Dodaj do ulubionych

Dylemat rowerowy

02.07.11, 18:25
Klamka zapadla, maz przekonany, wreeeeszcie zamierzam kupic nowy rower.
okazuje sie,z e to wcale nie takie proste zadanie:/ Mozecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami? Jakimi rowerami jezdzicie, jakie marki/modele polecacie i dlaczego, na co zwracac uwage przy zakupie?
Wybor roweru dla mnie to dosc ciezki orzech do zgryzienia. Od jakis 2 lat nie jezdze w zasadzie, bo nie mam co z dzieciem zrobic. Teraz doszlismy do wniosku, ze nie wyglada na to, zeby sie mial w najblizszym czasie nauczyc samodzielnej jazdy, ja musze popracowac nad kondycja i za rowerem zdecydowanie za bardzo sie stesknilam. Dlatego zamierzamy kupic doczepke / aanhangfiets. Tu wybor mniejszy, wiec i latwiejszy. Rower dla mnie to inna bajka:/ jestem krotka i szeroka, wiec musze miec niezbyt duza rame (49-51cm), wystarczajaca ilosc miejsca miedzy siedzeniem i kierownica i musze sie czuc stabilnie na rowerze, bo mlody wisi w jedna strone. Do tej pory jezdze starym Batavusem z 3 biegami, ale strasznie ciezko go uciagnac, zwlaszcza, jak jeszcze mlodego trzeba bedzie, wiec przydaloby sie ciut wiecej biegow. Dzisiaj mialam dosc. Najpierw juz sama mierze rowery, bo usiluja mi wcisnac cos, co jest albo za ktrotkie, albo za wysokie. Gazelle zupelnie odpada, mam wrazenie, ze siedze nad kierownica i w ogole jej prosto nie jestem w stanie utrzymac. Podobnie z Montego, z podworka bym chyba nie wyjechala zeby sie nie wylozyc:/ Z wyprobowanych najbardziej jak na razie lezy mi Batavus Mango Deluxe. Niby ma 7 biegow, siedzi sie super wygodnie, jest stabilny, ale ma bardzo szerokie opony. Ktos na takich grubasach jezdzi? Czy one nie odbija sie na mozliwej predkosci? Jak mam sie wlec jak zolw, to rownie dobrze moge na dotychczasowym jezdzic i spora gotowke w kieszeni zostawic. Jakies doswiadczenia? mozecie polecic jakies inne stabilne marki? ktos ma moze Union moederfiets?
Obserwuj wątek
    • lenkaaa Re: Dylemat rowerowy 02.07.11, 21:04
      Ja jezdze rowerem marki Trek. Przerzuek ma z jednej strony 6 albo 7 z drugiej 3, czyli bardzo duzo tych biegow, mozna sobie dowolnie dopasowywac do sytuacji :)
      Wybralam ze wzgledu na jego wyjatkowa lekkosc, ale nie jestem pewna czy to akurat zaleta w twoim przypadku, gdy zamierzasz doczepic z tylu rower dla Mlodego...
      • anitax Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 00:01
        Tijgertje, niestety nie pomoge, ale bardzo chetnie sie podczepie pod watek, bo tez sie przymierzam do kupna roweru. Skradziono nam porzadne rowery prawie 7 lat temu i jakos do tej pory nie odczuwalam braku, ale jak slonce za oknem a wokol rozkopane drogi i autem trudno przejechac, czasem by sie moze rower przydal. W ogole nie wiem co wybrac. Chce lekki rower, dzieci wozic nie zamierzam, wiec zaden moederfiets. No i nie chce wydac majatku, bo uzywac bede sporadycznie i boje sie, ze znow rower trafi w lapy zlodziei. Maz kupil rower z amortyzowanym siedzeniem i kierownica. Czy to cos daje?
        • tijgertje Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 10:50
          Anitax, w moim starym Batavusie, po tym, jak mi 3 razy w ciagu miesiaca zwineli, albo rozebrali rower przy stacji, kazalam zamontowac chip, teraz w wiekszosci nowych rowerow sa montowane standardowo w ramie albo zamku. Z chipem prewencyjnym dostajesz znizke na ubezpieczenie i w duzych miastach nie ma sensu kupowac nowego, drogiego roweru bez ubezpieczenia. Chip raz ze odstrasza zlodziei, bo zwlaszcza z ramy trudno go usunac, w razie kradziezy, jesli zarejestrujesz numer, policja moze szybko odnalezc wlasciciela, a jak masz ubezpieczenie, to bedziesz miec na nowy rower. I wcale nie musi to byc nowy rower, ubezpieczyc mozeszrowniez starego gruchota, ale musisz uwazac, zeby kupic cos, co na pewno nie jest kradzione. Trafilam ostatnio na jakas strone, gdzie opisywali, jak sledza kradzione rowery na marktplaats. zeby rower ubezpieczyc, musisz miec orginalny zamek i 2 klucze, podac numer ramy i chipa, nawet jak kupisz rower za 100€.
          ten wlasnie moederfiets z batavusa ma amortyzatory przy kierownicy i siedzeniu. Do jazdy po wertepach i dremplach idealne;) Nie wytlucze tak tylka i nie obciaza stawow w ramionach i kregoslupa. Do jazdy po miescie albo na dluzsze trasy do pracy to chyba fajne jest wlasnie cos takiego jak ma Lenkaaa, 24 biegi, migiem sie wszedzie przecisniesz. Dobre tez na dluzsze trasy, ale po sciezkach. U nas niestety mnostwo kostki, wertepow i drempli, przez las sciezki czesto zasypane roznym syfem, wiec dla mnie lepszy bedzie jakis uniwersalny rower, zwlaszcza, ze za jakis czas bede jezdzic z psiakiem ;)
    • ika.alias Re: Dylemat rowerowy 02.07.11, 23:54
      A elektrische fiets wchodzi w rachube?
      • tijgertje Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 10:36
        Ika, wlasnie tak mysle, ze elektryczny bylby idealny, tylko ceny sa powalajace i az tyle chyba nie uzbieram. Chyba, ze udaloby sie cos na jakiejs wyprzedazy upolowac. Na pewno ze wzgledu na doczepke akumulator musi byc w ramie, ale na co wiecej zwracac uwage, to pojecia zielonego nie mam. Mozesz cos doradzic?
        • mad_die Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 14:38
          Tijgetje, to Ty chcesz czy nie pracowac nad ta kondycją? :P Jak chcesz, to wg mnie rower elektryczny odpada.
          Ja to w ogóle nie rozumiem Twojego dylematu - wiesz jaka rama Cie interesuje, ile przerzutek, rower musi byc stabilny, nie za lekki, bo jednak bedziesz mlodego ciągnąć, no i lepsze grube opony, skoro po wertepach, kostce i lesie chcesz jeździć. Ja tak na szybko w kieskeurig wpisałam Twoje wymagania i wyszło, że najlepszym rowerem bedzie gazelle ultimate xtra.
          Kup go i już :P
          • mad_die Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 14:45
            Ta gazella miala rame do 15kg, ale kierownica nie taka, jak Ty chcesz wlasnie doczytałam...
            Batavus rzeczywiscie ma kierownice wyzej, wiec lepszy dla Ciebie bedzie taki:
            www.kieskeurig.nl/fiets/batavus/intermezzo_sprint_dames2011/950911/
            Ma duzo przerzutek, wazy 19kg, wysoka kierownica, ma jasbeschermer, wiec sie nie uwalisz od lancucha ;) No i cena nie taka powalająca.
            Bierz :)
            • tijgertje Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 14:56
              hehe, no widzisz, ja sobie widocznie lubie problemy stwarzac;) Prace nad kondycja od czegos trzeba zaczac, a rower elektryczny nie zwlalnia zupelnie od pedalowania ;) Doczepka to 11-13 kg, mlody 28kg, ja swoje tez waaaaze, wiec musze meza pourabiac;) Tego batavusa wlasnie probowalam u nas w sklepie, ale niestety rame ma za krotka. Teraz sporo tych uniwersalnych rowerow ma masywniejsze ramy i nawet batavus, mimo, ze ogolnie dluzszy od Gazelle to ramy ma sporo krotsze niz w starszych modelach. Moj staruszek miedzy siedzeniem a kierownica ma 45cm. W nowych rowerach to 36-40cm :/ Ma ktos moze sparte? W jednym sklepie mieli niestety albo za male albo za duze rozmiary , ale rama byla wlasnie dosc dluga.
              • tijgertje Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 15:06
                A jeszcze. Pytam nie dlatego, ze sobie az tak lubie zycie utrudniac;) Bylam w 4 sklepach w okolicy i kazdy specjalizuje sie w konkretnych markach. rower musze wyprobowac tak czy siak, ale jak ktos mi moze doradzic co sie sprawdza, to zdecydowanie ogranicza to jezdzenie dluzszych tras i probowanie wszystkiego jak leci ;) Z doczepka juz bylo latwiej, bo po eliminacji lezacych, za malych, z nieregulowana kierownica zostaly nam raptem 2 typy :)
                • nesla Re: Dylemat rowerowy 03.07.11, 16:21
                  Ja sie wlasnie powoli przymierzam do przesiadki z mama-fiets (Sparta) na cos lzejszego i bardziej sportowego. Sparte moge bardzo pochwalic, to swietny rower i swietnie mi sie nim jezdzi, bywalo nawet ze z dwojka dzieci naraz, chociaz sporadycznie. Nie uzywam codziennie rowera do celow transportowych, ale od czasu do czasu rekreacyjnie, teraz oboje dzieci juz jezdza dobrze na wlasnych rowerach i zastanawiam sie nad jakims normalnym rowerem, chociaz trudno mi sie bedzie rozstac ze Sparta ;)
                  Bede sledzic watek i czekam na wnioski.
    • tijgertje Re: Dylemat rowerowy 04.07.11, 18:10
      no i dupa zbita:/
      dzisiaj jeszcze pojezdzilam probnie na kilku rowerach i zaden nie umywa sie do Batavusa Mambo Deluxe. Idealny dla mnie, ale... No wlasnie. Jest jedno zasadnicze ale. Mambo ma bardzo oryginalna rame, nowe montowanie bagaznika i w 3 sklepach, w ktorych dzisiaj pytalam twierdza, ze bagaznika od doczepki nie da sie zamontowac. Jedyna mozliwosc to doczepka montowana pod siodelkiem, ale tu znowu problemem jest stabilnosc i dppuszczalna waga, no i moj kurduplasty wzrost, nie moge na tyle podniesc siodelka, a mniejszych modeli nie ma:/ Nosz qrde, a juz sie cieszylam,z e bede miec fajny rower:/ Kto mi dziecia nauczy na rowerze jezdzic? Szybko i skutecznie? Zaplace!
    • tijgertje Hura!!! 08.07.11, 17:45
      Mam rower! Mam rower! I sie chwalem;)

Czasem bezmyslnosc ludzi mnie do szalu doprowadza. Przypadkiem trafilam ma Marktplaats na ogloszenie o niemal nowych doczepkach Add+bike. Najstabilniejsze z dostepnych w Nl, a okazja, 3 biegi za prawie po ceny. Uznalam, ze predzej znajde inny rower niz doczepke i wyslalam meza, zeby po nia pojechal. Z bagaznikiem od doczepki pojechalam wczoraj do naszego sklepu z rowerami, w ktorym upatrzylam swoj ideal. uzgodnilam, ze jak mi zamontuja ten bagaznik, to dzisiaj przyjade po rower. Mieli zrobic rano. Po zakonczeniu roku szkolnego prosto ze szkoly znajdujacej sie moze ze 100m od sklepu pojechalam z mlodym zostawic doczepke, ktora mieli mu wyregulowac. Wlasciciel przeprosil, ale rower jeszcze nie byl gotowy, wlasnie mial zamiar ciac i spawac bagaznik. Malo mnie nie trafilo, bo poprzedniego z rowera nawet nie zdjeli. Pan calkiem skomplikowany plan obmyslil jak wszystko zamontowac, ale kazalam mu najpierw zdjac bagaznik fabryczny, przymierzyc ten od doczepki i jak nie spasi, to dopiero wtedy kombinowac. Reeety, jacy ludzie czasem sa niekumaci. Godzine pozniej zadzwonili, ze rower jest gotowy do odbioru. Okazalo sie, ze bagaznik pasuje idealnie, ale inny rodzaj ramy doprowadzal panow niemal do paniki. Wychodzili z zalozenia, ze nie spasi, a okazuje sie, ze poza ciut innym montowaniem do ramy z przodu (fabryczny wewnatrz, stAndardowy z zewnatrz) rozmiary pasuja idealnie. starego Batavusa nie oddalam, bo mi zaoferowali 100€. Za te same pieniadze znajomy wieczorem po niego przyjedzie, na nowym utargowalam na dokladke kask dla mlodego i znizke 50€ :) Teraz tylko mam nadzieje,z e sie pogoda utrzyma. przyjechalam rowerem ze sklepu sama, zaraz idziemy na probe z mlodym. Bez mlodego bajka normalnie, rozsiadlam sie jak krolowa, hehe;)
      • anitax Re: Hura!!! 08.07.11, 23:33
        Gratulacje!!! Ale Ci to szybko poszlo! Ja jeszcze nawet nie zaczelam konkretnych poszukiwan. Szczerze mowiac nawet nie wiem jak sie do tego zabrac, czy najpierw czytac, czy od razu probowac jezdzic i metoda prob i bledow dowiedziec sie czego szukam ;-) I tak juz jestem kilka ladnych lat bez roweru ...
        • tijgertje Re: Hura!!! 09.07.11, 09:50
          Wiesz, akurat tak wyszlo. Maz stwierdzil, ze jak do konca tygodnia roweru nie znajde, to najprawdopodobniej juz nowego nie kupie, bo zejdzie mi ze 2 lata, a wtedy to mlody juz na doczepke bedzie za wielki i innego nie bede potrzebowac. W sumie ostatnie kilka tygodni wlasciwie codziennie cos w zwiazku z poszukiwaniami robilam. Dzisiaj czuje sie jakby mnie walec przejechal, w ciagu 3 dni wlasciwie zdecydowalismy o zmianie szkoly mlodego, ale ostatnie kilka tygodni mialam tak zawalone, ze teraz, gdy stres zaczyna opadac nawet sie wyspac nie potrafie;)
          mysle, ze jak masz chwile, to warto sie wybrac do jakiegos lepiej zaopatrzonego sklepu (nie sprzedajacego tylko jedna marke) i faktcvznie poprobowac. Jak sa kumaci, to z toba pogadaja i beda w stanie doradzic. Ja jestem z wyboru bardzo zadowolona, kolezanka kupowala u nich rower, podpytali co nieco i wybrali jej niby idealny dla niej model. Jezli na Gazelle od 2 lat i jest zachwycona:)
          • zonajana Re: Hura!!! 14.07.11, 11:35
            Problem rozwiazany, widze, ale podpowiem, ze ja jestem z mojego pucha zadowolona. Kupiony jako nowka 7 lat temu, smiga jak strzala, choc niegarazowany. Ma tylko 3 biegi, ale moze dlatego, ze kupowalam wtedy najzwyklejszy model na rynku. Puchy sa fajne :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka