Dodaj do ulubionych

Problem z drukarką

19.12.25, 14:24
Chodzi o HP Smart Tank 510 Series ("Czajna"). Dotąd nie dostarczała problemów z poleceniem drukowania. Aż tu z nagła, czy coś niechcący trąciłem, czy sama uznała, że trzeba mi uprzykrzyć pracę, zmieniła planszę poleceń i nie mam pojęcia w jaki sposób przywrócić poprzednią. Najchętniej to bym przy3.141592653589...2.718281828459...d/2dolił twórcom programu tej drukarki. Nie wspominając o jej wadach (m.in niedodrukowuje pewnych fragmentów tekstu, źle ustawione marginesy).
W jaki sposób powrócić do ustawienia planszy akceptującej polecenie drukowania?
W zał. obrazki związane z ww. problemem.
P.S.
Strona ma tytuł i nic nie wiem jakobym posiadał jakieś notatki
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z drukarką 19.12.25, 17:20
      Jeśli drukarki nie widać na liście urządzeń drukujących, to przypuszczalnie nie masz
      połączenia sieciowego z drukarką. Trzeba je przywrócić, czyli: Podręcznik Użytkownika
      h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c06368540.pdf

Wcześniej wciśnij klawisz Info na drukarce (trzeba przytrzymać jakieś 3 sekundy)
      aby wydrukować konfigurację drukarki, w tym informacje o sieci. Może się przydać.
      • al.1 Re: Problem z drukarką 20.12.25, 00:18
        Zainstalowałem ponownie. Połączenie z internetem jest cały czas i wciąż brak reakcji na polecenie drukowania. Uwzięła się na te trzy warianty jak na pierwszym zdjęciu.
        • al.1 Re: Problem z drukarką 20.12.25, 00:31
          Już się udało. Polecenie rozwiązania problemu z drukarką przyniosło skutek.
          • wariant_b Re: Problem z drukarką 20.12.25, 08:21
            al.1 napisał:

> Już się udało. Polecenie rozwiązania problemu z drukarką przyniosło skutek.

A dokładniej co to się stało?
            Jest kilka możliwych powodów takiego problemu.
            • al.1 Re: Problem z drukarką 21.12.25, 17:52
              Nie mam pojęcia. Nie było, jak zwykle w poleceniu drukowania, wymienionej drukarki.
              • wariant_b Re: Problem z drukarką 22.12.25, 14:38
                al.1 napisał:

> Nie mam pojęcia. Nie było, jak zwykle w poleceniu drukowania, wymienionej drukarki.

Rozumiem, że nie wydrukowałeś sobie strony konfiguracji, o co prosiłem.
                Więc też nie będę wiedział na czym problem polegał.
                • al.1 Re: Problem z drukarką 22.12.25, 22:40
                  wariant_b napisał:

> al.1 napisał:
                  >
                  > > Nie mam pojęcia. Nie było, jak zwykle w poleceniu drukowania, wymienionej
                  > drukarki.
                  >
                  > Rozumiem, że nie wydrukowałeś sobie strony konfiguracji, o co prosiłem.
                  > Więc też nie będę wiedział na czym problem polegał.

Nie drukowałem, bo te informacje już miałem wcześniej. W "Drukarki i skanery" jest taki program do identyfikacji/naprawy łączności komputera z drukarką i z tego skorzystałem jako ostatnia deska ratunku. Program automatycznie uzupełnił planszę z na nazwą drukarki.

--
                  Śniło mi się, że mój komputer został zainfekowany wirusem Covid-19 ale jak się obudziłem, to mój program antywirusowy już go usunął

• wariant_b Re: Problem z drukarką 23.12.25, 19:31
                    al.1 napisał:

> Nie drukowałem, bo te informacje już miałem wcześniej.

Jeśli wynikało z nich, że drukarka otrzymała nowy adres IP od serwera DHCP na routerze,
                    to warto przypisać jej stały adres IP na tymże serwerze, bo problem może się powtarzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka