Gość: wojtekkor IP: *.wyszkow.fuz.pl 11.11.12, 16:29 witam! przymierzam sie do kupna laptopa.. otóż musi być dobry do gier.. chodzi generalnie o to żeby nie cięła fifa 13 :P no i cena żeby nie była wygórowana.. max 2500 Link Zgłoś Obserwuj wątek
wariant_b Re: dobry laptop do gier 11.11.12, 16:59 Nie ma dobrych laptopów do gier. No, chyba, że dokupisz monitor, mysz i klawiaturę. Na żadnym komfort grania nie jest porównywalny z normalnym komputerem czy konsolą. Link Zgłoś
Gość: arnikx Re: dobry laptop do gier IP: *.mimer.net 15.11.12, 21:30 www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-G75VW-3D.74103.0.html jezeli masz odpowiadac w taki sposob to lepiej sie wogole nie odzywaj. nie wnosisz nic do tematu oprocz swojej opinii, ktora nie jest poparta zadnym rzeczowym argumentem. a tego, ze "nie ma" nie bede wogole komentowac. nie rozumiem ludzi takich jak ty. nie rozumieja zeby lepiej nic nie mowic niz klamac. Link Zgłoś
wariant_b Re: dobry laptop do gier 15.11.12, 22:07 Gość portalu: arnikx napisał(a): > jezeli masz odpowiadac w taki sposob to lepiej sie wogole nie odzywaj. aha, www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/g75vw/cena próbuj dalej. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 22:13 Na szczęście mamy Ciebie. Twój post aż kipi od merytorycznej wiedzy, argumentów za i przeciw, konkretnych przykładów, szeroko opisuje problem i oczywiście jest kulturalny. Link Zgłoś
Gość: Minado Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 17:09 Nie ma laptopów do gier,zeby sobie pograc i w ogole myslec o graniu to trzeba miec skaldaka stacjonarnego,laptopy sie do tego nie nadaja a to dlatego ze robia je za slabe poprostu i jest raczej ograniczony upgrade....wiec raczej nie pograsz soorrryyy Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 17:32 Już Ci to powiedzieli inni, ale powtórzę i ja. Otóż nie ma laptopów na których można dobrze pograć. Od siebie dodam (czego poprzednicy nie napisali) , że za 2500zł nie kupisz nawet stacjonarki na której pograsz we wszystko i pisząc to, mam na myśli sam komputer, czyli bez monitora, klawiatur, myszek i czego tam jeszcze trzeba. Moim zdaniem, jeśli chcesz kompa do gier, to tylko stacjonarny, tylko składak i od 3500zł w górę, przy czym nadal mowa tu o samym komputerze. Link Zgłoś
wariant_b Re: dobry laptop do gier 11.11.12, 19:35 Gość portalu: lajosz napisał(a): > Od siebie dodam (czego poprzednicy nie napisali) , że za 2500zł nie kupisz > nawet stacjonarki na której pograsz we wszystko... Ale wystarczy, że pogra w 99% tytułów, w tym we wszystkie, które lubi i uważa za grywalne. Fifa13 troszkę podniosła poprzeczkę, ale za 2500 spokojnie można kupić optymalny zestaw do tej gry, ponieważ działa dość banalne prawo - jeśli gra ma się dobrze sprzedawać musi działać na typowym współczesnym sprzęcie, a ten jest właśnie w okolicy 1000$, a samodzielnie składany w okolicach 2500 złotych + Windows 7. Więc Fifa13 wprawdzie zaleca 4 rdzenie, ale grafikę już dość przeciętną. Natomiast notebook ma parę innych felerów - w typowym procesor ma TPD 35W musi być więc słabszy niż w stacjonarce. W wypasie do gier ma 45W, bo większej chłodnicy nie da się zmieścić, a co gorsza jest głośniejszy przy maksymalnym obciążeniu. Ekran, nawet 17", jest mały - wprawdzie nadrabia wydajność niższą rozdzielczością, co wpływa na lepsze osiągi gier, ale to jednak nie to. Klawiatura jest laptopowa, klawisze mają mniej wyczuwalny skok i są mniej żywotne. Aż strach w to walić paluchami, bo się może rozlecieć, a wtedy problem większy, niż w stacjonarnym. Da się kupić za 2500 laptop, na którym można będzie pograć w Fifę13, zwłaszcza w typowej dla 15" rozdzielczości HD 1366x768 zamiast w FullHD. Będzie mało przenośny, ale mówi się trudno. Problem w tym, że za jakiś czas ukaże się Fifa14 i wtedy już nie wiadomo, czy jeśli laptop tego dożyje, pociągnie grę. A laptopa nie da się kupować "na raty", jak komputer stacjonarny, w którym brakującą wydajność możemy sobie dokupić później, gdy będzie niezbędna. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 20:10 wariant_b napisał: "Ale wystarczy, że pogra w 99% tytułów, w tym we wszystkie, które lubi i uważa za grywalne" Pełna zgoda, tylko jakie to będzie granie ? Po prostu musi iść na kompromisy o których piszesz. Poza tym, nie samą Fifą człowiek (gracz) żyje i przyjdzie czas, że zechce pograć w coś bardziej wymagającego po względem graficznym tudzież po prostu w nowe gry. Znam osoby (wcale nie mało) które zarzekały się, że dla nich grafika nie odgrywa istotnej roli bo liczy się przede wszystkim grywalność (z którym to poglądem tym i ja się całkowicie zgadzam). Jednak jak jak zobaczyły jak wygląda ich ulubiona gra w MAX detalach i FullHD, to większość z nich zmieniała (jednak) sprzęt na lepszy. Niby więc grafika nie robi różnicy, ale granie takie jak opisałem wyżej, to jednak inne (lepsze) granie. Poza wszystkim jednak i tak nie warto (moim zdaniem) kupować nowej mocnej maszyny bo prozaicznie nie ma po co. Po prostu nie ma w co grać. Rozwój grafiki stanął w miejscu i ani drgnie. Po co więc komp który ma ileś tam rdzeni w procesorze i karcie graficznej jak nie będzie miał co z tą mocą zrobić ? Mam nadzieję, że Crysis 3 nieco rozrusza branżę bo patrząc na trailery z gameplayem tej gry widzę, że jak na razie miażdży graficznie wszystko co było do tej pory. Sama gra taka sobie (z trailerów) , ale grafika naprawdę na poziomie. Link Zgłoś
wariant_b Re: dobry laptop do gier 11.11.12, 20:57 Gość portalu: lajosz napisał(a): > Poza wszystkim jednak i tak nie warto (moim zdaniem) kupować nowej mocnej > maszyny bo prozaicznie nie ma po co. Jak jest po co, to warto. Jeśli mogę wykonać pracę dwa razy szybciej, to zwykle mogę również wykonać jej dwa razy więcej, więc się zwróci. Nie warto kupować "na zapas", zwłaszcza teraz, kiedy w procesorach pod podstawkę 1155 albo AM3+ i grafice PCI-E/16 jest w czym przebierać. Topowy sprzęt starzeje się najszybciej, a to co teraz jest topem (cenowo zwłaszcza), za trzy lata będzie klasą średnią. Wtedy wymienimy i per saldo, nawet wyrzucając "starocie" jesteśmy do przodu. Zwyczajnie, chcąc mieć wydajny komputer trzeba go ciągle modernizować. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 21:06 wariant_b napisał: "Jak jest po co, to warto. Jeśli mogę wykonać pracę dwa razy szybciej, to zwykle mogę również wykonać jej dwa razy więcej, więc się zwróci." A ja myślałem, że ten temat traktuje o grach. wariant_b napisał: "Topowy sprzęt starzeje się najszybciej, a to co teraz jest topem (cenowo zwłaszcza), za trzy lata będzie klasą średnią." To prawda, ale myśląc w ten sposób i jednocześnie chcąc sobie pograć tu i teraz w najnowsze tytuły w MAX detalach, nigdy nie kupimy kompa do grania bo za rok przecież będzie lepszy sprzęt. Jeśli więc kogoś stać, a dodatkowo lubi grać bez kompromisów, to i tak kupi sprzęt do grania za powiedzmy 5.000zł i nie będzie go ulepszał, tylko po roku kupi następny. Jeśli natomiast kogoś nie stać, to i tak nie kupi sprzętu za 5K co w cale nie znaczy, że jego sprzęt będzie się starzał wolniej. Link Zgłoś
wariant_b Re: dobry laptop do gier 11.11.12, 22:11 Gość portalu: lajosz napisał(a): > A ja myślałem, że ten temat traktuje o grach. Grywam tylko w Blockouta, a ten wymaga spowalniacza w postaci DosBoxa. > chcąc sobie pograć tu i teraz w najnowsze tytuły w MAX detalach Nie każdy chce być testerem i za własne pieniądze stwierdzać, że produkt nie osiągnął jeszcze wartości handlowej, a już kosztuje jak działający. Oczywiście niektórzy lubią mieć najnowsze gry i to koniecznie pod Windows 8. > ... za powiedzmy 5.000zł i nie będzie go ulepszał, tylko po roku kupi następny. Bo sprzęt za 5K jest po półtora roku przestarzały i odstaje od aktualnej czołówki za 5K, a sprzęt za 2K dopiero po 3 latach jest wyraźnie wolniejszy od nowego za 2K. Link Zgłoś
wloczykij1979 Re: dobry laptop do gier 14.11.12, 01:01 Kup notebooka z kartą graficzną 650m. Wstukaj ten skrót na allegro i przejrzyj wybór. 650m spokojnie starczy na dzisiejsze gry. Jest naprawde bardzo wydajna. problem w tym, że potrzebujesz dołożyć jakies 500 zl. Cena od 3000, choć sa tańsze np. widziałem ciągnięte nówki z Niemiec już za 2400. Polecam i sprawdź jak to pędzi na yout Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: dobry laptop do gier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.12, 08:05 Za 2500 tyś nie kopiesz komputera - a zwłaszcza laptopa nadającego się do grania + jeszcze z minimum 1000 zł wtedy nad czymś co na jakiś czas do grania się będzie nadawało będzie można pomyśleć. Link Zgłoś
eneasz456 Re: dobry laptop do gier 18.11.12, 19:23 Dokładnie, taki komp może po prostu nie podołać przy grach. Najlepiej poczekaj jeszcze trochę i zainwestuj więcej w sprzęt. Bo szkoda wywalać kasę na coś ze średniej półki. Link Zgłoś
nerokns Re: dobry laptop do gier 19.11.12, 16:03 Za około 3 tysiące możesz już kupić z Core i7 i niezłą grafiką, więc można kupić taniego laptopa, na którym da się grać. Nie będzie to co prawda sprzęt tej klasy co desktop w podobnej cenie, ale zyskujesz za to mobilność. Elektronika i Gadżety Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dobry laptop do gier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 17:12 No i gdzie będzie grał "mobilnie" ? , a przede wszystkim jak długo ? Godzina max i po baterii. Link Zgłoś
Gość: Fiat Regatta S 199 <a href="http://www.it-piuminimoncleroutlet.com/" target="_blank" IP: 216.244.65.* 01.12.12, 05:29 Link Zgłoś
Gość: gaRy Re: dobry laptop do gier IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 14:55 Ja zainwestowalem miesiac temu w ten oto sprzet: www.apollo.pl/store/show_detail/119822 . Gierki smigaja, wszystko tak jak powinno byc do tego w atrakcyjnej cenie. Link Zgłoś
bogdanszad Re: dobry laptop do gier 13.12.12, 13:32 Ojjj, może być bardzo ciężko. Dobrze przygotowane, gamingowe maszyny to wydatek rzędu 4000zł wzwyż. Reszta może się nie nadawać - nawet jeśli konfiguracja w jakiś sposób zapewni Ci w miarę płynną rozgrywkę, to reszta elementów (takich jak na przykład układ chłodzenia) może być problemem w przyszłości. Poza tym taki krok pociąga za sobą kolejne wydatki na akcesoria użykowe (tutaj krótki przegląd www.pcgeek.com.pl/jakie-akcesoria-dokupic-do-laptopa/). Myślałeś może o stacjonarce? Pozdrawiam! Gość portalu: wojtekkor napisał(a): > witam! przymierzam sie do kupna laptopa.. otóż musi być dobry do gier.. chodzi > generalnie o to żeby nie cięła fifa 13 :P no i cena żeby nie była wygórowana.. > max 2500 Link Zgłoś
Gość: ja Re: dobry laptop do gier IP: *.cable.net-inotel.pl 07.01.13, 12:05 nie słuchaj amatorów którzy nie wiedza o czym piszą tu masz przykład allegro.pl/stylowy-acer-v3-i5-3210m-4gb-500gb-gt630m-2gb-usb3-i2917869183.html większość z tych mądrali nawet takiej stacjonarki nie maja , oni jeszcze żyja przekonaniem że w laptopach to kart graficzne montują zintegrowane i po po 1 gb ramu . Zal mi tych ludzi którzy nie maja pojęcia na tema sprzetu komputerowego a wypowiadaja sie że nie ma laptopów do gier ."ciemne masy " zmieni by zdanie gdyby pracowali w tym i testowali te podzespoły. WIĘC NIE WYPISUJCIE GŁPOT LUDZIE. jESLI CHCESZ SIE DOWIEDZIEĆCOŚ WIĘCEJ NA TEMA JAKIE PODZESPOŁY SĄ DOBRE W SRODKU TO PISZ CHETNIE CI DORADZE MASZYNE I TO NIEZŁA ZA TE TWOJE 2500 TYŚ. HKPOST@ONET.PL Link Zgłoś
wariant_b Re: dobry laptop do gier 07.01.13, 14:00 Gość portalu: ja napisał(a): > nie słuchaj amatorów którzy nie wiedza o czym piszą tu masz przykład... Faktycznie - grafika aż póltora raza mocniejsza od integry Intela, prawie tak mocna jak GT440. A jak jeszcze do lapka podpiąć jakiś dobry monitor lub telewizor, to da się pograć we wszystko w full HD i full detalach, bo gładzik jest przecież z multitouchem, znaczy profesjonalny, a klawiatura ma wszystkie potrzebne klawisze i trochę zbędnych na zapas. I nawet zdjęcie można sobie zrobić wbudowaną kamerką w czasie sesji pasjansa, żeby był dowód, że da się pograć. Link Zgłoś
robertale Re: dobry laptop do gier 04.02.13, 21:04 tak, tylko jakość tego sprzętu nie jest najlepsza. To tak jakby kupić sobie hondę jazz do poszalenia po mieście :P Link Zgłoś
robertale Re: dobry laptop do gier 04.02.13, 21:10 2500 to trochę mało jak na laptopa z myślą o grach nowych, wydajnych itp ;) ja radzę pozbierać do 3 tys. i szukać czegoś z grafiką nVidia GeForce GTX 660M Link Zgłoś