Dodaj do ulubionych

IIYAMA - problem z panelem LCD

IP: *.limes.com.pl 03.06.04, 22:22
Czy ma ktoś ten sam problem? nie mogę wydostać z nowo kupionego panelu LCD
17" Prolite E430 kolorów, które standardowo były widoczne pod zwykłym
monitorem CTR przy tej samej karcie graficznej? Czy są tu jacyś użytkownicy
monitóra IIYAMY?

dzięki za info
Obserwuj wątek
    • Gość: qqq Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.limes.com.pl 03.06.04, 22:32
      Też chciałbym się dowiedzieć czegośęcej, bo planuję zakup monitora tej firmy?
    • Gość: zadowolonyz IIyamy Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.06.04, 22:54
      Gość portalu: ZIM napisał(a):

> nie mogę wydostać z nowo kupionego panelu LCD
      > 17" Prolite E430 kolorów, które standardowo były widoczne pod zwykłym
      > monitorem CTR przy tej samej karcie graficznej?

napisz jasniej o co Ci chodzi. Jakich kolorow nie widac ? wszystkich ?
      niektorych ?

Panele LCD nie odwzoruja idealnie kolorow, roznica pomiedzy tym samym kolorem
      wyswietlanym na CRT a LCD moze byc znaczna (chociaz bez przesady). U mnie nie
      ma np jaskrawego zoltego (takiego oczojebnego , za przeproszeniem) , tylko
      zolty lekko przytlumiony. To nie zaden problem , chyba ze ktos sie zajmuje
      profesjonalnie grafiką. Dla zwyklego uzytkownika to bez znaczenia.
    • fugazzi Re: IIYAMA - problem z panelem LCD 04.06.04, 08:02
      Ja mam taki właśnie monitor. I w czym konkretnie tkwi problem?

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: ZIM Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.limes.com.pl 04.06.04, 09:13
        Przede wszystkim dzięki za odpowiedź! Problem dotyczy kolorów jasnych
        pastelowych, np: aliceblue, jasnoszary wogóle ich nie widać? Próbowałem już
        różnych operacji na samym monitorze, ale bez zmian... tylko przy naciśnięciu
        przycisku AUTO na chwilkę pojawia się soczysty aliceblue, potem gaśnie.
        Ściągałem drivery, ale nic. Kolega twierdzi, ze na Belinea widać jak na dłoni.
        Projektuję strony www i nie potrzebuję korzystać z pełnego spectrum kolorów...
        Czy masz może jakiś pomysł lub coś przeoczyłem? dzięki
        • fugazzi Re: IIYAMA - problem z panelem LCD 04.06.04, 09:20
          Hmmm, podpowiedz mi gdzie znaleźć kolor aliceblue? Mam Corela i Photoshopa. Nie
          znając koloru nie mogę sprawdzić.

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • fugazzi Re: IIYAMA - problem z panelem LCD 04.06.04, 09:29
            Już sobie poradziłem. Na chwilę obecną również widzę ten kolor tylko w czasie
            dostrajania auto. Ponieważ teraz wychodzę, pokombinuję po południu.

Pozdrawiam, Fugazzi...
            • Gość: aliceblue Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.limes.com.pl 04.06.04, 09:35
              Hej!

Są dwa kolory, które nie dają mi spać. Wspomniany aliceblue oraz #FFFFFF
              tworząc stronki, które często są obdarzane tymi kolorami wygląda to na
              prowadzenie bez świateł. :-)

pozdrawiam
              • Gość: squadacz Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:35
                Nie masz białego ???????????????????????????????
                No co ty ??????????????
                • Gość: biały Re: IIYAMA - problem z panelem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 14:46
                  Sorry, chyba mi się palec umsknął... Chodzi o kolor m.in whitesmoke.
                  Dzwoniłem do serwisu IIYAMY i sympatyczna Pani powiedziała, ze mam się poprostu
                  przyzwyczaić???? tylko do czego? czego nie widzę...? dziwne.

Napisałem do serwisu IIYAMY, przesłali mi drivery i jakiś plik ICM, jak bede w
                  biurze od razu sprawdzę i podam wynik operacji.

próbowałem zmieniać temperaturę i inne parametry. Udało mi się lekko podkreślić
                  aliceblue, ale stracił na tym cały obraz. Dziś odbieram nowy komputer z nową
                  kartą graficzną, być może będzie dostęp do większej kontroli kolorów.

pozdrawiam

ZIM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka