html
              • Gość: Elżbieta Re: Windows XP czy 7 ? IP: 151.80.18.* 13.02.11, 15:42
                Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim dobrym ludziom:)Zapisałam wszystkie strony,zaraz będę studiować hehe.Pozdrawiam serdecznie i zyczę dobrej niedzieli:)
    • joannagw1 Re: Windows XP czy 7 ? 13.02.11, 16:50
      Niech ktoś zainstaluje Ci win7 dobrze, doinstaluje antywirusa i powinno być ok. Ja mam na netbooku 7 i śmiga bardzo fajnie, trochę wolniej niż xp ale po malutku trzeba się przerzucać na nowe technologie.
      • bulczanka Re: Windows XP czy 7 ? 13.02.11, 16:54
        Racja. Może warto by było wgrać windowsa 7 na czysto. Potem wgrała byś se antywirusa i inne programy (które POTRZEBUJESZ).
        • Gość: xyz Nie mieszajcie dziewczynie w głowie - "7" na... IP: *.icpnet.pl 14.02.11, 20:10
          ...netbooku to nieporozumienie (zresztą, jak sama pisze, producent oryginalnie zainstalował tam XP - a nie "7" ani Vistę)

Prawdopodobnie po instalacji XP-eka okaże się, że niepotrzebne będzie ani dokładanie pamięci, ani nawet jakaś szczególna optymalizacja sytstemu - i tak będzie śmigać.
          • Gość: Elżbieta Re: Nie mieszajcie dziewczynie w głowie - "7" na. IP: 164.132.68.* 15.02.11, 09:53
            Dzieki gościu,to brzmi optymistycznie:) Mam jednak pewna wątpliwość..Tu we Włoszech kupiłam internet bezprzewodowy(kiawetkę) dostosowany do siódemki.Wczesniej próbowałam z inną kiawetką która dziala na XP ale nie na moją siódemkę(nie wiem czy nie zamotałam).Jeśli już musiałam kupić nową kiawetkę działającą na siódemce to czy teraz po zmianie,z siódemki na XP będzie dzialać poprawnie?Czy znowu będę musiała kupić nową kiawetkę działającą tylko na XP :( Normalnie masakra..Pozdrawiam wszystkich cierpliwych:))
            • Gość: lajosz Re: Nie mieszajcie dziewczynie w głowie - "7" na. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 12:41
              Ktoś w tym wątku napisał cyt:
              "Ja mam na netbooku 7 i śmiga bardzo fajnie, trochę wolniej niż xp ale po malutku trzeba się przerzucać na nowe technologie. "

Jeśli nowa technologia oznacza przyzwyczajanie się do systemu wolniejszego, to gratuluje samopoczucia.

Co do Twojego pytania o net.
              Co szkodzi zapytać u sprzedawcy, czy będzie działać na XP ?
              Moim zdaniem, na 99,9% będzie działać pod XP.
              No i jeszcze jedna sprawa już na koniec. Zainstaluj sobie XP i będziesz zadowolona, a nie żadne Win7. No chyba, że należysz do osób dla których wygląd systemu liczy się bardziej niż jego funkcjonalność, szybkość i intuicyjność obsługi, no to wtedy Win7 spełni Twoje wymagania.
              • Gość: Elżbieta Re: Nie mieszajcie dziewczynie w głowie - "7" na. IP: 164.132.220.* 15.02.11, 21:19
                lajosz,mądre słowa.Dziękuję:)
            • Gość: xyz Bosz, pojęcia nie mam... IP: *.icpnet.pl 15.02.11, 18:06
              ...co to jest ta "kiawetka" (zresztą nawet Google nie wie ;) - usługa? urządzenie? ;)

Zresztą - cokolwiek by to nie było, to wątpię by dystrybutor tego czegoś świadomie ograniczał swój potencjalny zarobek wyłączając już na starcie ciągle dość liczne grono użytkowników XP z grona swoich ew. klientów...

Ale najlepiej, oczywiście, sprawdzić u źródła.
              • Gość: petroll Re: Bosz, pojęcia nie mam... IP: *.acanac.net 15.02.11, 18:37
                panowie eksperci. Dobrze przygotowany komputer ma niewielki wplyw na szybkosc otwierania sie stron.Jak szybko strona dotrze do maszyny ( dobrze skonfigurowanej co oczywiscie dotyczy rowniez przegladarki ) tak szybko sie tez otworzy. Proponowanie zmiany windows 7 na xp po to by "byc moze" strony otwieraly sie szybciej zakrawa na kpine z pytajacej i sugeruje wasze kompletne dyletanctwo w temacie. Zakladajac ze komputer ( netbook to tez komputer) jest sprawny rozwiazanie lezy po stronie IP. ( to jest dostawca, modem, router)

• jan-w Re: Bosz, pojęcia nie mam... 15.02.11, 18:56
                Zapewne chodzi o włoską klavetke : addon.100searchengines.com/?p=&q=klavetka ;-)
                Cokolwiek by to nie było.
              • der-chef Tej Pani o to chodzi zapewne 15.02.11, 19:20
                chiavetta
            • der-chef Re: Nie mieszajcie dziewczynie w głowie - "7" na. 15.02.11, 19:23
              Niczego nie musisz kupować. Internet z Twojej chiavetty będzie hulać na każdym systemie, musi ci tylko ktoś skonfigurować modem, router i komputery.
    • Gość: o w morde Re: Windows XP czy 7 ? IP: *.c194.msk.pl 17.02.11, 05:25
      Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> Mam netbooka i Windows 7,ale strasznie powoli otwiera strony.
      > Wylogowuje mnie kiedy musie zachce..co zrobić.....

te wszystkie rady o zmianie systemu, dodawaniu pamieci itd. mozna o kant d... potluc
      jak wynika z tresci, chodzi o klopoty z netem a to nie ma nic wspolnego z zainstalowanym systemem
      po prostu klopot jest z sama siecia i malo prawdopodobne (bo jednak siec dziala) ale mozliwe ze i z konfiguracja karty sieciowej

system nie ma wplywu na szybkosc otwierania sie stron, przycinki, wylogowania itd...
      • lemari Re: Windows XP czy 7 ? 17.02.11, 06:00
        >kupiłam internet bezprzewodowy

Również przychylam się do tego, że autorka postu ma internet mobilny, stąd mogą być problemy z zasięgiem, stabilnością łącza itd.
        Może trzeba korzystać z internetu siedząc blisko okna. Można też postarać się o antenę zewnętrzną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka