Dodaj do ulubionych

Migracja na nowy dysk

IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 03:23
Otóż muszę wymienić dysk w laptopie dell na nowy, większy. Nie można oczywiście uczynic tego w prosty sposób, kopiowaniem, obrazem itp, więc pytam o sposoby tak podstawowej czynności. Wymiana dysku powinna byc prosta, a nie jest. Na dysku żródłowym mam 3 partycje i win Vista. Pierwsza bardzo mała, pewnie systemowa , niewidoczna w exploratorze, druga najwieksza czyli OS i trzecia, widoczna Recovery. Dysk ma 120 GB i chcę to wszystko przenieśc na dysk 320, ale tak, żeby mi nie zostawiał nie przydzielonej powierzchni, czyli żeby rozłożyl wszystko na całym nowym dysku. Funkcja przywracania oczywiście działa poprzez klawisz f8, ale na obecnym dysku. Jak więc całośc przenieść, tak żeby działało lub jak stworzyc bootowalną płytę z obrazem recoery, z której postawię fabryczny system.??? Prawdopodobnie płytki które zaleca sie stworzyc przy pierwszym uruchomieniu zostały wykonane, ale nie wiadomo gdzie żywot swój obecnie wiodą.
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Migracja na nowy dysk IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 05:59
      poszukać płytek, np na chomiku ?
    • wariant_b Re: Migracja na nowy dysk 22.07.13, 07:51
      Wymiana nie jest prosta, bo trzeba korzystać z zewnętrznego dysku USB
      albo dysk wymontować i klonować w innym komputerze, gdzie jest możliwość
      podpięcia kilku dysków. Tylko nieliczne laptopy mają miejsce na dwa dyski.

Najprościej jest skorzystać z ghosta lub acronisa lub programu od dostawcy dysków.
      Jeśli darmowe narzędzie nie oferuje zmiany wielkości partycji - też nie problem
      - partycję recovery można przenieść wieloma programami do partycjonowania
      na koniec dysku, a partycję systemową rozszerzyć na całe wolne miejsce.
      • Gość: king Re: Migracja na nowy dysk IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 10:08
        Właśnie...dlaczego sprawa nie jest prosta ?!. Mam mozliwośc podpięcia nowego dysku przez USB, mam miejsce na drugi dysk w laptopie, choc tu sprawa sie komplikuje bo potrzebna jest firmowa złączka na dysk, ale nie mam Ghosta i nie mam Acronisa. Firma WD podobno cos proponuje, ale trzeba mieć dysk WD w komputerze. Co prawda mój nowy dysk to WD, ale dokąd nie ma go w kompie to program nie zainstaluje się, a jak zainstalować ten program na surowym , nowym WD ?. Czy to nie jest Paragraf 22 ?
        • Gość: king Re: Migracja na nowy dysk IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 14:57
          Można powiedzieć, że sobie jakoś poradziłem, ale nie do końca. Program do kopiowania dysku od firmy WD zainstalował się dopiero po podłączeniu dysku WD przez USB. Wykonał kopię z dowolną edycją wielkości partycji i dysk po zainstalowaniu w komputerze działa normalnie. Ale powstał nowy problem. Narzędzzie do naprawy systemu (f8) po próbie przywrócenia do stanu fabrycznego wykonało swoją robotę, czyli odtworzyło fabryczny stan komputera z dysku Recovery, ale system postanowił się nie uruchamiać !! Ładuje się Bios po czym komputer się restartuje i tak w kółko. Dlaczego tak jest ? ......Inne pytanie : czy można utworzyć bootowalną płytę z dysku recovery, tak, żeby pominąć procedury fabryczne ?
          • wariant_b Re: Migracja na nowy dysk 22.07.13, 19:08
            Można spróbować wystartować z hirena i Partition Wizardem odtworzyć MBR
            a bootice sprawdzić, jak ustawione jest BCD. Mała partycja na początku może
            być partycją diagnostyczną DELL-a, a nie startową. Wtedy aktywna jest duża
            partycja z systemem operacyjnym.

Niestety, akurat jedyny DELL z Vistą jaki mam do porównania, był dostarczany
            z nośnikiem na DVD, więc recovery wygląda inaczej niż w twoim przypadku.
            • Gość: king Re: Migracja na nowy dysk IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 00:43
              ok. znalazły się płyty i sprawa rozwiązała sięna dziś. Pozostaje jedynie temat płyt Recovery. Czy można stworzyć takową, z autostartem, z partycji na dysku twardym ???
              Wariant.....to chyba dobrze świadczy o Dellu skoro są u ciebie zjawiskiem.
              • wariant_b Re: Migracja na nowy dysk 24.07.13, 07:54
                Gość portalu: king napisał(a):
                > Czy można stworzyć takową, z autostartem, z partycji na dysku twardym ???

W moim egzemplarzu tylko zewnętrznymi narzędziami - na partycji recovery nie ma
                obrazu systemu, a wśród programów narzędzia do wykonania płyty ratunkowej DVD.
                Trzebaby odzyskiwać backup systemu. Obraz zewnętrznym narzędziem mam na sieci.

W twoim - jeśli nie ma bezpośrednio możliwości zrzucenia partycji na krążki
                recovery również można skorzystać z darmowego narzędzia np. Macrium Reflect.
                Do krążka startowego z programem dopisujesz obraz i wypalasz.

> Wariant.....to chyba dobrze świadczy o Dellu skoro są u ciebie zjawiskiem.

Zamieszanie w temacie robi Microsoft, a nie producenci sprzętu.
    • Gość: ronag.com.pl Re: Migracja na nowy dysk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.13, 09:39
      Można użyć taniej przejściówki na z SATA na USB i wykonać klonowanie partycji lub dysku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka