Dodaj do ulubionych

problem z wyborem sprzętu

10.11.11, 12:40
Witam wszystkich:) Nigdy nie myślałam, że moja noga(ręka?) stanie na forum komputerowym ale stało się... Siada mi sprzęt, powoli acz nieubłaganie i od kilku dni próbuję coś nowego wybrać ale nie mogę tego ogarnąć, mimo usilnych prób... Wszystkie te parametry za nic nie chcą mi się ułożyć w jakiś zrozumiały konkret i wiedziona desperacją zawędrowałam tutaj z rozpaczliwym okrzykiem - niech mi ktoś pomoże! Potrzebuję komputera do pracy(pisanie) i dość intensywnego serfowania po internecie, jakiegoś okazyjnego słuchania muzyki i to wszystko. Ma być stacjonarny, oprzyrządowanie mam... Na co patrzyć, czego unikać? Jakie parametry(te wszystkie RAM, procesory, pamięci...)Będę prawdopodobnie kupować na all., bo jestem uziemiona w lesie. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ( Re: problem z wyborem sprzętu IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 12:48
      Zobacz przykładowe zestawy, do każdego masz krótki opis:
      www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_listopad_2011
    • wariant_b Re: problem z wyborem sprzętu 10.11.11, 16:32
      Przy tak niewielkich wymaganiach zastanów się nad poleasingowym komputerem
      na przykład DELL GX620 (najlepiej w obudowie tower) z Windowsami XP.
      Solidny, cichy i ma szanse przeżyć nowy, tani składak.
      • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 11.11.11, 19:24
        dziękuję, to już jest konkret:))
        mam jeszcze zagwozdkę z gwarancją... Przy tego typu komputerach bywa ona na rok, pół, czasem kwartał; zastanawiam się, czy w ogóle na to zwracać uwagę przy wyborze, bo i tak z tego, co widzę, asortyment w okolicy jest żaden i będę musiała kupić coś z daleka, co oznacza, ze w razie awarii czeka mnie wysyłka kurierem i całe korowody... Jak z tym jest? Nastawiać się na takie sprawy, czy zakładać, że zawsze w jakimś serwisie mi naprawią?
        • wariant_b Re: problem z wyborem sprzętu 11.11.11, 20:25
          Na sprzęt poleasingowy gwarancje są bardzo krótkie, ale wystarczające do
          gruntownego przetestowania sprzętu. Jeśli nie będzie miał wad ukrytych,
          to właściwie nic niedobrego nie powinno się z nim dziać. W pewnym sensie
          dodatkowym zabezpieczeniem jest to, że do wtórnego obiegu trafiają zwykle
          bardziej popularne i udane modele - to co było nieudane, się złomuje.

Niestety, nie da się tego potem zmodernizować w znaczący sposób,
          a naprawy też są ograniczone - płyty głównej czy obudowy już nie wymienisz,
          ale te są akurat zwykle dość dobrej jakości. Resztę łatwo naprawisz sama.

Jest dość kiepski okres na kupowanie nowego sprzętu, więc mało ryzykujesz.
          Zresztą nowe tanie komputery też są na częściach już wychodzących z użycia.
          Za rok czy dwa też nie będzie się opłacało w nie inwestować.
          Jak typowy komputer biurowy pod XP nie będzie ci już wystarczał, kupisz
          nowy typowy pod Windows 7. Może wtedy będą tańsze.
    • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 11.11.11, 20:34
      dziękuję, dużo łatwiej się szuka, gdy wiadomo czego;) Znalazłam gościa oferującego taki rodzaj gwarancji i ma różne komputery marki Dell, teraz tylko się zdecydować. Mam nadzieję, że już z górki:)
      • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 11.11.11, 20:58
        Skłaniam się ku takiemu czemuś:
        allegro.pl/dell-745sff-dualcore-2x1-6-2gb-80-dvd-xpp-gwar-i1876354831.html
        Czy będzie w porządku?
        No i jeszcze jedna sprawa- jaki program do zainstalowania wybrać? XP Home czy XP Professional? Różnica w cenie jest niewielka; potrzebuję w zestawie czegoś w rodzaju Open Office Writer i żadnych specjalnych fajerwerków więcej.
        • wariant_b Re: problem z wyborem sprzętu 11.11.11, 21:58
          Nie wiem - w łapach miałem GX620 tower i taki mogę rekomendować.
          Podobnie inne modele w tej obudowie. Wersji w obudowie SFF nie użytkowałem.
          Będziesz musiała poszukać opinii na temat GX745 SFF w Internecie.

Jest to obudowa, którą wygodniej jest ustawić na leżąco jako podstawkę pod monitor.
          Nie mam pojęcia, czy jest równie cicha, natomiast dostęp do części jest trudniejszy,
          a i same części mniej typowe (DVD slim, karty niskoprofilowe). Jeśli będziesz chciała
          wykorzystać jakieś części ze starego komputera, to raczej nie zapasują.

Dopytaj o Windowsa, bo w materiałach jest niejasność - niby jest naklejka COA,
          ale Windows można dokupić. Tyle, że również można zainstalować z "własnego" nośnika.
          • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 12.11.11, 00:07
            poszukałam opinii, no, niby dobry jest i cichy też:) Napisałam do sprzedawcy, co z tym systemem, co to jest, a jakby go nie było... App. czego ja potrzebuję? XP Professional czy XP Home?
            Naprawdę straszny ze mnie laik.
            Początkowo się uśmiechnęlam na myśl, że będę wstawiać jakieś części ze starego komputera(ja???) ale potem mina mi zrzedła, bo mam przecież w obecnym sprzęcie dodatkowy twardy dysk, na którym zabezpieczam materiały i co z nim? Ale czy ja go w ogóle włożę w coś, co ma łącza SATA?
            Jest jeszcze coś: kupiłam chyba w sierpniu Nortona antywirusowego na płycie i wgrałam go; jest ważny rok za tę cenę, czy to znaczy, że przepada ze zmianą kompa, czy można go wgrać i dociągnąć do końca ważności?
            Szukałam GX620 tower ale nie występuje niestety z gwarancją door to door...
        • Gość: a Re: problem z wyborem sprzętu IP: *.home.aster.pl 12.11.11, 10:36
          Poszukaj czegoś co pracowało już z Vistą. Komputer będzie prawdopodobnie szybszy:
          allegro.pl/jak-nowy-fs-core-2x2-3ghz-3gb-160-dvdrw-geforce-i1904366909.html
          • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 15.11.11, 13:26
            witam ponownie, zmogła mnie grypa, niewykluczone, że z powodu osłabienia szukaniem sprzętu i chwilowo się zawiesiłam;) Zebrałam wszystkie dane i ostatecznie tylko to
            allegro.pl/dell-tower-755-c2d-2-3-2-80-dvd-nowy-win-xp-pl-i1935624805.html?source=oo
            zdaje się spełniać wszystkie potrzeby, no, może poza cenową ale chyba nie można żądać cudów...
            Byłabym wdzięczna za opinie, bo już czuję ogromne zmęczenie materiału tą tematyką. Jestem jak kaleka, startujący na Olimpiadzie w skoku o tyczce, to nie jest w perspektywie inspirujące;))
            • wariant_b Re: problem z wyborem sprzętu 15.11.11, 14:47
              To teraz jeszcze przeszukaj ceny, bo wydaje się, że można trafić taniej.:
              www.intelpc.pl/index.php?PHPSESSID=0qf1omm60lethdacp09964gb54&produkt=213
              www.kompik24.home.pl/pl/p/DELL-755-Core2-Duo-2-GB-Q35-DVDRW-XP-TOWER-/188
              Pierwsze z brzegu, nie znam firm, nie polecam - ale szukanie po necie bywa opłacalne.

Z uwagą - jest to sprzęt poleasingowy i choć pancerny, może mieć ślady użytkowania.
              Procesor, pamięć operacyjna, dysk twardy, DVD etc. mogą być różne w różnych sklepach.
              Sprawdź, czy w komplecie jest mysz i klawiatura - obie muszą być USB.
              • lellapolella Re: problem z wyborem sprzętu 15.11.11, 20:25
                wariant_b, Twoja pomoc jest nieoceniona.
                allegro.pl/dell-755-core2-duo-2-gb-q35-dvdrw-xp-tower-i1934656884.html
                mam go. Gość nie ma opcji gwarancyjnej door to door, ale ma same pozytywy i, generalnie, trudno się przyczepić.
                Nie zależy mi na zewnętrznej urodzie, nie będziemy się przechadzać po deptaku;) Ma działać.
                Sprawdź, czy w komplecie jest mysz i klawiatura - obie muszą być USB.
                Czy istnieje przełączka, dzięki której można podłączyć zwykłą klawiaturę i mysz? Bo jeśli tak, to ja ją chyba mam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka