Dodaj do ulubionych

szybkość internetu.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 17:05
Być może, ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak rozwiązać problem z szybkością "internetu". Normalnie strony otwierają się bardzo powoli i ociężale, natomiast podczas sprawdzania prędkości programem typu speedtest to prędkość łącza jest ok. System Vista, a przeglądarka Mozilla firefox(ale inne też są tak samo ociężałe).
Obserwuj wątek
    • tyszek6666 Re: szybkość internetu. 12.11.12, 17:55
      Jak robisz test na przykład na stronie speedtest.net to ile Ci pokazuje pobierania??
      Ile czasu otwiera Ci się strona www.gazeta.pl od momentu wciśnięcia entera ??
      • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 18:24
        Pobieranie w teście jest w normie dla mojego łącza( nie żeby takie jak deklaruje operator :) ) ping nieznacznie większy ok 45-55 ms. w stosunku do deskopa 25-35 ms., strona otwiera się bardzo długo powyżej 30-45 s., a czasami nawet dłużej. Po zrestartowaniu jest różnie jednego dnia jest okey, a innego powrót do normy. Jest to już wiekowy lapek (ok.5 lat), ale jeszcze stara się być nam użyteczny.
    • wariant_b Re: szybkość internetu. 12.11.12, 19:43
      A orientacyjnie jaka jest prędkość łącza?
      Czy mułowatość dotyczy każdej strony, czy tylko niektórych?

Sprawdź, czy nie masz ustawionego automatycznego usuwania historii przeglądania
      (w przypadku gazety oznacza to mniej więcej pięciokrotnie większą transmisję)
      zobacz, czy wersja flasha jest aktualna ew. wyłącz go całkiem, sprawdź typowe
      opóźniacze w rodzaju antywirusa i wtyczek do przeglądarki, wyłącz na próbę
      wyświetlanie obrazków. Zwróć uwagę na obciążenie procesora i ilość pamięci.

Jeśli chodzi o inne przeglądarki spróbuj z Operą z włączoną funkcją Turbo.
      • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 19:59
        prędkość łącza to 10/1 Mbit. Wszystko to o czym piszesz jest najnowsze i tożsame z deskopowym komputerem tylko tu jest Win7 64 bit. Zaczynam dochodzić powoli do wniosku, że to być może powoli pada moduł wifi w laptopie.Czy jest jakiś program który może sprawdzić "stan" tego modułu.
        • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 20:00
          I oczywiście na deskopie jest dobrze, ale on po kablu.
          • tyszek6666 Re: szybkość internetu. 12.11.12, 20:29
            Zaloguj lapka po kablu i zobacz wtedy.
            • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 20:38
              Niestety dla mnie po kablu śmiga.
              • wariant_b Re: szybkość internetu. 12.11.12, 20:47
                > Niestety dla mnie po kablu śmiga.
                To dobrze, bo wiemy już, że problem jest z WiFi, a nie coś gorszego.

Jeśli moduł WiFi jest łatwo dostępny sprawdź go.
                Ostatnim razem, kiedy miałem podobny przypadek, styk anteny był zapieczony
                i wystarczyło przeczyścić. Jeśli nie - kupisz sobie WiFi nanoUSB i też będzie OK.
                • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 21:09
                  Dzięki za pomoc. Jutro spróbuję dostać się do modułu, a jeśli nic to nie da to tak jak radzisz kupno modułu wifi pozostanie.
                  • tyszek6666 Re: szybkość internetu. 12.11.12, 21:22
                    zanim kupisz to może pożycz od kogoś i sprawdź czy na pewno to jest tego wina.
                    • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 19:11
                      Winien jestem małe podsumowanie całej sprawy. Po pierwsze niestety wewnętrzna karta wifi pada, więc korzystam z z zewnętrznego wifi i jest teraz ok.
                      Niestety nadal humor psuję mi zbyt długie pierwsze uruchamianie się "centrum sieci i udostępniania". Trzeba poczekać ok. 1 min. aby można było korzystać z sieci mimo, że zewnętrzna karta( a także w menadżerze zadań) pokazuje nawiązanie połączenia z siecią.
                      Czy w związku z tym istnieje możliwość wyłączenia tego apletu bezkarnie lub zmuszenie do szybszego podnoszenia się.
                      Brak wirusów w komputerze, wyłączona programowo wewnętrzna karta wifi.
                      • wariant_b Re: szybkość internetu. 21.11.12, 19:40
                        Może być problem, a ok. minuty wydaje się dość typowe.
                        Chyba, że masz już dysk SSD, wtedy to rzeczywiście dość wolno.

Co dokładniej dzieje się z "centrum sieci i udostępniania".
                        Nie powinno się w żaden sposób odzywać.

Sprawdź, jak wygląda sytuacja przy połączeniu kablem ethernet.
                        Wyklucz wszystkie typowe opóźniacze w rodzaju antywirusów, firewalli...
                        • Gość: green Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 20:01
                          Po zalogowaniu się na konto i teoretycznym uruchomieniu się systemu(ok.15-25 s.),przez następne ok. 1,5 min. "centrum" pokazuje "czerwony krzyżyk" i do puki nie "nawiąże" sam połączenia z internetem, nie można włączyć przeglądarki internetowej. Każda operacja na "centrum" zawiesza operację do czasu uzyskania "połączenia" przez "centrum". Podkreślę, że połączenie jest wcześniej pokazane przez aplikację od karty wifi jak też przez menadżera zadań.
    • Gość: art Re: szybkość internetu. IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 14:54
      Ja na łączu kablowym 100Mb/s z kablówki mam zawsze powyżej 80Mb/s. Bezprzewodowo na laptopie w tym samym pokoju jest zawsze ok 15Mb/s. Ale jak podłączę go kablem do drugiego gniazdka na obu jest wtedy prawie 100Mb/s. Nie jest to tylko wynik testu na stronie operatora. Na innych stronach testowych jest tak samo. Bezprzewodowo mam znacznie mniejszą prędkość niezależnie od odległości od routera.
      • smutas Re: szybkość internetu. 14.11.12, 04:34
        dobierz odpowiedni kanal i zmien szyfrowanie (ja pozostawiam najczesciej wylacznie AES na WAP2). Sprawdz czy WiFi wykorzystuje 802.11n czy siedzi na "g".

Niemnij jednak osiagi na WiFi rzedu 15 - 20 Mbps to niestety norma...

cheers
    • kojolex Re: szybkość internetu. 15.11.12, 12:07
      A może masz wirusa ? One często powodują taki efekt. Włącz sobie np. panda skan online.
    • eneasz456 Re: szybkość internetu. 18.11.12, 19:28
      A jaki to net? Jaka firma dostarcza? Bo to pewnie nie wina przeglądarki
      • Gość: lajosz Re: szybkość internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.12, 19:44
        Np przecież masz odpowiedź w każdym poście autora.

Gdybyś jednak nie zauważył, to jest to -->.neoplus.adsl.tpnet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka