Dodaj do ulubionych

problem z Playerami video w WinXP

IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 08:34
Windows XP prof. SP3
na kompie kilka kont: admnistracyjne (mama & tata) oraz użytkowników z ograniczeniami (dzieci)
tata jest głównym "macherem" ;)
ostatnio (nie wiem od kiedy, od jakiej aktualizacji, instalacji itp.) pojawił się problem z prawidłowym wyświetlaniem kolorów w odtwarzach video
na moim koncie admina wszystko wyświetla się OK
filmy video (mp4, avi, wmv, 3gp, itp.) w Media Player Classic i w VLC Player są normalne
natomiast te same filmy w tych samych programach odtwarzane na pozostałych kontach gubią kolory
robią się nie tyle czarno-białe, ile zielono-szare...
jedynie pliki MOV odtwarzane przez Quick Time Player zachowują się poprawnie na wszystkich kontach
K-Lite Mega Codecs Pack, MPC, VLC, QTP - najnowsze wersje z aktualizacjami (system też)
aha! nie mam zainstalowanego Windows Media Playera

ma ktos pomysł jak to naprawić?

Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: problem z Playerami video w WinXP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 12:07
      Jeśli masz VLC Media Player, to po co Ci kodek pack ?

Poza tym, być może podczas instalacji któregoś z kolejnych Kodek Packów, nie zaznaczyłeś w instalatorze, że chcesz żeby instalacja dotyczyła wszystkich kont, an ie tylko administratora.
      Z resztą to samo dotyczy każdego innego oprogramowania.
      • Gość: stan Re: problem z Playerami video w WinXP IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 22:40
        VLC Media Player 1.1.9 (najnowszy)
        gdy konto ustawiam z uprawnieniami administracyjnymi - filmy odtwarzają się OK
        gdy zmieniam typ konta na Użytkownika z ograniczeniami - filmy są zielono-szare...

w trakcie instalacji VLC nie pojawia się żaden monit o ograniczenie dostępności innym uzytkownikom, bądź o umożliwienie im korzystania z tego programu!

Windows Media Player takich "hec" nie robi - odtwarza bez problemu

• Gość: stan wyinstalowałem wszystko i... KICHA! IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 23:16
          wszystko, co związane z playerami, kodekami itp.
          WYINSTALOWAŁEM
          rejestr i stystem - oczyszcone (ccleaner)
          po ponownej instalacji VLC - problem dalej jest

gdy konto ma uprawnienia admina - jest OK,
          ale gdy zmienię na użytkownika z ograniczeniami - KICHA

ma ktoś pomysł co z tym cholerstwem zrobić???

• Gość: lajosz Re: wyinstalowałem wszystko i... KICHA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 19:02
            Sprawdź czy nie masz czasem wyłączonego konta "Gość".
            Jeśli jest wyłączone, to go włącz.
            Jeśli jest włączone, to go wyłącz, zrestartuj kompa, włącz ponownie i zrestartuj kompa.
            • Gość: stan Re: wyinstalowałem wszystko i... KICHA! IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 23:35
              konto Gość miałem wyłączone (od postawienia systemu)
              włączyłem - restart - na kontach Użytkowników z ograniczeniami nadal obraz szaro-zielony
              wyłączyłem - restart - bez zmian....
              jeszcze parę razy włączałem-wyłączałem. Efekt zerowy

co ciekawe - ten sam VLC zrzuty ekranu robi na kontach z ograniczeniami ... KOLOROWE!
              paskudzi tylko wyświetlanie filmów

na kontach z uprawnieniami administracyjnymi tych problemów nie ma

kolejna ciekawostka - na kontach z ograniczeniami nie pojawia się ASUS Smart Doctor (aplikacja do sterowania chłodzeniem grafiki) - podaje, że nie może znaleźć jakiego pliku dll
              natomiast na drugim koncie z uprawnieniami administracyjnymi okienko ASD wyskakuje przy starcie systemu mimo, że ma ustawione minimalizowanie po uruchmieniu systemu...
              • Gość: stan problem dalej jest... ma ktoś pomysł? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 21:52
                mnie się pokończyły...
                dzieciarnia chce oglądać bajki w kolorze i nie może,
                a nie chcę im nadawać uprawnień administracyjnych!
                • Gość: lajosz Re: problem dalej jest... ma ktoś pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 22:35
                  No to co się tak uparłeś na tego VLC ?

Przecież są jeszcze Dziobas RAR Player czy KMPlayer
                  Obydwa nie potrzebują instalacji kodeków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka