Dodaj do ulubionych

Power Point

IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 15:35
Witam,
Robię prezentacje w PP. W szablonach zablokowałam jednakowe nagłówki.
powiedzcie proszę, czy mogę tez zablokować jednakowy rozmiar i kolor czcionki na slajdzie?
To co radzą w szablonie niestety nie działa(albo coś robię źle). korzystam z jednego szablony dla wszystkich slajdów.Ustawiam czcionkę 20 a ona zawsze, jak coś wklejam wraca do 12. czy jest na to sposób, bo zaznaczanie, powiększanie to ogrom czasu:)
Dziękuję
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Power Point 01.06.13, 16:24
      Oczywiście, że w widoku wzorca powinnaś ustawić wymaganą wielkość czcionki
      dla układu, z którego będziesz korzystać. Slajd tytułowy ma zwykle inny układ.

Gwoli porządku - która to wersja PP, bo są pewne różnice.
      • Gość: Beata Re: Power Point IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 17:01
        Dziękuję:)
        PP 2010, ale niestety nie mogę nic ustawić:(
        tylko zapamiętał ustawienia tytułów:))
        • wariant_b Re: Power Point 01.06.13, 17:16
          U mnie sprawdzane też na PP i działa.

Jeszcze raz na spokojnie.
          Wybierasz Widok i Wzorzec slajdów.

Powinno cię ustawić na trzeciej pozycji, czyli "Tytuł i zawartość"
          Pierwszy poziom to: "Kliknij, aby edytować style wzorca tekstu"
          Klikasz w to prawym klawiszem, wybierasz wielkość czcionki i zamykasz widok wzorca.
          Na slajdzie czcionka powinna już być odpowiedniej wielkości, o ile nie robiłaś
          jakichś ręcznych formatowań.
          • Gość: Beata Re: Power Point IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 17:42
            Niestety:(
            we wzorcu wszystko jest ustawione ok, ale jak wracam, żeby móc coś pisać klikam wstaw, pole tekstowe i tutaj już jest ponownie 18:(

Ale dziękuję :))
            • wariant_b Re: Power Point 01.06.13, 18:54
              A po jakiego grzyba wstawiasz pola tekstowe?
              Tego się normalnie w prezentacji nie używa, bo i po co.
              Czy w Wordzie też wstawiasz pola tekstowe, żeby coś napisać?

Pola tekstowe są dodatkiem, a nie treścią prezentacji. Nie ma ich w konspekcie.
              Całą prezentację najlepiej jest zrobić jako konspekt, a potem się bawić
              w formatowania i inne ozdobniki. Oczywiście za pomocą wzorca, żeby
              zachować jednolity wygląd.
              • Gość: Beata Re: Power Point IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 19:12
                Oj to mi namieszałeś:))

ma slajd który na tylko tytuł i tam mogę pisać to jak mam pisać niżej jeśli nie wstawię pola tekstowego:))
                • wariant_b Re: Power Point 01.06.13, 19:27
                  Zwyczajnie - klikasz w miejscu gdzie pisze: "Kliknij, aby dodać tekst" i piszesz.

A jeśli już koniecznie musisz wszystko mieć w polu tekstowym, to wstaw je
                  sobie do wzorca, ustaw wielkość czcionki i samo się doda do każdego slajdu.
                  Ale lepiej nie rób tego, bo pola testowe służą w prezentacji do czegoś innego.
                  • Gość: Beata Re: Power Point IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 19:35
                    Właśnie tak próbowałam wstawić to pole tekstowe we wzorcu, ale nic:(, Może popracuje z konspektem i wtedy może wzorzec się da ustawić.
                    dziękuję:))
              • pursat Re: Power Point 01.06.13, 22:06
                > A po jakiego grzyba wstawiasz pola tekstowe?
                > Tego się normalnie w prezentacji nie używa, bo i po co
                Nooo... to dosyć rewolucyjne podejście do PP :-)

> Pola tekstowe są dodatkiem, a nie treścią prezentacji.
                A tu już całkiem poszedłeś po bandzie. Chyba opacznie rozumiesz słowo "treść prezentacji".

> Czy w Wordzie też wstawiasz pola tekstowe, żeby coś napisać?
                PP to nie Word. Stworzono je do innych celów.

> Zwyczajnie - klikasz w miejscu gdzie pisze: "Kliknij, aby dodać tekst" i piszesz.
                Czyli piszesz w polu tekstowym jakby nie patrzeć.

Ja bym raczej zapytał po jakiego grzyba ci ten konspekt?

A wracając do problemu autorki wątku. W PP 2010 masz kilka opcji wklejania tekstu które kończy się z różnym skutkiem. "zachowaj formatowanie źródłowe", "dopasuj do stylu", "wklej tylko tekst" itd. Popróbuj innych, może nie będzie zmieniało wielkości czcionki.
                • wariant_b Re: Power Point 01.06.13, 22:23
                  pursat napisał:
                  > Nooo... to dosyć rewolucyjne podejście do PP :-)

Też tak uważam.

Otwórz sobie PowerPointa, wybierz ze wstążki Wstawianie pozycję Pole tekstowe
                  i będziesz wiedział, co dziewczyna próbuje zrobić i dlaczego nie może ustawić wzorca.
    • Gość: Marco Re: Power Point IP: *.cli.nitronet.pl 01.08.13, 11:01
      Powinnaś podczas tworzenia wzorca dla slajdu wstawić symbol zastępczy "tekst".
      Pierwszy wstawiany symbol jest zawsze tytułem, następny jest tekstem. Po sformatowaniu tego pola tak jak chcesz - czcionka, grubość, kolor, rozmiar zamykasz wzorzec slajdów.

W prezentacji kliknij nowy slajd (ze strzałką) i wybierz ten wzorzec, który formatowałaś.
      Musi działać. Jeśli wielkość czcionki zmienia Ci się podczas pisania to wyłącz w opcjach autokorekty dopasowanie zawartości do wzorca lub na samym slajdzie w lewym dolnym rogu pola tekstowego jest ta sama opcja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka