gray 09.07.04, 08:45 www.mozilla.org/security/shell.html link do łatki i instrukcja łatania w artykule. długośmy czekali na poprawkę.. nie ma co. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: JP Re: luka w mozilla IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 08:48 Co znowu dziura w Moziila???? Kolejny fuckup???? Link Zgłoś
barracuda7110 Re: luka w mozilla 09.07.04, 08:53 Masz kolejny powód by twierdzić jaki ten twój ukochany ie jest super... :-/ Link Zgłoś
gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 08:58 sam jesteś fuckup paprochu. jakie znowu? kiedy była ostatnia? nawet nie wiesz i nigdy nie wiedziałeś bo tak się tym interesujesz. w porównaniu z ostatnią serią IE i tempem wydawania przez MS łatek mozilla faktycznie dała ciała na całej linii - jak można robić tak mało błędów i do tego wydawać poprawki w jeden dzień?!? niesłychane! Link Zgłoś
Gość: Reader JP & Gray jak stare malzenstwo :-))) IP: *.mci.co.uk 09.07.04, 09:01 Gray powinienes dodac w Firefox'ie oraz Thunderbird... -- Nie ma rzeczy idealnych - sa tylko szybkie latki :-) Link Zgłoś
gray nie mów tak bo cię pozwę ;D 09.07.04, 09:03 napisałem w mozilla czyli i firefox i thunderbird - reszta jest na stronie mozilli - wystarczy umieć czytac. Link Zgłoś
Gość: Reader Pozywaj..najpierw zalatw pozew rozwodowy z JP IP: *.mci.co.uk 09.07.04, 09:08 PS. A czytac umiem - stad moje sprostowanie odnosnie luki w 3 produktach spod znaku Mozilla ;-) Link Zgłoś
Gość: JP Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 09:19 Gość portalu: Reader napisał(a): > Gray powinienes dodac w Firefox'ie oraz Thunderbird... On nigdy obiektywny nie byl. Chociaz brak obiektywizmu to jego najmniejsza wada. Link Zgłoś
oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 09:55 Porównajmy ostatnie głośne luki w 3 przeglądarkach: luka w Mozilli: secunia.com/advisories/12027/ zagrożenie: MODERATELY critical reakcja Mozilli: w ciągu JEDNEGO DNIA pojawiła się poprawka i nowa wersja nie zawierająca błędu luka w Operze: secunia.com/advisories/11978/ zagrożenie: MODERATELY critical reakcja Opery: w ciągu SIEDMIU DNI pojawiła się nowa wersja nie zawierająca błędu. Podobną lukę znaleziono też w Internet Explorerze 10 dni temu. Poprawka? BRAK. luka w Internet Explorer: secunia.com/advisories/11793/ zagrożenie: EXTREMELY critical (błąd jest już wykorzystywany przez spyware) reakcja Microsoftu: mija MIESIĄC, reakcji BRAK Link Zgłoś
Gość: WANDAL Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.CNet2.Gawex.PL 09.07.04, 15:56 wykradzono Ci dane z kompa o numerze buta czy ilości słoików z drzemem w piwnicy? ...jak używasz mozilli to skąd ten sarkazm do IE? olej to i ciesz się Operą.. Link Zgłoś
oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 17:43 Tu chodzi o coś poważniejszego niż numer mojego buta. Pal diabli ilość wykrytych dziur w Internet Explorerze (chociaż wykrytych dziur w IE jest 2 razy więcej niż w Operze, a najgroźniejszych dziur opisywanych jako "extremely critical" jest w IE aż 4 razy więcej). Problem w tym, że na naprawę dziur w IE trzeba czekać nieraz po kilka miesięcy, a wtedy jest już za późno. Naprawdę jest coś z masochizmu w korzystaniu z IE. Przykład podałem wcześniej - ta luka w Internet Explorer JUŻ JEST wykorzystywana przez spyware. Opisana została jako "skrajnie krytyczna" czyli dziura najgroźniejszego typu, ale... OD MIESIĄCA pozostaje NIE ZAŁATANA przez Microsoft! I nie wiadomo jak długo jeszcze trzeba będzie na to czekać. Tymczasem już jest wykorzystywana. Zresztą niezałatanych dziur jest w Internet Explorerze ponad 20, więc czego oczekiwać. Jeśli nie widzisz problemu w możliwości wykradnięcia hasła z konta bankowego, zainstalowania spyware śledzącego Twoją aktywność w necie i zasypującego Cię spamem, wirusów, trojanów dając dostęp do Twojego komputera osobom niepowołanym, dialerów nabijających Ci rachunek telefoniczny czy choćby stronom, które same się instalują w przeglądarce jako strona domowa, to trudno. Ja nie chcę mieć z tym nic wspólnego. Dlatego nie używam Internet Explorera. Opera i Mozilla wykryte luki łatają w ciągu kilku dni, zanim ktokolwiek pomyśli o ich wykorzystaniu. To, że tych luk jest dużo mniej niż w IE to druga sprawa. Link Zgłoś
Gość: JP Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 20:56 To dlaczego ludzi uzywajacych Opera tak bola dziury w IE. Tylko oni o tym trabia. Zauwaz. Ja uzywam IE od wielu lat i nic zlego mi sie nie dzieje. Niemam spywareow, nie zmienia mi sie strona startowa ani nikt nie stara sie wykrasc z mojego komputera czegokolwiek. Link Zgłoś
Gość: WANDAL Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.CNet2.Gawex.PL 09.07.04, 23:01 na co za późno?mam IE i żadnych problemów!!!!...napisałeś:Jeśli nie widzisz problemu w możliwości wykradnięcia hasła z konta bankowego (mam konto i zabezpieczenie IDsecurity-więc mam wykradanie w poopie) , zainstalowania spyware śledzącego Twoją aktywność w necie i zasypującego Cię spamem, wirusów, trojanów dając dostęp do Twojego komputera osobom niepowołanym, dialerów nabijających Ci rachunek telefoniczny czy choćby stronom, które same się instalują w przeglądarce jako strona domowa, to trudno. co do reszty mam dobrego antyvira i firewall-a i korzyztam z ethernet więc znów mam resztę w poopie a poza tym wyłączone activeX i znów mam all w ass. pozdrawiam Link Zgłoś
oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 23:05 Ale nie wszyscy mają. Nie może być tak, że na dziurawe buty trzeba zakładać kalosze tylko po to, żeby się nie zamoczyć. Link Zgłoś
Gość: och Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 11:46 błędy dotyczą tylko windowsowej wersji mozilli, na linuksie jak zwykle bez problemów. A ty JP jesteś amerykańskim śmieciem. Link Zgłoś
gray udowodnij to co napisałeś w temacie postu 09.07.04, 12:09 jeśli oczywiście potrafisz - tuszę, że nie. Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: luka w mozilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 13:30 luka w Mozilli - niemożliwe Link Zgłoś
Gość: nemrrod Re: luka w mozilla IP: *.intelline.pl / 195.136.49.* 09.07.04, 14:24 Czy łatkę można zainstalować na polskiej wersji Firefoxa? Link Zgłoś
Gość: w++ Re: luka w mozilla IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 16:20 Analizując tę szumnie nazwaną "łatę" (pełny tekst skryptu zawartego w niej: " // block shell: protocol handler (bug250180) pref("network.protocol-handler.external.shell", false); " :-)), tak, tylko tyle, połowa to komentarz, zresztą), widze że jest to po prostu dodanie wpisu do preferencji, a nie znajome "łatki" po kilkadziesiąt MB, przewracające system do góry nogami. Czyli, jeśli chodzi o ten problem, to nawet nie jest to błąd, jak niektórzy by bardzo chcieli. Jest to znowu kolejny problem z Windowsami, z jego dziurawymi usługami, które trzeba blokować. W Mozilli, również można wejść w preferencje wpisując zamiast adresu "about:config", tak dla przypomnienia. Właśnie za to można polubić Mozillę, że dużo spraw jest jawnie w niej skonfigurowanych, a jeśli nawet pojawią się w przyszłości jakieś problemy to istnieją duże możliwosci zareagowania, praktycznie gołymi rękami. Jeszcze ciekawostka. W Mozilli 1.5 są już fabrycznie ustawione blokady: " // Prevent using external protocol handlers for these schemes pref("network.protocol-handler.external.hcp", false); pref("network.protocol-handler.external.vbscript", false); pref("network.protocol-handler.external.javascript", false); pref("network.protocol-handler.external.ms-help", false); pref("network.protocol-handler.external.vnd.ms.radio", false); " (plik all.js) Link Zgłoś
gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 16:26 mówiąc prosto jest to zmiana konfiguracji wyłączająca obsługę niebezpiecznego protokołu shell: - dlatego problem nie występuje w linuksie i macu. Link Zgłoś
Gość: w++ Re: luka w mozilla IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 18:23 gray napisał: > mówiąc prosto jest to zmiana konfiguracji wyłączająca obsługę niebezpiecznego > protokołu shell: Właśnie, dodam że zewnętrzną obsługę. Trochę niefortunnie wybrałeś tytuł wątku. Przez to, niektórzy ieowcy niezdrowo się podniecili, a niepotrzebnie :-). Na marginesie: pliki wtyczek i np. tego patcha jw. .xpi, można otworzyć winzipem, wewnątrz są javascrypty, które można sobie przeczytać bez problemu. Link Zgłoś
gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 18:32 po prawdzie to zauważyłem, że to zewnętrzny protokół już po wysłaniu postu :) ale niech i ieowcy coś mają od zycia ;) Link Zgłoś