Gość: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 10:31 mam taki problem mialem zainstalowany Xp i 2003 ale juz nie ma 2003 a w menu startowym odsa sie pokazuje jak to wy......lic??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
maciejpoczta Re: menu strtowe 05.06.04, 11:09 Prawym myszy Mój komputer\Właściwości\Zaawansowane\Uruchamianie i Odzyskiwanie. Klikając tam przycisk Edytuj otworzysz plik boot.ini. Usuń z niego tę linię: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Server 2003" /fastdetect Może się ewentualnie różnić numer dysku i partycji. Po zapisaniu zmian ostatni wpis w pliku boot.ini powinien wyglądać tak: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect Uważnie wprowadzaj zmiany, bo możesz mieć kłopoty z uruchomieniem komputera. Link Zgłoś
Gość: AmonRa Re: menu strtowe IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 05.06.04, 11:22 Niekoniecznie - nie zapominaj o różnicach w składni ARC dla dysków IDE i SCSI - najlepiej jest po prostu przeedytować boot.ini na aktywnej partycji podstawowej, wykasowując linię odnoszącą się do W'2003 a w wierszu default wpisując linię dla WinXP - lub, najpewniej, użyć polecenia bootcfg /rebuild spod konsoli odzyskiwania. Link Zgłoś
maciejpoczta Re: menu strtowe 05.06.04, 11:53 Dysku SCSI nie brałem pod uwagę, bo nie sądzę, żeby miał taki. Jeżeli ma już tylko jeden system, to jest on w pliku boot.ini ustawiony na default. Usunięcie wspomnianej linii nie przyniesie więc żadnych niepożądanych skutków. Link Zgłoś
Gość: AmonRa Re: menu strtowe IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 05.06.04, 12:04 Oczywiście - pisząc "ustawić system w wierszu default" miałem na myśli sprawdzenie, czy dana linia tam widnieje (a widnieć powinna) - za zamieszanie przepraszam, źle się wyraziłem. Niemniej jednak, jeżeli sam zainteresowany nie chciałby bawić się plikiem boot.ini (dość problematyczne bez czytelnych opisów dla ścieżek ARC), to pozostaje msconfig, zaawansowane właściwości uruchamiania lub, ewentualnie, konsola odzyskiwania. Link Zgłoś
maciejpoczta Re: menu strtowe 05.06.04, 12:19 W dużej ilości postów zauważyłem taką prawidłowość - Autor zadaje pytanie i znika, a podpowiadający rozwijają wątek. Nie mam oczywiście nic przeciwko temu, taka konstruktywna wymiana opinii ma same zalety, ale pytający byłby w porządku, gdyby pofatygował się odpisać, czy problem został rozwiązany. Nie sądzisz? A tak po prawdzie, to najprostrzym i najbezpieczniejszym sposobem na nieoglądanie menu wyboru systemu jest ustawienie czasu wyświetlania listy systemów na 0 sekund. Link Zgłoś
Gość: AmonRa Re: menu strtowe IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 05.06.04, 12:27 Zgadzam się w całej rozciągłości posta :) ...Ach, te dzieci ;)) Chyba, że posądzimy ich o trollowanie i wywoływanie niepotrzebnego zamieszania wokół nieistniejącego problemu - ma to złe i dobre strony, często w takich inscenizowanych dyskusjach padają odpowiedzi na istniejące przecież pytania innych użytkowników... ;) Aj, popadam już w lekką paranoję... Link Zgłoś
Gość: ??? Re: menu strtowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 13:28 ej spoko musialem sie przerspaac.....dajcie na luz nie bylo mnie raptem kiklka godzinn Link Zgłoś
Gość: AmonRa Re: menu strtowe IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 05.06.04, 15:11 No świetnie, napisz jeszcze o rezultatach i będzie OK ;) Link Zgłoś