IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 09:39
Witam. Od nie dawna jestem w posiadaniu laptopa z systemem windows 8 i zaczynam mieć dość jednak XP to było coś:) Powiedzcie mi czy na 8 można zainstalować zwyczajnego skypa? Czy do systemowej poczty, czy właśnie skypa muszę mieć założone konto w Microsofcie? To konto to nie problem, tylko po co im mój adres i cała reszta moich danych? Bez tego konta ani rusz? drugi problem to taki, że komp należy do mnie i córki i w XP miałyśmy osobne konta do logowania, zaraz po włączeniu mogłam sobie wybrać z którego konta chcę teraz korzystać a w 8 walczę z tym już drugi dzień. Konta osobne założyłam, po włączeniu system loguje się automatycznie do mojego czyli administratora nie dając mi możliwości wyboru konta. Można to zmienić? Wiem banalne pytania, ale myślałam naiwnie, że nowszy system będzie prosty w obsłudze, a tutaj wszystkiego trzeba szukać, masakra jakaś.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: windows 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 11:25
      Jak widać, Microsoft robi wszystko, żeby inne systemy niż Windows mogły wreszcie szerzej zaistnieć.
      Żeby była jasność, sam Win8 nie mam (i nie mam zamiaru mieć) . Co prawda zainstalowałem tę porażkę, ale tylko z ciekawości.
      Ciekawość zaspokoiłem i wywaliłem to gó... w (tu dowolne wulgarne słowo).
      Generalnie Microsoftowi chodziło o to, żeby stworzyć system na urządzenia mobilne, czyli ogólnie mówiąc telefony i inne takie + na zwykłe PC. No i na telefonach/smartfonach i innych tabletach ten system nie jest zły, ale już na PC/Laptopach to jak piszesz cyt "masakra jakaś"

Oczywiście wiem, że powyższy wywód w żaden sposób nie przybliża Cię do rozwiązania problemów o których piszesz, ale może przybliży do decyzji zmiany (jednak) systemu na normalny, czyli WinXP tudzież Win7, chociaż jeszcze tak niedawno myślałem, że Win7 to przy XP również nie najszczęśliwsze rozwiązanie, ale już w stosunku do Win8, Win7 jawi się jako system niemal idealny.

Reasumując.
      Gdybym jakimś cudem miał zainstalowanego Win8, to zapewne pomógłbym bez problemu, ale że nie mam (całkowicie świadomie) , to proponuję pozbyć się gówna i zainstalować system dla ludzi, a nie dla telefonów.
      • Gość: ds10 Re: windows 8 IP: 83.2.178.* 20.12.12, 12:47
        witam milo czytale wypowiedzi wasza wniosek jet do jest podkontem system telewonuw i wymiany danych a nie pod kontem oprogramowania typ w nodpuku dak zrosumialem a system Xp jest bardzo dobry ja uzywake win 7 i pszeszlem Xp po wiem ze mozna znalesc sterowniki wszysdkie do dego pozdrawiam Darek
      • Gość: jamajka79 Re: windows 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 13:16
        udało Ci się mnie przynajmniej rozbawić :)
    • tiges_wiz Re: windows 8 20.12.12, 13:25
      > Witam. Od nie dawna jestem w posiadaniu laptopa z systemem windows 8 i zaczynam
      > mieć dość jednak XP to było coś:) Powiedzcie mi czy na 8 można zainstalować zw
      > yczajnego skypa? Czy do systemowej poczty, czy właśnie skypa muszę mieć założon
      > e konto w Microsofcie?

jasne ze mozna, a pewnie do systemowej poczty trzeba miec konto na MS.. tego nie sprawdzalem bo korzystam z thunderbirda

>drugi problem to taki, że komp n
      > ależy do mnie i córki i w XP miałyśmy osobne konta do logowania, zaraz po włącz
      > eniu mogłam sobie wybrać z którego konta chcę teraz korzystać a w 8 walczę z ty
      > m już drugi dzień. Konta osobne założyłam, po włączeniu system loguje się autom
      > atycznie do mojego czyli administratora nie dając mi możliwości wyboru konta.

SOA#1 u mnie działa

Pokazuje się okno z wyborem kont. ustawiłaś hasło na konto admina?
      • Gość: jamajka79 Re: windows 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 14:22
        z hasłem czy bez na to samo wychodzi :). Nie wiem, czy sie dobrze wyraziłam- chodzi mi o to, żeby po włączeniu komputera na monitorze wyświetlały się oba konta i wtedy wybieram do którego się zaloguję.
        • tiges_wiz Re: windows 8 20.12.12, 15:44
          no ja mam do wyboru 3 konta, swoje i dzieci i nie ma autologowania.
          aha .. schowane sa pod ekranem startowym
          trzeba go przesunąć do góry
          • Gość: petroll Re: windows 8 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.12, 03:10
            lajosz - to ze czegos nie rozumiesz wcale nie znaczy ze jest trudne. Przy odrobinie checi i wiedzy z win 8 na ekranie nie zostanie nic , poza jego wspanialoscia rzec jasna bo ze jest to piekny system to fakt.

jamajka - nie musisz miec konta w microsoft by korzystac z win 8 ale bez tego konta pewne programy sa dla ciebie nieosiagalne. Skype ver 1.2 jest dla win 8 i nie ma zadnego problemu by go zainstalowac niezaleznie od konta jakie uzywasz.A tak na marginesie, na facebook, naszej klasie czy gdzie tam jeszcze chodzisz zostawiasz znacznie wiecej sladow po sobie niz na koncie microsoft. Strach ma wielkie oczy i jak nie oszukujesz w sieci nie masz sie czego bac.
            • Gość: jamajka79 Re: windows 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 19:21
              Dzięki za odpowiedzi:) Pomału wszystkiego się uczymy. 8 lat temu przerażał nas xp. Jestem co raz bardziej zadowolona z tego systemu. Na pulpicie pozostały mi tylko aplikacje z których będę korzystać, reszta wywalona. Następna zmiana to wyrzucenie Nortona i wgranie Kasperskiego, któremu jesteśmy wierni od paru lat. Korzystamy na razie z wersji angielskiej Pure 2.0 bo tylko ta działa ok. Na stacjonarnym kompie mamy zwykłą wersję Pure, ale nie wiem dla czego po jej wgraniu na 8 wysypał nam sie system i to dwa razy z rzędu. Stacjonarny komp śmiga nam już trzeci rok bez wgrywania systemu, więc myślę, że z 8 pomału damy sobie radę. Na razie wiem, że trzeba szukać programów, które są na 100% kompatybilne z Windows 8. I ściągać aktualizację bo myślę, że nowy system to jak nowy samochód na rynku, w którym dopiero po dłuższym użyciu wychodzą jakieś błędy czy niedociągnięcia. Dziękuję i pozdrawiam.
              • Gość: petroll Re: windows 8 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.12, 21:37
                jamajka - jesli tak bardzo podobalo Ci sie Win 8 to idz tutaj: classicshell.sourceforge.net/ sciagnij Classic Shell , zainstaluj i bedziesz miala pulpit jak w win xp. Bedziesz miala takze metro to oczywiste ale musisz kliknac win key by zmienic to co na ekranie.
      • galtomone windows 8 jest bardzo fajny 07.01.13, 17:12
        U mnie tez jest Skype w obu wersjach i poczta w dowch.
        Niewatpliwie MS moglby troche "dualnosci" z tego systemu usunac - skoro Chrome moze dzialac jako jedna przegladarka w dwoch trybach to poczta i IE toz powinno potrafic.

A co do kont logowania to tez dziala tak jak powinno (ja mam ustawiony PIN zamiast hasla) ale zalezy to od ustawien uzytkonika - moze prosic o haslo ale nie musi...

Tu zreszta nic sie z Win7 nie zmienilo (poza opcja PIN/PATTERN).

Mnie tam Win8 bardz odpowiada... a juz najwieksze zalety systemu odkryja Ci, co korzystaja z wiecej niz 1 komputera.
        Sychronizacja to swietna rzecz ;-)

Ja do W7 nie wracam (bo po co) a XP to naprawde myszka traci... wielu rzeczy, ktore w 7/8 sa pod reka w XP po prostu nie ma..
    • Gość: art Re: windows 8 IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 23:16
      Ja odnoszę wrażenie, że Microsoft przeplata dobre systemy z szajsem. Windows 8 jeszcze nie instalowałem i na razie nie zamierzam, więc nie będę oceniał rzeczy, której nawet nie widziałem. Z Microsoft miałem do czynienia jeszcze bez systemu bez okien, czyli DOS. Potem Windows 95 (raczej nakładka graficzna na DOS a nie prawdziwie system okienkowy), Windows 98. Nie będę ich kolejno oceniał. Ale w ostatnich latach do tej pory było przeplatanie dobrych systemów z niewypałami szybko spadającymi z rynku:
      Windows XP - dobry
      Vista - niewypał
      Windows 7 - dobry
      Windows 8 - może kolejny niewypał?
      • kasiaa_27 Re: windows 8 05.01.13, 16:42
        to ja zapytam jak zalogować się do systemowej poczty Microsoft? Kiedy weszłam na aplikacje Kalendarz, musiałąm się zalogować (wcześniej założyłam konto na MS) i następnie info zemusze postepować zgodnie ze wskazókami wysłanymi mi na tego wlasnie maila.. Jak i gdzie sie zalogowac?? Nie mam pojecia, niech szlag trafi W8...
        • Gość: ? Re: windows 8 IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 00:37
          Win 8 ma na przykład bardzo ładne czcionki...

Oczywiście jak na razie pokazują się one dobrze na win8 :-)
          czyli na internetexplorerze tudzież Czytniku...
    • Gość: anna win 8 IP: *.marsoft.net 21.09.13, 21:14
      Już drugi dzień walczę z tym gównem i nie mogę zalogować się do swojej skrzynki pocztowej na Neostradzie; do Skypa również. Chyba trzeba będzie wrócić do dobrej 7-ki.
      • Gość: Gość Re: win 8 IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.13, 22:09
        Może gdybyś napisała co oznacza "nie mogę się zalogować" ktoś mógłby pomóc - niestety nie napisałaś.
      • galtomone Re: win 8 23.09.13, 07:45
        A nie mozesz logowac sie do skrzynki I korzystac ze SKype jak w W7? Programow pocztowych jest sporo, SKype dla dekstopu tez jest :-)
      • mariner4 Można. 26.04.14, 07:09
        A 8.1 ma już pulpit 7 do wyboru. Za 19PLNkupiłem e-podręczniki trochę poczytaem. To kwestia przyzwyczajenia.
        M.
    • Gość: jacplac dostępne TYLKO przez Microsoft IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.14, 20:26
      Ludziska! bez obrazy, ale chyba nie macie W8, skoro piszecie, że wystarczy Skype pulpitowy.
      Po jakiego grzyba mam się dać inwigilować wścibskiej firmie Microsoft. W8 blokuje korzystanie z darmowych aplikacji, takich jak Skype, bez uprzedniego przekazania moich danych. Do tego jawnie wiąże moją tożsamość i działalność w sieci dla własnych korzyści pod pretekstem ułatwionego korzystania z z aplikacji. W skrócie: Będziesz Pan zadowolony!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka