Dodaj do ulubionych

Problem z synchronizacją czasu

IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:29
Mam Windows XP i włączoną w nim automatyczną synchronizację czasu. Na pewno jest ona dobrze włączona, bo nieraz gdy włączam, aby w danej chwili nastąpiła aktualizacja, to jest robiona prawidłowo. Często jednak jest pokazywane, że nastąpił błąd i nie może być ona zrobiona. W czasie, gdy ją włączam na pewno działa dobrze łącze internetowe. Czy jest to normalne i może to być związane z nieprawidłowościami w źródle, czyli serwerze aktualizacji? Mam 3 takie źródła: ntp.certum.pl, time.windows.com i time.nist.gov . Macie może jakieś pewniejsze źródła?
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Problem z synchronizacją czasu 17.06.04, 12:35
      Za pomocą polecenia services.msc przejdż do pozycji "Usługa Czas systemu Windows" i sprawdź, czy tryb uruchomienia jest ustawiony na Automatyczny. Jeżeli usługa będzie zatrzymana, uruchom ją i spróbuj zsychronizować czas ręcznie.
    • Gość: Art Re: Problem z synchronizacją czasu IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 17.06.04, 20:31
      Uruchomiłem services.msc i typ uruchomienia jest automatyczny, a stan, że jest
      uruchomiony. A gdy klikam na zegar i patrzę na czas z internetu, to znów jest
      komunikat, że wystąpił błąd podczas synchronizowania danych z ntp.certum.pl (z
      godziny włączenia komputera). Gdy teraz włączyłem aktualizację, jest to samo.
      Może to jednak coś z serwerem nadawcy?
    • Gość: Art Re: Problem z synchronizacją czasu IP: *.matarnia.pl / *.matarnia.pl 17.06.04, 20:34
      Gdy teraz to zrobiłem, to czas się zsynchronizował. Ale pewnie, gdy później to
      zrobię, to znów będzie pokazany błąd synchronizacji...
    • Gość: w++ Re: Problem z synchronizacją czasu IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 00:30
      Tu masz dobre źródło czasu : www.gum.gov.pl/info/serw_czasu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka