Dodaj do ulubionych

Windows XP czy Windows 7 Starter?

29.10.12, 21:59
Witam,
kupiłam netbooka z systemem Windows 7 Starter. Uważam, że strasznie mi "zamula" - programy się powoli otwierają i nie są dostępne wszystkie funkcje. Mam pytanie - czy lepiej zainstalować Windowsa XP czy jakąś łatkę z normalną wersją Windowsa 7? Chodzi mi o to, żeby nie zamulał - nie potrzebuję bajerów. Mam WIn XP i jestem zadowolona, choć teraz to już przeżytek i nie wszystkie programy się instalują, ale mi takie coś wystarczy.
A na netbooku chcę mieć system, który będzie śmigał - dlatego pytanie - który system radzicie - Win XP czy Win 7.

Z góry dzięki za odpowiedź
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 22:20
      Zapomniałaś napisać jaki to netbook. No chyba, że to tajemnica, ale i w takim wypadku możesz napisać, a ja obiecuję, że nikomu nie powiem.

Oczywiście powyższe to żart, ale jeśli nie pochwalisz się co to za sprzęt, to trudno będzie Ci doradzić czy lepiej zostać przy siódemce, czy też przesiąść się na XP.

Ok. Załóżmy że jednak XP będzie lepszy/szybszy (co poniekąd jest prawdą), to jeśli nie znajdziesz sterowników pod XP na tego netbooka, to niestety będziesz musiała zostać przy Win7.
      Win7, choć (przyznaję) upierdliwy i nie grzeszy szybkością, to jednak po odpowiednim odchudzeniu ze zbędnych bzdetów działa w miarę znośnie nawet na słabszych maszynach.

Mimo wszystko i tak polecam XP.
      • ewikon85 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 22:25
        To jest ASUS X101 CH - to nie żadna tajemnica :) Rzeczywiście Win 7 ma mnóstwo zbędnych aplikacji, ale nie wiem które wyrzucić, więc chyba się zdecyduję na Win XP. Mam XP na płycie - mogę go przegrać na pendriva i zainstalować z płyty?
        • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 22:33
          Chyba nie rozumiem pytania:
          cyt. "Mam XP na płycie - mogę go przegrać na pendriva i zainstalować z płyty?"

Po co przegrywać na pendrive-a, a następnie instalować z płyty ?
          Być może chodziło Ci o instalkę z pendrive-a ?
          W takim wypadku samo "przegranie" płyty na pena nic nie da. No chyba, że ten netbook (a właściwie jego BIOS) obsługuje obrazy płyt, wtedy rzeczywiście można po porstu skopiować obraz płyty z instalką XP na pena i po problemie.

No i nie zapominaj o sterach pod XP bo jeśli ich nie znajdziesz, to kiepsko będzie.
          Własciwie to od szukania sterów powinnaś (moim zdaniem) zacząć.
          • ewikon85 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 22:39
            Mam Win XP na płycie, a netbook niestety nie ma cd-romu, więc chyba muszę przegrać tego windowsa na pendriva i po podłączeniu do USB tak zainstalować. Mam rację? Bo w sumie nie rozumiem i jaki obraz chodzi...
            Zawsze instalowałam z płyty Win XP i do tego Service Pack 3 i było wszystko ok. Jakich sterowników jeszcze szukać?
            • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 22:46
              Oj ciężko będzie bo ( z całym szacunkiem) czytając Twój post na który właśnie odpowiadam, nabieram przekonania, że jednak niezbyt wiele wiesz o kompach, a już zdanie cyt. " Jakich sterowników jeszcze szukać?" przekonało mnie do doradzenia Ci, żebyś lepiej dała sobie spokój z samodzielną instalacją systemu na tym sprzęcie.
              Naprawdę dobrze radzę.

Jeśli jednak się uprzesz (a kto Ci zabroni ?), to polecam tę lekturę na początek --> walendowski.com/2009/02/19/instalacja-windows-xp-z-usb-pendrive-a-karty-pamieci-flash/
              • ewikon85 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 22:57
                O kurde... chyba masz rację w 100%. Nieźle bym się wkopała... Jednak zostanę przy Windows 7, ale mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Słyszałam, że można ściągnąć łatkę i ulepszyć windowsa - do tej normalnej wersji - wiesz coś o tym...?
                • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 23:05
                  Ależ to jest normalna wersja, z tym, że pozbawiona pewnych dodatków które i tak są (moim zdaniem) zupełnie zbędne dla użytkowników domowych.
                  Co więcej. Uważam, że Win7 Starter jest nieco szybszy od tzw. pełnej wersji właśnie z uwagi na fakt, że nie "napakowano" go tak rzeczami które (zapewniam) nikomu w domu do niczego nie są potrzebne.
                  Z resztą wystarczy wejść na stronę Microsoftu i porównać wszystkie dostępne wersje Win7.
                  Wtedy będziesz wiedzieć czy tzw. "pełna" siódemka jest Ci jednak potrzebna, czy wystarczy Starter.

Jaka by to jednak wersja nie była, to i tak proponuję na dzień dobry odinstalować wszelkie "dobrodziejstwa" , czyli programy które dostarczył Asus(i nie tylko on) wraz ze sprzętem.
                  Poza tym, proponuję oddać sprzęt komuś kto wie co i jak i niech powyłącza zbędne usługi systemowe i inne takie.
                • wariant_b Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 23:08
                  > Słyszałam, że można ściągnąć łatkę i ulepszyć windowsa - do tej normalnej wersji
                  > - wiesz coś o tym...?

Zapomnij o tym. Dlatego MS wypuścił Starter, że pełna wersja nie jest w stanie
                  działać płynnie. Jak go "połatasz" będzie ładniejszy, ale jeszcze bardziej mułowaty.

Instalacja XP bez krążka nie jest szczególnie skomplikowana i dasz radę.
                  Ale najpierw zabezpiecz sobie (zrób obraz) istniejący system, bo a nuż
                  będziesz chciała lub musiała wrócić do Windows 7.
                  • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 23:15
                    Wariant chłopie.
                    O czym Ty tu ?
                    Przecież dziewczyna nie wie co to sterowniki (że o obrazie płyty nie wspomnę) , a Ty jej proponujesz zrobić obraz dysku :)

No a jeśli będzie musiała wrócić do Win7, a podczas (lub przed) instalacji XP nie usunie ukrytej partycji recovery, to szansa na powrót do siódemki duża.
                    • wariant_b Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 23:32
                      > Przecież dziewczyna nie wie co to sterowniki...

To się dowie. Dziewczyny zdumiewająco dobrze radzą sobie z komputerami.
                      Ale po sprawdzeniu też odradzam, bo ASUS nie publikuje sterowników do XP
                      dla tego modelu. Do wyboru jest tylko Windows 7 32-bit.

> No a jeśli będzie musiała wrócić do Win7, a podczas (lub przed) instalacji XP
                      > nie usunie ukrytej partycji recovery, to szansa na powrót do siódemki duża.

Niestety, też umiarkowana - MS bruździ jak może i coraz częściej recovery bazuje
                      na rozwiązaniach MS, a w efekcie klawisz BIOS-u i funkcjonalność przestaje działać.
                      Nie mam pojęcia, jak jest konkretnie w tym modelu ASUS-a, ale pełny obraz dysku
                      wydaje mi się właściwym zabezpieczeniem.
        • wariant_b Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 29.10.12, 22:59
          XP wydaje się lepszym wyborem niż wykastrowany Windows 7.
          Możesz przegrać zawartość płyty CD na pendrive'a i stamtąd zainstalować.
          Opisy znajdziesz w internecie, a jakby co, to oczywiście tradycyjny hiren.

Śmigać niestety nie będzie. Procesory Atom są wolne i lubią mieć "czkawkę".
    • Gość: 802.11n Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.tpnet.pl 30.10.12, 08:34
      Dołóż RAM-u.
      • Gość: gigabajcik mały Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.173.15.16.tesatnet.pl 30.10.12, 09:13
        Problem chyba w tym, że on ma 1 GB RAM i zero wolnych portów. Jeśli nie ma klapki (a raczej nie ma), bez wizyty w serwisie nie obędzie się (ASUS co prawda podaje, że może mieć 2 GB, ale nie zawsze na rozszerzenie pozwala użytkownikowi).
      • wariant_b Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 30.10.12, 10:07
        Gość portalu: 802.11n napisał(a):
        > Dołóż RAM-u.

Niestety, w komputerach z Windows 7 Starter można się spodziewać dziwnych
        rozwiązań. W szczególności szykan sprzętowych przy próbie użycia innego systemu.
        Za to wersja Starter radykalnie obniża cenę netbooka w stosunku do pełnych Win7.

Ale jakby ktoś chciał, dla tych netbooków jest dostępna wersja MeeGo i Androida 4.
        I Windows XP też na nich pójdzie, ale trzeba się naszukać sterowników.

Pamięć jest wbudowana w płytę główną, brak gniazd SO-DIMM.
        Wbudowanej pamięci nie można usunąć, ani wymienić w celu rozszerzenia.

pl.asus.com/Eee/Eee_PC/Eee_PC_X101CH/#specifications
        • Gość: 802.11n Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.tpnet.pl 30.10.12, 10:43
          Ciekawe. Znajoma przy zakupie eee (jakiś inny model) dokładała RAM. Widocznie takie praktyki producentowi się nie podobały.
          • Gość: gigabajcik mały Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.173.16.109.tesatnet.pl 30.10.12, 19:15
            Zgadza się - w 1015 można było rozszerzyć do 2 GB. Sam zresztą mam 1215B, w którym jest 8 GB, ale to rozszerzenie robił Komputronik. Win 7 HP (proc. E-350) działa na nim bardziej niż przyzwoicie.
    • Gość: Bob Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: 212.160.172.* 31.10.12, 09:36
      Jeżeli jesteś w stanie zainstalować XP na tym sprzęcie i wszystko będzie działało to na pewno XP bedzie szybszy.

----------------
      Karpacz pokoje
    • cin1977 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 01.11.12, 12:16
      Pytanie, do czego używasz tego netbooka. Jeśli tylko do zastosowan domowych (sieć, dokumenty, multimedia), spróbuj z jakimś lekkim Linuxem. bez większego problemu znajdziesz nawet wyglądającego jak Win7, jeśli jesteś przyzwyczajona do wyglądu pulpitu/okien Windowsa. Z własnego doświadczenia wiem, że jakikolwiek windows na netbooku to kiepski pomysł ze względu na słabe parametry sprzętu. Dla porównania: u mnie (Acer Aspire One D260, 1GB RAM) Win7 Starter zżera na starcie jakieś 670-680 MB pamięci, a "najcięższy" chyba z Linuxów - Kubuntu, z włączonymi "bajerami", 300-320 MB. Lżejsze dystrybucje, bez "wodotrysków" graficznych, potrafią się mieścić w 150 MB. Co więcej - możesz ściągnąć sobie Linuxa, wrzucić go na pendrive'a za pomocą programu Unetbootin na Windowsie i uruchamiać go z Pendrive'a w trybie Live, bez instalacji, na próbę. Jak się spodoba, to instalujesz. Polecam coś lekkiego, np. Lubuntu, będzie śmigał.

P.S. Mity o skomplikowanej obsłudze linuxów i braku sterowników to właśnie tylko MITY.
      • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 12:58
        @cin1977

Wszystko to prawda, ale:

cin1977 napisał:
        "Mity o skomplikowanej obsłudze linuxów i braku sterowników to właśnie tylko MITY."

Ja wiem i Ty wiesz, że to również prawda.
        Każdemu że się tak wyrażę "windowsiarzowi" któremu przedstawisz Linuxa (już zainstalowanego) będzie się wydawało, że to rzeczywiście nic skomplikowanego.
        Jednak spróbuj takiemu powiedzieć, żeby zainstalował jakiś sterownik lub nawet jakąkolwiek aplikację/program.
        Wtedy, nawet wówczas gdy Linux wygląda jak Windows, to jednak jest Linuksem i zachowuje się po prostu inaczej, czyli jednak trzeba się go nauczyć.
        NIKOMU SIĘ PO PROSTU NIE CHCE i poniekąd słusznie bo tak na dobra sprawę po co ?
        Przecież Windows im w zupełności wystarcza, a jeszcze jak się dowiedzą, że nie pograsz na tym, to sprawa jest właściwie przesądzona, czyli są już pewni, że Linux nie jest im do niczego potrzebny.

Zupełnie inaczej sprawa wygląda jeśli ktoś nie oczekuje wodotrysków i nie gra, a na dodatek chce mieć szybki i stabilny system.
        Jednak nawet wtedy (a właściwie tylko wtedy) chcą, żeby im "ustawić" Linuksa pod ich preferencje tak, żeby nie musieli już niczego instalować.
        Mają tylko korzystać.
        Jeśli dla takiego wykonasz powyższe, to będzie w 100% zadowolony, a nawet będzie się chwalił, że ma Linuksa traktując to jako swego rodzaju nobilitację ponieważ Linuksiarzy uznaje się powszechnie (poniekąd słusznie) za znających się lepiej na kompach.
        Oczywiście sam nic nie wie, ale pochwalić się zawsze można.

Reasumując.
        Linux dobry, ale "w komplecie" , czyli zainstalowany jako kombajnik i przekazany użytkownikowi.
        W innym przypadku większość wybierze Windowsa.
        • cin1977 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 01.11.12, 14:53
          Racja co mówisz, chociaż z linuksem to jak trafisz, tak jest... Stawiałem sobie tydzień temu Kubuntu 12.10 - dodatkowo dociągnąłem tylko restricted-extras, VLC i Gimpa. Sterów żadnych, wszystko (grafika, modem, wifi, drukarka) fruwa pięknie na własnościowych. No, ale może to kwestia sprzetu...
          • Gość: lajosz Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 15:06
            cin1977 napisał:
            "wszystko (grafika, modem, wifi, drukarka) fruwa pięknie na własnościowych. No, ale może to kwestia sprzetu..."

To (moim zdaniem) dokładnie kwestia sprzętu, więc słusznie zauważyłeś, że cyt. "z linuksem to jak trafisz".
            Będziesz miał jakiś egzotyczny sprzęt, to masz bardzo mała szanse, że pójdzie na jakimkolwiek Linuksie (społeczność czasami pomoże, ale co się naszukasz to twoje), podczas gdy do Win-ów wszelakich zazwyczaj są dołączone stery.
            Oczywiście nie zmienia to faktu, że Linux w pewnych zastosowaniach jest znacznie lepszym wyborem niż dowolny Windows.
            • wariant_b Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 01.11.12, 19:28
              To samo dzieje się pod Windowsami, jeśli próbujemy uruchomić starszą wersję
              na nowszym sprzęcie albo odwrotnie - nowy Windows na komputerze-staruszku.
              Na szczęście różnorodność sprzętu uległa ogromnemu ograniczeniu i właściwie
              już tylko urządzenia do sieci bezprzewodowej potrafią sprawić większy problem,
              bo innych problematycznych sprzętów typu modemy, karty dźwiękowe czy skanery
              już praktycznie nie ma w normalnym obiegu.

Znacznemu ujednoliceniu uległy również linuxy. Dla początkujących jest
              Debian/Ubuntu i jego rozliczne klony. Główna różnica z Windows jest taka,
              że po zainstalowaniu mamy komputer gotowy do pracy, a nie do zasysania
              bliżej nieokreślonej liczby uaktualnień i uzupełnień.
              • cin1977 Re: Windows XP czy Windows 7 Starter? 01.11.12, 21:30
                "zasysania bliżej nieokreślonej liczby uaktualnień i uzupełnień"
                Ach tam zaraz bliżej nieokreślonej. ISO (system) - 680MB. Dodatki non-free (Flash, Java, kodeki itp.) + kilka programów (Gimp, VLC, Virtualbox) + pierwsza aktualizacja: coś pod 800MB... I siedzi człek po nocach, bo wtedy nie naliczają transferu w bezprzewodówce Orange...
                Za to jak teraz śmiga to aż miło się robi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka