Dodaj do ulubionych

drukowanie bezprzewodowe

IP: *.182.42.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.10.11, 01:21
Witam,
Chciałabym kupić drukarkę bezprzewodową, ale nie wiem czy mój laptop ma zdolność do tego. Czy mógłby ktoś sprawdzić parametry i powiedzieć czy mogę bezpośrednio z kompa wysyłać czy muszę dokupić coś.
Notebook HP Pavilion dv6-3170ew (XS087EA)
Kompletnie nie wiem co to jest lan, wlan, wifi itp., więc czym się kierować przy wyborze drukarki i czy ja mam wogóle w tym kompie takie rzeczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.home.aster.pl 02.10.11, 01:33
      Tak, możesz drukować bezprzewodowo albo metodą p2p, lub też wykorzystując ruter wifi.
      • Gość: ninka Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.182.42.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.10.11, 01:49
        Nie mam routera. Mam modem.
        A co to jest p2p to niestety nie rozumiem.
        • Gość: a Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.home.aster.pl 02.10.11, 01:58
          No to będziesz drukować w trybie ad-hoc. Tak też można. Poczytaj w internecie.
    • wariant_b Re: drukowanie bezprzewodowe 02.10.11, 09:52
      Gość portalu: ninka napisał(a):
      > więc czym się kierować przy wyborze drukarki

Stosunkiem ceny do możliwości, a zwłaszcza jakością wydruków w typowych
      zastosowaniach. Jedne lepiej sprawdzają się przy drukowaniu zdjęć, inne tekstów.
      Również (bo pewnie wybierzesz kombajn) różne są możliwości i szybkość skanera.
      Cenę liczysz uwzględniając trzyletni okres planowanej eksploatacji, bo trzeba
      pamiętać, że drukowanie na tańszych drukarkach jest z reguły sporo droższe.

Przy drukarce z WiFi istotna jest możliwość komunikacji w trybie ad-hoc,
      ale na twoim miejscu pomyślałbym również o routerze - najlepiej pozwalającym
      zastąpić używany modem.
      • Gość: ninka Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.mofnet.gov.pl 04.10.11, 14:32
        Ale ja chcę mieć modem, a nie router, bo gdybym potrzebowała iść gdzieś z laptopoem i mieć dostęp do neta to chyba routera nie wezmę?
        • Gość: bbbbb Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.stk.vectranet.pl 04.10.11, 15:33
          Kup sobie landrynki, weź swojego różowego lapka do parku i podłącz się do drzewa.
        • Gość: lajosz Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 15:36
          Oj ninka ninka.

Coś dla Ciebie koziołeczku ta zabawa nie jest zdrowa, ale do rzeczy.

Żeby korzystać z neta u kogoś, nie potrzebujesz w tym celu zabierać ze sobą ani routera, ani modemu, chociaż w pewnych przypadkach router byłby konieczny, ale i ta musiałby niejako pasować do sieci tego kogoś u kogo chcesz się podłączyć do neta.
          Poza tym, większość ludzi już routery ma i to właśnie WiFi, czyli bezprzewodowe.
          Tak więc wystarczy, że zabierzesz samego kompa/laptopa z kartą sieciową.
          Modem natomiast kompletnie do niczego Ci się nie przyda jeśli zabierzesz go ze sobą.

Druga sprawa.
          Zapewniam, że router to zdecydowanie lepszy wybór niż jakikolwiek modem.

Kolejna rzecz, to to drukowanie o które pytasz.
          Można oczywiście (jak już tu pisano) drukować w trybie Ad-Hoc, ale zaś o wiele lepszym rozwiązaniem jest drukowanie z (ogólnie pisząc) wykorzystaniem routera.
        • wariant_b Re: drukowanie bezprzewodowe 04.10.11, 17:16
          Gość portalu: ninka napisał(a):
          > Ale ja chcę mieć modem...

To być może zaszło nieporozumienie i masz modem od operatora telefonii komórkowej.
          Na ogól nie rokuje to dobrze w kwestii połączenia z drukarką z WiFi.
        • Gość: a Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.home.aster.pl 05.10.11, 01:29
          Router nie jest Ci potrzebny, nie słuchaj porad zakompleksionych. Wykorzystają każdy pretekst, żeby zbesztać człowieka z błotem. Korzystaj z modemu sieci komórkowej, idź do sklepu, kup drukarkę, która pracuje w trybie ad-hoc i ciesz się bezprzewodowym drukowaniem.
          • Gość: lajosz Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 05:26
            Gość portalu: a napisał(a):
            "Wykorzystają każdy pretekst, żeby zbesztać człowieka z błotem"

Zawsze myślałem, że z błotem można zmieszać, ale żeby zbesztać z błotem.
            Poza tym, skąd pewność, że autorka tematu marzy o komórkowym modemie ?
            • Gość: a Re: drukowanie bezprzewodowe IP: *.home.aster.pl 05.10.11, 06:14
              > Poza tym, skąd pewność, że autorka tematu marzy o komórkowym modemie ?

Ona już go ma. Proszę czytać ze zrozumieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka