Dodaj do ulubionych

Moj komputer zyje !!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 12:49
Witam!
To zdarza sie zawsze rano - kolo godz. 8 - kiedy smacznie sobie spie. Nagle slysze jakis glosny szum-zrywam sie z loza jak oparzony, rozgladam sie po pokoju nie wiedzac co sie dzieje-swiat sie wali czy co? I dostrzegam blysk na moim monitorze - to tylko wlaczyl sie komputer...
Pytanie brzmi- dlaczego? Czyzby moj komp mial wlasna dusze, czyzby rozwinal sie na tyle, aby stac sie sztuczna inteligencja, czyzby mial osobistego HALa 9000, ktory sam decyduje co ma zrobic...?
A teraz na powaznie - co moze byc przyczyna samoistnego wlaczania sie kompa. Wirus (sprawdzalem i nic nie znalazlem), czy jakas usterka techniczna na plycie glownej? Ciekaw jestem czy kogos tez to spotyka...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Moj komputer zyje !!! IP: 213.25.197.* 28.02.02, 13:12
      Gość portalu: Gothmog napisał(a):

> Witam!
      > To zdarza sie zawsze rano - kolo godz. 8 - kiedy smacznie sobie spie. Nagle sly
      > sze jakis glosny szum-zrywam sie z loza jak oparzony, rozgladam sie po pokoju n
      > ie wiedzac co sie dzieje-swiat sie wali czy co? I dostrzegam blysk na moim moni
      > torze - to tylko wlaczyl sie komputer...
      > Pytanie brzmi- dlaczego? Czyzby moj komp mial wlasna dusze, czyzby rozwinal sie
      > na tyle, aby stac sie sztuczna inteligencja, czyzby mial osobistego HALa 9000,
      > ktory sam decyduje co ma zrobic...?
      > A teraz na powaznie - co moze byc przyczyna samoistnego wlaczania sie kompa. Wi
      > rus (sprawdzalem i nic nie znalazlem), czy jakas usterka techniczna na plycie g
      > lownej? Ciekaw jestem czy kogos tez to spotyka...
      > Pozdrawiam

Myślę, że może to być usterka mechaniczno-elektroniczna jakiegoś wyłacznika. Ale
      jeśli komputer jest podłaczony do sieci (np. stałe łacze do Internetu), to ktoś
      go może właczyć zdalnie. Może też zrobić dużo większe szkody....
      • Gość: Alpetrus Re: Moj komputer zyje !!! IP: *.akademiki.lublin.pl / 10.3.1.* 28.02.02, 13:27
        A moj komputer sie sam resetuje, tak po prostu. Jak sobie siedzi sam dluzej bezczynnie, to sie wylaczy i wlaczy sam. Nie wiem, moze sie nudzi ???
        • Gość: Gothmog Re: Moj komputer zyje !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 15:50
          Gość portalu: Alpetrus napisał(a):

> A moj komputer sie sam resetuje, tak po prostu. Jak sobie siedzi sam dluzej bez
          > czynnie, to sie wylaczy i wlaczy sam. Nie wiem, moze sie nudzi ???

WOW!!! Przy tym to wybryki mojego HALa zdaja sie byc dziecinna igraszka ;)
          Z piatej strony to masz całkiem zabawnego kompa, a moze jest zazdrosny - kiedy zostawiasz go bez opieki na jakis czas i idziesz pogadac z kumplem (kumpela) on czujac sie opuszczony, resetuje sie, bo tylko tak jest w stanie wyrazic swoje oburzenie. ;p
          Czy ktos jeszcze natrafił na przejaw "inteligencji" swojej maszyny? Czekam na wypowiedzi.
      • Gość: Gothmog Re: Moj komputer zyje !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 15:34
        Jeśli chodzi o połaczenie z siecia to mam przez modem, jednak gdy komputer sam sie włacza wszystko jest wylaczone - lacznie z modemem, wiec chyba problem jest czysto techniczny. Mimo wszystko dzieki za rady i dalej czekam - moze ktos zna inne wyjasnienie tego zjawiska :)
    • janusz_b Re: Moj komputer sie nudzi 28.02.02, 16:10
      a moj mi pisze czasami "hej, wloz mi jakas muzyczna CD bo mi sie nudzi"
      az sie zaczynam bac, ale go slucham
      :-))
      • Gość: Gothmog Re: Moj komputer sie nudzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 16:30
        :))) No nie ma nic gorszego jak podpasc wlasnemu kompowi. ;) No ale jak juz sie tak, nie daj Boze, stanie to pozostaje tylko jedno - trzeba mu postawic...piwo i sprowadzic jakiegos "goracego" laptopa :P
    • srubokret sprawdz w biosie 28.02.02, 20:45
      sprawdz w BIOS-ie. niektore maja opcje w rodzaju autoboot (zwykle w menu power management), co powoduje ze 'samoistnie' sobie startuja.

pzdr
      srub
      • srubokret Re: sprawdz w biosie 28.02.02, 20:47
        zapomnialem dodac ze startuja o okreslonej godzinie. czesto jakis dowcipnis to ustawia i ty wtedy nie wiesz co sie dzieje.
        • Gość: Gorhmog Re: sprawdz w biosie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 22:55
          Dzieki sprawdze!
          Mam jednak pewna watpliwosc - czy taki dowcip mozna ustawic zeby wlaczal sie tylko np. co jakis czas? Komputer wlacza sie sam co kilka dni, poźniej nastepuje przerwa kilka tygodni i znowu to samo. Czy taki bajer mozna ustawic w biosie?
          • srubokret Re: sprawdz w biosie 01.03.02, 01:21
            _teoretycznie_ tak - zalezy od biosu. ale jeszcze nigdy czegos takiego nie
            widzialem.

jesli to jednak nie bios to cos z zasilaniem: albo zasilacz, wlacznik w
            obudowie, lub polaczenie wlacznik<-->motherboard.

srub
            • Gość: Gothmog Re: sprawdz w biosie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.02, 10:40
              sprawdzilem bios i tam wszystko jest ok, wyglada zatem na usterke techniczna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka