Dodaj do ulubionych

Minimalne wymagania???

18.06.04, 13:05
Witam, problem jest taki: instalujac Mandrake 9.9 na moim starym kompie (
P200, 64RAm, 1.6 HDD, grafika 4 MB, w pewnym momencie wyskakuje mi hasło: "
Twój system ma mało zasobów. Mogą wystąpić problemy z instalacją. Jeśli tak
sie stanie, sproboj instalacji w trybie textowym." Niestety, moj komp nie
odpala sie z CD - tylko z flopa, wiec i tak nie moge sprobowac tego zrobic.
A tak na marginesie: po zaakceptowaniu tego komunikatu i przechodzac do
dalszej instalacji, naprawde zaczynaja sie problemy. O co tu chodzi ( komp za
slaby? ) i jak z tego wyjsc???!!!

Dzieki za podpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: Minimalne wymagania??? 19.06.04, 05:43
      Możesz instalowac w trybie textowym. Po rozpoczęciu instalacji masz taki moment
      gdzie jest mozliwość wcisniecia: F1, F2, F3, F4. F2, jesli dobrze pamietam, to
      właśnie help dotyczacy różnych sposobów instalacji, ew. w Win włóż CD1 i znajdź
      plik README lub INSTALL, tam napewno coś znajdziesz :)
    • tmarek1 Re: Minimalne wymagania??? 19.06.04, 17:35
      nie wiem czy jest 9.9 bo ja po 9.2 spotkałem 10.0 ale może coś przegapiłem. mam
      serwerek na Mandrake9.2 chodzi już prawie rok i nie nażekam. jeżeli ty także
      myślisz o serwerze to twoje wymagania sprzętowe są wystarczające ja mam podobne
      tylko tyle że dysk jest 3GB ale mam jeszcze skrzynki i konta użytkowników z
      własnymi stronami www więc dysk musi być większy. chyba że chcesz zainstalować
      Linuxa jako użytkownika w trybie graficznym - odradzam. Linux świetnie się
      sprawuje jako serwer. Odpal pierwszą płytkę pod window oczywiście na jakimś
      lepszym sprzęcie. powinna wystartować sama. z meni wybież twóż dyskietkę
      startową. możesz zrobić ją ręcznie eksploruj płytkę i za pomocą programu
      rawrite stworzysz dyskietkę startową. na tym sprzęcie na którym ma być Linux
      ustaw w biosie zeby odpalał się z dyskietki włóż startową dyskietkę Linuxa
      stworzoną poprzednio a do cd włóż płytkę cd1 z Linuxem. po odpaleniu
      instalatora Linuxa będziesz miała wybór rodzaju instalacji albo F1 albo Enter
      wciśnij F1 i napisz text i wciśnij Enter. rozpocznie się proces instalacji w
      trybie tekstowym postępuj zgodnie z opisem. wybierz język mysz klawiaturę
      zabezpieczenie itp itd. uwaga jeżeli masz cd LG to może być problem z
      uruczomieniem płyty z Linuxem. Jak widzisz sprawa może jest prosta ale długa.
      mam wielu ludzi z którymi współpracuje jezeli chodzi o Linuxa więc jak by co to
      pisz.
      • wizi Re: Minimalne wymagania??? 13.10.04, 23:52
        odradzasz instalacji mandarynki (mandrake'a) w trybie graficznym (znaczy się z
        użyciem interfejsu graficznego xwindows - w mandarynce dostępne 2 - gnome i kde) ?
        dlaczego odradzasz?
        w mandrake wszystko MA BYĆ proste. To chyba "najfajniejszy" linux dla ludzi, a
        nie spijaczy cocacoli gapiących w latające cyferki... odradzać można instalacji
        x w debianie :) a nie mandrake.

co do pytania kolezanki - owszem - jesteś - można tak powiedzieć - na krawędzi :)))
        posiadasz minimalne wymagania sprzętowe. Najlepiej dołożyć jesze 64mb ram i
        powinno odpalić. najlepiej jednak pracować w rozdzielczości 800x600.

mandrake 10 :) piękna rzecz. pierwszy linuks, którego po prostu używam na
        codzień. wywaliłem windę z laptopa i mam drake'a. tak korzystałem z pingwina
        przede wszystkim na uczelni i troszkę w różnych serwerowniach - różne
        dystrybucje... i mandrake robi wrażenie.

podłącz do usb pendrive'a i zobacz jak ładnie zamount'uje napęd i doda ikonkę do
        pulpitu... jak w mac-os :)

moje gratulacje dla mandrake team-u

linux jest dla ludzi. i tylko będąc dla ludzi, a nie dla wybranych przeżyje
        • user0001 Re: Minimalne wymagania??? 14.10.04, 09:43
          wizi napisał:

> odradzasz instalacji mandarynki (mandrake'a) w trybie graficznym (znaczy się z
          > użyciem interfejsu graficznego xwindows - w mandarynce dostępne 2 - gnome i kde
          > ) ?

Instalacja GNU/Linuksa może być przeprowadzona w trybie tekstowym, ale
          zainstalowany system może zawierać narzędzia desktop.

W trakcie instalacji, początkowy system musi być wrzucony do pamięci, w tej
          pamięci musi być jeszcze miejsce na działanie managera pakietów i narzędzia do
          dekompresji.

> co do pytania kolezanki - owszem - jesteś - można tak powiedzieć - na krawędzi
          > :)))
          > posiadasz minimalne wymagania sprzętowe. Najlepiej dołożyć jesze 64mb ram i
          > powinno odpalić. najlepiej jednak pracować w rozdzielczości 800x600.

Owszem odpali ale będzie się wlekło (i to strasznie).
          Minimalne wymagania sprzętowe jakie podawane są w przy dystrybucjach, dotyczą
          konfigurowania sprzętu dla "spijaczy cocacoli gapiących w latające cyferki".
          Jeśli chcesz mieć GNU/Linuksa, który wygląda znośnie dla zwykłego użytkownika
          (KDE lub GNOME), i pracuje ze znośną dla niego prędkścią to obecne minimum jest
          na poziomie:
          CPU >Celeron 333, RAM >192MB. Co do rozdzielczości to o ile monitor jest większy
          niż 14 cali, polecam pracę w minimum 1024x768 w 16bitowym kolorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka