lolo271 01.05.04, 04:12 .............Za 93 € moze cos napiszecie............... Jak to curva destra sie obsluguje............. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bokaj Re: suse 9.1.................. 01.05.04, 12:54 ja probowalem 9.0 =- bez zachwytu. zrezygnowalem. przyczyny? srodowisko tylko KDE (bez Gnome), nie bylo mozliwosci odtwarzania dvd, mialem problemy z ustawieniem wlasciwej rozdzielczosci ekranu - przy 800x600 strony nie miescily mi sie w monitorze a nie wszystkie dalo sie zmniejszyc; system nie byl w ogole spolszczony (tzn. klawiature mozna bylo sobie ustawic i pisanie bylo bez problemow - ale cala reszta...) 93 euro - to jest suma kolosalna, wziawszy pod uwage, ze PowerPack 2xdvd Mandrake 10.0, full wypas linuksa kosztuje - w Polsce - 89 zl (pelne spolszczenie, 5000 dodatkowych aplikacji, bajeczna prostota obslugi, bezproblemowa wspolpraca z windows itp.) zerknij na forum: www.linux.com.pl/forum - tam jest specjalna strona dyskusyjna poswiecona Suse (i podobne odrebne strony poswiecone kazdej innej dystrybucji) p.s. sorry za brak polskich liter, ale pisze z Flonixa, a tu ich nie ma! Link Zgłoś
kell99 Re: suse 9.1.................. 02.05.04, 01:42 osobiscie to bym sie powstrzymal z mdk. chyba przesiadka na kernel2.6 im nie wyszla na zdrowie, bo ma pcol jest masa postow w stylu "mam mdk10 xyz mi nie dziala". sam jednak do mdk nie wrocilby. mialem na laptopie 9.2 i nie bylo ciekawie. tak zalecialo troche amatorszczyzna. instalacja i aktualizacja pakietow wyjatkowo niewygodna (ze tez nie mozna dolozyc przycisku "zaznacz wszystkie" przy aktualizacji, tylko trzeba celowac w dziesiatki malych prostokatow brrr.. osobiscie duzo bardziej podoba mi sie fedora. mam na 2giej maszynie i teraz zainstalowalem na laptopie. od pierwszego momentu ma sie wrazenie, ze to jest profesjonalnie wykonany system. imo w przeciwienstwie do fedory, mdk wyglada jak "garazowa robota" .. Link Zgłoś
bokaj Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 09:25 niewykluczone, że masz rację, ale sądzę, że z ostateczną oceną może trzeba wstrzymać się, aż będzie można w pełni przetestować wersje oficjalne MDK 10. co do Fedory to z pewnością jest to wiodąca dystrybucja (o ile się orientuję), czytałem b.pochlebne komentarze o nowej (drugiej) wersji i być może "to jest to". ale przy okazji zapytam: czy to czasem nie jest tak, że Suse ma tylko KDE a Fedora tylko Gnome? i - jeśli masz możliwość porównania - jak oceniasz Fedorę w stosunku do Suse? i czy słusznie podejrzewam, że ani Suse ani Fedora nie mają wbudowanych multimediów (tzn. trzeba je sobie samemu kompilować)? p.s. nieliczne - jak dotąd - oceny MDK 10 PowerPack są b. przychylne... Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 13:34 ...Tzn.mam wrocic do XP?............ Zaznaczam ze jestem przecietnym uzytkownikiem pc lecz znudzilo mi sie byc szpiegowany przez Bila G.......Myslalem ze Linux zalatwi mi troche "spokoju". Piszcie dalej.......wnioski wyciagne sam........Dzieki. Link Zgłoś
beny5 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 15:17 > Piszcie dalej.......wnioski wyciagne sam........Dzieki. www.linux.org/dist/list.html www.linuxlinks.com/Distributions/ www.distrowatch.com/index.php?language=ENitd Jesli jedynym powodem jest szpiegowanie, to moze warto dokonfigurowac swoje xp, zajmie mniej czasu niz Linuks. Po za tym: www.pld.org.pl/ www.aurox.org/pl/index.php aha i bymbyl zapomnial www.google.pl/ Link Zgłoś
bokaj Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 21:49 "Piszcie dalej.......wnioski wyciagne sam........Dzieki." a zatem... oparty na Fedorze 1 jest Aurox9.3 - polska dystrybucja, wzbogacona (w stosunku do oryginalnej Fedory) o aplikacje obsługujące multimedia, polską wersje OpenOffice itd. jak wielu użytkowników Linuxa - stosuję i ja dwie dystrybucje: MDK i Auroxa właśnie; muszę pzryznać, żę Aurox spisuje się nieźle - gdybym miał polecic jakąś gratisową dystrybucję - to Auroxa (no, powiedzmy prawie gratisową, bo zwykle te 35 zł za gazetkę z płytami trzeba zapłacić - można ściągnąć z sieci, ale to tylko jesli masz stałe szybkie łącze); Tobie pisałem o Mandrake 10 PowerPack - bo wspomniałeś, że chcesz dać ileś tam euro za suse - wziąwszy pod uwagę cenę polską (tylko w Polsce jest tak mało!) za finalną, profesjonalnie dopracowaną wersję MDK 10 - uważam, że jest to - dla chcących coś zapłacić - wybór obecnie optymalny, jeśli idzie o linuxa; z tego co czytam w necie - coraz więcej firm i instytucji decyduje się na profesjonalne Mandrake, bo system jest funkcjonalny, cena nieduża (w porównaniu do windowsa) i jak się kupuje do firmy, to licencja nie ogranicza ilości obsługiwanych komputerów (w przeciwieństwie do windy, gdzie każdy komp musi mieć osobną licencję!); w zastosowaniach domowych mogą być ograniczenia KAŻDEGO linuxa - bo wielu programów, pisanych tylko pod winde w linuksie uruchomić się nie da! dlatego zanim się zdecydujesz - zbadaj do czego ci komp jest najbardziej potrzebny; internet, biuro, multimedia - to w linuksie chodzi jak złoto, z przekonaniem twierdzę, że dużo lepiej od windy; cała reszta - ????? Link Zgłoś
kell99 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 21:13 wg wielu osob suse bedzie przenosic sie na gnome jako wiadaca platforme. powod jest prosty. novell wlasciciel suse, jest jednoczesnie wlascielem ximian, firmy znanej z klienta poczty - evolution, ale tez z ximian gnome (kiedys gnome helix), ktore jest "podrasowana" wersja gnome. Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 22:33 ...Mysle ze ja i wielu posiadaczy Xp zadaje jasne pytanie.........Czy Linux jest do "odpalenia"tak jak xp bezproblemowo na normalnym domowym pc i czy wszystkie programy wchodza tak jak w wind......... Po lekturze waszych wpisow mozna dojsc do przekonania ze to system tylko dla paru mozgow wybranych lub firmy z kasa do zatrudnienia "mechanika"........ Wybralem suse 9.1 bo idac tokiem rozumowania placisz-masz chcialem pomachac xp dowidzenia......... Gnome czy inne rzeczy to dla mnie sa jak wycieczka do Chin........... Napewno poznam te nazwy ale jakas pewnosc dzialania musi byc...... Pozdrawiam. Link Zgłoś
kell99 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 23:22 magia linuksa polega na wolnosci. do linuksa nikt ciebie nie zmusza, za linuksa nikt tobie nie karze placic 93euro etc. nie musisz przepraszac, za to, ze jestes laikiem, nie musisz tez wyciagac wnioskow o czyms czego nie znasz. na szczescie znam mase osob ktore poznaly i kochaja linuksa z tego powodu, ze chca miec system ktory dziala, a nie taki, z ktorym trzeba codziennie walczyc by dzialal. jak dla mnie to chyba ja wiem wiecej o chinach niz ty o linuksie.. ps. mialem nie odpowiadac bo wg mnie nie zasluzyles chamskim pierwszym postem Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 02.05.04, 23:29 kell99 napisał: > magia linuksa polega na wolnosci. do linuksa nikt ciebie nie zmusza, za linuksa > nikt tobie nie karze placic 93euro etc. nie musisz przepraszac, za to, ze jeste > s > laikiem, nie musisz tez wyciagac wnioskow o czyms czego nie znasz. > na szczescie znam mase osob ktore poznaly i kochaja linuksa z tego powodu, ze > chca miec system ktory dziala, a nie taki, z ktorym trzeba codziennie walczyc b > y > dzialal. jak dla mnie to chyba ja wiem wiecej o chinach niz ty o linuksie.. > > ps. mialem nie odpowiadac bo wg mnie nie zasluzyles chamskim pierwszym postem ___________ ...Moze znasz linux ale jezyki to chyba nie..........po wlosku curva in destra to zakret w prawo...... Wiec ty napisz wiecej konkretow o suse a ja nie wspomne o twojej znajomosci (nieznajomosci)jez. obcych.......... Pozdrowienia. Link Zgłoś
kell99 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 00:33 wytlumacz mi do tego co to ma wspolnego z suse? Link Zgłoś
bokaj Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 00:54 może nie bądźmy małostkowo-drobiazgowi... różnicę między windą a linuxem dość chyba dobrze obrazuje moje dzisiejsze doświadczenie - prawdziwe, przysięgam - taki zbieg okoliczności, przypadek dość dobrze pokazujący różnicę obu systemów na uzytek domowy: mój skaner nie chodzi w linuksie (niektóre chodzą, mnie się mojego uruchomic nie udało - mimo prób), więc z konieczności m.in. dla skanera trzymać muszę windę na kompie; kiedy zrobiłem co miałem zrobić na skanerzezaczęła się polka: nie da się system zamknąć: "system jest zajęty", "czekaj", "zakończ zadanie" itp. komunikaty znane wszystkim; robię reset na "miękko" raz - nic, drugi - nic, trzeci - wkurzam się i nic; co mi zostaje: reset "twardy"; w linuksie z czymś takim nie spotkałem się NIGDY - to co chodzi, chodzi bez zająknięcia się dla całego systemu; ale - twórcy różnych programów ograniczaja swoja inwencje do windowsa i ogromna ilość b. pożytecznych programów, np. tych do nauki jezyków, programów edukacyjnych, encyklopedii itp. - na linuksie nie ruszy - jak dotąd; za to korzystanie z internetu - nic lepszego od linuxa: szybkość, brak wirusów, nigdy się nie zawiesi... sam miałem xp, b. krótko, bo właśnie w trakcie korzystania z internetu pojawiało się często to wkurzające okienko, że "za 60 sek. system zostanie zamknięty" - dla mnie paranoja istna... Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 01:41 bokaj napisał: > może nie bądźmy małostkowo-drobiazgowi... > różnicę między windą a linuxem dość chyba dobrze obrazuje moje dzisiejsze > doświadczenie - prawdziwe, przysięgam - taki zbieg okoliczności, przypadek dość > dobrze pokazujący różnicę obu systemów na uzytek domowy: > > mój skaner nie chodzi w linuksie (niektóre chodzą, mnie się mojego uruchomic ni > e > udało - mimo prób), więc z konieczności m.in. dla skanera trzymać muszę windę n > a > kompie; kiedy zrobiłem co miałem zrobić na skanerzezaczęła się polka: nie da si > ę > system zamknąć: "system jest zajęty", "czekaj", "zakończ zadanie" itp. > komunikaty znane wszystkim; > robię reset na "miękko" raz - nic, drugi - nic, trzeci - wkurzam się i nic; co > mi zostaje: reset "twardy"; > w linuksie z czymś takim nie spotkałem się NIGDY - to co chodzi, chodzi bez > zająknięcia się dla całego systemu; > ale - twórcy różnych programów ograniczaja swoja inwencje do windowsa i ogromna > ilość b. pożytecznych programów, np. tych do nauki jezyków, programów > edukacyjnych, encyklopedii itp. - na linuksie nie ruszy - jak dotąd; > za to korzystanie z internetu - nic lepszego od linuxa: szybkość, brak wirusów, > nigdy się nie zawiesi... > sam miałem xp, b. krótko, bo właśnie w trakcie korzystania z internetu pojawiał > o > się często to wkurzające okienko, że "za 60 sek. system zostanie zamknięty" - > dla mnie paranoja istna... _________ Osobiscie mam skaner na linux............ Kurwa(bo mnie podkrecacie).......jak cos to konkrety!!!!!!!!!! Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 01:35 kell99 napisał: > wytlumacz mi do tego co to ma wspolnego z suse? __________ ...Chodzi o to ze nie klepiesz biedy....... Jezeli suse to lepiej niz xp.................calkowicie wchodze......... Link Zgłoś
kell99 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 03:01 lepsze dla mnie. o tym co jest lepsze dla ciebie musisz sie przekonac sam. suse to nie jest jedyny linuks, jezeli nie potrafisz zainstalowac z ftp, masz mase innych, bezplatnych dystrybucji. Link Zgłoś
lolo271 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 03:57 kell99 napisał: > lepsze dla mnie. o tym co jest lepsze dla ciebie musisz sie przekonac sam. suse > to nie jest jedyny linuks, jezeli nie potrafisz zainstalowac z ftp, masz mase > innych, bezplatnych dystrybucji. ______________________ suse...............xp.sam znajde odpowiedz........... Link Zgłoś
bokaj Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 10:17 >lolo271 napisał: "Osobiscie mam skaner na linux............ Kurwa(bo mnie podkrecacie).......jak cos to konkrety!!!!!!!!!!" mam nadzieję, że pisząc to byłeś po prostu pijany... bo jeśli nie - to znaczy, że jesteś prymitywnym głupkiem, który elementarnych spraw nie rozumie, a więc prawdopodobnie nawet zainstalować najprostszej dystrybucji linuxa nie będzie potrafił. spadam. drażnisz mnie. Link Zgłoś
e.111 Re: suse 9.1,mdk,fedora 03.05.04, 11:44 ... ja bym tam trollowi zaproponowal: curva e sinistra + XP + EOT Link Zgłoś