Dodaj do ulubionych

luka w mozilla

09.07.04, 08:45

www.mozilla.org/security/shell.html

link do łatki i instrukcja łatania w artykule.

długośmy czekali na poprawkę.. nie ma co.
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: luka w mozilla IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 08:48
      Co znowu dziura w Moziila???? Kolejny fuckup????
      • barracuda7110 Re: luka w mozilla 09.07.04, 08:53
        Masz kolejny powód by twierdzić jaki ten twój ukochany ie jest super... :-/
      • gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 08:58

sam jesteś fuckup paprochu. jakie znowu? kiedy była ostatnia? nawet nie wiesz i
        nigdy nie wiedziałeś bo tak się tym interesujesz.

w porównaniu z ostatnią serią IE i tempem wydawania przez MS łatek mozilla
        faktycznie dała ciała na całej linii - jak można robić tak mało błędów i do tego
        wydawać poprawki w jeden dzień?!? niesłychane!
    • Gość: Reader JP & Gray jak stare malzenstwo :-))) IP: *.mci.co.uk 09.07.04, 09:01
      Gray powinienes dodac w Firefox'ie oraz Thunderbird...

--
      Nie ma rzeczy idealnych - sa tylko szybkie latki :-)
      • gray nie mów tak bo cię pozwę ;D 09.07.04, 09:03

napisałem w mozilla czyli i firefox i thunderbird - reszta jest na stronie
        mozilli - wystarczy umieć czytac.
        • Gość: Reader Pozywaj..najpierw zalatw pozew rozwodowy z JP IP: *.mci.co.uk 09.07.04, 09:08
          PS. A czytac umiem - stad moje sprostowanie odnosnie luki w 3 produktach spod
          znaku Mozilla ;-)

• Gość: JP Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 09:19
        Gość portalu: Reader napisał(a):

> Gray powinienes dodac w Firefox'ie oraz Thunderbird...

On nigdy obiektywny nie byl. Chociaz brak obiektywizmu to jego najmniejsza wada.
        • oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 09:55
          Porównajmy ostatnie głośne luki w 3 przeglądarkach:

luka w Mozilli:
          secunia.com/advisories/12027/
          zagrożenie: MODERATELY critical
          reakcja Mozilli: w ciągu JEDNEGO DNIA pojawiła się poprawka i nowa wersja nie zawierająca błędu

luka w Operze:
          secunia.com/advisories/11978/
          zagrożenie: MODERATELY critical
          reakcja Opery: w ciągu SIEDMIU DNI pojawiła się nowa wersja nie zawierająca błędu.

Podobną lukę znaleziono też w Internet Explorerze 10 dni temu. Poprawka? BRAK.

luka w Internet Explorer:
          secunia.com/advisories/11793/
          zagrożenie: EXTREMELY critical (błąd jest już wykorzystywany przez spyware)
          reakcja Microsoftu: mija MIESIĄC, reakcji BRAK

• Gość: WANDAL Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.CNet2.Gawex.PL 09.07.04, 15:56
            wykradzono Ci dane z kompa o numerze buta czy ilości słoików z drzemem w
            piwnicy? ...jak używasz mozilli to skąd ten sarkazm do IE? olej to i ciesz się
            Operą..
            • oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 17:43
              Tu chodzi o coś poważniejszego niż numer mojego buta.

Pal diabli ilość wykrytych dziur w Internet Explorerze (chociaż wykrytych dziur w IE jest 2 razy więcej niż w Operze, a najgroźniejszych dziur opisywanych jako "extremely critical" jest w IE aż 4 razy więcej).

Problem w tym, że na naprawę dziur w IE trzeba czekać nieraz po kilka miesięcy, a wtedy jest już za późno. Naprawdę jest coś z masochizmu w korzystaniu z IE.

Przykład podałem wcześniej - ta luka w Internet Explorer JUŻ JEST wykorzystywana przez spyware. Opisana została jako "skrajnie krytyczna" czyli dziura najgroźniejszego typu, ale... OD MIESIĄCA pozostaje NIE ZAŁATANA przez Microsoft! I nie wiadomo jak długo jeszcze trzeba będzie na to czekać. Tymczasem już jest wykorzystywana. Zresztą niezałatanych dziur jest w Internet Explorerze ponad 20, więc czego oczekiwać.

Jeśli nie widzisz problemu w możliwości wykradnięcia hasła z konta bankowego, zainstalowania spyware śledzącego Twoją aktywność w necie i zasypującego Cię spamem, wirusów, trojanów dając dostęp do Twojego komputera osobom niepowołanym, dialerów nabijających Ci rachunek telefoniczny czy choćby stronom, które same się instalują w przeglądarce jako strona domowa, to trudno.

Ja nie chcę mieć z tym nic wspólnego. Dlatego nie używam Internet Explorera.
              Opera i Mozilla wykryte luki łatają w ciągu kilku dni, zanim ktokolwiek pomyśli o ich wykorzystaniu. To, że tych luk jest dużo mniej niż w IE to druga sprawa.
              • Gość: JP Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.07.04, 20:56
                To dlaczego ludzi uzywajacych Opera tak bola dziury w IE.
                Tylko oni o tym trabia. Zauwaz.
                Ja uzywam IE od wielu lat i nic zlego mi sie nie dzieje. Niemam spywareow, nie
                zmienia mi sie strona startowa ani nikt nie stara sie wykrasc z mojego
                komputera czegokolwiek.
              • Gość: WANDAL Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.CNet2.Gawex.PL 09.07.04, 23:01
                na co za późno?mam IE i żadnych problemów!!!!...napisałeś:Jeśli nie widzisz
                problemu w możliwości wykradnięcia hasła z konta bankowego (mam konto i
                zabezpieczenie IDsecurity-więc mam wykradanie w poopie)
                , zainstalowania spyware śledzącego Twoją aktywność w
                necie i zasypującego Cię spamem, wirusów, trojanów dając dostęp do Twojego
                komputera osobom niepowołanym, dialerów nabijających Ci
                rachunek telefoniczny czy choćby stronom, które same się instalują w
                przeglądarce jako strona domowa, to trudno. co do reszty mam dobrego antyvira i
                firewall-a i korzyztam z ethernet więc znów mam resztę w poopie a poza tym
                wyłączone activeX i znów mam all w ass.
                pozdrawiam
                • oo Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) 09.07.04, 23:05
                  Ale nie wszyscy mają. Nie może być tak, że na dziurawe buty trzeba zakładać kalosze tylko po to, żeby się nie zamoczyć.
        • Gość: och Re: mozilla dziurawa jak ser szwajcarski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 11:46
          błędy dotyczą tylko windowsowej wersji mozilli, na linuksie jak zwykle bez
          problemów. A ty JP jesteś amerykańskim śmieciem.
        • gray udowodnij to co napisałeś w temacie postu 09.07.04, 12:09

jeśli oczywiście potrafisz - tuszę, że nie.
    • Gość: Kuba Re: luka w mozilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 13:30
      luka w Mozilli - niemożliwe
    • Gość: nemrrod Re: luka w mozilla IP: *.intelline.pl / 195.136.49.* 09.07.04, 14:24
      Czy łatkę można zainstalować na polskiej wersji Firefoxa?
      • gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 14:25

tak.
    • Gość: w++ Re: luka w mozilla IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 16:20
      Analizując tę szumnie nazwaną "łatę"
      (pełny tekst skryptu zawartego w niej:
      "
      // block shell: protocol handler (bug250180)
      pref("network.protocol-handler.external.shell", false);
      "
      :-)), tak, tylko tyle, połowa to komentarz, zresztą),
      widze że jest to po prostu dodanie wpisu do preferencji, a nie znajome "łatki"
      po kilkadziesiąt MB, przewracające system do góry nogami.
      Czyli, jeśli chodzi o ten problem, to nawet nie jest to błąd, jak niektórzy by
      bardzo chcieli. Jest to znowu kolejny problem z Windowsami, z jego dziurawymi
      usługami, które trzeba blokować.
      W Mozilli, również można wejść w preferencje wpisując zamiast adresu
      "about:config", tak dla przypomnienia.

Właśnie za to można polubić Mozillę, że dużo spraw jest jawnie w niej
      skonfigurowanych, a jeśli nawet pojawią się w przyszłości jakieś problemy to
      istnieją duże możliwosci zareagowania, praktycznie gołymi rękami.

Jeszcze ciekawostka. W Mozilli 1.5 są już fabrycznie ustawione blokady:
      "
      // Prevent using external protocol handlers for these schemes
      pref("network.protocol-handler.external.hcp", false);
      pref("network.protocol-handler.external.vbscript", false);
      pref("network.protocol-handler.external.javascript", false);
      pref("network.protocol-handler.external.ms-help", false);
      pref("network.protocol-handler.external.vnd.ms.radio", false);
      " (plik all.js)
      • gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 16:26

mówiąc prosto jest to zmiana konfiguracji wyłączająca obsługę niebezpiecznego
        protokołu shell: - dlatego problem nie występuje w linuksie i macu.
        • Gość: w++ Re: luka w mozilla IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 18:23
          gray napisał:

> mówiąc prosto jest to zmiana konfiguracji wyłączająca obsługę niebezpiecznego
          > protokołu shell:
          Właśnie, dodam że zewnętrzną obsługę.
          Trochę niefortunnie wybrałeś tytuł wątku.
          Przez to, niektórzy ieowcy niezdrowo się podniecili, a niepotrzebnie :-).

Na marginesie: pliki wtyczek i np. tego patcha jw. .xpi, można otworzyć
          winzipem, wewnątrz są javascrypty, które można sobie przeczytać bez problemu.
          • gray Re: luka w mozilla 09.07.04, 18:32

po prawdzie to zauważyłem, że to zewnętrzny protokół już po wysłaniu postu :)
            ale niech i ieowcy coś mają od zycia ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka