Dodaj do ulubionych

REINSTALACJA WINDOWSA

IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 14.07.04, 23:24
Czy mógłby mi ktoś w miarę przystępny sposób opisać krok po kroku co powinnam
zrobić aby przeinstalować Windowsa? (Jak poprawnie usunąć go z dysku C tak
aby nic nie stracić - mam drugi dysk - tworzenie kopii zapasowej na dyskietce
itp.). Ucieka mi pamięć z C, i czuję, że bez tego się nie obędzie :( Albo
jakiś link ze wskazówkami...Bardzo proszę pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • eressea Re: REINSTALACJA WINDOWSA 15.07.04, 00:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=14147109&a=14148347
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=14060995&v=2&s=0
      • Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 15.07.04, 17:21
        Dziękuję Ci, już się zabieram za lekturkę...
      • Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 15.07.04, 19:23
        Eressea poczytałam różne instrukcje...ale z marnym skutkiem chyba :( Utworzyłam
        dyskietkę zapasową ale nie mogę coś ustawić tego bootowania w BIOS - ie. Tzn.
        pod Advanced BIOS Features nie mam IDE, CD/DVD, Floppy, tam jest tylko jedna
        strona jakiś innych komend. Podczas tych ustawień w BIOS dyskietka ma byc w
        stacji? Płyta też? I jeśli chodzi o format, to było, że ona się od razu
        uruchamia i wystarczy wpisać "Format C:" ale tak też się nie dzieje. Napisz
        proszę w jasny sposób co powinnam zrobić (łącznie z tym co i kiedy ma być w
        stacji dysków i napędzie...;))
        • eressea Re: REINSTALACJA WINDOWSA 15.07.04, 21:03
          Najpierw napisz jaki masz system operacyjny. Jeśli win98 to ja niewiele pomogę
          (poza znalezieniem linków ;-)) bo nigdy nie instalowałam tego systemu.

> pod Advanced BIOS Features nie mam IDE, CD/DVD, Floppy, tam jest tylko jedna
          > strona jakiś innych komend.

Na pewno nie ma tam wymienionych urządzeń? 1st, 2nd, 3rd?

To czy płyta podczas zmieniania ustawień w BIOS jest w napędzie czy nie - nie ma
          znaczenia. Jeśli jej nie będzie to po prostu komputer uruchomi się z twardego dysku.
          • Gość: Tr Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 15.07.04, 21:26
            A więc mam Windows Millennium (dobrze, że nie 98 ;)). No i właśnie pod tą
            komendą BIOS Features Setup (druga pozycja) mam:
            CPU International Core Speed
            CPU clock failed reset
            CIH Buster Protection
            CPU Internal Cache
            CPU L2 Cache ECC Checking
            Processor Number Feature
            Quick Power On Self Test
            Boot From LAN First
            Boot Sequence
            Swap Floppy Drive
            Boot Up NumLock Status
            Gate A 20 Option
            Memory Parity IECC Check
            Security Option
            PCI/VGA Palette Snoop
            ...i to wszystko, nie ma nic więcej w tej opcji bo strzałka "wraca" do góry jak
            już jest na dole. Czekam na dalsze instrukcje...Tylko proszę...w miarę jasne :)
            • eressea Re: REINSTALACJA WINDOWSA 16.07.04, 12:27
              Gość portalu: Tr napisał(a):

> komendą BIOS Features Setup

W tej sprawie nie potrafię Ci pomóc, ale zapewne któryś z panów piszących na
              forum to wyjaśni.

Praktycznie wszystko na temat instalacji systemu Me znajduje się na tych
              stronach. Przeczytaj uważnie.

support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;272156
              support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;268891
            • Gość: Jezyk Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:56
              Masz "boot sequnce" wchodzisz i "+" lub "-" ustalasz w jakiej kolejnoscu z
              uzadzen bedzie czytal bios > ustawiasz "A" lub "floppy". Nie zapomnij
              zformatowac dysku przed instalacja ME .Najlepiej jesli usuniesz a potem
              zamontujesz od nowa partycje (najlepiej zrobic dwie, jedna systemowa , druga na
              pliki). Bardzo uwaznie czytaj komunikaty po instalacii .ME to bardzo wredny system .
              • Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 16.07.04, 21:43
                No tak, udało mi się ustawić w BIOS - ie "A" na początku, i chyba działa (bo
                uruchamia się z "coś") ale...tam jest cała lista komend np. czy w trybie
                awaryjnym ma się uruchomić, czy ma czytać z CD czy nie...Ja oczekiwałam
                wpisania "format c:" tylko, a tam jakieś dziwne polecenia :( Coś czuję, że to
                nie będzie takie proste...Jeśli możesz napisz proszę co mam tam wpisywać po
                kolei.
                • Gość: Jezyk Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 08:24
                  Sorka ale juz nie pamietam jak wygladal dysk awaryjny w ME .Napisz co Ci sie
                  pojawia jak wystartujesz z dyskietki .
                  • Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 17.07.04, 13:21
                    Więc jak wystartuję z dyskietki to mi się pojawia:
                    Menu startowe systemu Microsoft Windows Millenium
                    1. Pomoc
                    2. Uruchom komputer z obsługą CD - ROM
                    3. Uruchom komputer bez obsługi CD - ROM
                    4. Rozruch minimalny
                    To jest na "czarnym monitorze", do tego pojawia sie "pozostały czas" i
                    jak "odliczanie" się kończy to pojawia się "awaryjny dysk rozruchowy" - już na
                    planszy niebieskiej - uzupełnienie i najnowsze informacje wzbogacające
                    dokumentację systemu.
                    I następnie polecenia min. tego typu: "Jeśli nie możesz uruchomić systemu
                    Windows uruchom ScanDisk i sprawdź ponownie" albo komenda do uruchomienia
                    Instalatora. Więc tak jakby mu chodziło już o instalację systemu, a na nic o
                    formatowaniu nie było wcześniej...
                    • Gość: Jezyk Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:27
                      Aha czyli standarowo.
                      > 2. Uruchom komputer z obsługą CD - ROM
                      powinno zakonczyc sie na:
                      A:\ lub C:\
                      Jezeli masz dwie partycje (jakby 2 dyski) to dobrze
                      wpisujesz :
                      format c: > zatwierdzasz
                      formatuje sie dysk ZZZzzzzzzzz
                      A dwa dni pozniej :O :D (zart).
                      zatwierdzasz "bez etykiety (enter)"
                      restartujesz kompa
                      jeszcze raz z dyskietki A:\
                      uruchom z obsluga CD
                      nad prompt'em masz cos takiego - "przydzielono litere dysku np.f dyskowi cd" czy
                      jakos tak :/
                      Wkladasz plytke z winami do dysku CD i
                      wpisujesz TA LITERE DYSKU odpowiadajacemu CD np.:
                      f: i enter
                      bedzie tak:
                      f:\
                      wipsujesz :"instaluj" lub "install"
                      i system (niestety) sie instaluje
                      Jezeli masz tylko jedna partycje (jeden dysk) to napisz .
                      Dobrze miec przynajmniej jedna partycje systemowa i jedna na pliki.

• Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 17.07.04, 17:07
                        Mam 2 dyski: C i D (więc nie stracę danych - na C mam tylko Windowsa w sumie).
                        Ehhh..."dwa dni później" ale wiem, że jak się wpisze "format c: \q" to format
                        trwa minutę...Jakkolwiek zaraz zobaczę na jakim etapie tym razem się
                        zatrzymam ;) Bo na razie to napotykam na same przeszkody, ale mam nadzieję, że
                        z fachową pomocą uda mi się w końcu samodzielnie sformatować dysk i
                        zainstalować system...
                        • Gość: wozni Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.07.04, 17:54
                          A pozniej to juz z górki...
                          Z powrotem do BIOS-a -> Boot Sequence ustawiasz na dysk CD-ROM.
                          Wkladasz plytke z WIN98, restart, i... postępujesz według instrukcji.
                          Pozdrawiam!
                          • Gość: Trilly^ Re: REINSTALACJA WINDOWSA IP: *.infinity.net.pl 18.07.04, 18:16
                            Udało się :) Wow, jestem z siebie dumna! Generalnie nie miałam problemów tylko,
                            po formacie C jak już mi "przydzielił" dysk f, to po wpisaniu "instaluj"
                            lub "install" (zapomnialam spróbować "setup") pojawiła się komenda o złym
                            poleceniu i dalej nie ruszał, więc analogicznie poszłam do BIOS - a i ustawiłam
                            odczyt z CD, i już bylo ok. I jeszcze ScanDisk już podczas instalacji trafił
                            na "błędy" (coś związane z klastrami), no ale dziwne by było jakby nie napotkał
                            żadnych...ale też sobie poradziłam. Dziękuję bardzo wszystkim za porady!!!
                            Pozdrawia specjalistka od formatowania ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka