Dodaj do ulubionych

(może banalny) problem ze skryptem :)

12.06.04, 21:36
Usiłuję napisać prosty skrypt, który wykonuje kilka poleceń i wylogowuje użytkownika:
Wygląda to tak :
$ vi first
#
# My first shell script
#
clear
echo "Knowledge is Power"
worker
logout

Niestety skrypt nie chce wykonać polecenia logout, otrzymuję następujący komunikat "-logout: not login shell: use `exit' "
Przypuszczam że rozwiązanie mojego problemu jest banalne. Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • al-ki Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 12.06.04, 23:44

"use: exit" :-)

exit lub exit 0

• shiden Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 13.06.04, 06:39
        Niestety nie działa, tak jak chciałem :(. Po dopisaniu exit linux wychodzi z konsoli, a mnie chodzi o to, żeby po wykonaniu skryptu linux wylogował użytkownika. Gdy wpiszę "logout" w "wykonaj polecenie" w menu start to linux się wylogowuje, ale gdy wpiszę to samo w konsoli lub w skrypcie, to wyskakuje błąd
        • al-ki Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 13.06.04, 08:42

To może logout zamienić na echo `logout`.
          • shiden Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 17.06.04, 20:22
            Niestety, też nie działa :(
            • koktajl_molotowa Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 17.06.04, 20:56
              Tak logicznie podchodząc to komenda "exit" zamyka konsole chyba że wcześniej
              było "su user". Działanie skryptu zaczyna sie otwarciem konsoli z zalogowanym
              uzytkownikiem i moim zdaniem konieczna jest zmiana uzytkownika, zalogowanie go,
              żeby ten "exit" nie zamknał konsoli a tylko wylogował uzytkownika.
              Mam nadzieje, że sie nie zakręciłem.
              • koktajl_molotowa Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 17.06.04, 21:01
                ewentualnie, jesli skrypt ma być uruchamiany komendą w konsoli, może zaczynac
                się otwieraniem drugiej sesji trminala i kończyc wyjściem z niej.
                • hanatol Re: (może banalny) problem ze skryptem :) 17.06.04, 23:45
                  Przecież te polecenia są wywoływane w innej powłoce.

Masz skrypt o nazwie alamakota o takiej treści:
                  exit

jeśli uruchamiasz go tak:
                  user$/ścieżka/alamakota
                  to uruchamiasz nowego shella i w tym nowym shellu jest wykonywane polecenie exit

jeśli uruchomisz go tak:
                  user$. alamakota
                  to się wylogujesz (z konsoli textowej, bo w x-ach zamkniesz xterma)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka