Dodaj do ulubionych

Problem z ADATA CH94

IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 09:38
Witam,
kupiłam dodatkowy dysk ADATA CH94 Classic 2,5 o pojemności 500GB. I mam problem. Komputer z oprogramowaniem XP nie wykrywa tego dysku, a jeśli już, to coś się tam "mieli" i komputer się zawiesza.
Na laptopie, gdzie jest wista i 7, idzie bezbłędnie.
Może ktoś ma jakiś pomysł, gdzie leży przyczyna na XP. Z góry bardzo dziękuję.
Bożena
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 28.10.11, 10:25
      Prawy myszy na Mój komputer > Właściwości
      Podaj wersję WinXP – jaki SP(serwice pack)
      Jaki komputer, konfiguracja?
      • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 15:34
        Dziękuję za zainteresowanie,
        Microsoft Windows XP Professional,
        Wersja 2002,
        Dodatek Service Pack 3
        Komputer:
        AMD Athlon(tm)64 Processor
        2800+
        1,80GHz, 2,00GB RAM

Na wszystkich portach USB dzieje się to samo. Nawet podłączyłam "rozgałęźnik" z czterema portami i przez niego też nie idzie. Innych operacji jak próby w stanie spoczynku itp, nie próbowałam, to wyższa szkoła jazdy:)
        Może brakuje jakiś sterowników? Nie znam się na tym. Jestem zrozpaczona, bowiem na tym dysku ADATA mam mnóstwo danych, których nie mogę odczytać a nie zawsze laptopa mam pod ręką.
        Pozdrawiam
        Bożena
        • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 28.10.11, 15:56
          Z podpiętym dyskiem:
          Prawy myszy na Mój komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami.
          Zrób screen okna i podaj na jakiś serwer. Lub opisz czy i jak jest widziany dysk. (z jaką literą)
          Sprawdź w Menadżerze Urządzeń(prawy myszy na Mój komputer > Właściwości > Sprzęt > ) czy jakaś ikona w Kontrolery Uniwersalnej magistrali szer. nie jest na żółto, jeśli tak odinstaluj i restart.
          Uruchom wyszukiwarkę Windows (skonfiguruj, by przeszukiwała ukryte pliki) i wyszukaj infcache. Znalezione skasuj.
        • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 28.10.11, 16:33
          Spróbuj ustalić model płyty głównej i odpytać stronę producenta o drivery do USB.
          Odpytaj Internet o znane problemy z USB dla tego modelu płyty/chipsetu.

Sprawdź, czy startując z podłączonym dyskiem zewnętrznym widzisz go poprawnie.

Jeśli nie uda się znaleźć przyczyny w systemie operacyjnym koniecznie musisz
          wystarać się o jakiś system operacyjny na krążku, żeby wykluczyć sprzęt.
    • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 28.10.11, 12:10
      Sprawdź, czy na wszystkich portach USB dzieje się to samo.
      Sprawdź, czy w trybie awaryjnym również.
      Sprawdź, czy po uruchomieniu z innego systemu (np. Hiren's z CD- ROM lub linux)
      efekt też występuje.

Może dysk jest niewinny, a problem leży w sprzęcie lub systemie operacyjnym.
      • Gość: ( Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 12:22
        > Może dysk jest niewinny, a problem leży w sprzęcie lub systemie operacyjnym.

Otwórz szeroko oczy i przeczytaj pierwszy post:
        "Na laptopie, gdzie jest wista i 7, idzie bezbłędnie."
        • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 17:23
          Z podpiętym dyskiem:
          Dysk podpięłam, dioda się zaświeciła, co wskazuje, że ma zasilanie
          Prawy myszy na Mój komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami.
          Zrób screen okna i podaj na jakiś serwer. Lub opisz czy i jak jest widziany dysk. (z jaką literą)
          Litery nie ma, bo go w dalszym ciągu nie widzi. Widzi tylko dysk C, D i podpięty Pendrive jako J. Oczywiście widzi też napędy CD i to wszystko.
          Sprawdź w Menadżerze Urządzeń(prawy myszy na Mój komputer > Właściwości > Sprzęt > ) czy jakaś ikona w Kontrolery Uniwersalnej magistrali szer. nie jest na żółto, jeśli tak odinstaluj i restart.
          Sprawdziłam i tę wskazówkę, nic się nie świeci na żółto.
          Uruchom wyszukiwarkę Windows (skonfiguruj, by przeszukiwała ukryte pliki) i wyszukaj infcache. Znalezione skasuj.
          infcache nie ma, jest tylko: MSOcache i AHCache

Bożena
          • slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 28.10.11, 17:43
            Sprawdź:
            C:\Windows\Inf\Infcache.1
            Przeczytaj:
            www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html
            pobierz:
            USBDeview oraz polski plik językowy. Po rozpakowaniu umieść plik:
            USBDeview_lng.ini
            W katalogu USBDeview
            Kliknij na
            USBDeview.exe, program nie wymaga instalacji, wyświetli polską wersję językową.
            Opcje > zaznacz 5 pierwszych
            Widok > Raport HTML wszystkie
            Raport powstanie w katalogu USBDeview
            Raport podaj na jakiś serwer lub przyślij mi na pocztę gazety
            • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 19:00
              Sprawdź:
              C:\Windows\Inf\Infcache.1
              Nie mam takiego katalogu na dysku C
              Przeczytaj:
              pobierz:
              USBDeview oraz polski plik językowy. Po rozpakowaniu umieść plik:
              USBDeview_lng.ini
              W katalogu USBDeview
              Kliknij na
              USBDeview.exe, program nie wymaga instalacji, wyświetli polską wersję językową.
              Opcje > zaznacz 5 pierwszych
              Widok > Raport HTML wszystkie
              Pobrałam, wykakuje mi komunikat:....USBDeview.exe nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32
              Raport powstanie w katalogu USBDeview
              Raport podaj na jakiś serwer lub przyślij mi na pocztę gazety
              Słowem, nie mogę tego otworzyć :(
              Bożena
              • slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 28.10.11, 19:49
                Mój komputer otwórz dysk C:
                Narzędzia > opcje folderów > Widok :
                odznacz : Ukryj chronione ...
                zaznacz : Pokaż ukryte pliki ...
                Otwórz katalog Windows i teraz zobaczysz katalog \INF

Jaki plik pobrałaś , jeśli :
                usbdeview-x64.zip
                to na stronie nirsoft pisze wyraźnie "FOR X64 SYSTEMS" czyli dla systemów 64 bityowych. Ty masz 32 bity.
                Download USBDeview
                • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 20:15
                  Otwieram dysk C:
                  prawym myszy: właściwości> narzędzia i mam tylko: sprawdzanie błędów, defragmentacja, kopia zapasowa. Nie mam opcji folderów> widok?
                  • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 20:28
                    Ściągnęłam, przy otwieraniu mam komunikat: koń trojański Downloader, Generic 12.RQS.
                    Zatem boję się uruchomić, bo mi koń narobi szkody :)
                    • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 28.10.11, 21:40
                      Sprawdź tutaj:
                      virusscan.jotti.org/pl
                      klikasz na
                      „Wybierz”
                      i podajesz lokalizację pliku usbdeview na swoim komputerze. Klikasz na
                      „Prześlij”
                      Plik zostanie pobrany i sprawdzony przez programy antywirusowe, a efekty wyświetlone.
                      Przed chwilą dla ciekawości sprawdziłem plik pobrany z nirsoft.
                      JAK: Wyszukiwanie plików ukrytych lub systemowych w systemie Windows XP
                      support.microsoft.com/kb/302347/pl
                      Ukryte pliki. Włączenie pokazywania ukrytych plików.
                      www.expressit.pl/pokaz-ukryte-pliki/
                      Plik INFCACHE.1 zostaw na razie w spokoju. Potrzebuję log z USBeiev aby wiedzieć czy dysk jest widziany przez system. Dysk podpinaj z tyłu komputera, bezpośrednio do łączówek USB płyty głównej. Niektóre płyty posiadają niską wydajność prądową łącza USB i dysk nie może wystartować. W takim przypadku konieczny jest zakup aktywnego huba USB, lub kontrolera USB na PCI
                      • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 23:34
                        Nie miałam innej możliwości, tylko tak mogę to przesłać:
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/391f166471872b2d.html
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e913717923c1fbda.html
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2cbad189e964c897.html
                        ADATA jest podłączona z tyłu komputera poprzez "złodziejkę" z 4 portami. Z przodu mam też 2 wejścia USB. Nie idzie na żadnym
                        • m.gregor Re: Problem z ADATA CH94 28.10.11, 23:42
                          Podlacz dysk bezposrednio do portu USB nie poprzez huba usb.
                          • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 28.10.11, 23:48
                            Podłączałam bezpośrednio do wszystkich możliwych portów USB. Dioda w ADATA pięknie świeci na niebiesko i tylko tyle.
                            Bożena
                            • m.gregor Re: Problem z ADATA CH94 29.10.11, 00:02
                              Czy do dysku nie bylo specjalnego kabla ktory z jednej strony mial zlacze miniUSB a z drugiej 2 wtyczki USB?
                              • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 29.10.11, 00:11
                                Owszem, ten portfel czyli dysk ma kabelek. Z jednej strony USB, z drugiej mini USB.
                                www.google.pl/search?q=adata+ch94&hl=pl&biw=1015&bih=593&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yyerTv-OHsP08QOFt5jBCw&ved=0CFAQsAQ
                                • slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 29.10.11, 09:25
                                  Na stronie :
                                  w tabelce z napisem „Language” kliknij na napis „Polish”, pobierzesz polski plik językowy, po rozpakowaniu wklej go do katalogu usbdeview, a będziesz mieć opisy po polsku.
                                  Na zdjęciach widać iż jedynym aktualnie podłączonym urz. USB jest drukarka.
                                  W opcjach odptaszkuj pierwszą pozycję, zobaczysz tylko urządzenia aktualnie podłączone.
                                  Dysk był prawidłowo rozpoznany, ostatni raz 28-10 . Ponieważ dysk potrzebuje > 0,5A na rozruch, nie powinien być podpinany do huba pasywnego (bez zasilacza)
                                  Wpisz w google
                                  aktywny hub usb
                                  np. EDNET Hub USB 2.0 4 portowy aktywny z zasilaczem
                                  Porty USB z przodu komputera mogą podawać zbyt niskie napięcie +5V przy większym obciążeniu. Pen będzie działać poprawnie, dysk nie.
    • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 29.10.11, 10:20
      Bożenko - jeszcze raz prośba:
      - wystartuj komputer z podpiętym dyskiem ADATA i zobacz, czy będzie go widać w systemie.
      - ściągnij i wypal krążek np. z Hirenem i sprawdź, czy dysk jest widoczny.

Masz komputer ze starą podstawką 754 z okresu, kiedy USB 2.0 dopiero zaczęło
      na dobre wchodzić na rynek i zdarzały się problemy z jego obsługą. Gdyby było tak,
      że płyta nie radzi sobie z zasilaniem dysku, nic nie wskóramy. Albo będziesz musiała
      dokupić kartę z portami USB 2.0 albo poszukać kabelka z dodatkowym zasilaniem
      z drugiego portu. Ponieważ jednak na większości płyt z podstawką 754 dyski USB
      chodzą pod Windows XP bez problemów z pojedynczym zasilaniem problem
      może być w oprogramowaniu. Wtedy kroi się na dłuższe szukanie przyczyn.
    • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 29.10.11, 14:46
      Witam,
      długo to trwało ale się dobrze skończyło.
      Jak doradził mi Sławek, poszłam najpierw po najmniejszej linii oporu i podłączyłam z tyłu komputera do portu USB. Komputer troszkę poszalał, buntował się. Po zrestartowaniu, poszło jak burza razem z ADATĄ. Więc tu tkwiła przyczyna. Dodam, że podłączałam go do wszystkich portów w laptopie, przez "złodziejkę, rozgałęźnik też. W stacjonarnym mam 2 wejścia z przodu i nic, świecił się i nie było go widać. Teraz poszedł.
      Wszystko pięknie, tylko takie rozwiązanie jest niemalże nie do przyjęcia. ADATĘ chcę podpinać do laptopa jak i do stacjonarnego, niemalże każdego dnia. Włączanie do stacjonarnego z tyłu komputera, wiąże się z totalną demolką chałupy. Tak mam usytuowany komputer, że muszę robić demolkę, prócz tego masę innych urządzeń z krótkimi kablami, które się przy takiej operacji wyłączają. Tragedia.
      Nie wiem czy coś pomoże rada Warianta_b z wypaleniem płytki z Hirenem.
      Tak czy inaczej, bardzo, bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Szczególnie Sławkowi, który poświęcił mi tak dużo czasu ze stoicką cierpliwością.
      Teraz muszę się brać za porządkowanie mieszkania, podpinanie na powrót kabelków itd. po demolce.
      Pozdrawiam serdecznie
      Bożena
      • Gość: Greg Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.unknown.vectranet.pl 29.10.11, 21:35
        Czyli faktycznie brakuje prądu. Możesz zatem kupić hub usb aktywny, czyli z zasilaniem (ew. zasilacz sieciowy do tego, który masz).
      • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 29.10.11, 22:06
        Rada z płytką jest mniej aktualna, bo z podłączonym dyskiem komputer startuje,
        więc jest jakieś obejście problemu. Problem jest, kiedy podpinasz dysk w trakcie pracy.
        Sprawdź, ale według mnie z przodu i przez huba będzie identycznie
        i z podłączonym dyskiem komputer wystartuje widząc dysk.

A jeśli znajdziesz czas, wypalisz płytkę i pod Hiren'sem będzie można podpinać
        ADATĘ w trakcie pracy - wrócimy do tematu, bo może coś utrudnia detekcję
        podłączanego dysku.

Za parę złotych kupisz przedłużacz do USB i wepniesz do tylnego gniazda,
        a kabelek wyciągniesz sobie przed komputer i przymocujesz, żeby nie uciekł.
        • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: 193.23.174.* 29.10.11, 22:52
          Może dla odmiany zamiast pisać co wiesz, spróbuj wiedzieć co piszesz. Tylko to wymaga poświęcenia więcej czasu na czytanie niż pisanie, oraz rozumienie przeczytanego. Na początek proponuję zagłębić się w tajniki praw Ohma, co pozwoli zrozumieć zasady podłączania urządzeń do np. zasilania. Pragniesz pomagać innym to najpierw sam się naucz odpowiedzialności za to co piszesz.
          • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 29.10.11, 23:57
            Gość portalu: slawek_62 napisał(a):
            > Może dla odmiany zamiast pisać co wiesz, spróbuj wiedzieć co piszesz.

Blefujesz, więc sprawdzam.

Jaka jest twoja analiza problemu i rozwiązanie przy minimalnym wysiłku i kosztach.
            • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 30.10.11, 09:01
              Podstawy elektrotechniki okazały się zbyt trudne? To daj sobie spokój z analizą urządzeń elektronicznych. Korepetycji nie udzielam. Poproś kogoś aby wytłumaczył co napisano uprzednio.
            • Gość: lajosz Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 10:02
              slawek_62 ma rację.

proponujesz przedłużacz do USB, ale to tylko pogłębi problem zamiast go rozwiązać.
              No chyba, że masz na myśli przedłużacz aktywny, ale nie piszesz o tym, więc dlatego taka, a nie inna reakcja slawka.

Pisałeś również, cyt:
              "A jeśli znajdziesz czas, wypalisz płytkę i pod Hiren'sem będzie można podpinać ADATĘ "

Otóż płytka Hirens boot, sama w sobie jest tylko zbiorem programów (systemów) , a nie systemem, więc dobrze jest wyrażać się precyzyjnie, tym bardziej, że doradzasz osobie która pewnie nie wie, co to Hirens, czyli wypali sobie płytę, odpali i co zobaczy ?
              jakieś małe menu przypominające POST biosa z wyborem kilku systemów.
              Laik w takim wypadku (ze strachu że coś zepsuje), nie zrobi kompletnie nic, albo (co gorzej) odpali jakieś narzędzie którym rzeczywiście może sobie narobić kłopotów.
              • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 30.10.11, 11:28
                Gość portalu: lajosz napisał(a):
                > proponujesz przedłużacz do USB

Oczywiście - ten model ADATY ma krótki, chowany kabel USB i jego podpięcie
                do gniazd na płycie głównej stwarza problem, bo komputer trzeba wysuwać,
                żeby dostać się do portów. Użycie na stałe podłączonego przedłużacza załatwia
                problem (lub tylko częściowo, bo może się okazać, że porty USB już są zajęte).
                Krótkie przedłużacze na taką okoliczność kiedyś były dokładane nawet do
                pendrive'ów. Typowo dyski USB mają dłuższe kable, ten akurat nie ma.
                Zakup dłuższego kabelka do ADATA CH94 będzie kosztowniejszy niż przedłużacz,
                podobnie jak wymiana huba USB na aktywny (lub dokupienie zasilacza 5V, jeżeli
                posiada stosowne wejście, a zasilacza nie dołączono, co jest teraz dość częste)

> Pisałeś również, cyt:

Tak, ponieważ problem może siedzieć w systemie operacyjnym.
                Zwróć uwagę, że komputer z dyskiem USB podłączonym przed uruchomieniem
                widzi dysk poprawnie, a problem jest przy podłączaniu dysku podczas pracy.
                Może to być problem elektryczny, ale nie można wykluczyć problemów w systemie.
                Nie wiemy co ADATA montuje w środku, ale zwykle montowane są dyski o niskim
                poborze mocy, rzędu 1.7-2.0 W, więc sporo poniżej nominalnych możliwości USB2.0

> Otóż płytka Hirens

Otóż płytka Hiren's, który praktycznie wyparł z użycia inne zestawy diagnostyczne,
                po wybraniu Windows XP odpala Windows XP z zestawem narzędzi diagnostycznych,
                które pozwolą zidentyfikować płytę główną i nawet w razie potrzeby jest na niej
                wzmiankowane USBDeview. Warto mieć niezależnie od rodzaju problemu,
                choć nam zależy tylko na jednym aspekcie - czy problem z USB pochodzi faktycznie
                od płyty głównej, czy od systemu.

> slawek_62 ma rację.

Oczywiście, że ma rację, ale w tym przypadku wydaje mi się, że nieco przeholował.
        • Gość: Greg Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.unknown.vectranet.pl 30.10.11, 12:06
          Jeśli problemem jest niedostateczna wydajność prądowa USB i/lub nietrzymanie napięcia pod większym obciążeniem to przedłużacz wcale sprawy nie załatwi (niektóre urządzenia mogą w ogóle nie chcieć działać podłączone za jego pośrednictwem!).
          • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 30.10.11, 13:31
            Gość portalu: Greg napisał(a):
            > Jeśli problemem jest niedostateczna wydajność prądowa USB i/lub nietrzymanie
            > napięcia pod większym obciążeniem to przedłużacz wcale sprawy nie załatwi

Oczywiście, że tego nie załatwi.
            Załatwi sprawę dostępności portu USB na płycie głównej, do którego dostanie się
            jak to określiła Bożena powoduje demolkę. A wiemy, że dysk ADATA podpięty
            do tylnego USB obecny przy starcie systemu jest widoczny i działa stabilnie.
            Resztę trzeba będzie po kolei sprawdzać, bo w tym miejscu przerwaliśmy.
            • Gość: Bożena Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.c197.msk.pl 30.10.11, 23:07
              Jak już narobiła mi się totalna demolka to podjęłam decyzję, demoluję do końca...zdemoluję też komputer. Przesiadłam się ukochanego XP na 7. I...ADATA poszła na wszystkich portach, z tyłu z przodu, przez złodziejkę :)
              Ta przesiadka z XP na 7, nie będzie taka bolesna, bo na laptopie mam właśnie 7.
              Ważne, że ADATA, grzecznie się sprawuje i działa tak jak sobie tego życzę i jakie mam potrzeby.
              Dziękuję wszystkim za pomoc, wiele z Waszych rad wyniosłam i poczucie, że można na Was liczyć.
              Pozdrawiam
              Bożena
              • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 31.10.11, 07:18
                Gość portalu: Bożena napisał(a):
                > ..zdemoluję też komputer. Przesiadłam się ukochanego XP na 7. I...ADATA poszła...

Dzielna dziewczyna. Gratuluję.
                Zwłaszcza, że nikt nie miał odwagi zaproponować reinstalacji systemu.

Na "złodziejce", którą namierzyliśmy jako hub pasywny USB (bez własnego zasilania)
                dysk może sprawiać problemy, jeśli podłączone będą jeszcze jakieś inne urządzenia.
                Ale to już mały problem.
                • Gość: slawek_62 Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 31.10.11, 12:04
                  Ponieważ tematy takowe czytują inni, z podobnymi problemami, spróbuję pewne sprawy wyjaśnić.
                  Wariant_b
                  Ponownie wykazałeś kompletną ignorancję w zakresie działania systemu operacyjnego i obsługi USB. Wyobrażasz sobie iż to krasnoludki kubełkami bity naszają i przy XP lubią tylko od tyłu, a w win 7 z obu stron? Odpowiedzi nie oczekuję.
                  Bożena
                  Gratulacje z powodu samodzielnej instalacji nowego systemu.
                  Dysku używasz do pracy. Przypuszczam iż następnym problemem jakim zgłosisz na forum będzie:
                  Win 7 chce formatować dysk ADATA
                  Ponieważ przy zbyt niskim napięciu w porcie USB istnieje możliwość wadliwego zapisu na dysku.
                  I powstanie problem odzysku danych z dysku zewnętrznego. Istnieje kilka wariantów rozwiązania takowego problemu np. wariant_b, nakładanie rąk, samodzielny odzysk przy pomocy oprogramowania, wizyta u specjalisty (kilkaset do kilku tys. pln) itp.
                  Usbedeview nie wykazał ŻADNYCH błędów systemowych, oraz brak zgłoszenia podłączonego sprzętu(dysku), co ewidentnie wskazuje na usterkę sprzętową.
                  Poprawa obsługi przedniego portu USB mogła nastąpić np. przez polepszenie jakości styków kabli podczas przestawiania komputera. Możesz zdjąć obudowę i docisnąć łączówki kabli portów USB, zmierzyć napięcie na przednich portach USB (multimetr i obciążenie ok. 10ohm, napięcie > od 4,75V). Lub kupić aktywny hub USB. Twoje dane, Twoja decyzja.
                  • wariant_b Re: Problem z ADATA CH94 31.10.11, 13:42
                    Gość portalu: slawek_62 napisał(a):
                    > Ponownie wykazałeś kompletną ignorancję

Ależ ty jesteś uparty jak dziecko.

I co - mam oddać wszystkie certyfikaty inżynierskie Microsoftu, Novella, IBM, HP itd.
                    bo ty uważasz, że oprogramowanie nie może blokować dysku USB?
                    Się okazało, że jednak może. Komputer się przecież nie zmienił.

USBDeview pokazuje w wygodnej formie prawie wszystko, co w temacie USB
                    zawierają rejestry, ale ani nie pokaże upperfiltrów ani polis wyłączających nieznane
                    dotychczas urządzenia. Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale w USBDeview
                    nie było wzmianek o innych ostatnio podłączanych nowych urządzeniach.

Uruchamiając komputer z podpiętym dyskiem zewnętrznym wykluczyliśmy
                    część problemów software'owych ponieważ urządzenie jest już obecne przy
                    starcie systemu. Gdyby było źle ze sprzętem - byłyby problemy z wystartowaniem
                    systemu albo dysk też by się nie pokazał. Po to też chciałem wystartować z hirena.

Masz absolutną rację - płyta główna jest już leciwa i działanie USB może
                    być problematyczne, bo wprawdzie specyfikacja USB 2.0 jest sporo wcześniejsza,
                    ale tych kilka lat temu urządzeń USB 2.0 wcale nie było tak wiele, a problemy
                    wieku dziecięcego jeszcze występowały. Zresztą sama płyta może już wykazywać
                    oznaki starości i nie trzymać napięć czy źle reagować na nagłe skoki poboru mocy.
                    Ale to zwykle daje inne objawy, głównie reset komputera po wpięciu urządzenia.

Specyfikacja USB 2.0 jest dobrze znana producentom dysków zewnętrznych,
                    a hub pasywny wprawdzie pogarsza sytuację, ale nie na tyle, żeby wpięty dysk
                    nie mógł działać. Oczywiście lepiej by było, gdyby Bożena kupiła hub aktywny
                    albo (jeśli hub ma gniazdko zasilania) zasilacz do posiadanej "złodziejki".
                    Dobrze dla niej samej byłoby, gdyby dokładnie obejrzała płytę główną
                    i pomierzyła napięcia, tak jak radzisz. Ale trudno tego wymagać.

Jeśli wydaje ci się, że przed napisaniem nie poszukałem w internecie
                    wzmianek o problemach z tym typem dysku albo dotyczących płyt
                    z podstawką 754 (Athlon 2800+) i dysku USB - również mylisz się mocno.
                    Wprawdzie nie wiem, co ADATA wsadza do środka (a może wsadzać
                    różności w ramach dywersyfikacji dostaw), ale wiem, że kabelkiem
                    który jest przy dysku podpiąć go do płyty głównej jest trudno. A ponieważ
                    porty obudowy są zawsze mniej pewne - stąd sugestia przedłużacza zamiast huba.

Więc z całym szacunkiem dla wiedzy, którą prezentujesz a która oceniam
                    wysoko, mam sugestię na przyszłość o większą kulturę polemiczną.
                    Możemy się różnić w ocenie prawdopodobnych przyczyn problemów,
                    ale obrażać z tego powodu nie powinniśmy.

No i najważniejsze - Bożence chyba jednak udało się rozwiązać problem.
                    I o to nam obu chodziło.
            • Gość: Greg Re: Problem z ADATA CH94 IP: *.unknown.vectranet.pl 31.10.11, 05:19
              Chodziło mi o to, że są urządzenia, które nie chcą pracować na za długim kablu (np. mój odtwarzacz, iriver H10 działa podłączony do mo-bo własnym kablem, ale jeśli wepnie się jeszcze przedłużacz, wtedy sprawia kłopoty - rozłącza się, rwie transfer itp.). Niemniej jednak autorka problem rozwiązała programowo.
    • pieciak11 Re: Problem z ADATA CH94 31.10.11, 14:11
      nie znam takiego modelu niestety nie pomogę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka