Dodaj do ulubionych

Skrętka i kolory

12.09.11, 20:48
Normalna skrętka ma kolory np. biało niebieskie, biało brązowe itd. Niestety ale trafiłem na skrętkę która ma cztery kabelki białe i cztery w kolorach brąz, czerwień, żółć i niebieski (szkoda że się o tym dowiedziałem po ucięciu kabli). Teraz pytanie w jaki sposób zbadać jak ułożyć kolejność kabli bo nie chce mi się badać wszystkie możliwości podłączania białych kabli. - z kolorami se dam rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Skrętka i kolory IP: *.unknown.vectranet.pl 12.09.11, 21:19
      Jeśli masz możliwość skrócić nieco kabel to po prostu odizoluj nieco większy jego odcinek i zobacz, które białe są skręcone z którymi kolorami - to będą te "biało-kolorowe".
    • tiges_wiz Re: Skrętka i kolory 12.09.11, 21:40
      tak naprawde kolory to tylko pomoc.
      jak zachowasz odpowiedni schemat, to nie ma znaczenia jakie one sa.
      • smutas Re: Skrętka i kolory 13.09.11, 05:56
        > tak naprawde kolory to tylko pomoc.
        > jak zachowasz odpowiedni schemat, to nie ma znaczenia jakie one sa.

Ale jak poznasz, ktory bialy jest para dla np. czerwonego? :-) A to ma ogromne znaczenie. OP ma kabel telefoniczny, a nie skretke Ethernetowa. Przy malych odleglosciach to nie ma wiekszego znaczenia. Tak jak mozna z powodzeniem uzywac CAT3 w sieci 100Mbps byle dlugosc kabla nie byla wieksza niz jakies 10m. Potem tlumienie wyzszych czestotliwosci jest zbyt duze, by mozna bylo utrzymac porzadana predkosc.

Skretka ma to do siebie, ze przewody nalezace do jednej pary sa zakrecone wokol siebie. Czyli latwo je rozpoznac. Nie wolno mieszac przewodow nalezacych do roznych par. Spowoduje to crosstalk (przesluch???). Skrecenie przewodow powoduje np. wygaszenie efektu kondensatora - jaki powstaje w plaskich kablach (np. kabel symetryczny).

Bez sprawdzenia jak polaczone sa druciki "po drugiej stronie" chyba nie uda sie poprawnie zmontowac gniazdka / wtyczki. Nalezy je ulozyc tak samo w "niecrossowanym" kablu...

cheers
    • chopinnn Re: Skrętka i kolory 13.09.11, 14:16
      Rozwiązanie dla potomnych (będą tu kierowani ludzie z Google ;))
      w nocy doznałem olśnienia i pod jeden koniec podłączyłem baterie 9V w ten sposób zbadałem który biały gdzie leży (metodą przyłóż to cie po gilgocze w język), później z lenistwa podłączyłem jeszcze gniazdo natynkowe w takim samym układzie jak na drugim końcu (bo niechało mi się badać jak to ułożyć w RJ 45 i zadziałało.

amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka