Dodaj do ulubionych

Laptop do tv

23.10.12, 21:19
Witam.
Mam taki oto problem-chciałabym podłączyć laptopa pod tv aby móc na nim oglądać filmy odtwarzane w lapku. Tylko nie mogę znaleźć odpowiedniego kabla a po przewertowaniu neta nie wiem, czy to w ogóle możliwe.
Laptop to Samsung RV510, nie ma złącza hdmi, jest d-sub. Tv to Panasonic TX-P42C2E2 z hdmi.
Czy jest jakiś sposób aby je połączyć?
Dodam, że byłam w sklepie rtv i tam facet był trochę niedzisiejszy chyba, bo próbował mi wcisnąć kabel hdmi.

Bardzo proszę o pomoc :) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Laptop do tv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 21:51
      Bezpośrednio nie ma możliwości podłączenia tego lapka z tym TV i osobiście radze zapomnieć że się to uda.

Jeśli jednak bardzo zależy Ci na tym, żeby z lapka dało się oglądać na tym TV, to istnieje sposób, ale dosyć drogi (około 90zł).
      Otóż można kupić konwerter VGA (takich konwerterów jest pełno na tzw. popularnym portalu aukcyjnym) , ale jakość obrazu będzie taka sobie, żeby nie powiedzieć kiepska, a to dlatego, że ów konwerter (jak sama nazwa wskazuje) konwertuje sygnał z ze złącza D-Sub (który to sygnał i tak jest analogowy) na kolejny analogowy sygnał.
      Taka operacja dodatkowo pogarsza i tak nie najlepszy obraz.
      I cociaż podłączenie w/w metodą jest możliwe, to odtwarzając na laptopie np. film full HD labo nawet HD, NA PEWNO nie zobaczysz tego na TV. Tzn. obraz oczywiście będzie, ale nie w rozdzielczości Full HD i/lub HD.

Wybór na leży do Ciebie.
    • wariant_b Re: Laptop do tv 23.10.12, 22:56
      Naszukasz się trochę. Są konwertery VGA + Audio -> HDMI, ale to dość egzotyczny
      i drogi sprzęt. Taniej można dostać VGA + Audio -> SCART. Tylko uważaj na kierunek
      - te urządzenia działają w jedną stronę, a nie w obie, a połączenie w odwrotnym
      kierunku czyli HDMI -> VGA jest prostsze i tańsze. Można również sprowadzić
      konwerter w kablu bezpośrednio od Chińczyka - ale też nie będzie to tanie.

Pomyśl nad obejściem problemu - może laptop da się czymś zastąpić.
      Tablety i smartfony często mają wyjście mikroHDMI, a również działają
      w domowej sieci WiFi, mikrokomputerki na kształt pendrive'a podłączane
      do telewizora w roli wyświetlacza są wprawdzie minimalnie droższe
      od konwertera, ale bardziej uniwersalne i dają to samo nie blokując laptopa.
      A nowe telewizory same mogą działać w internecie, bo wbudowano im
      analogiczny mikrokomputer. A z laptopem łączą się przez USB.
      • Gość: wariant_c Re: Laptop do tv IP: *.tktelekom.pl 24.10.12, 14:39
        nie ma ta plazma gniazda usb ?

jeżeli ma to kupić pendriva nie są drogie :-) i z niego film oglądać....
        • abcdefowicz Re: Laptop do tv 24.10.12, 18:36
          Nie każdy telewizor z gniazdem USB ma możliwość odtwarzać z tego portu filmy. Mój ma USB a mogę z niego jedynie audio i zdjęcia oglądać. Filmów w żadnym formacie nie rusza.
          Moim zdaniem lepiej, taniej i prościej kupić sobie zewnętrzny odtwarzacz multimedialny lub tuner dvb-t z odtwarzaniem filmów HD (ja mam na przykład Wiwa HD-85, wcześniej używałem odtwarzacza CycloneMikro). Możesz kupić taki odtwarzacz z obsługa sieci LAN lub WiFi.
          Jak chcesz mieć z internetem w telewizorze, poszukaj w necie informacji o SMART TV ANDROID
          • mewa000 Re: Laptop do tv 24.10.12, 18:49
            Ten tv ma slot kart pamięci ale odtwarza z nich tylko obrazy i chyba dźwięki, filmów nie.
        • mewa000 Re: Laptop do tv 24.10.12, 18:47
          Dzięki za odpowiedzi ;)

W takim razie chyba sobie odpuszczę, skoro to droga i niełatwa impreza.

Wariant_c tv usb nie ma, natomiast mam dvd z wejsciem usb i teraz właśnie tak w większości odtwarzam filmy, ale myślałam że uda się połączyć lapka z tvi bezpośrednio tak oglądać filmy.

Przyszło mi teraz jeszcze coś takiego do głowy-jest możliwość połączenia lapka z tv kablem d-sub -> euro?

• mewa000 Re: Laptop do tv 24.10.12, 19:01
            Poszperałam na all i znalazłam taki kabel allegro.pl/podlacz-tv-do-pc-bez-tv-out-konwerter-vga-euro-i2709161504.html

Tylko jakoś wydaje mi się to za proste :P
            • Gość: lajosz Re: Laptop do tv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 19:22
              Ten konwerter z linka jest OK, czyli obraz i dźwięk będzie, ale nie we wszystkich przypadkach.
              >>> Przeczytaj dokładnie opis aukcji <<<

W opisie jest zapis, że:
              cyt :
              "Konwerter nie współpracuje z niektórymi kartami graficznymi oraz zintegrowanymi z płytą główną komputera !!!
              Jeśli nie jesteś pewien czy będzie on działał z Twoją kartą, zadaj pytanie sprzedającemu na e-maila!!!
              Brak zadania pytania sprzedającemu oznacza że jesteś pewien "na własną odpowiedzialność" że Twoja karta graficzna będzie działać z dołączonym programem!!!"

Według tego zapisu, laptop raczej nie będzie działać z tym konwerterem bo ma grafikę zintegrowaną.
            • wariant_b Re: Laptop do tv 24.10.12, 20:56
              mewa000 napisała:
              > Tylko jakoś wydaje mi się to za proste :P

Bo to jest za proste i niestety nie z każdą grafiką i w każdej rozdzielczości będzie działać.
              Tenże sprzedawca oferuje (ale już ponad stówkę, konkretnie 114zł + transport )
              konwerter, który będzie działał, aczkolwiek niekoniecznie w FullHD i nie po HDMI.
              Nie namawiam, bo to dość prostackie, ale porządne konwertery są dwa razy droższe.

Poniżej tej ceny znajdziesz zewnętrzne tunery DVB-T. Tuner nie jest ci wprawdzie
              do niczego potrzebny, ale ustrojstwo ma podłączenie HDMI lub SCART (EURO) do
              telewizora i port USB na którym można powiesić pamięć zewnętrzną do nagrywania
              i odtwarzania programu. W zależności od oprogramowania można wyświetlać
              wiele popularnych formatów plików wideo. Niektóre obsłużą również napęd DVD.

Natomiast wydaje mi się, że będziesz czekać aż stanieje i upowszechni się coś takiego
              jak Mini PC - Rikomagic MK802 III, czyli wyspecjalizowany komputerek
              dodający brakującą inteligencję i dodatkowe funkcjonalności telewizorowi.
            • eneasz456 Re: Laptop do tv 28.10.12, 13:35
              Nie wydaje mi się żeby to działało z tym kablem. Możesz próbować ale marne szanse.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka